Téma: Az ajtó

9/10
Sinclair 2012 ápr. 01. - 04:24:29 9/10
(34/154)
Esetleg valaki nem tudja, hogy Schuberttõl mely darabok hallhatók a filmben? Sajnos nem találtam ezzel kapcsolatban információt, a film végén pedig nem jegyeztem meg.
9/10
4427 2012 márc. 29. - 09:20:36 9/10 Előzmény Elen
(33/154)
Én is "csak" a filmet láttam. Teljes élmény volt!

Amikor és ahol én láttam, teljesen rendben volt a kép minõsége.

Talán nem a hagyományos filmtekercsekrõl (kópiákról) megy a vetítés, hanem un. digitális technikával.
Ez egyben azt is jelenti, hogy a filmforgalmazók már nem készítenek kópiákat, hanem digitális technológiával sokszorosítják a már többnyire digitális kamerákkal forgatott filmeket. Az eddig celluloid szalagra elkészült filmeket is átírják új hordozóra, csak az egészen régi, muzeális értékû filmekbõl marad meg egy-egy archív kópia. A hagyományos, 35 mm-es vetítõgépek alkalmatlanok az új technika vetítésére. Az analóg 35 mm-es vetítést felváltja a digital cinema rendszerû, direkt erre a célra kifejlesztett digitális mozikópia. A filmek ezentúl nem celluloid szalagon, hanem számítógép winchestereken érkeznek a gépházba, ahonnan nagy teljesítményû projektorokkal kerülnek vetítésre.
9/10
Sinclair 2012 márc. 28. - 23:23:19 9/10
(32/154)
Nagyon tetszett a film, de ehhez kellett a könyv elolvasása is. Anélkül szerintem nem lehet igazán átérezni.
norika23 2012 márc. 27. - 09:56:42
(31/154)
Nekem van egy új Szabó Magda: Az ajtó c. könyvem, 2400 Ft-ért odaadnám...
Érdeklõdni: nori-15@freemail.hu
Elen 2012 márc. 23. - 20:09:48 Előzmény zsolthedi
(30/154)
Köszönöm, ez sokat segít az értékelésben, mert csak nem megy ki a fejembõl a film, tehát erõsen hatott rám, igazán sajnálom, hogy kisvárosban élek, és nem tudom itthon újra megnézni.

