7szünyü 2013 jún. 07. - 17:11:18
(46/46)
http://www.imdb.com/title/tt1051155/
ha valaki részletesebb infót szeretne és tud angolul ;)
tombenko 2012 nov. 29. - 11:13:13
(45/46)
Nos, az eredeti probléma a következõ volt:
1; Az elektromágneses jelenségeket leíró egyenletek tartalmaztak egy megfigyelõtõl független sebességet. Ez a Galilei-féle relativitási elvvel nem volt összeegyeztethetõ, mivel ez alapján létezhetett abszolút koordináta-rendszer, ami a tapasztalattal ellentétes.
2; A mozgó töltések mágneses mezõt keltenek, ami viszont megsérti az inerciarendszerek szimmetriáját.
Ezek feloldására alkotta meg Einstein a speciális relativitás elméletét, aminek viszont eredménye a világkép megváltozása volt. Késõbb az elméletet kierjesztette gyorsuló rendszerekre is, és az itteni szimmetria következtében adódott, hogy a gravitáció a tér görbülete, a szabad mozgások pedig a görbület geodetikusai mentén történnek. Ezt észleljük mi szabadesésként.
Az erõs és gyenge kölcsönhatást jóval késõbb ismerték fel, így szerepet sem kapnak az elméletben, de még lényegesebb, hogy olyan mértékben gyengülnek, hogy makroszkopikus távolságokon nem észlelhetõek. (Az erõs kölcsönhatás például az atommagon kívül már gyakorlatilag nulla.) Az elektromágneses jelenségeket a pont Einstein által feltételezett foton létesíti a töltések között. A kvantumelméletben ugyanis a kölcsönhatás részecskecserével jár együtt. A foton, mint szabadon mozgó részeske ugyanakkor a geodetikusok mentén halad végig, csak éppen ez a pálya a sebességtõl is függ, így lehet,hogy a fény pályája meghajlik a tömegek közelében.
A graviton megtalálásához igen nagy tömeg- (és így energia-) sûrûség kell, amit kizárólag gyorsítókban lehet elérni. Az arányok végett: az LHC protonsugara egy teherszállító gyorsvonat energiájával bír, ez van egy néhány atommagnyi térfogatba koncentrálva ütközéskor. Úgyhogy ha valahol, hát ott legalább a hatásait észre kellene venni. Minél nagyobb a tömegkoncentráció, annál jobban lehetne észlelni. A méréstechnika és az észlelési határ így közelít egymáshoz, elõbb-utóbb el kell érjék a közös pontot. A probléma, hogy a gravitáció nem hasonlít a másik három kölcsönhatáshoz, mivel a tér geometriai szerkezetének eredménye, így lehet, hogy nem is kezelhetõ a kvantumfizika eszköztárával. Én magam a graviton létezésében is kételkedem, szerintem a négy kölcsönhatást egy sokkal általánosabb elmélet fogja tartalmazni, aminek határesete a mai modern fizika két nagy elmélete. De ez utóbbi szigorúan magánvélemény.

Ui.: Elég a ruha alkotta potenciálgát. Minél kisebb a gát, annál könnyebben "kiszivárog". :) De a határozatlansági reláció alapján minél szabadabban engeded mozogni, annál pontosabban mondhatod meg, hol a helye. :)
jani-wan 2012 nov. 28. - 20:27:42 Előzmény tombenko
(44/46)
"A relativitáselmélet pedig pont az elektromágneses kölcsönhatás okozta paradoxonok feloldására született"

Na ez nekem már egy kicsit zavaros.
És én úgy olvastam hogy a relativitás elmélet azt magyarázza hogy a tömeg által létrejött gravitáció meghajlítja a tér-idõt és ezáltal hat a fotonok mozgásának irányára stb...
De itt sehol sincs jelen az erõs, gyenge és elektromágneses hatás, amik viszont a kvantummechanikában meghatározó erõk. Ellentétben a gravitációval aminek nincs jelentõsége.
Tehát ez két teljesen külön dolog, és nem látom hogy a relativitáselmélet milyen elektromágneses kölcsönhatás okozta paradoxonok feloldására született.
Hol itt a paradoxon egyáltalán?
A fény iránya, illetve irányának változása hogyan viszonyul a foton kvantummechanikai szerepéhez, mint az elektromágneses kölcsönhatás közvetítõje?

