9/10
napraforgó 2010 dec. 23. - 08:27:05 9/10
(1767/239047)
Most már csak arra vagyok kíváncsi, hogy ha Csuncsu folytatja a nagy álmot, akkor változik-e a hozzáállása Tokmánhoz, kibékül-e vale, vagy végig ellenfelek lesznek? Mindenesetre biztos tanul majd tõle, vagy általa, és ha Jusin, meg Bidám melléáll, akkor befejezheti a nagy mûvet.
9/10
napraforgó 2010 dec. 23. - 08:24:45 9/10
(1766/239047)
Kösz a linket. Eszerint a Kim, (Jin, Geum)jelentése Arany, és meglehetõsen gyakori név nemcsak Koreában, hanem az egész távolkeleti térségben.
9/10
napraforgó 2010 dec. 23. - 08:15:50 9/10
(1765/239047)
Igen, ez is egy lehetõség. Habár én erõsen kétlem, hogy Bidám rábirta volna Csuncsut, hogy több órát "sétáljon", csak úgy. Meg nem is láttuk, hogy Bidám is értesült volna a falusiak lázadásáról. Talán nem is érdekelte volna, hogy Tokmán hogyan intézkedik, pláne, hogy ezt megmutassa Csuncsunak. Meg senki sem várta, hogy a hercegnõ "saját kezûleg" intézkedik. Én is azt vártam volna, hogy int Alcsonnak, vagy Jusinnak, és azok kaszabolják le a lázadókat. Esetleg a katonai alakulat - akár az egész falut. De az elég szokatlan volt, hogy a hercegnõ kardot ragad és õ maga vágja le a vezetõket. És ezt szerintem Bidám sem tudhatta elõre. Persze a nevelõi szándék akkor is érvényesülhet, ha más öldököl a hercegnõ parancsára.
9/10
napraforgó 2010 dec. 23. - 07:56:38 9/10
(1764/239047)
Oké, a Tokmán után õ lesz a király-t javítom Tokmán után király lesz õ is (majd egyszer).
De ez a sorozat nem szól errõl a Jindokról, talán nem volt nagy jelentõsége, vagy nem tudták beilleszteni a filmsorozat dramaturgiájába. (Akkor már elég sok nõi politikus nyüzsgött volna a történetben, Talán a Misil-Tokmán párharcot akarták hangsúlyozni, ebbe egy harmadik nõ nem fért bele)
9/10
napraforgó 2010 dec. 23. - 07:52:26 9/10
(1763/239047)
Azért érdekes, hogy a Kim vezetéknév milyen gyakori: Kim-Szjohvon, Kim-Jusin, Kim-Alcson, Kim-Csuncsu, Kim-Jongcsun, stb.
És a mai Észak-koreai vezetõk is mind Kim-ek: Kim-Irszen után Kim-Dzsongil, az utód a fia Kim-Dzongun lesz. Vajon ez ugyanaz a Kim család, vagy a Kim vezetéknév olyan gyakori Koreában, mint nálunk a Nagy, meg a Kis, Szabó, Takács, stb?
9/10
napraforgó 2010 dec. 23. - 07:32:13 9/10
(1762/239047)
Tovább folytatva ezt a gondolatot, lehet, hogy a történelemben valójában tényleg csak ilyen feudális családi-rokoni hatalmi harcok folytak anno, de - és ezért nagyszerû a forgatókönyv, mert elénk állít egy pozitív hõst, Tokmánt, aki a nép érdekeit (is) nézi. És nyilván ezért olyan aktuális a téma, Korea egyesítése a nép érdeke - ezt sugallja a film. ott a sok kisszerû nemes, aki csak a saját zsebét nézi, minél többet harácsolni, és egyiknek sincs "álma", jövõképe, hogy mit is akar, miért is csinálja. Még Misilnek sem, pedig vele a nagy király megosztotta az álmát, azért is bízott rá olyan nagy hatalmat (wonha, seju). Csak Tokmán az, aki mindent félretesz, a személyes boldogságát is, hogy elérje a célját, és ez a cél a birodalom kiépítése a koreai államok egyesítése által.
9/10
napraforgó 2010 dec. 23. - 07:15:21 9/10
(1761/239047)
Sokat foglakoztat a családi kapcsolatok rendszere is. Vajon mennyire reálisak az érdekellentétek?
