8/10
edimir 2018 ápr. 10. - 21:25:59 8/10
(232647/239047)
Csak nekem ilyen furcsa új felület jelent meg, vagy másnak is? Elég idegesítő, alig ismerem rajta ki magam. Ráadásul a régi elfogadta a filmből kivágott png képeim, ez meg ragaszkodik a jpeg-hez....
Ennek nem örülök, nincs kedvem konvertálgatni!:(

Mi baj volt a régivel: Szerintem az átlátható és könnyen kezelhető volt. Vagy csak én ragaszkodom túlzottan a megszokott dolgokhoz?
8/10
edimir 2018 ápr. 10. - 21:21:26 8/10
(232646/239047)
Megjártam, hogy rég jártam erre. Hosszan bepötyögtem a magyarázkodást, kattintottam az elküld-re, erre elrontottam a belépést, törlődött a szépen összeszedett kis gondolatmenet... én pedig lusta vagyok újra bepötyögni.... szóval, az óesztendőben néztem utoljára sorozatot, felgyülemlett a restanciám... lassan majd pótolgatok filmnézést és fórum visszaolvasást.... Vagyok, leszek!:)
Illiona 2018 ápr. 10. - 08:12:48
(232645/239047)
Sziasztok!
Tegnap semmi ujat nem tartalmazott a hétfői Box Office, igy nem is hoztam. Ha lesz olyan uj film, ami emlitésre érdemes, akkor majd ujra hozni fogom.
Hölgyeknek:
Viszont KOREAI kozmetikumok egyik oldalát böngészve találtam erre az (számomra legalábbis) szenzációs ujdonságra: Spray harisnya, vagy harisnya spray!
Egyszer már volt, hogy Szegeden sétálva láttam egy kirakatban, hogy "láthatatlan harisnya", először azt hittem, hogy valamit rosszul látok, de nem, le is fotóztam (hol van az a fotó már...) .
de ez az ujdonság erejénél fogva nagyon érdekes: megszünik a felhúzom, levetem Szexualitással átfűtött eleme, egyszerűen csak fujunk egy kicsit, és már kész is.
Meszünik persze a "leszaladt szem" cimű katasztrófahelyzet is, csak éppen a sérülés helyére fujunk egy picit, és már kész is a gyünyörű láb....
https://www.notino.hu/spray-harisnya/
Kép: az emlitett spray
10/10
micike_MSc 2018 ápr. 08. - 16:02:30 10/10
(232644/239047)
Ez is OFF! Egy kis politikamentes (?) politika... No komment... :)

"Csak egy magyar politikus van, aki férfiasabb Gyurcsány Ferencnél a nők szerint
A Közéleti Hírek 1143 fő körében végzett online kutatásából kiderül, kit tartanak a legférfiasabb és a legjelentéktelenebb magyar politikusnak a nők.
Femina 2018.03.09. Forrás: Közéleti Hírek
Nem várt eredményt hozott egy online kutatás, melyben több mint ezer magyar nő kendőzetlenül véleményezte, hogy mennyire mozgatja meg a fantáziáját férfiként a magyar politikusok elitje. Nézzük, kik és miben lettek a befutók! Bejött a hölgyeknek Vona Gábor borostája, és jót tesz neki a kondizás is. A Jobbik elnökét ítélték a legsportosabbnak (26%) és legférfiasabbnak (23%) a felmérés résztvevői."
https://femina.hu/terasz/legsarmosabb-politikus/

És hogy a női politikusok se maradjanak ki:
"Érdekes dolgokról árulkodik a magyar politikusnők haja a fodrász szerint
Lafferton Annamária elemezte a magyar politikusnők haját, és elárulta, mit mond el a frizurájuk a személyiségükről.
Marton Adrienn 2018.03.28.
Forrás: Lafferton Fodrászat
Mit árul el a magyar politikusnők frizurája? A hét legnagyobb párt női vezetőinek frizuráját nézte meg fodrász szemmel Lafferton Annamária. A szakértő a politikusnők Facebook-profilfotóján viselt frizuráját vette górcső alá. A képeken a politikusok kivétel nélkül a haj természetes adottságait kihasználó, a képviselt értékekkel harmonizáló, könnyen kezelhető frizurát hordanak. Jellemző a természeteshez közelítő hajszín, ami alapvetően mindenkinek előnyösebb, hiszen valószínűbb, hogy illik a színeihez, a bőrtónusához.
"Úgy tűnik, hogy a minden mesterkéltséget nélkülöző természetesség a trend politikus körökben - már ami a vezető politikusnők frizuraválasztását illeti. Ebben szerepet játszhat az is, hogy a természetes hajviselet kezelése a legkevésbé időigényes. Politikusaink frizuraválasztásban jó példát mutatnak" - mondta Lafferton Annamária, az elrontott frizurák helyrehozásának szakértője."
https://femina.hu/terasz/magyar-politikusnok-haja/

Most viszont megyek szavazni és csavarogni ebben a szép időben... :)
10/10
micike_MSc 2018 ápr. 08. - 15:47:03 10/10 Előzmény kimbin01
(232643/239047)
Szép napot, sziasztok!
Gondoltam, hogy ilyesmire gondolsz... :)
A facé alapján volt elképzelésem a véleményedről, de azért jó, hogy leírtad.

Nagyon OFF:
Én sem/nem vagyok NER-kompatibilis, beszélek is róla, a környezetemben nem titok, csak éppen ezt nem szoktam kiírni a facéra. Az eü-ben dolgozó közalkalmazottként inkább nem hagyok magam után írásos bizonyítékot, így is visszaélnek(-tek) a hatalmukkal a NER-társak...
A filmet egyszer talán sikerül megnéznem, mert kíváncsi vagyok rá. :)

Ma viszont örülök, hogy baromi magas részvétellel folyik a választás, így bármi is lesz az eredmény, de tényleg BÁRMI... az mindenképpen a többség akaratát fogja kifejezni.

Kép: tkp. valamiféle matematikai-statisztikai képlet kapcsán tálaltam, de úgy látom, van benne némi érzelem is. :)
Illiona 2018 ápr. 07. - 17:37:17
(232642/239047)
Találtam egy gyönyörüséget, az általam már sokszor emlegetett Dimash Kudaibergen énekel egy dalt egy kazahsztáni operaénekesnővel.
Maga a dal is egy gyönyörüség, én mondjuk már hallottam ezerszer (nem lehet megunni) de a dal alatti képek miatt muszáj megnézni:
https://vimeo.com/218323481?ref=fb-share&1
10/10
kimbin01 2018 ápr. 07. - 07:28:03 10/10 Előzmény Illiona
(232641/239047)
Mivel nem ismerem a koreai törvényeket, így lehet, hogy ez még nem is a legmagasabb kiróható büntetés.Viszont van egy jó hír, hogy az igazságszolgáltatás működik!És jól működik! Nem tudom errefelé miért elnézőbbek ezen fajta bűn elkövetőivel, mert ennél súlyosabb esetekben sem szabnának ki ennyit, bár megérdemelnék. Úgy látszik ott kevésbé tolerálják ezt, az itthoni körülményekre viszont méltányosnak tartanám.
10/10
kimbin01 2018 ápr. 07. - 07:22:31 10/10 Előzmény Illiona
(232640/239047)
Szia, sziasztok! Nekem sincs tvm, de ha kedvem van online belekukkantok, ha végképp semmi nics. Mindig találok valami néznivalót estére. Gyerekruha projekt félúton, szabadidőmben azt varrom. Igen, nincs tv-m, mert ezekért a műsorokért 20 fillért nem adnék. Egyébként majdnem mindent el lehet érni az online tv-n.
Véletlenül belefutottam, csak valamilyen más címmel az utolsó koreai királyné (Min) tragikus végű filmjébe, de nem bántam meg, végignéztem mégegyszer.
Illiona 2018 ápr. 06. - 14:04:34
(232639/239047)
Itt a hir magyarul: 24 évre itélték a volt koreai elnökasszonyt

https://hirtv.hu/hirtvkulfold/24-ev-bortont-es-tobbmilliardos-buntetest-kapott-a-volt-elnok-2458313

Vélemény?
Illiona 2018 ápr. 05. - 21:47:03 Előzmény micike_MSc
(232638/239047)
Egyetértek, én is mondogatom már hosszú hónapok óta, hogy a koreai sorozatipar leszálló ágban van.
Túl sok sorozatra lehet azt mondani, hogy gagyi.
Alacsony képességű szinészek, rossz, tartalomtalan forgatókönyvek, csak hogy legyen "valami".
Dél.Koreában nagyon sokan néznek filmet telefonon,- igaz jó nagy telefonjaik is vannak,- és az egy óra utazás a metrón, vagy a buszon már nem is annyira unalmas.
Sokan megszólják őket a tulzott mobilhasználat miatt, de én ugy gondolom, hogy ez is jobb, mint bambán bámulni a semmit.
Ebben is előttünk járnak...
Ezek főleg fiatalabbak, és ők nem vevők a 16 óra könnyes szenvelgésre, viszont a kábelcsatornák által vetitett bünügyi, és egyéb sorozatokra viszont vevők.
De még messze van egy forradalmi fordulat!!!
Még mindig lesz lejjebb!!!
Illiona 2018 ápr. 05. - 19:03:09
(232637/239047)
Sziasztok!
Örülök, hogy ujra vetitik a Sillát, legalább anyám is megnézheti, őt nem zavarja a szinkron, de engem annál inkább. Semmiképp nem nézném meg, túl sokat beszéltünk róla, bár lehet hogy az uj vetitéssel uj szempontok is felmerülnek.
Annál is inkább nme nézem, hiszen vagy 4 éve hogy nincs adás a tv-mben, akkor ki kellett huzni a kábeltv zsinórját, na azóta nem dugtam vissza.

A plagizálásról én is hallottam, és olvastam, de szerintem ez már vagy elévült, vagy bizonyiték hiányában maradt minden a régiben.

És akkor egy kérdés: ha vetitik a Sillát, akkor nekünk valahová menni kell?!
Vagy abbahagyni a fórumozást?!
Vélemény?
10/10
Ljerk 2018 ápr. 05. - 16:28:24 10/10 Előzmény kimbin01
(232636/239047)
Wow... :) Akkor nem tudom mi igaz abból, hogy azért nem vetíthették, mert a forgatókönyv egy része plagizált volt. Megoldódott? Vagy mi van - igaz sem volt? Tud róla valaki valamit?
10/10
kimbin01 2018 ápr. 05. - 10:32:07 10/10
(232635/239047)
FIGYELEM!!
Visszatérő sorozatok 2018-ban – A Silla királyság ékköve /The Great Queen Seon Deok/
Április 16 -tól minden hétköznap 17:15 és 8:50-kor az m3-on.Tehát hétfő délután kezdik, és másnap délelőtt megismétlik.
10/10
kimbin01 2018 ápr. 05. - 08:00:22 10/10 Előzmény micike_MSc
(232634/239047)
Szia, sziasztok!
Nem írtam, mert a film története magában foglalja, hogy mi történik kies hazánkan. Bár van, akinek ez tetszik, és így jó, de remélem a többségnek nem ez a véleménye. Néhol kifejezetten irritáló volt a helyi kiskirály vélekedése, hogy ki si ő, és minek tarja a nála gyengébbeket, de főként tettei verték ki a biztosítékot nálam. Ez a mai magyar valóság, és lehet, hogy csak karcolja a felszínt. A film jó volt, időszerű, bár sokan látták volna!
10/10
micike_MSc 2018 ápr. 04. - 20:57:34 10/10
(232633/239047)
Még két "apróság" mára:
Egy zenés tájékoztatás Xiaolongimnida oldalán az észak-déli közeledés egyik különleges eleméről:
http://xiablog.blog.hu/2018/04/02/ezek_a_del-koreai_popsztarok_szorakoztattak_eszak-koreaban

Koreai film- és drámaközösség (facebook)
"A koreai tévéipar bizonyos szempontból válságban van épp. A nagy tévécsatornák nézőket vesztenek, ahogy a kábeltévék az erősebb tartalmi szolgáltatással elszipkázzák a nézőket. Régen egy-egy sorozat könnyedén túllendült a 20%-os nézettségen a nagy csatornákon, ma már ha 10% fölé kerülnek, az sikernek minősül. A kábelcsatornák sorozatai is már ebben a tartományban mozognak. Ugyanakkor a hagyományos nézettségi mutatók egyre kevésbé mutatna valós képet a nézettségről, hiszen a fiatalabb korosztály már nem a tévében nézi a sorozatokat, hanem online, más platformokon. Más országokban az AGB Nielsen már ezeket a formátumokat is beszámítja a nézettségbe, Korea egyelőre ragaszkodik az elavult tévés nézettségi mutatókhoz. A nézőknek egyre kevésbé számít, hogy hol jutnak hozzá a tartalomhoz, a minőségi tartalmat megtalálják mindenképp, függetlenül attól, hogy SBS-, tvN- vagy webtartalom."
http://www.koreatimes.co.kr/www/art/2018/04/688_246539.html
10/10
micike_MSc 2018 ápr. 04. - 20:53:50 10/10 Előzmény kimbin01
(232632/239047)
Arról nem írtál, hogy Neked tetszett-e a film, de a cikket elolvastam, ott az a vélemény, hogy tkp. jó... :)
Vihart viszont nem csak ez a film okozott, hanem a Kincsem is, mert az még maaarha drága is volt - a nagy nézettség (~440.000) végül nem tudom, mennyit hozott vissza a 3milliárdból.