A graviton meg majd elõkerül elõbb-utóbb. Csak szerintem rossz helyen keresik. A hadronütköztetõben szerintem nem fogják megtalálni, mivel ugye pont az a gond hogy nagyságrendekkel gyengébb kölcsönhatás mint a másik három, és amíg nem oldják meg hogy egy apró és rövid életû fekete lyukat köröztessenek addig nem lesz mérhetõ eredményük.


ui:
Ha barátnõmet nem engedem alagútba akkor nem fog "szivárogni"? :D
tombenko 2012 nov. 27. - 19:40:54
(43/46)
Makroszkopikus méretekben a kvantummechanikai és a newtoni leírása a jelenségeknek nem mutat eltérést. (Esetleg a sokezredik tizedesben. Például megadhatom annak valószínûségét, hogy a barátnõd alagútjelenség révén "kiszivárog" a fehérnemûibõl, csak olyan pici számot kapsz, hogy ezzel foglalkozni nem érdemes. Viszont ugyanez atomra és alfa-részecskére már nem igazán kicsi szám,sõt,egyes esetekben kifejezetten észlelhetõ.)
A relativitáselmélet pedig pont az elektromágneses kölcsönhatás okozta paradoxonok feloldására született, amik közül a leglényegesebb pont a fénysebesség izotrópiája. Az általános relativitáselmélet csak annyit mond ki, hogy a gravitáció nem klasszikus kölcsönhatás, hanem a térszerkezet következménye. A kvantummechanikában minden kölcsönhatást részecske közvetít, eddig három közvetítõt sikerült megtalálni, a negyedikrõl csak sejtések vannak. Ez pedig pont a graviton, a gravitációt közvetítõ részecske. Eleve mondjuk a gravitáció kvantumos leírásával is adósak vagyunk, és egyelõre a legjobb elképzelés is egy félig kidolgozott hipotézis.
Jelenleg a helyzet tehát az, hogy az elektromágneses kölcsönhatást mindkét elmélet leírja, a gyengét és az erõset csak a kvantummechanika, a gravitációsat pedig csak a relativitáselmélet. A jó elmélet mindkettõt tartalmazza majd, csak éppen ennél többet nem tudunk róla. Még azt sem, hogy van-e. (Hawking ugyan azt mondja, van, de ez kevéske. Egyelõre nyoma sincs ilyen elméletnek.)
jani-wan 2012 nov. 26. - 23:13:36 Előzmény tombenko
(42/46)
"A kvantummechanika tartalmazza a newtoni fizikát. A probléma ott van, hogy a kvantummechanika és a relativitáselmélet nem igazán fedik egymást, pedig sokszor mindkettõre egyszerre van szükségünk. "

Igaz nem igazán vagyok járatos fizikában de ezt nem értem.
Annyit tudok (vagy tudni vélek), hogy a relativitás elmélet a gravitációs erõ általi hatásokkal számol mint legnagyobb erõvel, és a probléma, hogy ez a gravitációs erõ mint tényezõ gyakorlatilag nincs jelen a kvantummechanikában. Ott az elektromágneses erõ az uralkodó erõ, ami viszont teljesen jelentéktelen erõ a relativitás elméletben.
Tehát a kérdésem hogy a kvantummechanika milyen formában tartalmazza a newtoni fizikát?
tombenko 2012 máj. 17. - 23:39:45 Előzmény ELog
(41/46)
Kicsit most én pontosítanék: A kvantummechanika tartalmazza a newtoni fizikát. A probléma ott van, hogy a kvantummechanika és a relativitáselmélet nem igazán fedik egymást, pedig sokszor mindkettõre egyszerre van szükségünk. A húrelmélet azt állítja magáról, hogy mindkettõt tartalmazza, azonban még ellenõrizhetõ jóslatokat sem igazán tett tudomásom szerint, viszont könnyû interpretálni, mirõl szól, ezért népszerû az ismeretterjesztõ kommunikációban. Valójában jó néhány versengõ hipotézis van, csak éppen még egyiket sem sikerült kísérletesen vizsgálni.