Viszont van még egy kérdésem (de ne nevessetek ki): másnak is volt látásproblémája a filmnél, vagy én ültem rossz helyen a moziban? Korábban soha nem tapasztaltam ilyesmit, de egyszerûen nem láttam élesnek a film nagy részét, sokszor alig tudtam kivenni a képeket.
10/10
zsolthedi 2012 márc. 22. - 20:03:50 10/10 Előzmény Elen
(29/154)
nem olvastam a könyvet, úgy néztem a filmet. így is megállta a helyét! Alig várom,hogy újra lássam!
Barbara0203 2012 márc. 21. - 21:24:19 Előzmény pneklara
(28/154)
Én is nagyon kíváncsi vagyok rá, várom, hogy nálunk is játsszák!
A Pesti Magyar Színház elõadását kb. 2 éve láttam, de ha még mûsoron van, akkor szívbõl ajánlom azt is. És az elõttem szólóhoz csatlakozva, nagyon jó a zalaegerszegi felvétel is, igaz, azt csak videón láttam, mire a városba kerültem, már nem ment.
pneklara 2012 márc. 21. - 15:22:06
(27/154)
A zalaegerszegiek színházi felvétele is nagyszerû volt. Egri Katival, Bánsági Ildikóval. A nézõnek nem volt hiányérzete, a pár négyzetméteres színpadon esett meg a csoda. De kíváncsi vagyok, milyen pluszt ad a filmes lehetõség a történethez.
9/10
megjottem 2012 márc. 21. - 15:04:20 9/10
(26/154)
A film közelített a könyv színvonalához és ez ritka! Bár a film végét másképp csináltam volna, a könyv befejezése sokkal jobb és mást is jelent mint a film vége.
Mindenkinek ajánlom megnézésre és elolvasásra!
mverus9 2012 márc. 21. - 11:32:55
(25/154)
Tartottam a filmtõl. Hogy lehet ezt filmre vinni? Hogy lehet ezt visszaadni? a legkedvesebb olvasmányom...És sikerült!!!!!!Mindennel maximálisan meg voltam elégedve. Biztosan mást ad annak, aki nem olvasta a könyvet. Én azt tudom mondani, hogy életre keltette a leírtakat. Én háromszor sírtam el magam kis híjján, pedig nem vagyok az a sírós típus. Csak gratulálni tudok a rendezõnek és a színészeknek is! Minden így volt jó! Emerencet így képzeltem gyereknek, fiatalnak és öregnek...Magduska is találó volt! Eperjes nem játszotta túl a szerepet, tetszett. a mellékszereplõk pedig brilliánsak voltak! egy bajom volt csak: lehetett volna hosszabb, még egy-két dolgot szerettem volna filmen is viszontlátni...de ennyi fért 98 percbe. Tökéletes megvalósítás!
Elen 2012 márc. 21. - 10:09:27
(24/154)
Egyelõre nem pontozok, mivel csak tegnap láttam a filmet, és egyelõre magammal is vitában állok. Egyrészt tetszett, azt gondolom, végig nagyon magasan tudták tartani az alkotók az érzelmi feszültséget. Másrészt is tetszett, fõleg a fõszereplõk kiválasztása miatt, azt gondolom, hogy jobbakat nem lehetett volna találni (bár Eperjes nekem nem lett Szobotka, de ez biztos az én hibám), Martina Gedeck és Helen Mirren telitalálat. Harmadrészt is tetszett, csodaszépen volt fényképezve. Negyedrészt... de ezt most hagyjuk, mert végül is egyetlen dolog van, ami engem zavart, de az nagyon: nekem Emerenc maga a görög tragédiák hõsnõje, ehhez képest a húsz év történetébõl felvillantott képek ezt nem tudták érzékeltetni. Nem éreztem azt, hogy hogyan lett mély szeretet és bizalom a kezdeti konfliktusokból és meg nem értésbõl. Összességében mégis megrázott és felemelt a film, csak azt nem tudom, hogy ez annak köszönhetõ-e, hogy közvetlenül elõtte olvastam a könyvet, és ezzel kiegészítettem magamban a filmet, vagy ez a film úgy is megállja a helyét, mint drámai mû, hogy valaki elõtte nem ismerte a könyvet?
10/10
zsolthedi 2012 márc. 18. - 07:55:26 10/10
(23/154)
Egyetértek! vegyes érzelmekkel ültem be a filmre, de gyakorlatilag az elsõ pillanattól kezdve tudtam, hogy felejthetetlen élményben lesz részem. Már a mozi közönsége is üdítõleg hatott rám. Csupa intellektuális ember volt ott. Köszöntek amikor leültek mellém. Ez sem mostanában történt velem. A film pedig magávalragadó volt. A zenétaz elsõperctõl kezdve imádtam! Ahogyan újra meg újra visszatért... Szabó István zseniális! Persze nem egy boldog film, de nem is nevetni ültünk be oda. Részemrõl le vagyok nyûgözve! A színészektõl, a helyszíntõl, a hangulattól amit teremtett,és persze Szabó Magdától! Ajánlom minden könyvolvasó, érzõ embernek. Ja és még valami. Amikor vége lettafilmnek, mi nézõk nem pattantunk fel, mint máskor, hanem amíg futott a filmkészítõk névsora, továbbélveztük a film gyönyörû zenéjét, és hangulatát. Na ez is egy volt a csodák közül.
10/10
zsinike 2012 márc. 18. - 00:02:45 10/10
(22/154)
Az eddigi negatív kritikákat nem értve, de tiszteletben tartva a film megnézése után csak Emerencet tudom idézni: Ezt soha nem felejtem el!
Nem értek a filmkészítéshez, a snittekhez, vágásokhoz, beállításokhoz, az ilyen-olyan furfangokhoz, de rám ez a film hatott és pont. Az a kategória, amit nem felejt el az ember ha kilép a vetítõterembõl, hanem dolgozik, munkál benne, be-bevillannak képek, hangok, dallamok, érzések.
TDF 2012 márc. 17. - 21:07:09
(21/154)
...annyira jó volt a film, hogy a pattogatott kukoricát is elfelejtették mellettünk megenni. Nagyszerû film!
9/10
desira 2012 márc. 14. - 18:40:05 9/10
(20/154)
Tényleg! Hû de figyelmetlenül néztem a filmet. Csak az összetört porcelánról jutott eszembe a Napfény íze, na és hiányoltam a zsebórát, ami szintén több Szabó-filmben felbukkan :)
Szaracén 2012 márc. 14. - 16:53:24 Előzmény desira
(19/154)
Egy talpából tüskét kihúzó bronzfigura, az ún. "Tüskehúzó" másolata:
http://hu.wikipedia.org/wiki/T%C3%BCskeh%C3%BAz%C3%B3_fi%C3%BA
Egyértelmû utalás a Napfény íze visszatérõ jelenetére.
6/10
toscana54 2012 márc. 13. - 09:41:30 6/10
(18/154)
Nagyon szerettem a regényt, ezért néztem meg a filmet. Nem adott azonban akkora élményt, mint a könyv. Kevés mondanivalót hordoz, egy jó tv-film szintjén van. Különösen a film elején volt olyan benyomásom, mintha a jelenetek nem egymásból következnének, hanem csakúgy egymás mellé lennének téve. Nekem kevés volt az intellektuális és érzelmi töltet. Helen Mirrent szintén nagyon kedvelem, de nem gondoltam, hogy jó választás. A film elején nem is tudott nekem hiteles lenni, de aztán megnyert, annak ellenére, hogy szerintem õ nem igazán drámai alkat, kevés fájdalmat tudok elhinni neki. Bánsági Ildikó szinkronja remek. A német színésznõ is telitalálat, az egész megjelenése felidézte bennem Szabó Magda alakját.
9/10
4427 2012 márc. 13. - 08:35:25 9/10
(17/154)
Bp.-i interjú Helen Mirren-nel, aki nem csak nagyszerû színésznõ, de nagyszerû ember is.
http://videotar.mtv.hu/Kategoriak/Aranymetszes.aspx
10/10
epercs 2012 márc. 12. - 19:42:25 10/10 Előzmény Szaracén
(16/154)
Jiri Menzel
9/10
desira 2012 márc. 12. - 18:55:56 9/10 Előzmény Szaracén
(15/154)
Menzel a harmadik Oscar-díjas, a Szigorúan ellenõrzött vonatokért. Az asztalon lévõ szoborra nem emlékszem. Teljesen lekötötte a figyelmemet az üveggömb :)