dantonb 2012 ápr. 25. - 10:38:32
(26/46)
kedves lex ikon!
Ahogy írod:
"Attól, hogy fejben, vizuálisan van aki el tudja és van aki nem tudja elképzelni a többi dimenziót, azért még létezhet, mivel a dolgok tudatunktól függetlenül léteznek. Hogy ebbõl mit fogunk fel az érzékszerveinkkel, az más kérdés."

Ezt én soha nem vitattam,csupán azt írtam hogy vannak korlátaink a tapsztalásunknak vannak korlátai,mert lehetnek és vannak dolgok ,amiket nem tudunk ÉRZÉKELNI.Hogy eltudunk sok mindent képzelni az biztos ,de az nem elég ahhoz hogy az valóban igaz legyen.Azt bizonyítani kell pl mérésekkel vagy logikai alapon.Namármost mivel be vagyunk korlátozva felettébb valószínû hogy sok hülyeséget képzelünk el,és ami meg nem az, arról esetleg fingunk sincs .A kétdimenziós lény soha nem fogja érzékelni a maga valóságában a háromdimenziós teret.PL van egy elmélet ,amivel próbálják magyarázni a sötét energiát,miszerint a gravitáció sokkal erõsebb mint amit megtapasztalunk róla ,mert a mi terünkben csupán a vetülete hat.Ha ez így lenne ,akkor nyilván a gravitáció hatását ember teljesen soha nem érzékelheti,mert röghöz van kötve fizikai behatároltsága miatt.
Úgyhogy önmagaddal vitázol sok szempontból,és az ajánlott infobeszerzési források sokszor megmaradnak népszerûsítõ szinvonalon néha mosolyogtató hatásvadász elemekkel és pongyolaságokkal.
Lex Ikon 2012 ápr. 25. - 01:17:53
(25/46)
Kedves dantonb!

A 2 dimenziós lény tudja érzékelni a 3 dimenziós hengert, fõleg, ha az "átmozog" az õ sikján. Mert ugye a 3D-s testekrõl tudunk 2D-s tervrajzot készíteni, ami egzaktan leírja a tárgyat.
Attól, hogy fejben, vizuálisan van aki el tudja és van aki nem tudja elképzelni a többi dimenziót, azért még létezhet, mivel a dolgok tudatunktól függetlenül léteznek. Hogy ebbõl mit fogunk fel az érzékszerveinkkel, az más kérdés. A tudomány fejlõdése során már sok elmélet és "fikció" bizonyítást vagy épp cáfolást nyert. Ugyan már hogy lenne a Föld kerek, hisz akkor mindenki lepotyogna róla. :D És mégis kerek. De az sem létezhet, hogy a fényen kívül még sok más elektromágneses spektrum van, hisz nem látjuk. Aztán kiderült, hogy mégis van szép számban. És az hogy lehet, hogy 1 foton két helyen legyen egyszerre? És ez is lehetséges.
Szóval, azért mert nem tudsz valamit elképzelni, illetve nem érzékelsz valamit, attól az még vígan létezhet, és azért mert egy elméletet nem bizonyítottak be, attól az még igaz lehet.
A húrelmélet pedig nem fikció, hanem egy elméleti leírás egy "jelenségre", amit jelenleg még nem tudnak igazolni, de cáfolni sem, de ettõl még létezik csak nincs pontos leírás rá.
Ha a témához hozzá akarsz szólni, akkor legalább néhány alapvetõ információt szerezz meg. Pl. nézd meg a "Morgan Freeman: A féreglyukon át" c. sorozatot, abban sokat beszélnek a kvantumfizikáról. De a "Mi a csudát tudunk a világról?" c. film is jópofa ízelítõt ad a témáról. A Wikipédia is tartalmaz némi anyagot. Persze lehet komolyabban is belemerülni a témába, a net és a könyvtárakban van anyag bõven.