Korábban már írtam róla, hogy sajnos én sem voltam teljesen elégedett, pedig szeretni akartam... de amilyen jól, drámaian kezdődött, valahogy elment egy vicceskedő, oda nem illő modern ki-/beszólásokat ellövő történetté...
10/10
micike_MSc 2018 ápr. 04. - 20:25:27 10/10 Előzmény Illiona
(232631/239047)
Igen, hajnali kettő (lenne), csak időközben nálunk volt egy óraátállítás, így most csak 7 órával kelünk később... :)
10/10
micike_MSc 2018 ápr. 04. - 20:19:12 10/10
(232630/239047)
Sziasztok, szép estét!

Egy érdekes olvasmány az észak-koreai diktátor politikájáról, bár az eredeti cikket (FT) némileg a saját látásmódján átszűrve tárja elénk a cikk írója, de ez nem feltétlenül baj... :)

"Magyar modellt követ Észak-Korea?
Akinek van fogalma a Kádár-rendszerről, annak nem lesz meglepő, milyen módszerekkel stabilizálta hatalmát Kim Dzsongun észak-koreai diktátor az elmúlt hat évben. A nagy különbségek ellenére nagyon ismerős képet fest erről az ifjú vezér sztoriját összefoglaló cikk.
A napokban lebonyolított pekingi látogatásával Kim Dzsongun észak-koreai vezető túllépet a túlélési üzemmódon és megmutatta, hogy szilárdan kezében tartja a hatalmat országában - vezeti fel az ifjú politikus hatéves diktátori tevékenységét áttekintő cikkét a Financial Times (FT)."

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/magyar_modellt_kovet_eszak-korea.659657.html
Illiona 2018 ápr. 03. - 19:52:07
(232629/239047)
Illiona 2018 ápr. 03. - 19:51:26
(232628/239047)
Sziasztok!
Pénteken, ottani 10 órakor lesz a volt elnökasszony ítélethirdetése.
Bár ő tiltakozott a nyilvánosság miatt, de a közérdekre tekintettel mégis közvetiteni fogják.
Nem engednek be kamerákat, hanem a biróság saját eszközeivel fogja biztosítani a közvetitést.
Péntek 10 óra az nálunk éjfél után 2 óra?
Illiona 2018 ápr. 03. - 00:11:41
(232627/239047)
Ez az munkaszüneti nap megzavart, most jöttem csak rá, hogy hétfő van.
itt a hétvégi Box Office.
https://www.hancinema.net/korean-box-office-for-the-weekend-2018-03-30-~-2018-04-01-117174.html?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook
Illiona 2018 ápr. 02. - 19:14:18
(232626/239047)
Suits
egy uj sorozat veszi kezdetét, igaz még április 25.-én, Suits cimmel.
Egy amerikai sorozat ujraforgatása, majd meglátjuk, az eddigiek nem hoztak nagy sikert a koreai készitőknek. Ha valaki akarta volna, akkor megnézi az eredetit, minek egy halvány lenyomat???
De remélem ez majd sokkal jobb lesz, mint az eddigiek! A főszereplők tekintetében biztosan ott az igéret, a többit majd meglátjuk!
http://asianwiki.com/Suits_(Korean_Drama)
az egyik főszereplő Jang Dong Gun, a másik Park Hyung Sik.
itt a hir, és benne két tréler is:
https://www.soompi.com/2018/04/01/watch-korean-remake-suits-drops-stylish-teasers-park-hyung-sik-jang-dong-gun/
itt a trailer
https://www.youtube.com/watch?v=2LfP3hNffQo
10/10
micike_MSc 2018 ápr. 01. - 22:52:37 10/10 Előzmény Illiona
(232625/239047)
Köszönöm! :)
(SSH után dr.Csoma Mózes a 2. kedvenc "koreaim"...)

És mivel még tart a húsvéti hétvége, muszáj feltennem ezt a képet, mert olyan szép... és olyan lila... :)))

Jó éjszakát!
Illiona 2018 ápr. 01. - 20:07:27 Előzmény micike_MSc
(232624/239047)
Dr Csoma Mózest én ismerem már személyesen is, először akkor, amikor itt volt Szegeden az egyetemen, és páran akik már nem iskoláskorúak, szintén beültünk a terembe. Ha jól emlékszem kimbin is ott volt. Nagyon jó előadást hallhattunk akkor is.
Másodszor akkor, amikor 2016 novemberében mentem ki Dél-Koreába, és a Helsinki repülőtéren együtt várakoztunk az árszállásra, vagy 1-1,5 órát. Akkor beszélgettünk is egy csomót, sőt a gépen is felhivta a figyelmemet, hogy van egy magyar film a gépen nézhető filmek között. A leszállás után Incheonban elköszöntünk egymástól, de másnap reggel hivtak a nagykövetségről, a külgazdasági attasé, hogy minden rendben van-e. Hát rendben volt, (az utat egy kertész küldöttségnek én szerveztem) . Talán ez is az Ő, és a nagykövet barátságának volt köszönhető?
Ő akkor egy 56-os megemlékezés alkalmából tartott előadást kint koreai nyelven, egyetemistáknak.
Vagyis jó hirünket vitte el a nagyvilágba!!!!!!
Illiona 2018 ápr. 01. - 19:49:27 Előzmény Ljerk
(232623/239047)
Sziasztok!
OK! az az igazság, hogy idegenek között én nem szoktam a valós filmnézési számaimat elárulni, hiszen ki az aki akarna meghökkenő, hitetlenkedő, kérdőrevonó pillantásokkal találkozni.
Ha valahol nem lehet megkerülni a válaszadást, akkor azt szokta mondani (mert hazudni nem lehet!) hogy többet néztem meg mint 250 sorozat, és többet mint 150 film. Aki ismer az ugyis tudja, aki meg nem az még ettől a számtól is elcsodálkozik.
9/10
dorombka 2018 ápr. 01. - 09:29:24 9/10
(232622/239047)
.
10/10
micike_MSc 2018 márc. 31. - 23:56:53 10/10 Előzmény micike_MSc
(232621/239047)
Úgy latom, az előző link nem működik, ez talán jó lesz: http://m.eloben.hu/kultura/2016-03-26/ha-jezus-koreai-lett-volna

Kalózok.
Hiába a 8,6 millió néző, én már láttam ennél jobb koreai filmet.
De lehet, hogy csak a szinkron zavart, mert úgy általában nem volt rossz, csak épp a két főszereplő hangja ment mellé. KNG-é kisfiús volt, Son Ye-jin-é sem illett hozzá.
KNG-nél sokkal jobb pasi volt Kim Tae-woo, hiába volt a rossz oldalon...

Jó éjt, szép álmokat!
10/10
micike_MSc 2018 márc. 31. - 20:49:01 10/10
(232620/239047)
Ma esti családi programunk a Kalózok megtekintése a FilmMánia csatornán., 21:00-kor kezdődik.
Még sosem láttam rendesen, először a felirat volt pocsék, aztán nem volt kedvem hozzá, később a tv-ben lemaradtunk az elejéről... de most semmi nem tarthat vissza... gyerekek is várják már. :)

További szép estét, jó éjszakát!
10/10
micike_MSc 2018 márc. 31. - 20:40:11 10/10 Előzmény Ljerk
(232619/239047)
Egy picit visszatérnék egy korábbi témára, még a PORT átalakulása előttről (lsd. előzmény).
Ljerk egy érdekességként hozott linkje kapcsán felmerült, hogy Dr. Csoma Mózes és az ELTE-n folyó koreai oktatás csak "büfészak", ill. "egy ember magánambiciójának kielégítése" lenne (htw, Min-Rin), de az a helyzet, hogy szvsz. ez nem egyszemélyes buli...
Ugyanis Magyarországon a felsőoktatási intézményekben folyó képzéseket a Magyar Akkreditációs Bizottság engedélyezi... vagyis minimum társtettesek, ha már...
www.mab.hu/web/index.php?lang=hu#

Nyilvános adatok - Szakok
● keleti nyelvek és kultúrák (koreai szakirány) - Bs - ELTE - Bs677kieg
2007/10/XII/3/1 - T
● koreanisztika - Ms - ELTE - Ms14242012/2/XI/11 - T
Itt csak a kereső jön be, de a szaknév (töredék)hez beírva: "Korea", már helyben is vagyunk. :)
web.mab.hu/tir/index.php?pid=821&fid=821
Eszerint 2007 ('08) óta van főiskolai, 2012 óta egyetemi szintű képzés.

[Csoma Mózest, ha nem is személyesen, de sokan ismerik/ismerjük. Aki csak egy kicsit is érdeklődik Korea iránt, találkozott vele a könyvei, interjúi, újságcikkek, stb. kapcsán. (Én pl. képes voltam tavaly ilyentájt elmenni a korea-szakos hallgatók TDK-jára, ahol már eléggé ahjummának számítottan a sok fiatal lány és néhány fiú között, de azért ha már ott voltam, jól alá is írattam az Egy nemzet - két ország c. könyvet a "Tanár úrral"...)
Számomra mindenképpen egy kedves és szimpatikus fiatalember, akinek ismeretei a két Korea és a félsziget (Hanbando) történelme, kultúrája, múltbéli és jelenlegi politikája vonatkozásában széleskörűek és autentikusak.
Lehet, hogy van más is, aki "megérdemli" ezt a szakot, de azért ne vitassuk már el az érdemeit a szak indítása, működtetése tekintetében, ha már a koreaiak sem teszik (gondolok itt az egyetemi együttműködésen át Csoma Mózes számos koreai elismerésére pl.)
Az ELTE belső életét nem ismerem, én Pécsre jártam anno... lehetne onnan is negatívumokat mondani, ahogy bármelyik egyetemről, de már rég nem jártam arra, meg különben is... :)]

https://www.elte.hu/content/a-koreai-felsziget-mindig-rejtelyes-dolognak-szamitott.t.5869
+ érdemes megnézni, meghallgatni ezt az előadást, amit Illiona linkelt szintén akkoriban: https://youtu.be/2Ny0EZR4xBY

De nézzük konkrétan az ELTE-BTK-t.
● anglisztika: 28 oldal, angol nyelvű
● germanisztika: 14 oldal, magyar nyelvű
● ének-zene: 1 oldal...
További szakok hosszabb-rövidebb követelményei is elérhetők a lenti linken.

5. Keleti nyelvek és kultúrák alapszak
● az Ókortudományi Intézet gondozásában
[Követelmények] (3 oldal, pontosabban 2+ néhány sor)
*hebraisztika szakirány
*indológia szakirány
*újgörög szakirány

● az Orientalisztikai Intézet gondozásában
[Követelmények] (5 oldal)
*arab szakirány
*iranisztika szakirány
*török szakirány

● a Távol-keleti Intézet gondozásában
[Követelmények] (7 oldal + 3 sor)
*japán szakirány
*kínai szakirány
*koreai szakirány
*mongol szakirány
www.btk.elte.hu/ba/zarovizsga

Utóbbiak közül a legrészletesebb (és talán a legrégebbi) a mongol szak és követelményeinek ismertetése.
(Erről, mármint a távol-keleti szakokról, ázok alakulásáról egyébként a fenti interjúban is beszél Cs.M.)

Mindezektől függetlenül ezek a hosszabb-rövidebb dokumentumok inkább csak ismertetőként szolgálnak a kívülállók számára és semmiképpen sem minősítik egy szak színvonalát.
A hallgatók zárt belső rendszeren keresztül veszik fel a tantárgyakat, gyűjtik a krediteket, kapják az infókat (2006-ban ez a rendszer még csak kezdeti stádiumban volt, nekünk még személyesebb kapcsolatunk volt a TO-val is...)
10/10
micike_MSc 2018 márc. 31. - 20:33:38 10/10
(232618/239047)
Szép estét Mindenkinek!