Tipikusan a kvantummechanikában használt egyenletek nem relativisztikusak, a relativisztikus egyenletek nem kvantálhatóak, tehát a két elmélet egyszerûen nem hozható összhangba.
tombenko 2012 máj. 17. - 23:31:14 Előzmény J
(40/46)
Azért az élet keletkezését én nem mondanám megmagyarázhatatlannak, egészen jó úton haladunk ebbe az irányba (is). Bár van, akinek kényelmesebb az "It's magic!" gondolkodás, de pont ez az, ami nem mozdít elõre soha.
dantonb 2012 máj. 17. - 22:59:34 Előzmény J
(39/46)
Tedd hozzá hogy egyenlõre megmagyarázhatatlan.A varázslat fogalma kizárja a tudományos megértést,hiszen pont az alényege hogy minden realitás és megérthetõség ellenére történik valami csoda a mesékben.
10/10
J 2012 máj. 17. - 21:58:28 10/10 Előzmény dantonb
(38/46)
Szerintem pedig az élet keletkezése is, mint több más megmegyarázhatatlan dolog, nyugodtan készülhetett un. varázslattal is. Ugyanis ha elemezzük bármelyik varázslatot, akkor azt látjuk, hogy az nem más mint matematika, fizika és kémia megfelelõ arányban összegyúrva.
dantonb 2012 ápr. 27. - 23:49:07 Előzmény ELog
(37/46)
Hát köszönöm eme kis tanulmányt,és az elsõ bekezdés elolvasása után azt gondoltam ,hogy végre valaki megfogalmazta konkrétan és precízen azt amit biztosan éreztem ,és amiért azt írtam tombenkonak pl hogy a papír mindent kibír ,Biztos voltam benne hogy nem lehet elképzelni egy 33 dimenziós kockát annak ,aki 3 dimenziós lény.Egyébként a tárgyak 3 nézetét megszerkesztõ technikát hívják ábrázoló geometriának.Errõl nekem is van némi ismeretem mérnök lévén:)
Ami a második bekezdést illeti az is korrekt,mert ha egy elmélet bizonyítottan igaz ,ez a tudomány célja,hogy bizonyítson akkor egy másik csak adhat hozzá pluszt,de nem tekinthet el tõle,ha a tudományosság igényével csinálják. Mivel pl az Einstein egyenletek nem csak egy sebbességtartományra igazak, hanem minden sebbeségre,ezért pongyolán fogalmaz és rosszul ,aki szerint kis sebbeségre nem érvényesek .keveri a szezont afazonnal ,mert kis sebbességnél a hatás elenyészõ és észrevehetetlen pláne a köznapi emberek számára,ami egész mást jelent.
Ötletelés a tudományban is folyik,ez azonban a vak tyúk is talál szemet elven lehet csak igaz és mindig el kell végezni az ellenõrzést a próbát.Lám az ûrtávcsövek segítségével kiderült hogy az universum gyorsulva tágul ,aminek pont az ellenkezõjét sejtte Pl Einstein és alegnagyobb koponyák is csak többféle lehetõséget emlegettek holott annyira kézenfekvõ volt korábban hogy nyilván a gravitáció miatt egyszer összezuhan a világ egy pontba.De ez nem volt bizonyítva ,most pedig pont az ellenkezõje derült ki.
Szumma szummárum ilyen szinvonalú érvelést vár el az ember egy matematikustól,aki ráadásul a humán dolgokban sem járatlan.