ELog 2012 ápr. 25. - 00:44:08
(24/46)
Jövök majd még, csak most gyorsan erre két mondat: Ez a lényeg. Tudjuk, hogy a négydimenziós kockának 16 csúcsa van. Csak azt nem tudjuk, hogy van-e négy dimenzió, és soha nem is tapasztalhatjuk meg közvetlenül, mert három dimenzióból ez lehetetlen. Vannak ennek érdekesebb aspektusai is, majd a bõvebb válaszomnál kitérek rájuk. Pl. hogy ha találkozunk egy háromdimenziós idomnak a két dimenziós vetületével, mondjuk egy kockáéval, ami lehet egy négyzet, akkor sincs mód csupán a két dimenziós alakzatból kideríteni, hogy az egy sima négyzet, vagy egy 3 dimenziós idom vetülete. Mert két dimenzióban nem lehet olyan információt elhelyezni, ami egyértelmûvé és minden kétséget kizáróvá tenné, hogy valójában egy háromdimenziós alakzatról van szó. Na jó, ez több lett két mondatnál. :)
dantonb 2012 ápr. 25. - 00:03:25 Előzmény Lex Ikon
(23/46)
Ja és a húrelmélet egy fikció, bizonyítva nincs kb olyan mese minthogy volt olyan idõ ,amikor a fény nagyobb sebességgel terjedt mint ma.
dantonb 2012 ápr. 25. - 00:00:51 Előzmény Lex Ikon
(22/46)
Elképzelni el lehet sok mindent de minden ellenkezõ híresztelés dacára egy kétdimenziós lény nem érzékeli a harmadik dimenziót ,ugyanis pont attól kétdimenziós:)
dantonb 2012 ápr. 24. - 23:57:30
(21/46)
Hülye kérdés,mert te egy négydimenziós gömböt sem tudsz megtapasztalni,végtelent meg pláne .elképzelni sem tudod, max egy hülyeséget:)
Ölég nehézfejû vagy, hogy nem vagy képes felfogni elsõre mirõl beszéltem.
tombenko 2012 ápr. 24. - 22:12:46 Előzmény dantonb
(20/46)
Én most poénból elképzeltem egy végtelen dimenziós gömböt... :) Megtapasztaltam vagy nem?
Lex Ikon 2012 ápr. 24. - 15:01:56
(19/46)
Attól, hogy a 2 dimenziós lény csak egy részét érzékeli a hengernek, még érzékeli és a maga módján egzaktul le tudja írni amit tapasztalt és ezt más is meg tudja tapasztalni, ellentétben a fiktív, valaki által kitalált dolgokkal, amik létezését nem tudják egzakt módon dokumentálni csak azt mondják, higgy benne.
Másrészt az az állítás, hogy a 2 dimenziós lények nem érzékelik a 3. dimenziót, hibás, mivel mi is tudjuk, hogy létezhet több dimenzió. Lásd a húrelméletet a maga 10 vagy akár 26 dimenziójával.
Ezenkívül simán tudjuk szimulálni (3 dimenzióban megmutatni, hogy nézne ki egy x dimenziós kocka vetülete a mi terünkben.
A vallás õsidõktõl fogva egy eszköz a hatalom kezében, amivel féken lehet tartani az embereket és meg lehet tõlük vonni a tudást, mert a tanulatlan ember könnyebben irányítható.
dantonb 2012 ápr. 23. - 23:38:31 Előzmény tombenko
(18/46)
Igen elírtam :helyesen:nem anyagi- vagy másik dimenziós dolgot ,mint amiben élünk, megtapasztalni.Egyébként a kétdimenziós lény példából rá is jöhettél volna ,és logikailag ha valaki anyaghoz van kötve, abból áll ,akkor ha ezen kívül és van valami, azt nem tudja érzékelni azaz megtapasztalni
tombenko 2012 ápr. 23. - 22:57:03
(17/46)
Ezt te érted? Mert én nem. Mi az, hogy nem anyagi dimenzió? Mit jelent az, hogy megtapasztalni?
dantonb 2012 ápr. 23. - 12:26:21
(16/46)
Ez így van, kvázi errõl szól a kvantumfizika,De az anyagi korlátoknál arra gondolok pl hogy egy anyagból lévõ 3 dimenziós lény az ember hogyan tudna esetleg egy nem anyagi más dimenziós dolgot megtapaszatalni,ez kb olyan mintha egy kétdimenziós lénynek kell elmagyarázni a 3. dimenziót.felfoghatja, de nem érzékelheti,tehát eleve korlátozott a megismerése.