Kellemes ünnepeket és jó időtöltést kívánok ezen a hosszú húsvéti hétvégén!

Azt hiszem, ezt a cikket vagy hasonlót már idéztem korábban, de lehet, hogy Karácsonykor.
"Ha Jézus koreai lett volna...
Európában talán kevesen ismerik, pedig Woonbo Kim Ki-Chang a 20. század egy kiemelkedő festője volt. Húsvét alkalmából most az ő vallásos témájú képeiből látható alább egy válogatás."
m.eloben.hu/kultura/2016-03-26/ha-jezus-koreai-lett-volna

Illiona 2018 márc. 30. - 14:24:23
(232617/239047)
Lee Joon, aki október 26.án vonult be katonának, folyamatosan pánikbetegséggel küzdött, igy egy március 23-i vizsgálatban alkalmatlanná nyilvánitották, és közszolgálati munkásként (gondolom hogy polgári szolgálatosként) fogja befejezni a katonáskodást.
Mint (számomra legalábbis) kiderült, hogy már korábban, amikor még szinészként tevékenykedett, már akkor is megvolt ez a pánikbetegség, de ezt megpróbálta legyőzni.
Az már csak természetes arrafelé, hogy elnézést kért, amiért nem sikerült a katonai szolgálati idejét kitölteni!!!!
""Lee Joon, aki októberben aktív katona volt, állandóan pánikbetegségét kezelte katonai feladataik ellátása során. Mivel azonban állapota nem javult, a katonai törvényszéki átvizsgálási eljáráson ment keresztül, és alkalmatlanná vált.

"Lee Joon jelenleg vár a tervezetről a Katonai Munkaügyi Hivataltól. Elnézést kérünk, hogy nem tudja megmutatni egészséges oldalát. Mindent megtesz a maradék katonai szolgálatával. "
irja a Soompi
https://www.soompi.com/2018/03/29/lee-joon-moves-from-active-duty-public-service-due-panic-disorder/
10/10
Ljerk 2018 márc. 30. - 14:22:05 10/10 Előzmény Illiona
(232616/239047)
Bár lehettem volna én is, de nem.... Tavaly én már 1400 részen voltam túl... :) De ezek szerint másokat is megfogott a koreai történelem ábrázolása....
Illiona 2018 márc. 30. - 09:27:09
(232615/239047)
Sziasztok!
Ma munkaszüneti nap lévén meghallgattam dr Obrusánszki Borbála könyvbemutatóján készült felvételt, amit tavaly szeptemberben követtek el.
Az előadás végén az egyik hozzászóló a közönségből kiemelte, hogy ő vagy 700 koreai történelmi sorozat(vagy rész)en van túl, és ezekben nagyon részletesen bemutatják a folymatokat, ahogy bizonyos eseményekhez eljutunk. Vajon ki volt?
Innen esetleg?
Ljerk?
https://www.youtube.com/watch?v=c8lfSnO-CfI&feature=youtu.be
10/10
kimbin01 2018 márc. 27. - 08:32:25 10/10
(232614/239047)
Tegnap viszont megnéztem a Kojot című magyar filmet, amely a közelmúlt viharait okozta.

A történet:Tűzkőre érkezik Bicsérdi Misi, mert földet és rozoga házat örökölt nagyapjától, az öreg Misutól, aki a maga idejében igazi fenegyerek hírében állt. Misi frusztrált, elfojtott, menekülő 30-as, nem találja helyét az életében, munkájában, párkapcsolatában. Csak sodródik, nem vállal fel konfliktusokat. Ez a gúnya azonban egyre jobban szorítja. Hozzákezd öregapja romos házának felújításához, amelyben igaz célt lát meg önmaga és párja, Eszter számára egyaránt.
Pénz híján mindössze a nagydumás, rokkantnyugdíjas Lajost, és hallgatag, börtönviselt sógorát, Attilát tudja felbérelni mesteremberként, és maga is részt vesz az építési munkákban, amihez mit sem ért kezdetben. A természetközeli idillben végre kezdi megtalálni magát, de ez nem tart sokáig. Kiderül, hogy a határban meghúzódó telkeket pitiáner összegekért kebelezi be Tűzkő nagybirtokosa, a helyi mindenható "Döbrögi", Szojka Pál és fia, hogy egy svéd multi számára adja el a völgyet. Amikor Szojka szemet vet Misi örökségére is, a fiú felveszi a kesztyűt, és a csetepaté eldurvul - ez már háború a kisember és a földesúr közt.
Súlyos harc kezdődik a földért, a családért, az életért, a jövőért, a belül megszülető férfiért...
Szereplők:
Misi
Mészáros András
Lajos
Bocsárszky Attila
Szojka
Kovács Frigyes
Attila
Orbán Levente
Eszter
Dobra Mária (Mara)
Kispali
Mátray László
Ádám
Salat Lehel
Klári
Szabó Gabi
Alkotók
RENDEZŐ:
Kostyál Márk
FORGATÓKÖNYVÍRÓ:
Lengyel Balázs
Lovas Balázs
OPERATŐR:
Csoboth Attila
Kostyál Márk
ZENE:
Moldvai Márk
PRODUCER:
Helmeczy Dorottya
Kálomista Gábor
VÁGÓ:
Csillag Mano
https://index.hu/kultur/cinematrix/2018/02/14/ingyen_sem_kell_minden_mozinak_a_kojot/
10/10
kimbin01 2018 márc. 27. - 08:24:27 10/10
(232613/239047)
Szia, sziasztok!
Jobbulást a szemednek, azt se bántuk volna, ha koreás lett volna, mert a feeling fontos!

Mostanában leginkább filmezek, mert gyerekruha projekten dolgozom, és amikorra aznapra elegem van, akkor egy kis kikapcsolódás nem árt.Tegnapelőtt ezt néztem meg, bár nem volt valami nagy durranás, de könnyed,(?) néhol lehangolóan humoros film volt. Na mindegy belefutottam, mint vak ember a hajnalba.
The Spies/Spy
Jang Young-Sil már régóta munkát keres, azonban sikertelenül. Hirtelen a Titkosszolgálatnál találja magát, ahol apró-cseprő jelentéktelen dolgokat kell elvégeznie. Na Jung-An nyomozó, imád káromkodni és önfegyelmezési problémákkal küzd. Ezt a két nőt hozza össze a sors, hogy egy közös akcióban visszaszerezzék a főnökeiktől kizsarolt pénzt!
Amolyan Női szervek koreai módra, csak haloványabb .

Rendező: Kim Deok-soo

Szereplők:
Kang Ye-won
Han Chae-ah
Jo Jae-yoon
Kim Min-Kyo
Namgoong Min
Illiona 2018 márc. 26. - 16:03:57
(232612/239047)
és itt a hétfői koreai Box Office: talán most nem moderálnak ki, de ha mégis, gyorsan nézzétek meg a hétvégi filmek között melyik vezet: :))))))))))))))))))))))
https://www.hancinema.net/korean-box-office-for-the-weekend-2018-03-23-~-2018-03-25-116921.html?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook
Azért ezen a héten is van érdekesség: a Be With You, majd micike ir róla...
Illiona 2018 márc. 26. - 15:48:40
(232611/239047)
Egy nagyon szomorú hir jött. a 100 % nevű formáció vezető énekesének, Minwoonak tegnap egyszerűen megállt a szive. Tettem fel már tőlük zenét, ha jól emlékszem 2 éve szilveszterkor, most ugyanazt a videót rakom ide: egyszerűen mert jó, mert verseny, két fiú nyer, két fiú veszit, de melyiket is válasszam, ez az örök kérdés. Az Immortal Songs versenyben léptek fel, ha jól emlékszem:
https://www.star2.com/entertainment/2018/03/26/minwoo-dead-33/

https://www.youtube.com/watch?v=ew_xwzkxpuM
Illiona 2018 márc. 25. - 23:12:55
(232610/239047)
Dél-Korea hires a munkamániás emberekről, itt egy cikk, hogyan próbálnak kormányzati szinten ellene tenni.
https://index.hu/mindekozben/poszt/2018/03/23/kormanyprogram_lett_del-koreaban_a_szamitogep_kikapcsolasa/
Illiona 2018 márc. 25. - 23:07:38
(232609/239047)
Sziasztok!
Előkerültem, nem koreai programon voltam Európában, de azért ha kiteszi az ember a lábát, megtagadni magát nem tudja!
Lisszabonban sétálván a facebook bejegyzésből értesülvén arról, hogy a volt koreai koreai nyelvtanárnőm, akivel itt Szegeden ismerkedtem meg, (és elvittem Szeged-néző túrára, egy másik pénteken pedig Ópusztaszerre, a Feszti - Körképet megnézni (én magam már 8. alkalommal láttam) ) ő is Lisszabonban töltötte a hétvégét+! Ha nagy lelkek találkoznak! Hazaérkezvén pedig koreamentes szemmütétem volt, Ami viszont ismerős annyi koreai filmsorozatból: a műkönny!!!! hát most lehet nekem is gyakorolni!!!
Mütét ide vagy oda, azért megnéztem - először csak nyersen, utána viszont forditással is - a Misty utolsó részeit. Hogy ez mennyire jó sorozat!!! egészen a 15. epizód végéig nem derül ki, hogy ki a gyilkos, és nagyon sok fordulat, meglepetés van benne, szuper jó zene, jó szereplők.
Egyedül a nyomozóval nem értettem egyet, szerintem alkalmatlan volt a szerepre, de annyira pici jelentéktelen szerep volt, hogy jelentéktelen személye nem okozott fennforgást.
Ajánlom mindenkinek, főleg az alacsony vérnyomásban szenvedőknek, gyógyszer nélkül is nagyon hatásos!!!! (de ezt már korábban is elsütöttem, vagy nem!?)
Kép: Ji JIn HE
10/10
kimbin01 2018 márc. 23. - 09:54:10 10/10
(232608/239047)
Sziasztok, kellemes hétvégét! Ma ezt a filmet fogom megnézni: Istenek között: A két világ 2017.
Példás életet élő tűzoltó Ja-Hong mentés közben elhunyt. Lelke átkel a túlvilágra, ahol a 49 napos barangolásnak indul. Ez idő alatt hét állomáson kerül ítélőszék elé. Ahol bizonyítania kell, hogy életét példásan élte. Amennyiben ez sikerül, esélyt kap az újjászületésre. Ebben három halál angyala lesz a segítségére, akik az útja és a perek során védelmezik. Gang Rim a halál angyalainak a vezetője, akit nem hagy hidegen az emberek sorsa. Hae Won Maek, aki az út biztonságáért felel. Duk-Choon, aki felkészül a tárgyalásokra és rendkívül érzelmes. Azonban a múlt homályai a küldetést a vártnál nehezebbé teszik. Az sem segít, hogy időközben Ja-Hong tesvére Soo-Hong is eltávozik. Lelke azonban nem talál megnyugvást, amivel felbolygatja a másvilágot és veszélybe sodorja bátyja túlvilági végzete kimenetelét.
Az ismerős 49 napról van szó ebben a filmben is.
Szereplők:
Ha Jung-woo
Gang-rim
Cha Tae-hyun
Ja-hong
Ju Ji-hoon------ Ördögünk
Hewonmak
Kim Hyang-gi
Deok-choon
Lee Jung-jae
Yeomra, God of Death

http://fr.fanpop.com/clubs/horror-movies/videos/40891048/title/along-with-gods-two-worlds-trailer-2-2017
10/10
micike_MSc 2018 márc. 23. - 00:13:52 10/10
(232607/239047)
És még egy cikk, ami a témához kapcsolódik és éppen ma olvastam a facén:

Koreai film- és drámaközösség (facebook)
"749, filmiparban dolgozó nőt kérdeztek meg egy felmérésben (színésznőket, írónőket, stábtagokat), akiknek 62%-a vallotta azt, hogy érte már szexuális zaklatás férfi kolléga részéről. Egy konferencián Moon So-ri (Mun Szori) színésznő is felszólalt, aki szerint valaki vagy elkövető, vagy áldozat, vagy szemlélő, és hogy senki nem tesz semmit a probléma megoldása érdekében. Az egyik filmproducernő szerint a koreai filmiparban sokkal szigorúbb a hierarchia, mint Hollywoodban, ezért kevés áldozat mer nyilvánosság elé lépni."

http://www.koreatimes.co.kr/www/art/2018/03/689_245549.html
10/10
micike_MSc 2018 márc. 23. - 00:00:41 10/10
(232606/239047)
Az "East of Eden" talán a legnagyobb kedvencem minden általam eddig látott koreai sorozat közül.
Bár már sokat beszéltünk, írtunk itt róla nagyjából éppen egy évvel ezelőtt, s arról is, hogy minden egyes színész hatalmasat alakított benne.