offtopic
ELog 2012 ápr. 27. - 08:37:03
(36/46)
Mielõtt erre reagálnék egy kis kiegészítés az elõzõekhez. Ha valakinek véletlenül túl sok, emészthetetlen lenne az amit az elõzõekben a terekrõl, alterekrõl írtam, akkor képzelje el úgy, hogy mondjuk a három dimenziós térben az a tárgy, amit két dimenziós képekkel le kell írnunk, egy autó. Akkor ezt nézhetjük elölrõl (x,y sík vagy altér), oldalról (z,y sík) vagy fölülrõl (z,x sík) Mi a három képet látva ezekbõl összerakjuk, hogy hogy nézhet ki térben az autó, mert minden pontról, amit a sík képeken látunk a másik két kép segítségével tudni fogjuk, hogy az milyen "mélyen" van, azaz valójában milyen távol van a síktól. Ez nekünk, három dimenziós lényeknek könnyû, az agyunk elvégzi nagyjából anélkül, hogy foglalkoznánk a kérdéssel. De egy két dimenziós emberke számára nincs is értelme azoknak a fogalmaknak, hogy térbeliség, mélység. Ahony nekünk sincs fogalmunk arról, hogy kiylen új perspektívákat nyitna pl. a negyedik dimenzió. Pontosabban õ ezeket a fogalmakat leredukálná a kétdimenziós jelentésükre. Neki a térbeliség azt jelentené, hogy az egy (vonal irányú) kitejedés mellett van egy másik is és így már síkról beszélhet. A mélység pedig azt jelentené, hogy a sík minden pontját úgy keletkezteti, hogy megméri egy vonaltól (az egyik koordináta tengelytõl) való távolságát. Ezért van az, hogy én bár lerajzoltam a négy dimenziós kockát, ennek ellenére fogalmam sincs, hogy hogy nézhetne ki az a valóságban (a négydimenziós térben). A két dimenziós emberke tér és mélység fogalma megmarad azon a szinten, ahogy õ a síkban értelmezni tudja, az én tér és mélység fogalmam pedig megmarad a háromdimenziós térnek megfelelõ. Sose fogom tudni elképzelni, hogy mit jelent ez a fogalom egy négy dimenziós lénynek, ha létezik egyáltalán.

Na, akkor a válasz. Az nem baj, hogy vannak feltevések, ötletek, teóriák, hiszen ahhoz, hogy a tudomány elõbbre tudjon lépni, kellenek koncepciók, a felismerés pillanatában még bizonyítatlan elképzelések. A baj azzal van, ha ezeket az elképzeléseket, csak mert megoldásnak látszanak, mert feltehetõen magyarázatot adnak valamire, elkezdik úgy kezelni, mintha bizonyított lenne. Ez az egyik probléma. A másik ennél sokkal nagyobb, és abszolút szemlélethiányra utal, sajnos még tudosok esetében is. Kezdjük az elején. A világon a dolgok egymásba vannak ágyazva. A makrovilág tartalmazza a mikrovilágot, a nagy sebességek tartalmazzák a kis sebességeket, hiszen ezek csupán egymás határesetei, a valós számok tartalmazzák az összes normális aggyal eképzelhetõ számot (hagyjuk most a transzcendens számokat!) Vagyis a világ felépítése minden részletében ezt az egymásba ágyazottságot sugallja. Akkor, ha mûködõ elméleteket akarunk, ezeknek is alkalmazkodniuk kell a világ ilyen felépítéséhez. Vagyis az elméleteknek is egymásba ágyazottaknak kell lenniük. Közelítsük máshonnan! Marx atyánk a Tõke címû munkáját valahogy úgy kezdte, hogy minden annyira tudomány, amennyire magába építi a matematikát. Nem is tudta szegény, hogy mekkora igazságot mondott. A matematika ugyanis pont az említett strukturáltságot követi. Az egyetemen egy tanárom mondta, hogy vannak dolgok, amik kivezetnek egy elméletbõl. Ekkor fel kell állítani egy új elméletet, de az új elméletnek határesetében tartalmaznia kell a régit. Nem mellé gyártani egy másikat, hogy így már két elméltünk legyen, hanem a régit bõvíteni egy újjá. Vegyük a számelméletet példának. Vannak a természetes számok (1,2,3,4,stb.). Ha két ilyen számot összeadunk, akkor újra csak természetes számot kapunk. Tehát a természetes számok halmaza az összeadás mûveletére nézve zárt. Azonban ha bevezetjük a kivonás mûveletét, akkor kilépünk a természetes számok halmazából, mert az eredmény már lehet negyatív is, kapjuk az egész számokat (...