tombenko 2012 ápr. 23. - 12:20:21
(15/46)
Sõt, vannak olyan mennyiségek is, amiket eleve, nem az anyagi korlátok miatt nem lehet tetszõleges pontossággal mérni...
offtopic
tombenko 2012 ápr. 23. - 12:17:49 Előzmény Director7
(14/46)
Az evolúció nem vallás, nem kell hinni benne. Sõt, nem is érdekli, hogy hisz-e valaki benne, attól még létezik. Sõt, nagyon erõs bizonyítékok támasztják alá. Ellentétben a képzeletbeli barátokkal...
dantonb 2012 ápr. 23. - 10:42:24 Előzmény Lex Ikon
(13/46)
A második verzió sokkal egyszerübb és önmaga számára lezárt választ ad ,mert ha minden Isten akaratából történt ,akkor a végsõ ok, mivel Istem maga megismerhetetlen,nem is érdekes.Bár Isten léte ma már nem zárja ki hogy a tudomány kutassa a tapasztalaton és bizonyítékokon alapuló jelenségeket.Ez inkább filozófiai kérdés ,és nem is olyan egyszerû ,mert ma már a tudomány sem olyan bizonyosan állítja hogy minden megismerhetõ.Pl gondoljunk Heisenberg felfedezésére hogyha mérünk valamit, akkor eleve befolyásoljuk a megmért dolog létét.Vagy az embernek anyagi korlátai miatt vannak a megismerés lehetõségében határai stb.
Lex Ikon 2012 ápr. 23. - 09:17:44
(12/46)
A világban két gondolat él: az egyik bátran szembenéz az élet rengeteg rejtélyével, és arra törekszik, hogy megfejtse õket; a másik megmagyarázhatatlannak tartja a titkokat, és tõlük való félelmében istenné emeli õket.
Az egyik számára nincs semmi, ami megismerhetetlen, csak meg nem ismert dolgok léteznek; a másik azt hiszi, hogy a világ mindörökre megismerhetetlen.
offtopic
ELog 2012 ápr. 23. - 08:19:18 Előzmény dantonb
(11/46)
Erre még jövök a válasszal, de ez egy nagyobb téma, és eddig sajna nem sikerült idõt szorítanom rá. :)
dantonb 2012 márc. 06. - 20:41:10 Előzmény ELog
(10/46)
Ez így van ,de én a Bibliáról semmit nem állítottam ,amit cáfolnod kéne.Azt állítottam hogy az evolúció az nem vallás, hanem tüömény tudomány ,és mint tudjuk a tudomány sohasem állította magáról hogy már most mindenre válaszolni tud.Így az evolúció sem foglalkozik azzal hogy hogyan lett az élettelenbõl élõ.Bár némi kísérletek ,amik aminosavakat produkálnak szervetlen anyagból elektromos kisülések hatására ,elégggé megygõzõek a tekintetben, hogy ez a lépés az élet keletkezése sem varázslattal történt,mivelhogy mint tudjuk az élet alepvetõ építõkövei az aminosavak.
ELog 2012 márc. 06. - 15:18:13
(9/46)
A Biblia nem tudományos mû, nem is ilyen céllal íródott, bizonyítékokat, miegymást keresni benne teljesen értelmetlen. A Biblia kinyilatkoztatás, nem vitatkozik senkivel és semmivel. Aki akarja, elhiszi, aki nem,az nem. - Nem az evolúcióról beszéltem. :) Az van, és akár tudománynak tekintjük, akár vallásnak, mûködik. Mármint az alapjától eltekintve. Mert egyetlen dolgot nem tud megmagyarázni, nevezetesen, hogy hogyan lesz élettelen anyagból élõ. Az élõ organizmus több mint az élethez szükséges feltételek összessége. Isten és az evolúció nem zárják ki egymást.
dantonb 2012 márc. 06. - 00:08:01
(8/46)
Sok minden van a Bibliában,de az tény, hogy az evolúció az nem vallás:kevés tudományosabb dolog van mint az evolúció.Az igaz hogy pl a modern fizikában vannak vallásszerû feltételezések,fikciók.
ELog 2012 márc. 05. - 23:26:09 Előzmény ihaszbalazs
(7/46)
Az is benne van, ami Neked kell, max. nem ismered fel. :) Ha ilyen leértékelõen beszélsz róla, akkor biztosan nem.