Jo Min-ki játszotta Shin Tae-hwan-t, talán az egyik leggonoszabb, legszívtelenebb, legmocsokabb karaktert, akinek mégis láthattuk a vívódásait is, amikor már tudta, hogy nincs visszaút. Mert egy koreai sorozatban nem minden csak fekete-fehér...

Éppen március elején tálaltam meg végre azt a dalt, amelyiket oly' sokáig kerestem, de sokáig nem leltem. És mikor megtaláltam, rögvest meg is osztottam e fölötti lelkesedésemet SSH oldalán,...
...néhány nappal később pedig jött a hír Jo Min-ki haláláról.
Nekem ez a dal már örökre hozzá fog kapcsolódni. Legfőképpen azért, mert ez nem egy szerelmes dal, hanem a szív fájdalmáról, az ígéretről, a szomorúságról szól.
A dal angol címe CONFESSION, vagyis bevallás, beismerés / vallomás / gyónás.
Nincsenek véletlenek.

East of Eden OST 3/17. Kim Jin Ho of SG Wannabe: Confession (고백)
https://www.youtube.com/watch?v=Q6yce_ANM7M

Jo Min-ki 53 éves volt. Nyugodjék békében! :'(
10/10
micike_MSc 2018 márc. 22. - 23:54:51 10/10 Előzmény micike_MSc
(232605/239047)
Szép estét Mindenkinek!

Régóta szerettem volna erről írni, de közbejött (többek között) a PORT jelentős és váratlan átalakítása...

Március 5-én írtam a koreai #MeeTo-ról, mert itt is szóba került, csak Jo Min-ki nem lett megemlítve, miközben ő szerepelt a Sillában is.
Akkor némileg cinikusan írtam Jo Min-ki ügyéről, mely szerint telefonos üzenetekkel zaklatott egy nőt 3 évvel ezelőtt. A véleményem ezzel kapcsolatban nem változott, attól függetlenül, hogy Jo-t végül 8-11 nő (egyetemi hallgatók, akik a tanítványai voltak) vádolta meg, sőt egy magyarul megjelent cikk kifejezetten nemi erőszakról írt, miközben az teljesen más bűn, mint egy "sima" zaklatás. (Legalábbis az én véleményem szerint.)

Amiért most erről írok, annak szomorú aktualitását az adja, hogy Jo Min-ki március 8-án öngyilkos lett, néhány nappal azelőtt, hogy a rendőrségen vallomást tett volna. :(
Bár kezdetben tagadta az ellene felhozott vádakat, de végül február 27-én kiadott egy nyilatkozatot, amelyben elnézést kért. "Minden az én hibám... Nagyon sajnálom az áldozatokat az általam okozott fájdalom miatt, és nem fogom elkerülni a társadalmi és jogi következményeket."
http://www.bbc.com/news/entertainment-arts-43343536

index.hu/kultur/cinematrix/2018/03/09/meghalt_egy_del-koreai_szinesz_akit_nyolc_no_megeroszakolasaval_vadoltak/

www.hancinema.net/actor-jo-min-ki-kills-himself-over-sexual-harassment-allegations-116401.html

Az igazságot már sohasem tudjuk meg - talán nem is baj.
Mindenesetre JMK sokkal súlyosabb büntetést rótt ki saját magára, mint amit törvény által, bíróság előtt kapott volna...

Szigorúan magánvélemény: ez a típusú zaklatás és hatalommal visszaélés (ami nem azonos a nemi vagy bármilyen fizikális erőszakkal!) eléggé elterjedt és általános jelenség a mindennapoknak, Korea sajátosságait az előző hsz-ben (lsd. előzmény) már említettem.
Rengeteg múlik egy ilyen szituációban az áldozaton, konkrétan a személyiségén, hogy mit értelmez zaklatásnak, mert nem vagyunk egyformák.
A hatalommal való visszaélésnek vannak olyan formái is, amikor semmiféle szexualitás nem "árnyalja" a képet, nekem is volt már ilyenben részem, mint ahogy sokakat érinthet, akik pl. beosztottként dolgoznak... de nem tudnék évekig, pláne évtizedekig üldögélni a saroknak, hogy nyalogassam a lelki sebeimet. Ahhoz túl rövid az élet és túl sok minden más van, főleg a munkán kívül, amit élvezni lehet...

Jo Min-ki viszont meghalt.
Talán el akart menekülni a rá váró szégyen, a megvetés elől.
Talán igazságtalannak érezte, hogy miért pont ő a sok közül (bár önnön hülyeségével saját maga ellen szolgáltatott bizonyítékot, ami mások esetében éppen hiányzik)...
Talán túlzottan bántotta a lelkiismerete, talán depresszió kínozta, mert az öngyilkossághoz súlyos lelki válság vezet (akkor is, ha Dél-Korea élen jár az öngyilkossági statisztikában, ami egyfajta társadalmilag elfogadott szokást is jelez, főleg a Távol-Keleten...)
Talán volt súlyosabb vétke is, mint ez a napvilágra került telefonos zaklatás, és nem szerette volna, hogy kiderüljön....
Már sosem tudjuk meg, de én nem is bánom. Csak szomorú vagyok miatta. :(
10/10
micike_MSc 2018 márc. 19. - 20:05:49 10/10
(232604/239047)
Szép estét!
Ha hétfő, akkor koreai box office (Illiona igazoltan van távol, ezért most én hozom a linket).
Első helyen a Be with You, So Ji-sub és Son Ye-jin filmje áll.
Meglepetés nincs, pláne azután, hogy tegnap este már írtam róla, de a hétfő akkor is hétfő... :)
https://www.hancinema.net/korean-box-office-for-the-weekend-2018-03-16-~-2018-03-18-116668.html
10/10
micike_MSc 2018 márc. 19. - 01:04:29 10/10 Előzmény Illiona
(232603/239047)
movie.daum.net/moviedb/main?movieId=119688
10/10
micike_MSc 2018 márc. 18. - 23:45:51 10/10 Előzmény dorombka
(232602/239047)
"Queen for 7 days"
Rögtön a Saimdang után vetítettek Koreában, de hiába kapcsolódott a főszereplők miatt a két történet egymáshoz, valahogy nem éreztem úgy, hogy meg kellene néznem.
(Park Min-young-ot nem szeretem. A Sungkyunkwan Scandal-ban és a City Hunter-ben még tetszett, de a dr.Jin-ben már nem - ott már túl mesterkéltnek, merevnek tűnt és ebben a sorozatban sem láttam másnak...)

Ennek ellenére amikor egy magyar csatorna megvette, gondoltam nézni fogom, de a sok reklám kifogott rajtam. :(
Már a Hwajung (A fény hercegnője) esetében is megviselt, hogy minden részt 20 percenként 7-8 perces reklámmal és ajánlóval szétcsesztek, de ezt még képesek voltak fokozni!!!
Mivel a "hétnapos királynő" (egyébként -NÉ lenne) eleve 40x félórás részekből állt, így azt darabolták tovább, vagyis negyedóránként nyomták a 7-8perces reklámot és ajánlót... de még ezt is tovább tudták rontani, amikor másnap az 1. rész 2. felével és a 2. rész 1. felével folytatódott a történet. Így képesek voltak a 20 órányi sorozatból 40 napig kitartó, napi másfél órányi elfoglaltságot biztosítani az arra fogékonyaknak... én mindenesetre hamar feladtam... :(

Valahová felpakolták online elérhetőséggel, reklámok nélkül, de úgy sem néztem meg.
Sajnos engem az elejétől idegesített a későbbi királyné fiatalkori alteregója, aki túl szemtelen és rámenős volt az én ízlésem szerint és semmifajta tiszteletet nem mutatott a vadidegen fiúk es férfiak iránt, ami szerintem abban a korban annyira képtelenség volt, hogy kilógott a lóláb.
A fiatal Saimdang is roppant szemtelen, rámenős és öntörvényű volt, de ennek bemutatására nem pazaroltak sok időt, amikor viszont egymásba szerelmesedtek a szintén fiatal Lee Gyeom-mal, azt olyan tisztának és romantikusnak ábrázoltak, hogy öröm volt nézni... :)
10/10
micike_MSc 2018 márc. 18. - 23:09:16 10/10 Előzmény Illiona
(232601/239047)
Hogy mit, miért moderálnak mostanság, az még rejtély, majd meglátjuk.
Az Along-ot még egyszer meg akarom nézni, mielőtt írnék róla. Annyit azért elárulok, hogy az eleje némileg nyomasztott, amikor a szándékos/szándéktalan gyilkosság bűnét tárgyalták, mert nemcsak a tűzoltók, hanem az eü-sök is találkoznak a halállal, sőt mi - ha nem is napi szinten, de - sokkal gyakrabban...
A filmnek ez a része megviselt.
Vajon az elmúlt évtizedekben mennyiben voltam/lehettem felelős, mindig mindent megtettem-e, ami az én felelősségemet illeti... ?!
10/10
micike_MSc 2018 márc. 18. - 22:52:06 10/10
(232600/239047)
Szép estét Mindenkinek!

Ki tudja, mit enged a Port mostanában... (?!)
Azért megint gyűjtögettem "pár" adatot az aktuális boxoffice-ről, hátha érdekel mást is, már régen volt... :)
Amióta felfedeztem ezt az oldalt, gyakran megnézem, hogyan alakul egyes filmek nézettsége. Mint ismert, a koreaiak szeretik a saját filmjeiket, nincsenek rászorulva az amerikai importra. Azért néznek "amcsi" filmeket is, de őket nem hatja meg az Oscar-díj vagy -jelölés sem (lsd. 7- 8-17. helyen álló filmek)...
*-gal a koreai filmeket jelöltem.
Az adatok (magyar idő szerint) éjfél után frissülnek, így a hétfői box office adatai már a vasárnapi nézőszámot is tartalmazni fogják.

1) Be with You* (bemutató: 03.14. hossz: 131') nézőszám: 608.637, nézői értékelés 8,2 (355) kritikusok: 5,8 (6)
2) The Vanished* (03.07. 101') 1.017.399; 7,1 (303) 5,0 (6)
3) Little Forrest* (02.28. 103') 1.307.826; 8,4 (855) 6,2 (11)
4) The Hurrican Heist (03.14. 103') 114.234; 8,0 (75) 4,5 (4)
5) Cheese in the Trap* (03.14. 116') 125.250; 7,2 (193) 4,0 (5)
6) Tomb Raider (03.08. 118') 492.990; 6,2 (215) 5,2 (5)
7) The Shape of Water (02.22. 123') 467.967; 7,9 (433) 8,2 (11)
8) Three Billboard outside Ebbing (03.15. 115') 30.158; 8,5 (174) 8,2 (9)
9) Black Panther (02.14. 134') 5.369.857; 6,2 (1406) 6,9 (12)
10) The Princess and the Matchmaker* (02.28. 110') 1.321.473; 7,0 (1.037) 4,1 (7)

15) The Post (M.Streep, T.Hanks) (02.28. 116') 122.920; 8,6 (113) 7,6 (9)
17) Phantom Thread (D.Day-Lewis) (03.08. 130') 15.774; 8,2 (13) 7,9 (11)
19) Fifty Shades Freedom (02.21. 105') 213.911; 6,1 (39) 3,3 (6)
[Fifty Shades Darker (2017) 189.620; 6,0 (133) 2,6 (5)]
[Fifty Shades of Grey (2015) 364.422; 5,7 (533) 2,4 (5)]
29) The Greatest Showman (2017.12.20. 104') 1.399.035; 8,9 (808) 6,5 (6)
63) Golden Slumber* (02.14. 108') 1.386.885; 5,4 (803) 5,1 (9)

Egyebek:
-- Keys to the Heart* (01.17. 120') 3.416.787; 8,7 (1.783) 5,4 (7) - Lee Byung-hun filmje még szerepel az oldal 4x20 filmje között, bár már nem vetítik. A nézői értékelés (fő) mindig magas, ha ismert/népszerű főszereplő játszik a filmben, lsd. Lee Seung-gi moziját is (10)...
-- Jumanji (01.03. 118') 1.711.270; 7,7 (423) 5,8 (5) - ezt csak azért gyűjtöttem ide, mert pár napja a gyerekekkel moziztunk és én (is) nagyon élveztem, amit nem gondoltam volna, mert az 1. részt nem szerettem (talán azért, mert nem szeretem nézni, amikor gyerekek vannak veszélyben, film ide vagy oda...)
-- On Body and Soul (2017.11.30.) 11.266; 7,8 (28) 7,4 (5) - ezt az adatot a Fantomszál (17.) miatt kerestem elő; bár egyik filmet sem tervezem megnézni, de azért örülök, hogy egy magyar film nézettsége nem marad el oly' nagyon egy világsztár utolsónak forgatott filmjétől.

movie.daum.net/premovie/released
Mennyei Harmónia 2018 márc. 16. - 21:47:26
(232599/239047)
Én is csak beköszönök, szép estét! Valahogy nagyon fura lett a Silla-oldal. Mi történt? Szerettem itt lenni a Megszentelt Partokon - most kezdek zavarba lenni, hogy hogy találok meg ezt-azt. Hol lesznek a szép képeink?
9/10
dorombka 2018 márc. 16. - 08:36:33 9/10
(232598/239047)
Sziasztok!
Csak beköszönök.
Bár elég nehezen ment. :(
Nem tudom ez az új formula mennyire felhasználóbarát.
Nehéz keresni, nehéz találni....még műsort is, nemhogy topokot.
El is ment a kedvem Tőle. :(

Kép innen : http://musorvizio.blog.hu/2017/09/14/iden_keszult_azsiai_sorozatot_mutat_be_az_egyik_magyar_tevecsatorna
Illiona 2018 márc. 15. - 22:45:03
(232597/239047)
2018 áprilisában kijön egy uj film, mégpedig dokumentumfilm a 2014-es Sewol komphajó katasztrófájáról.
A film cime "Intention" lesz.

link helyett keressen rá mindenki!!!!
10/10
kimbin01 2018 márc. 15. - 16:41:20 10/10
(232596/239047)
Sziasztok!