-3,-2,-1,0,1,2,3...). Az egész számok halmaza az összeadás és kivonás mûveletére zárt, mert bárhogy adunk össze vagy vonunk ki egymásból két egész számot, az eredmény is egész szám lesz. És így tovább, eljutunk a racionális számokhoz, majd ezek kiegészítõjeként az irracionális számokhoz, és ezt a kettõt pedig a valós számok halmaza építi magába. Két dolgot kell észrevenni. Az egyik, hogy amikor megalkottuk az egész számok halmazát, akkor az teljes egészébe magába építette a természetes számokat. És ahol ez nem lehetséges, mert például egy szám vagy racionális, vagy irracionális, mindkettõ egyszerre nem lehet, ott az irracionális számok fogalmának megjelenése törvényszerûen hozta magával egy mindkettõ felett álló struktúraelem megjelenését, a valós számokét. Tehát egy fogalomkör vagy egy elmélet vagy magába foglalja az elõdjét, vagy kiegészíti egy magánál is nagyobb fogalomkörré, elméletté. A lényeg, hogy egy elméletnek mindig teljesnek kell lennie. Teljes egészében tartalmaznia kell, amit azon a téren a világról tudunk. Nem pedig egymás mellett álló elméletek tömegét kell megalkotnia. Ha vannak egymás mellett álló elemek, azokat mindig öszze kell foglalnia egy magasabb szinten álló elméletnek, ami mindkettõt magába foglalja. Amíg ilyen struktúrát nem sikerül kialakítani, addig mindig bajok lesznek az elméletekkel. Vegyük pl. Einstein relativitás elméletét. Sokáig azt mondták, úgy tanították, hogy az a nagy sebességek elmélete, a és csak ott érvényes, míg a mindennapi életben a Newtoni törvények érvényesülnek. Ez a helytelen szemlélet és arról tanúskodik, hogy már Einstein képleteit se értették meg vagy legalábbis nem interpretálták helyesen. Ma már az az elfogadott, a helyes, és a képletekbõl is ez következik hogy az einsteini relativisztikus szabályok mindig érvényesülnek alacsony sebességek mellett is, csak itt a sebességekkel arányosan lecsökken az észlelhetõségük. Vagyis végre eljutottunk oda, hogy az einsteini elmélet a köztudatban is magába foglalja a newtoni mozgásdinamikát. Ennek az egymásba ágyazottságnak a lehetõségeit kéne megtalálni a húrelmélet és a kvantummechanika közt, valamint a kvantum mechanika és a newtoni mechani közt, mert amíg ez nem lehetséges, addig nem is lehet helyes egyik elmélet se maradéktalanul, hiszen nem tükrözi vissza a világban uralkodó strukturáltságot. Hibás szemlélettel és szerkezettel nem lehet képes helyesen leírni a világ mûködését.
dantonb 2012 ápr. 26. - 22:58:20
(35/46)
teljesen egyetértek mindennel,annyit tennék hozzá,hogy vannak olyan fikciók ,amikkel próbálnak jelenleg meglévõ ellentmondásokat,és megfejtetlen dolgokat megmagyarázni.Pl hogy volt az univerzum történetében egy olyan idõszak ,amikor a fény a jelnleginél gyorsabban terjdhetett,miközben ugye az egész Einstein elmélet ezzel dugába dõlne ,viszont ha jól tudom egy paradoxont az információ egyidejû elõfordulását az universumban megoldaná.És így tovább.ezek szép dolgok de csak a fantázia termékei,nincs rá bizonyíték ,míg pl Einstein elméletére van.
ELog 2012 ápr. 26. - 22:40:11
(34/46)
Hát, nem 33 dimenziós, de egy 4 dimenziós kockát már lerajzoltam. Ha lesz egy kis idõm elõkeresem és betöltöm. :)
ELog 2012 ápr. 26. - 22:37:09
(33/46)