Csuncsu a jelenlegi király és az elõzõ unokája. Tokmán és CsonMjong a jelenlegi király leányai voltak, ugyanakkor Dzsindzsi a nagy-nagybátyjuk is volt. Jusin a király unokaöccse - az édesanyja a király nõvére/húga, az apja gájai fõnemes, a felesége Misil és Szedzsong unokája - vagyis ide is-oda is kötõdik. Bidám Misil és Dzsindzsi fia, de a jelenlegi király unokaöccse is.
Szóval mindenki mindenkinek a rokona, nem is távoli - mirõl is szól akkor a dolog? Csak szegény Misil van kívül a körön, õ mindig csak valakinek a valakije - ágyasa, felesége, szeretõje - de a királyi családhoz vér szerint nincs köze.
Kié lesz a hatalom? Misilé már nem lehet, ezzel nyilván õ is tisztában van.
De kit segít trónra? Mert azért azt látni lehet, hogy elismeri Tokmán képességeit, éles eszét - és még csak kiszámítani sem tudja a következõ lépését, mert Tokmán nem a palotában nõtt fel, a reakciói nem a megszokottak.
9/10
napraforgó 2010 dec. 23. - 06:56:49 9/10
(1760/239047)
Persze, értem én, hogy dramaturgiailag kellett, hogy lássa Tokmán leszámolását a lázadók vezetõivel, hogy lássa, nemcsak az udvar kavarásáiból áll az élet, meg azt is, hogy a királynak feledatai is vannak. De akkor is furcsa, hogy pont arra lõdörögtek Bidámmal. Mert, hogy nem a hercegnõ vitte magával, vagy rendelte el, hogy elkísérje az biztos. Nem is fogadott volna szót neki. Azt még inkább elhiszem, hogy a kíváncsiság hajtotta - na erre mit lép a nénikém? és azért követte a csapatot titokban. Igen, talán ez lehetett az ok.
9/10
napraforgó 2010 dec. 23. - 06:34:31 9/10
(1759/239047)
Azt hiszem Zsu írta, hogy Csuncsu és Bidám elbûvölõ mosolyt villantott egymásra. Szerintem megérezték egymásban, hogy a másik is nagy játékos, még rendesen beleszólhatnak egymás életébe. Érdekes, hogy mindkettõnek hasonló a sorsa, anya nélkül nõttek fel. Bidámnak jó ember volt a mestere, mégsem tudtajó emberré nevelni - legalábbis nem olyanná, amilyenné akarta. Hogy Csuncsunak kik voltak a tanárai, mire oktatták, nem tudjuk. De a fiúnak van egy természetes jó esze, a korához képest kíváló emberismerõ, jó politikus és így-vagy-úgy, de eléri a célját. Azt tudjuk a történelembõl, hogy Tokmán után õ lesz a király. A képességei szerintem már most megvannak hozzá, de kérdés, hogy milyen célok vezérlik majd. Õ is Silla és a nép felemelésén fog munkálkodni?
Mindenesetre nagyon jó, nagyon hatásos a forgatókönyv, és tényleg profi módon megcsinált film. Hálisten, hogy néha ilyet is látunk. Azért remélem, csak nem hagyják félbe valami új mûsorpolitika miatt?
9/10
napraforgó 2010 dec. 23. - 05:56:18 9/10
(1758/239047)
Ez egy jó kérdés. Tényleg, miért nem világosítja fel Szohva Tokmánt Bidám származásáról?

Még mindig nem értem, hogy került Csuncsu Bidámmal abba az A betûs lázadó faluba, amikor Tokmán kivégezte a vezetõket. A falu biztos több óra járásra van Szorabóltól, a katonák meneteltek, a tisztek lovagoltak, Tokmánt gyaloghintón vitték. De Csuncsu nem tud lovagolni és gyalogolni sem szeret. Gyaloghintó meg pláne nem vitte. Hogy-hogy mégis pont akkor értek oda, mikor a nagyjelenet elkezdõdött?

És Tokmán hogy rámordult Jusinra, amikor az megpróbált közbeszólni: Hogy merészeled? Most a hercegnõ beszél, akinek a szavai olyan fennköltek, mint a versek.... Igen nyilvánosan Tokmán megköveteli az etikett betartását, mégha kettesben bizalmasabban is beszél Jusinnal.