Amióta tulajt váltott az oldal, már idegesítő. Mindig van valami újítás, variálás. Nekem a régi formátum jobban tetszett!
Illiona 2018 márc. 14. - 11:44:30 Előzmény micike_MSc
(232595/239047)
Sziasztok!
Hát fogalmam sincs, miért tüntették el a hozzászólásom, senkit nem molesztáltam....
Lehet hogy amiatt a slendriánság miatt, hogy 1 óra után irtam be, ami ugye kedd, de nálam akkor még hétfő volt! :)))
Vagy a sok ékezet nélküli betű miatt, de azt már indokoltam, hogy én itt a határszélen valamikor a nagy Jugoszláviából (történelem!) behozott irógépen tanultam meg gépelni, és a sok évtizedes rutin, hiába van 20 éve már rendes klaviatúrám, és billentyűzetem, ha sietek, akkor müködik a régi beidegződés. Lehet hogy a Portnak épp ebből lett elege.
Vagy a felrakott link miatt: ugy voltak vele, hogy miért is nem irogatunk a magyar Box Office-ről. (Épp láttam a MOM Parkban a multkor ottjártamban, hogy ott is van egy kis box Box Office névvel.) Hát tessék jó magyar filmeket és filmsorozatokat jó magyar szinészekkel csinálni!!!!
Ha nem lehet ilyen linkeket feltenni, akkor nem is tudom hogyan hozunk hireket, ha pedig nem hozunk, akkor minek is itt lenni. :)))
Azért az Along...-ról irhatnál pár szót, nem kell egy egész lányregény, csak a benyomások! :))))))
10/10
micike_MSc 2018 márc. 13. - 23:36:48 10/10 Előzmény Illiona
(232594/239047)
Szép estét Mindenkinek!

Szia! Tegnap én is sokkot kaptam, amikor megláttam az új Port-ot...
Igaz, csak a telefonomon próbáltam meg kibogarászni, mi-hol-merre van, és hiába váltottam át asztali nézetre, attól sem lett jobb...
Aztán ma megnéztem számítógépen, így azért követhetőbb, bár a jobb oldali sáv teljesen felesleges egy átlagos fórumozónak (telefonon ráadásul felülre kerül, így sokat kell legörgetni, ha a fórumot keresem).

Mondanám, hogy kezdem megszokni, kezdek kiigazodni rajta, bár vannak hiányzó infók, funkciók...
... de erre most azt látom, hogy a hajnalban feltett linked, ami a szokásos hétfői boxoffice-ről szól(t), el van tüntetve, ki van moderálva... (?!)
El is ment a kedvem a további írogatástól, pedig szerettem volna egy-két korábbi dologra reagálni.
Azt hiszem, most inkább el is megyek aludni, holnap úgyis dolgozom... :(
Illiona 2018 márc. 12. - 14:40:20
(232593/239047)
meg vagyok döbbenve ezen az uj külsőn, azt sem tudom, sírjak, vagy nevessek. Egyáltalán nem tetszik, de hát itt nem is a mi véleményünk a mérvadó.
mindenesetre én még bizom abban hogy vagy jobb lesz, vagy visszakapjuk a régit.
(bár az uj és modernebb KAÜ rendszer sem lett sem jobb. sem modernebb, hanem épp csak bosszantóbb)
Illiona 2018 márc. 12. - 14:34:05 Előzmény Ljerk
(232592/239047)
Szia!
Hát ezeket a kérdéseknek 2/3-át biztosan megválaszolnánk páran.
A maradék 1/3-ot is, ha lenne felkészülésre mondjuk 5 nap.

Dr Csoma Mózes amikor megszünt a státusza, nagyon nagy felháborodás volt, de utána minden szépen elcsitult.
Hát ilyen a magyar, vagyis ilyenek vagyunk...
Min-Rin 2018 márc. 11. - 16:16:54
(232591/239047)
Az elmúlt évtizedekben sikerült elveszíteni minden abból származó elõnyünket,
hogy a volt szoc. országok közül mi voltunk az elsõk, akik velük diplomáciai kapcsolatra léptünk.
Elég szomorú hogy megint rosszul sáfárkodtunk.
Természetesen nem anyagi elõnyre gondolok, hanem szellemi értékekre. Lehettünk volna Közép-Európában egy központ,
de ehhez komoly képzés kellett volna, nem egy ember magánambiciójának kielégítése.

Egy új vezetésnek emberfeletti erõfesztéssel kell dolgoznia, fõleg intelligensen és az ügy iránti alázattal,
hogy az elveszítettbõl még valamit vissza lehessen nyerni.
hanguktaekwondoo 2018 márc. 11. - 16:07:26
(232590/239047)
Elnézve a MAGYAR NYELVÛ szakdolgozatokat, elég valószínûtlennek tûnik, hogy koreai nyelven csevegnének el a hanbok hímzésmintáinak történelmi fejlõdésérõl.

a kasztrendszernek mélylélektani okai vannak: a valódi spiritualitás hiánya olyan kommunális szomjúságot gerjeszt, hogy a népek mind egyéni, mind tömegszinten ezt kielégítendõ aprócska isteneket gyártanak maguknak.
ezáltal, mintegy hologramot alkalmazva, kitöltik a szellemi vákuumot
és vmiféle "isteni" rendet érzékelnek így, akár tömegszinten is.
Így, egy bizonyos szempontból, ugyanazt a szerepet játssza a kéjpopsztár meg a cég fõnöke is.

A bekövesedett hierarchikus rendszer lényege, oka és gyökerét már régen nem KonfuCicus meg a történelem konfuzionálja,
hanem ez a lelki-szellemi status quo,
ami lassan robbanás szélére sodorja az anyagban fuldokló Koreát.

A megoldás annak a kevés, de számukat tekintve egyre gyarapodó embernek a kezében, akik változtatni kívánnak a mentalitáson
és erejük, kitartásuk is van hozzá.
Elõször mikroszinten -család, személyes kapcsolatok, stb.- majd jöhet a hierarchia felszámolása makroszinten is.

Amit az ellenoldal, nyilván, nem fog csak úgy hagyni.

Mindenesetre érdekes évek elõtt áll a félsziget.
10/10
Ljerk 2018 márc. 11. - 15:19:40 10/10
(232589/239047)
Azt is lehetne elemezni, hogy az említett "majdnem kasztrendszer" miatt miért tudott a kommunizmus hatni az emberek egy részére. Az Eyes of Dawn dél-koreai sorozat (1992), jól láttatja, hogy miért nem akartak sokan a régi rendszerben élni - nemcsak a jejui felkelés eszkalációjának, hanem a kevésbé ismert partizánháborúnak (ami a koreai háború lezárása után még majd két évig tartott Dél-Koreában részben a helyi lakosság támogatásával) a bemutatásával.
10/10
Ljerk 2018 márc. 11. - 15:05:14 10/10
(232588/239047)
Nekem semmilyen ismeretem sincs arról, hogy mondjuk ezeket a tételeket magyar vagy koreai nyelven nyelven kell-e kifejteni, és milyen mélységû tartalommal megtöltve kell elõadni. Az elsõ két tételrõl elég hosszasan tudnék magam is beszélni fejbõl (míg vannak amikrõl azt sem tudom, hogy eszik vagy isszák), kérdés, hogy az mennyire elégséges.

Érdekességként linkeltem be egyébként. A tételek nagyjából minden fontos kérdést érintenek az életmódtól a valláson, kultúrán át a történelemig, legalábbis az én ismereteim alapján. Talán egyedül a koreai társadalmi osztályok (majd kasztrendszernek is lehetne nevezni - ahol a kasztok közt nincs semmilyen átjárás) nagyon éles elkülönülési rendszere, kialakulása és máig élõ hatásainak tétele hiányzik.

Nekem csak nemrég tûnt fel, hogy már nem Csoma Mózes a tanszékvezetõ.
hanguktaekwondoo 2018 márc. 11. - 14:17:45
(232587/239047)
Meglehetõsen gyalázatos.
Igazi büfészak.

Tisztességes nyelvszakokon hosszú évtizedeken át az volt az alap, hogy:
1. a szak nyelvén államvizsgáznak, sõt, már az elsõ szigorlatot is ezen kék gõgicsélni; ha nem megy, visszlátás
/igen: ritka nyelvek esetén is így volt, mert az elsõ két évben felhozták az adott nyelvet minimum erõs középfokra.
És ez, tekintve, hogy a koreai egyáltalán nem tartozik a világ legnehezebb nyelvei közé
-a lengyel vagy a portugál, stb. bármilyen furcsa, de sokkal szívatosabb-
egyáltalán nem lehetetlen célkitûzés és elvárás.
csak tanítani meg tanulni kellene. hatékonyan./

2. ezek a témák olyan mesemesemátka, hogy egy érettségizõ diák kirázza kisujjból
és meg sem kell hozzá magát túlzottan erõltetni.

Izgalmakban bõvelkedõ reménykedéssel várom, hogy egy új stuff milyen változtatásokat eszközöl a bp.-i koreai szakon
mert ez idáig nem egyéb, mint lájtos teadélután.

magyarul: szégyen.

https://www.youtube.com/watch?v=U4QFZgs6wvk
10/10
Ljerk 2018 márc. 11. - 11:52:50 10/10
(232586/239047)
Érdekesség - az ELTE koreai tanszékének 2018-as államvizsga tételei (1 oldalnyi mindösszesen és 30 tételt sorol fel). Átböngészve õket, ebbõl többrõl a makogásnál többet tudnánk mondani, bár túlzás lenne azt mondani, hogy eséllyel vennénk az akadályt.

- http://tavolkeletiintezet.elte.hu/pdf/koreai-tanszek/Koreai-tanszek_2018-allamvizsga-tetelek.pdf
Illiona 2018 márc. 11. - 10:29:34
(232585/239047)
és itt egy kevésbé propagandaanyag, nem kell annyira fésülgetni a lényeget :)))

Dr Csoma Mózes beszél az Észak-Korea helyzetérõl. bár ez nem annyira friss, mint az elõzõ, december 17-én tették fel a netre.

https://www.youtube.com/watch?v=2Ny0EZR4xBY&feature=youtu.be
Illiona 2018 márc. 10. - 22:30:11
(232584/239047)
Más:
itt egy videó az Észak Koreai rezsimrõl, és az olimpiáról.

https://www.youtube.com/watch?v=2I9cwlGptxY&feature=youtu.be

Vigyázat! nagyon amerikai szemszögbõl mesél, vagyis szürni kell az információt.
De érdekes!
Illiona 2018 márc. 10. - 20:44:27
(232583/239047)
Misty 11
Tegnap ugyan már megnéztem felirat nélkül, na nem is értettem belõle semmit, hiszen történések nem voltak benne, csak szenvedés.
Már a 10. epizód végén elkezdõdött, Kevin Lee felesége elkezdett vontatottan, energiátlanul beszélni, csak húzta-vonta a szót, ugy semmi nélkül.
Még gondoltam is, hogy na mi van, elfogyott a mondanivaló?
Hát tényleg elfogyott.
Ez a 11. volt egy üres, semmitmondó rész sajnos.
A házaspár vontatott vitája a semmirõl, a tv székházban a vontatott viták a semmirõl.