Bocsi, de megint nem állhatom meg, hogy két mondattal (ez is több lesz :) ) ne reagáljak erre. A háromdimenziós tér nem képezhetõ le kölcsönösen egyértelmûen egy két dimenziós térre. A hangsúly ott van, hogy egy darab két dimenziós térre. Van az úgynevezett, mûszaki rajból ismert európai vetítési szabály. Ez három darab két dimenziós képpel határoz meg egy háromdimenziós alakzatot. Ha a szokványos x,y,z koordinátákkal jelöljük a tér különbözõ irányú kiterjedéseit, akkor egy háromdimenziós alakzat egyértelmû meghatározásához kell az x,y vetület, az y,z vetület, és az x,z vetület. Csak ez a három együttesen írja le a háromdimenziós alakot. De! Itt jön a gubanc. Tegyük fel, hogy vannak két dimenziós lények. Akkor mondhatnánk, hogy megfelelõ intell8igenciával és képzelõerõvel õk a kétdimenziós képekbõl összerakhatnák, elképzelhetnék a három dimenziós tárgyat. A baj csak az, hogy egy x,y síkban létezõ kétdimenziós lénynek soha nem fog a rendelkezésére állni az a kép, ahogy a háromdimenziós tárgy mondjuk az x,z vetületében látszik. A három dimenziós tárgy három vetületét csak a háromdimenziós térben láthatjuk egyszerre. A kétdimenziós térben csak az a vetület látszik, amelyik arra a síkra jellemzõ. Az x,y térben nem lehet kideríteni azt semmi módon, hogy hogy néz ki a tárgy az x,z vagy az y,z térben. Ahogy a négydimenziós alakzat is csak négy darab három dimenzióssal írható le, de mi abból összesen egyet fogunk látni, tudni megismerni, azt, amelyik éppen a mi x,y,z terünkben levõ vetülete a négydimenziós idomnak. A négy dimenziós alakzatnak mind a négy három dimenziós vetülete csak a négydimenziós térben látható, érzékelhetõ egyszerre. A négy dimenziós tér részét képezõ három dimenziót, a négy dimenziós tér három dimenziós alterének nevezik. Ahogy az x,y,z háromdimenziós tér x,y síkja is a háromdimenziós tér egy két dimenziós altere. Minden térben annyi altérnek megfelelõ (egymástól független) vetülete van, és ennyi is kell az alakzat pontos leírásához, ahány dimenziós a tár. Érthetõen egy három dimenzió tárgyat három darab két dimenziós vetülettel lehet leírni. Egy négydimenziós tárgyat négy darab 3 dimenziós vetülettel és így tovább. Vagyis például a négy dimenziós kocka, az õt magába foglaló négy dimenziós tér minden három dimenziós alterében egy olyan szabályos háromdimenziós kockaként jelenik meg, amiylet mi is ismerünk. De ezt csak azért tudhatjuk a többi háromdimenziós altérrõl, mert ilyen szabályos az alakzat. Nah, remélem, sikerült valamennyire érthetõen leírnom. :/

És ez a baj Lex Ikon eredeti fejtegetésével is, mindjárt az elején. Hogy igen, tudunk 3D-s testekrõl 2D-s tervrajzot készíteni, de csak 3D-s térben. Ha 2D-s térben élnénk, nem tudnánk. ÉS éppen ezért lehet 4D-s alakzatokról 3D tervrajzokat készíteni, de ezt nem fogjuk tudni soha megtenni a mi 3D-s terünkben, legfeljebb csak akkor, ha szabályos alakzatokról van szó, mert ott egyszerûen ki tudjuk számolni vagy szerkeszteni, hogy hogy kéne kinéznie egy másik 3D altérben.

És ha már érintõdött itt a gravitáció, ugye azt mondják, úgy próbálnak magyarázni dolgokat róla, hogy az egy másik térben van. Nos, ha másik térben van, akkor az csak egy olyan tér lehet, aminek altere a mi háromdimenziós terünk. Vagyis egy háromnál több dimenziós térrõl van szó. De akkor a fentiek miatt meg azt nem tudhatjuk, hogy a gravitációnak ott, ebben a nagyobb dimenziószámú térben mi a valós megjelenése. Csak azt tudjuk, hogy mi itt a saját terünkben hogyan érzékeljük, és ama másik térbeli lényegérõl soha nem is fogunk megtudni semmit.

Húrelmélet. Pillanatnyilag úgy néz ki, hogy vagy a kvantumfizika igaz, vagy a húrelmélet. Én nem vagyok fizikus, de állítólag kizárják egymást. És ha ez igaz, akkor nagyon úgy néz ki, hogy a kvantumfizika lesz a befutó. Mivel arra közvetlen bizonyítékok tömkelege is van, míg a húrelmélet egy látványos, impozáns elmélet csupán, mindenféle bizonyíték nélkül.