Talán egy dolog lett világos: Go Hye Ram nem volt egyáltalán elkovetõ, amikor 19 évvel ezelõtt az a gyilkosság történt, csak a barátja nem hitte el neki, hogy nem erõszakolták meg. De Kevin Lee felesége megpróbálta bemártani õt, még nem tudjuk hogy miért.
Ez a gyilkos fiúnak a hirtelen haragja volt, amit nem tudott kezelni.

És a fiú, most 19 évvel a gyilkosság után elmondja a férjnek, hogy a büszkesége erõsebb volt, mint a hite.
A férjnek ez feladja a leckét, látszik is, hogy gondolkodik erõsen!!!!!, ez nagyon látszik, de azt még nem tudjuk, hogy sikerül e végül feltétel nélkül hinni a feleségében.

A 12. epizódot is már megnéztem felirat nélkül, itt van egy birósági tárgyalás, de ezen kivül folytatódik a szenvelgés.

Kép: Hár ez meg mi? mi már nem is használjuk a mikrohullámút, de ott Koreában még igen. Sõt, még filmekben is bemutatják .
Nem is értem. Hadd lássák, milyen finom husi sül benne ????
???
Illiona 2018 márc. 09. - 18:03:12
(232582/239047)
Misty

Még arra nem tértek ki a sorozatban, hogy hogyan eshetett korábban a feleség teherbe????
Hiszen csak védekeztek, és esetleg a férjre volt bizva, és becsapta a nõt?
Mert a nõ annyira karrierista, hogy nem bódult el a szerelemtõl, az biztos.
De a férjtõl simán kitelik ekkora aljasság, olyan kis mimóza tipus.

Kép: sötétben.
Illiona 2018 márc. 09. - 17:57:54
(232581/239047)
Sziasztok!
Hol van mindenki? Filmet néz? Reméelm koreait, vagy kinait!!!!!

most éppen várok a letöltõ linkjére a Misty c sorozatnak, közben olvasom a hireket a koreai oldalakon.
Azért megdöbbentõ a mai napi hirtermés is!!!!

Más, de mégis idevág? a Misty cimû sorzatban is központi kérdés a gyerek, akit a feleség semmiképp sem akar, hiszen befolyásolná a karrierjét, a férj viszont mindenképpen, mert a mama is szeretne unokázni, a papának viszont kellene egy örökösjelölt, aki majd továbbviszi a vállalatot.
Hogy neki (mármint a férjnek) is kellene-e egy gyerek, akit azért fel is kellene nevelni, hát ebben nem vagyok biztos, hiszen ha az anya nem, akkor az apának kellene aktivizálódni.
Ennek persze semmi jele.
Miért ne lehetne olyan házasság, ahol nem születik gyerek, mert azt akarják, hogy az életük más területen teljesedjék ki.
Kiváncsi vagyok, ebben a sorozatban milyen választ adnak majd a kérdésre, már elõre félek tõle, hogy beleerõszakolnak egy gyereket, és jó képet is kell majd vágni hozzá,
Ez viszont gyáva megoldás, de nem lesz az elsõ a sorozatokban, hogy megfutamodnak.
Kép: Misty: a két fõszereplõ.
Az egyik akar gyereket, na nem magának, hanme csakis a szüleinek akarna megfelelni, a másik azt mondja, amit a házasságuk elõtt is kikötött, hogy nem.
Vélemény?
Illiona 2018 márc. 08. - 21:57:18
(232580/239047)
Grand Prince 1-2

itt van az a drónfelvétel, amirõl az elõbb irtam.
A küzdõtéren az emelet nagyon rossz állapotban volt már akkor is, 2015-ben, amikor ott jártam, csupa lik-luk.
Itt is letakarták inkább, és embereket nem is engedtek föl.
Gondolom nem hiányzott egy baleset
itt kér embert emlitenék meg: ezen a küzdõtéren vivott meg ugye Kim Nam Gil is, Bidam szerepében, ott van most is a lábnyoma a homokban, csak a sok homoktól nem látszik, és bizony ott van az enyém is, a saját szerepemben (az sem látszik a sok homoktól.
:))))))))
Illiona 2018 márc. 08. - 21:51:08
(232579/239047)
Grand Prince 1-2

viszont akkor ami nagyon jó benne:
Jó, pörgõs zene, világos , tiszta képek.
A lovaspólómeccsen igazi jó fényképezés, operatõri munka .
Gyönyörû képek kint a természetben.
És a cselekmény bármennyire is bugyuta, de legalább pörög, események vannak, és történések.
Jók a szinészek is, viszik a történetet, Wolja pedig még most is gyönyörû.

és hát a Dramia!!!!
Már az elsõ részben gyanus volt, mert mintha felismerni véltem volna részleteket, és itt a királyi palota háta mögötti kis hidnál már majdhogynem biztos voltam abban, hogy ez ott játszódik,
De ez nem az MBC sorozata, valami eddig nekem ismeretlen társaság forgatta.
De azután a polómeccsen már a küzdõtér teljesen felismerhetõ volt.
Sõt egy drónfelvételen látni azt a kör alakú épitményt is, ami az én látogatásom idején még nem is volt, hanem Flower in Prison cimû sorozatkor emelték.

Kép: a küzdõtér melletti rész. Ezek a szobrok ott végig az Empress Kiben is látszottak.
Illiona 2018 márc. 08. - 21:41:06
(232578/239047)
Grand Prince 1-2

A történet: CSAK ERÕS IDEGZETÛEK OLVASSÁK EL:

Haldoklik Joseon fiatal királya, egy pici gyereke van, és felesége, valamint egy erõs akaratú anyja.
Végül meg is hal, de akkorra ideér havas viharorokon keresztül, egy nyúláldozatot is bemutatva a volt király öccse, aki harcolva nem, de fondorlattal bejut a palotába, de már csak a bátty halálát kell bejelenteni.
Ott van a hataloméhes, és királyi trónért reszketõ nagybácsi, akit Wolja személyesit meg. :))))

Azután visszamennek az idõben talán 3 évet, és ott egy lovaspólómeccsen megsérül a herceg,(a jelenlegi király (aki haldokol és utána meghal) öccse) és a sátorba ki bujt meg? hát egy leányka, valamelyik fõrendi ember lánykája, és lõn nagy szerelem kettejük között.

Most kérdezem. ennek kellett filmet csinálni???
Van itt valamiféle uj ötlet?
Vagy egy fordulat, amit még nem láttunk?
Lehet hogy van benne, attól nézem tovább, bizva abban, hogy ennél csak jobb lehet.
Illiona 2018 márc. 08. - 21:29:41
(232577/239047)
Egy uj történelmi sorozat startolt el a mult hétvégén, Grand Prince cimmel.
Jó zene, jó történet, jó szereplõk, megér a 10 pontból vagy 5-öt.
Az 1-2 epizód alapján!. Ez persze kúszhat följebb is, egészen a 6-ra.

A szereplõk: az anya 60 éves, a fiú meg 16 körüli. Mindez a korabeli Joseon korban, ahol ugye az átlagéletkor 40 év volt.
Természetesen itt is a gyerekkorba kezdõdik, de nem tudom hogy minek, egy-két utalás a mában elég lett volna. Szerintem ez csak egy (rossz) szokás náluk.
Azután azt hittem a mában vagyunk, de nem, 3 évvel talán korábban (ha lesz rendes felirat talán ez kiderül) .
Valakit gyászolnak, de hogy az ki? talán a jelenlegi király apja?

A fõszereplõnõvel semmi bajom, jó szinésznõnek gondolom, de az érzelmeket nem tudja megjeleniteni.
Ez volt vele a bajom a Börtön Virágában is, ott ugyan arra fogtam, hogy talán Ko Sooval nem volt meg a kémia, de itt?
Valahogy olyan hímtaszitó jelenség, de ennyi igazából belefér.

Nekem egy kicsit olyan, hogy csak akartak egy jó filmet csinálni, mindent belepakoltak, ami az eddigi történelmi filmekben jó volt, de hiányzik valamiféle alapkonceoció.
Ismertetõ:
http://asianwiki.com/Grand_Prince

Kép: a fõszereplõ. Számomra ismeretlen. Eddig.
Illiona 2018 márc. 07. - 21:03:36
(232576/239047)
Azt irod: Farkastotem
én azt irom: Wolf Totem

a kinai nyelvet én is idegennek találtam anno, még a Princess of Lan Ling volt az elsõ kinai sorozat amit megnéztem (10 pont + 3 csillag).
Aztán sokáig semmit, de késõbb ugyanugy megszoktam, mint a koreai nyelvet. Sõt, mostmár egyáltalán nem zavar, kizárólag a Puszani tájszólás, de az nagyon. Fõleg mozifilmekben szokott elõfordulni, szinte "báncsa" a fülemet.
Vagyis nem kell tõle félni, meg kell szokni, a jõvõben ugyis több kinait fogunk nézni mint koreait.

A Wolf Totem cimû film magyar szinkronja iszonyúan rossz lett, egész karaktereket kiforditott önmagából.
Elég, ha a fõszereplõ Csen Csent vizsgáljuk, azt szinte borzasztó hallani is. Meg a gonosz brigádvezetõ hangja, na az még brutálisan ellentétes a karakterrel.
És van nagyon jó magyar szöveg, letölthetõ, elérhetõ, én ugyan egy másikkal néztem a moziban, de itthon azzal, ami rendelkezésre áll.

Kép: forgatási szünetben - a farkasok az idomárral.

a multkor beszéltem egy nagy állatbaráttal, aki kifejtette, hogy ebben a filmben mennyire "szenvedhettek" a farkasok, mire minden felvétel sikerült. Nos egy darabig szólni sem tudtam, gondolván hogy talán igaza van. De végül is semmit nem szenvedtek, jól tartották õket, szabadon pedig ugysem élhetnének már, a parasztok kiirtották õket.
Vélemény?
Illiona 2018 márc. 07. - 16:56:20
(232575/239047)
Sok hir jelent meg ezzel a Me Too kampánnyal, vagy inkább botránnyal, nem is akartam errõl ugy összefoglalóan irni, hanem csak pár példát kiragadva, mint jelenséget megemliteni.
Mindenkinek ott a net, akit a részletek érdekelnek.
Nekem amúgy is különvéleményem van errõl.

DE! a Cross cimû sorozatot teljesen agyonvágták ezzel, 4 epizód van hátra, és kihalatják a fõszereplõt, lehet hogy a végét nem is lesz érdemes megnézni.-

mindenesetre most tettek fel a z Avistára egy 2013-as filmet, ami pont errõl szól. A címe: Actress is too Much
Semmiképp nem néztem volna meg, mert a témája pont csak most érdekes, ennek a botránynak a kapcsán, de nagyon tanulságos.
Sem a szinészi játék, sem a forgatókönyv nem teszi nézhetõvé, mindössze ezek a mostban szolgálnak tanulságul.

A film fõszereplõnõje egy fiatal szinésznõcske, meg a barátnõje.
Mindent kihasználnak, hogy a mértékadó férfiak figyelmét kihasználják, ide értve a szexet, annak imitálását, és utána zsarolással, meg "véletlen" utalásokkal egyre sikeresebbek lehessenek.
Nagy munkájukat happyend is kiséri, olyan "hollivúdos" rózsaszin vattacukor vége sikeredett, a fõ rendezõ persze beleszeretett a kis pózolgató aranyos lánykába, vagyis tiszta L'amur!!!!
Számomra inkább gyomorforgató volt.
A szereplõk szégyentelenül játszották el szende kis nõket, és közben mindent megtettek a sikerért, ami nem munka.

itt egy trailer:
https://www.youtube.com/watch?v=r8eSVYug-34
itt egy ismertetõ:
http://asianwiki.com/Actress_is_Too_Much
Illiona 2018 márc. 07. - 16:36:13
(232574/239047)
Szia!
na jó hogy lehet látni!
Azért majd csak lesz egy találkozó, amikor eljössz!
A videó pedig szuper!
Illiona 2018 márc. 07. - 13:38:31
(232573/239047)
Ime a Misty cimû sorozatból a 3. OST

https://www.youtube.com/watch?v=dgW1_MEuXq8

Kép: aki már nem szerepel, miután a 4. részben meghalt a szerepe szerint: a beolajozott testû Kevin Lee.
Illiona 2018 márc. 07. - 12:20:53
(232572/239047)
Sziasztok!

A Golden Slumber fenn van az Avistán! Egyenlõre angol nélkül.
Elég nagy nézettséggel ment a mozikban,

Itt egy 3 perces videó arról, hogy hogyan forgatták, meg a szereplõkrõl:

https://vimeo.com/258780481
Kép: a film plakátja
kymara 2018 márc. 06. - 17:19:34
(232571/239047)
https://www.youtube.com/watch?v=5qoiB67LoIo
Sziasztok!
Néha azért én is vagyok.
Ma nagy meglepetés ért. Jelzett az email-em, hogy hozzászólás érkezett az egyik feltöltött youtube videomhoz.
Meglepõdtem, mert nem emlékeztem rá, hogy lenne saját youtube oldalam. De azért ránéztem.
És, leesett az állam.
Még a Silla-kor kezdetén pár Sillás videót töltöttem fel.
A legtöbb video nézettsége 70.000 fölött van, + az említett video több mint 92.000 nézettségnél tart.
Igaz, a hozzászólások nem sokak, de azért így is meglepett a nézettség.
10/10
offtopic
micike_MSc 2018 márc. 05. - 22:53:11 10/10 Előzmény Illiona
(232570/239047)
Sok ismert színészt utolért a koreai "MeToo"-kampány.
Cho Jae-hyun-ról írtunk.
Oh Dal-su kismillió filmben játszotta a csetlõ-botló kisembert, pont róla nem gondoltam volna. Vagy lehet, hogy pont azért... csendes tóban lakik a béka. Meg hát finoman szólva sem túl szép ember, bár ettõl belül még lehetne szép...
Cho Il Hwa: láttam párszor, legutóbb a Saimdang-ban kifejezetten szimpatikus volt S. tudós apjaként... Máskor meg nem.

Jo MinKi-rõl nem írtál, pedig épp õ volt Silla kissé pipogya JinPyeong királya, meg az Éden-béli legszemetebb Shin TaeHwan...
Bár ami ebbõl a cikkbõl kiderül, az számomra inkább vicces, mint "sokkoló bizonyíték". Engem inkább az zaklat, hogy egy ismert színész a KakaoTalk-on keresztül küld szexuális tartalmú célzásokat és képeket magáról, ezzel mintegy bizonyítva saját hülyeségét. Az a nõ sem semmi, már bocsánat, aki ettõl kiborul, majd 3 évig õrizgeti az üzeneteit, hogy most a mozgalom hatására feljelentést tegyen. Ha csak ennyi volt, az egyszerûen nevetséges... A rendõrség mindenesetre vizsgálódik
https://www.allkpop.com/article/2018/02/11th-victim-of-jo-min-kis-sexual-harassment-reveals-shocking-messages-and-nude-photos-she-received

Azért a fentiektõl némileg függetlenül innen messzirõl is látszik, hogy jelentõs eltérések vannak a koreai (távol-keleti) társadalmi szokásokban: miután csak 2004. óta tiltja törvény a prostitúciót, amit amúgy is kijátszanak, így az ilyen "aprócska túlkapások", amiket pl. a fent említett színészek megtettek/megtehettek, talán nem is tértek el nagyon az általános társadalmi szokásoktól, vagyis mondjuk így, az elkövetésük idején mindennaposnak számítottak.
Bár ez itt megint nem csak a szexrõl szól, hanem elsõsorban a hatalommal való visszaélésrõl - amikor mondjuk egy színésznõcske/vagy bárki visszautasít egy nagy színészt/rendezõt/akárkit, akkor az derékba törheti a karrierjét...

"...A szexhez is teljesen más a hozzáállásuk: Ez a férfiak egy szükséglete, melyben végre el tudják engedni magukat és kiengedni a felgyülemlett stresszt és feszültséget. Hisz Konfuciusz óta él az emberekben az a fajta elgondolás, hogy a férfi az agresszívabb, uralkodó fél, így ezt a fajta birtoklási kényszerét és alapvetõ szükségletét ki kell élnie, minél intenzívebben és ezt mivel mással lehetne megoldani, mint a szexszel? Éppen ezért nem is meglepõ, hogy míg a férfiaknak ez csak egyfajta felgyülemlett gõz kiszellõztetése (és ezt szinte bárkivel meg is tehetik), addig a nõktõl elvárás a házasságig tisztának és ártatlannak maradni, majd hûséges feleségként végigélni életüket ugyanazon férfi mellett, akire ezek a normák és szabályok nem vonatkoznak.
Fontos tudni, hogy a koreaiak semmiféle bûnösséget nem éreznek akkor, amikor egy prostituáltat keresnek fel, a már föntebb említett szükségletek kielégítésére. A legtöbb esetben ez az érintett feleségeket nem is foglalkoztatja, nem is érdekli, hogy éppen megcsalják õket..."
"...Összességében tehát fontos látnunk, hogy bár Korea folyamatosan fejlõdik és külsõ szemlélõként azt hihetnénk maga a tökéletesség, sajnos ugyanúgy súlyos problémákkal küzd, mint bármelyik másik általunk alábecsült ország. Az, hogy a nyugdíjasok ekkora százaléka él szûkösen élete végére, hogy a nõk továbbra is alacsonyabb értékûek, mint a férfiak és még sorolhatnánk...Ezek olyan etikai és társadalmi problémák, amiknek a megoldását nem lehet halasztgatni a végtelenségig. Kérdés, hogy mégis mi lenne a megoldás.
A cikk (a szerkesztõ, azaz Nina általi magyarázatokkal és kitoldásokkal) a német K*Bang magazin 10. számából való fordítás, eredeti címén: Das Geschäft mit der Liebe"
http://ourblogaboutkorea.blogspot.hu/2018/03/szex-es-prostitucio-koreaban.html

A Bacchus Lady film címét már sokszor láttam itt-ott, de nem tudtam, mirõl szól, viszont a fenti cikk olvasása közben egybõl bevillant.
Biri épp nemrég készült el a fordításával. https://birikorea.blogspot.hu/2018/03/the-bacchus-lady.html
10/10
offtopic
micike_MSc 2018 márc. 05. - 21:43:02 10/10 Előzmény Illiona
(232569/239047)
Épp a napokban volt két éve, hogy ezt a cikket megosztottam a facén (az meg ugye emlékeztet, ha kell, ha nem):
"...Ebbõl a szempontból sok hasonlóság van a Koreai-félsziget és Magyarország története között, hiszen a mi országunk is nagyhatalmak között helyezkedik el."
https://www.elte.hu/content/a-koreai-felsziget-mindig-rejtelyes-dolognak-szamitott.t.5869

Nemcsak hasonlóságok, hanem különbségek is vannak.
Pl. mostanában Korea egyáltalán nem tûnik következmények nélküli országnak...
10/10
offtopic
micike_MSc 2018 márc. 05. - 21:30:27 10/10 Előzmény Illiona
(232568/239047)
Farkastotem.
Egyszer talán lesz rá idõm, hogy megnézzem, de nekem elsõ körben jó lesz a szinkronos is, ha már van.
Utána még mindig megnézhetem eredetiben... (mert pl. a kínait nem szeretem annyira hallgatni, mint a koreait...)
10/10
offtopic
micike_MSc 2018 márc. 05. - 21:27:30 10/10
(232567/239047)
További (mellék)szereplõk:
* Jo Pil-doo (Cho Jae-hyun) - a lokál új fõnöke, akinek érdekesen indult a kapcsolata az ott dolgozó Moon-jooval.
* Ha Shin-yeob (Cha Tae-hyun) - Pil-doo „jobbkeze”, aki a legkisebb lányba, Yoon-jooba szerelmes és állandóan abba a fánkozóba-fagyizóba jár, ahol a lány dolgozik.

Cho Jae-hyun a szexuális visszaélésekkel kapcsolatos botrány-sorozat egyik résztvevõjeként éppen most vonult vissza a filmezéstõl - és az általad most nézett Cross c. sorozattól...
Cha Tae-hyun-t pedig most láttam (elõször) az Along with the Gods hõs tûzoltójaként...
Itt még õk is nagyon fiatalok voltak. :)
10/10
offtopic
micike_MSc 2018 márc. 05. - 21:25:22 10/10
(232566/239047)
Happy Together (1999)

A (fél)testvérek, akik korábban 7 éven át együtt éltek, nevelkedtek, de szüleik halála után, már 13 éve nem találkoztak:
* Seo Tae-poong (Lee Byung-hun) - a sorozat kezdetén profi baseball-játékos, aki késõbb elveszti a munkáját; a mostohaapa hozott fia, akit a „nõvére” és „öccse” igyekszik elfelejteni, "húga" viszont legalább örül neki.
* Seo Ji-suk (Song Seung-hun) - egy dacos, elhivatott ügyész, aki 10 éve együtt jár a barátnõjével, Soo-haval, de túl sokat dolgozik, túl sok a gondja, így kissé eltávolodnak egymástól...
* Seo Chan-Joo (Jo Min-su) - a legidõsebb testvér, aki a szüleik halála után családfenntartóként gondoskodott Ji-sukról, Moon-juról és a házukról,... amit most éppen árverezés fenyeget.
* Seo Moon-joo (Kang Sung-yeon) - a három édestestvér közül a legfiatalabb, aki egy kétes hírû lokálban dolgozik, ebbõl kifolyólag elég zûrös élete van; õ örül a báty visszatérésének, akivel késõbb együtt keresik elveszett kishúgukat.
* Seo Yoon-joo (Jun Ji-hyun, Gianna Jun) - a legfiatalabb lány, valószínûleg a szülõk közös gyermeke, aki azok halála után eltûnt, talán örökbe fogadták... de itt van a közelben (igaz, más néven), figyeli-segíti a baseball-játékos oppáját, aki viszont azt hiszi, csak egy "rajongó", aki a húga lehetne...
10/10
offtopic
micike_MSc 2018 márc. 05. - 21:23:03 10/10 Előzmény Illiona
(232565/239047)
A Mr. Sunshine-ban még nem tudjuk, hogy alakulnak a dolgok, de muszáj volt valami Lee Byung-Hun-osat néznem.
Eddig csak az IRIS-ben láttam, pedig rengeteg filmben, sorozatban szerepelt már.

Úgyhogy elõvettem a Happy Together-t: 1999-es, 16 részes - és véletlenül SSH is szerepel benne. :))))
(Írtam is róla a szokásos tömörséggel az oldalán.)

Majd 20 évvel ezelõtt nemcsak õk voltak fiatalok, hanem Kim Ha-neul és Gianna Jun is...
Kép: 3 fõszereplõ + a kedvenc Nagypapám a Miss Granny-bõl (itt mint Kim Haneul apja, LBH edzõje: Park InHwan)
10/10
offtopic
micike_MSc 2018 márc. 05. - 21:11:24 10/10 Előzmény Illiona
(232564/239047)
"Vajon a feliraton mi az, ami nem látszik?"

Minden erõnkkel seg-ÍTJÜK
Korea népének szabadság-HARCÁT!

Gondolom én. :)
10/10
offtopic
micike_MSc 2018 márc. 05. - 21:07:23 10/10 Előzmény Illiona
(232563/239047)
Isten bizony, meghallgattam, de még mindig nem tetszik igazán. Ez lehet, hogy valami kínai rock, mert szemmel láthatóan mindenki ismeri...

Singer meg (ahogy írtunk róla eleget) nekem pont nem volt szimpi a Method-ban.
Ez a fiú ilyen szempontból mindenképpen szimpatikusabb, külsõleg is tetszetõsebb az én ízlésem szerint, ha már.