Hadd reagáljak itt gyorsan Lex Ikon egy mondatára is. Erre: "És amíg valaki be nem bizonyítja, hogy hibás, addig az az elmélet lesz a helyes." A tudomány nem így mûködik. A tudományban az az igaz, amit bebizonyítottak. A többi csak fikció. Vagy igaz, vagy nem bizonyíték nélkül se azt nem állíthatjuk, hogy igen, se azt, hogy nem. Én hülyét kapok ettõl a sok agyament feltételezgetéstõl. Tudósok, fizikusok fossák az elméleteket anélkül, hogy eszükbe jutna, hogy valamit azért bizonyítani is kellene. Az összes teoretikus fizikus ezt csinálja. Hurrá, már szakszó is van a tudománytalanságra. Az elmélet alkotásnak van ugye négy fázisa. Tézis-antitézis-hipotézis-bizonyítás. Legtöbben sajnálatos módon már a tézisnél megállnak. Lásd, a húrelméletre sincs a világon semmilyen bizonyíték. És a legborzasztóbb az, hogy ha képesek kigondolni valamit, ami mondjuk még ötletes is, azt egybõl úgy kezelik, mintha az lenne a valóság. További elméleteket építenek fel rá ahelyett, hogy egyáltalán megpróbálnák bizonyítani.
dantonb 2012 ápr. 26. - 22:30:58
(32/46)
A kétdimenziós lény soha nem tudja bebizonyítani hogy a 3 dimenziós tér leképzését látja, többek közt amiatt ,amit Eloq is írt.Azt állítod hogy el tudsz képzelni egy 33 dimenziós kockát? Akkor talán rajzold le:)ne fárasszuk egymást hülyeségekkel.A papír sok mindent kibír,én pl találkoztam Petõfivel.
dantonb 2012 ápr. 26. - 22:26:04 Előzmény Lex Ikon
(31/46)
Jól el vagy magaddal,ezeket én nem vitattam ismétlem.sajnálom hogy nem érted alényeget.
offtopic
tombenko 2012 ápr. 26. - 18:21:42 Előzmény dantonb
(30/46)
Azért érdekes, hogy a háromdimenziós tér kölcsönösen egyértelmûen leképezhetõ kettõbe. Szóval a kétdimenziós lény is megtudhat sokmindent egy háromdimenziós testrõl.
offtopic
tombenko 2012 ápr. 26. - 18:18:47 Előzmény dantonb
(29/46)
Miért ne tudnám elképzelni? De tudod, mit? A te kedvedért most egy 33 dimenziós kockát képzeltem el. Errõl milyen tapasztalatokat lehet(ne) gyûjteni?
Lex Ikon 2012 ápr. 25. - 14:51:08
(28/46)
Az a baj, hogy hiába idézed, amit írtam, nem érted. Arról beszélek, hogy attól, hogy nem érzékeled és nem is tudod elképzelni, attól még BIZONYÍTHATÓAN léteznek dolgok. És ezt nem csak érzékeléssel vagy méréssel lehet bizonyítani, hanem elméleti úton számításokkal. Jelen esetben ezt hívják elméleti fizikának. Ki tudjuk számolni egy X dimenziós kocka térfogatát, felszínét, ... Meg tudjuk határozni ezek képletét, pedig lehet, hogy nem is tudjuk elképzelni, hogy hogyan néz ki. Ugyanez igaz a húrokra, sötét anyagra és egyéb általad mesének nevezett tényre.
A világ megismerése már régen túlhaladt a kognitív módszereken. A tudománynak pedig az a dolga, hogy amit még nem ismerünk, arra elméleteket dolgozzon ki. És amíg valaki be nem bizonyítja, hogy hibás, addig az az elmélet lesz a helyes. A tudomány pedig idõvel sorra bebizonyítja egy elmélet helyességét vagy pont az ellenkezõjét. A lényeg, hogy egyre többet tudunk a világról ezáltal és ez jól van így. Tévedni emberi dolog, de máshogy ez nem megy. Azért még nem kell a tudományt bezárni, mert nincs jobb megoldás jelenleg. A tanulási folyamat sorozatos hibák elkövetésével jár. De ha nem így teszünk, akkor hülyék maradunk. Hibás elméleteket gyártani nem bûn. Elutasítani a tudományt viszont igen.
dantonb 2012 ápr. 25. - 10:52:30
(27/46)
Ezzel csak egyet tudok érteni,ezért nincs határa a képzelet szárnyalásának és sok fikciónak,ugyanakkor pedig ,ami az orrunk elött van sokszor,ráadásul bizonyítható is logikai alapon sõt akár célirányos kísérletekkel is, még ahhoz is egy Einsteinnek kell lenni hogy valaki felismerje azt.