De míg pl. Dimash esetében még a versenytársak is elhûlve-csodálkozva-gyönyörködve hallgatták, itt ezt nem látom.
10/10
offtopic
micike_MSc 2018 márc. 05. - 21:02:18 10/10 Előzmény Illiona
(232562/239047)
El sem hiszem, hogy Te ezt még nem láttad! :))))

Bár nekem könnyû, aurám bírja õket, gyerekek is be vannak idomítva, egy idõben állandóan ez és az IHM életmû szólt itthon.
Itt egy klip az õsidõkbõl: Ráncdalfesztivál.
Sipos Peti mint Karel Gott... :)))))
https://www.youtube.com/watch?v=WN27bgF3-ew

A szombat esti bálban is volt kérésre, röhögve tánceváltunk rája... :))))
10/10
offtopic
micike_MSc 2018 márc. 05. - 20:52:35 10/10 Előzmény Illiona
(232561/239047)
Olvasom itt is és a Dél-Koreás topikban is, amit írtok a sorozatról
Hogy lesz-e magyar felirat, én sem tudom, de Lapishun korábban jókat írt róla, igaz csak az elsõ rész után.
Bár most a Tribes-t fordítja, de ki tudja... :)
http://a-pop.eu/cikk.php?id=91
10/10
offtopic
micike_MSc 2018 márc. 05. - 20:43:30 10/10 Előzmény Illiona
(232560/239047)
Az I can Speak biztosan helyes film, olyan Miss Granny-s sírva-nevetõsnek gondolom.
Megvárom Biri feliratát, úgy sokkal élvezetesebb (lesz).
Csak SSH esetében nem bírok a magyar feliratra várni, sokkal többre meg amúgy sincs idõm... :)
10/10
offtopic
micike_MSc 2018 márc. 05. - 20:37:19 10/10
(232559/239047)
A plakátot elfelejtettem kisebbre venni, így viszont jól olvasható a jobb felsõ sarokban a 29. Palm Sprigs-i és az 53. Chicago-i Filmfesztivál felirat, bár nem tudom, ott mi történt a filmmel... :)
A "kamdoksang nomineitheu" mindenképpen valamilyen díjra való jelölésre utal, de most nincs kedvem bogarászni.
10/10
offtopic
micike_MSc 2018 márc. 05. - 20:25:45 10/10 Előzmény Illiona
(232558/239047)
Szép estét Mindenkinek!

Mostanában elég sûrû programom volt (család, munka, egyéb...), amikor meg éppen volt több idõm, döglõdött a wifi meg a net... :)
Azt hiszem, az lesz a legegyszerûbb, ha visszafelé megyek a mondanivalómmal, aztán csak eljutok valameddig.

Box office: annyit azért hozzátennék, hogy:
1. helyen Lee SeunGi kosztümös filmje áll, 5 nap alatt 923.878 nézõvel (bár én tõle sem láttam mást, csak mostanában a Hwayugi-t, amivel - részben idõhiány miatt - el is akadtam a 14. rész után),
2. helyen pedig egy Little Forest c. film van, aminek a fõszerepében Kim TaeRi látható (nem tudom mirõl szól a film, de múltkor azt írtad, egyik kedvenc színésznõd); ezt szintén 5 nap alatt 686.339-en látták.

Viszont kíváncsiságból körülnéztem a várható filmek között és szembejött a Budapest Noir plakátja.
A Kincsem 0, azaz nulla db nézõje után (vetítették egyáltalán?, errõl nincs infó) már nem mondok semmit, csak annyit, hogy március 8-án lesz a bemutatója.
Ettõl függetlenül 152 nézõ/jegyvásárló már fel van tüntetve az oldalon... :)
Kolovratnik Krisztiánnak egyre reszelõsebb a hangja, pedig általában nem szokott zavarni.
A neve viszont nagyon "cuki" koreaiul, ahogy beleteszik a sok-sok lágyító hangzót, hogy egyáltalán ki tudják ejteni:
크리스티언 콜로브러트니크 - kheuriseuthian khollobeureotheunikheu. :)))
http://movie.daum.net/moviedb/main?movieId=117843

És egy cikk a filmrõl, innen a Port-ról:
https://port.hu/cikk/mozi/vegre-kapott-egy-normalis-elozetest-a-budapest-noir/article-47707
Illiona 2018 márc. 05. - 07:46:51
(232557/239047)
Sziasztok, szép napot mindenkinek!

Hogy telt a hétvége? nekem megadatott amire már régóta vágytam: semmi mást nem csináltam (napi 1 óra házimunkán kivûl) csak sorozatokat néztem, + 2 db moziffilmet!
Hétfõ lévén viszont munka van. :))))

És persze Box Office! (tudom hogy és-sel nem kezdünk mondatot, itt csakazértis!!!

https://www.hancinema.net/korean-box-office-for-the-weekend-2018-03-02-~-2018-03-04-116173.html?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook

A Golden Slumber cimû mozin kivül még ismerem az Alongot, és semmi mást.
Illiona 2018 márc. 04. - 11:33:48
(232556/239047)
Az I Can Speak cimû nagy sikerû mozifilmrõl már a multkor hoztam hirt, hogy feltették az Avistára, letölthetõ.

Mára itt az angol felirat is, ugyhogy nézhetõ is.
Illiona 2018 márc. 04. - 00:56:21
(232555/239047)
Misty 10

ez is nagyon izgalmas epizód volt!!!
A fejesek kétségbeesve, egy nagy fej már le is hullott.
Hiába, amikor már mindenki internetet néz, nem lehet ugy eltussolni dolgokat, mint régebben.

De hogy ki is ölte meg Kevin Lee-t, azt persze továbbra sem tudjuk, még mindenki "versenyben van"

Az Ázsiawikin olvastam a fórumot, és az egyik beiró többek között megemlitette Kang Tae Wook, a férj szüleit is, mint lehetséges gyilkost (illetve hát gondolom megrendelõt) Ezen ugyan elgondolkodtam, de annyira kevés információjuk lehetett, hogy bár utálták a nõt, de én mégsem hiszem, mindenesetre figyelemmel kisérem.

ebben az epizódban Kevin már fel sem tünt, bár az ügyében nyomoznak, de közben hatalmi harcok is dúlnak, és róla mindenki már elfeledkezett.
Talán egy, a gyenge (a kifejezõbb jelzõket mint ki lehetne moderálni) nyomozó, talán az még emlékszik rá. De olyan pont mint anyám, hogy a régi dolgokat dátum szerint tudja, csak épp arra nem emlékszik, hogy mi történt a mult héten. Vannak jegyzetei Go Hye Ran multjáról, de hogy Kevinnel mi is történt az utolsó éjjel, arról semmi.
Kép: egy igazi nagyágyú, aki mindent a kezében tart: rendõrség, ügyészség, mindent irányit.
De most õ is kapott egy nagy pofont: kiderült, hogy a jól felépitett hálózatában lyukak vannak...
Illiona 2018 márc. 03. - 16:53:23
(232554/239047)
Misty 9

túl vagyok a 9. epizódon, szöveggel együtt ujranéztem, és pár dolog már világosabb.

Egy üzenet a társadalomnak, olyan szájbarágósan, hogy a nagy oligarchák világának vége, gyõz az õszinteség, a tiszta akarat, a politika tisztasága.
Persze ez nem olyan egyszerû, de ebbõl a részbõl ez a legfontosabb.

Itt ugye a férj, Kang Tae Wook, aki mindent megtenne a feleségéért, az elnöki szóvivõség kedvéért egybõl igénybe veszi a papa régi "urambátyámos" jól mûködõ kapcsolatait, ami nagyon sikeresnek is mondható
Egészen addig, amig be nem nyujtják a számlát: cserébe el kell hallgatni bizonyos dolgokat (épületek összeomlása, stb...)
Na ez nem megy, Go Hye Rant, a fõszereplõnõt nem ilyen fából faragták, õ mindig kiállt a tiszta hirek mellett.
És a botrány leleplezése után már másnap letartóztatják, gyilkosság vádjával.
A gyilkosságot ugyan nem õ követte el, de a volt barátnõje - az áldozat felesége - bemártja.
Nagyon kétértelmûen beszél: mintha célozna valami régi históriára, ami még a férje elõtt volt.
De ezt majd megtudjuk késõbb.
Kép: a ügyészek gyöngye: beveszi az özvegy meséjét, és mindenképp szerené Go Hye Rant becsukva látni, és férjével együtt megsemmisülni.
Egy egész napig örülhetett is a sikernek.
De csak addig
Illiona 2018 márc. 02. - 20:58:39
(232553/239047)
Misty 9. rész

Hû, ez a rész is izgalmas volt, illetve lesz holnap, ha meglesz a felirat.
De a kérdéshez a mai rész sem vitt közelebb: ki is ölte meg Kevin Lee-t???????????

A fõszereplõnõt letartóztatták, és még az elõzetesben üldögélt, végül is az összes lehetséges gyilkosjelölt több kevesebb idõre feltünt.
Vagyis továbbra is minden lehetséges!
A golfozó terhes felesége még mindig ármánykodik, az az egyetlen nem jut eszébe, hogy terhes, és volna ennek az életszakasznak egy kis emelkedett tudatszintje, amit meg kell élni, õ csak a bosszún töri a feját, meg a barátnõje férjének elcsábitásán.
Most a végén egy kicsit ellágyult ugyan , de ez már késõ.
Kép: a fõszereplõnõ
Illiona 2018 márc. 02. - 13:17:07
(232552/239047)
Misty

közben elolvastam amit a Dél-Korea topikban irt K. Judit, és Caffee a Misty cimû sorozatról.

egy érdekességre hivnám fel a figyelmet, ami SEMMIKÉPP nem fordul elõ a valóságban Koreában.
Senki nem megy ki a szabadba amikor tûz a nap, valamilyen védõeszközt mindenki használ. Fõleg a tehetõsebbeknél ez egy státuszszimbólum: a fehér bõr.
A kézre meg különosen ügyelnek: még az utolsó fizikai segédmunkásnak is van munkakesztyûje, nem hogy egy menõ golfozónak.
Vagyis a napbarnitott kézen a gyürû fehér csikja csak az irói fantázia torzszüleménye.

Amikor itt Szegeden készültünk a Korea Napra, és elõtte nap elmentünk a helyszinre, a koreai ugyfelem ( a táborlakók már ismerik õt és családját) valahonnan !!! elõvarázsolt egy kesztyût, és ugy pakolta a kárpitozott székeket.
Ahhhhh!!!!!!!!

Egy kép a forgatásról: természetesen szelfi!!!! "Idõsebbek is elkezdhetik"
Illiona 2018 márc. 02. - 09:39:12
(232551/239047)
ezt a képet akartam feltenni, de igy is jó...
Illiona 2018 márc. 02. - 09:38:24
(232550/239047)
Misty

a férj.
Ji Jin Hee formálja meg ezt a karaktert. Hogy jó szinész, azt tudtuk eddig is, itt is jól hozza a tétova, nyúlós, férfiatlan, papa - mama kedvence figurát.
Olyan kis esetlen. Nem képes dönteni, nem tud valaki mellett, akit szeret kiállni, mindig mérlegel, hogy bûnös, avagy sem.
Felvesz egy fájdalmas arcot, (eddig a sorozatban ezt az egy tekintetet láttuk tõle) Összevonja a szemöldökét ( mint Rózsa Sándor) és ennyi az összes tálentum, amit eddig megmutatott.
Hogy ez a karakter, amit el kell játszania, az biztos.
Hogy ez mennyire Ji JIn Hee saját karaktere, ez érdekes kérdés.
Az I have a Lover cimû sorozatban is ugyanezt a karaktert adta elõ, korábban ugy emlékszem, hogy a Love Letter cimûben láttam, itt - bár régen volt - de ugyanugy csak nyúlt. A régi Palota Ékkövét én nem láttam, hogy ott mennyire volt energikus?
Mindenesetre itt nem zavaró, hiszen a felesége is szélsõséges karakter - csak ellentétes irányba!

Itt is volt 0. epizód, pár nappal az 1. elõtt tették fel az Avistára, amiben egy beszélgetés volt, sok sok bejátszással. Itt is olyan természetellenesen ült a széken, miközben a többi szereplõ kényelmesen, nevetgéltek.

És a sorozat még csak félidõnél tart, vagyis bármi lehetséges
Illiona 2018 márc. 02. - 08:42:26
(232549/239047)
Sziasztok!
Hol van mindenki?

Péntek van, vagyis ma délután Misty!!!!

Addig néhány fotó

A fõszereplõnõ.
Izig-vérig karrierista, és NÕ!
De végig tisztességesnek marad. Hogy kiiktatja a fiatal és ambiciozus kolléganõjét: hát az meg is érdemli: ugy hiszi, elõre jutni nem a tehetség, hanem kizárólag a szex utján lehet!!
Érdekes jelenség, ebben az erõszakosságban élõ sztárvilágban egy ilyen karakter!!!
Hû marad a férjéhez, hû marad a munkájához, az igazi , õszinte hirekhez is.
Nem hagyja magát korrumpálni, és a méltóságát is megõrzi.
Illiona 2018 márc. 01. - 17:55:29
(232548/239047)
"hát ez hogy lett sztár?"

"világszerte hódit ez a z idiota risza,
meg az érthetetlen koreai rizsa...!

Találtam egy nagyon édes videót, egy Gangnam Style paródiát, ez hatalmas!

https://www.youtube.com/watch?v=on5E-Fw86Yk