3/10
janderka 2023 szept. 11. - 17:09:52 3/10
(57/57)
Elhiszem, hogy érzékeny (és hálás) téma, de ennyi egyűttlélegzés nélküli, száraz papírmasé szerepőt egy vásznon látni? Igen belassult állapoot kell hozzá, hogy mindezt nézhetőnek lehesse tekinteni.
Hosztoló 2021 okt. 27. - 17:22:48
(56/57)
Fontos téma lenne.
Mennyivel méltóbbá tette volna magát a befogadásra és támogatásra a bevándorló ember a film elején, ha visszakérdezés helyett ad egy árnyalt választ! Mondjuk:
Igen, engem a hazámban olyan teher ért, amit én ott akkor nem bírtam el. Gyanítom, hogy a legtöbb ember hozzám hasonlóan nem bírta volna el. Nagyon tisztelem azokat, akik ott tudnak végig élni egy tisztességes életet, ahol születtek.
De én most már itt vagyok Önöknél. Bízom ebben a rendszerben, amit önök és a felmenőik hoztak létre.
Szeretnék egy tiszta lapot az élettől. És én azt ígérem, hogy itt most már itt maradok és sajátomként veszek részt az itteni életben. Mert egyébként nekem is az a meggyőződésem, ami az önök Szózatában le van írva. Azért mondtam rá, hogy szép.
9/10
Cl@udi@ 2020 dec. 19. - 23:36:21 9/10
(55/57)
Fontos téma, jó film!!!
8/10
sexykex 2020 nov. 27. - 14:56:32 8/10
(54/57)
Bevándorlásról, migrációról ettől okosabb, értelmesebb alkotást még nem láttam. Azt kellene megértetni az emberekkel, hogy vannak olyan helyzetek, amikor az egyén és szeretteinek élete veszélybe kerül. A világ összes élőlénye menekülni próbál ilyenkor és az ügyesebbeknek, életre valóbbaknak, szerencsésebbeknek ez sikerülhet is.
Az ember nem véletlenül került az élővilág élére. Fantasztikus alkalmazkodó képessége, okossága, rátermettsége révén bárhol és bármikor képes újra kezdeni az életét, ha akarja. És ha egy ilyen ember jól érzi magát Magyarországon, itt szeretne letelepedni, akkor nem volna szabad elüldözni. Lehetnénk toleránsabbak, adhatnánk valós esélyeket a hozzánk kerülő idegeneknek az asszimilációra, hiszen már az államalapító István is tudta, hogy együtt még erősebbek lehetünk.
Ez volt a szokásos, filmtől független sexykex-duma. (Akit érdekel elolvassa, akit nem az messzire kerüljön el.) A film ugyanis csak részben szól erről, sokkal összetettebb és érdekesebb. Nekem kifejezetten tetszett és mivel a mi kutyánk kölyke – egy remek magyar film – szó szerint büszke vagyok rá.
10/10
Orpheus100 2020 aug. 18. - 09:21:51 10/10
(53/57)
Alpmű.
És olyan ez, mint egy idegesítő, vagy fájdalmas betegség. Az és csak az értheti, aki már szembesült vele. Szívből kívánom minden intoleráns embernek, hogy az életben egyszer kerüljön hasonló élethelyzetbe.
Csodálatos film, csodálatos mondanivalóval és csodálatos szereplőkkel.
8/10
almond01 2020 aug. 11. - 16:25:37 8/10
(52/57)
Üres művészfilmnek hittem az elején, de értékes és jó filmnek tartom miután megnéztem.
10/10
ardian 2020 máj. 31. - 07:50:01 10/10
(51/57)
Az értetlenkedőknek: ez nem egy Marvel-film, néha csak fél sorokból kell olvasni. Hogyan hagyhatja ott a középkorú tanárnő a családját: azért rövid jelenetekben be van mutatva, hogy a férje és két fia igazi bunkó, akiknek csak azért van rá szükségük, hogy enni adjon, mert képtelenek egyedül megmelegíteni a kaját. Az iráni lány telefonbeszélgetéséből kiderül: házasságon kívüli kapcsolatból fogant meg a gyereke, ráadásul ő meg akarta szülni. Az iráni társadalom a mostani szélsőséges, nőgyűlölő formájában nem fog kesztyűs kézzel bánni vele.
Nyilván a szereplők hoznak hibás döntéseket, és igen, az is kiderül, hogy nem lehetetlen beilleszkedni a magyar társadalomba: a főszereplőnek normális állása van, megbecsülik a munkahelyén, barátja van, még szerelem is vár rá. Nem a társadalom nem befogadóképes, hanem a törvények, a hivatalok. És ez kiválóan van ábrázolva, és nem is túlzó, sőt, néha idilli, vagy a főszereplők naivitása, hogy azt hiszik, ha a menekült lány hozzámegy egy magyar állampolgárhoz, akkor minden megoldódik? Sajnos nem. Úgy kezdődik akkor, hogy hazamegy, és Iránban a magyar nagykövetségen kér egy beutazási vízumot családegyesítési célból. Iránban, ahová nem mehet haza.
Mi ezt végigcsináltuk a férjemmel, aki nem volt menekült, európai országból származik, házastársnak jött ebbe az országba, rendezett anyagi körülmények közé, és hosszú évekig tartott és jó kapcsolatokon múlott, hogy megszerezte az állampolgárságot.
10/10
ardian 2020 máj. 31. - 07:38:49 10/10
(50/57)
Mi most láttuk véletlenül a hbogo-n. Nagyon jó film.
gaso 2019 nov. 20. - 16:09:19 Előzmény tirszin
(49/57)
Az nem baj ha nem ért velem egyet, de azért legalább a filmet nézze meg. És ha már bekapcsolódik egy vitába legalább olvassa vissza az összes érintett hozzászólásomat, ne csak az utolsót. Ha ezt megteszi akkor megkapja mindenre a választ, nekem sem időm, sem energiám nincs megint leírni mindent.
tirszin 2019 nov. 20. - 14:27:48 Előzmény gaso
(48/57)
Több dologban nem tudok egyetérteni Önnel. Mégis, hogyan tudott volna jobban együttműködni az iráni lány a társadalommal a fenti helyzetben? :O Ön hogyan gondolja ezt? Nem nagyon értem, hol követett el folyamatos bűncselekményeket a főszereplő, kissé erős ezt így látni. Miért írja, hogy megzsarolta a barátját a főszereplő. A zsarolástól azért ez még messze volt.
Szép dolog a szabályok betartása, de a film többek között épp azt igyekezett bemutatni, hogy vannak helyzetek, amikor nem jók az odavonatkozó szabályok, ezért talán érdemes elkerülni őket.
gaso 2019 ápr. 03. - 16:21:38 Előzmény Nótárius
(47/57)
Örömmel tapasztaltam, hogy az "önkörös" kifejezést felváltotta a "repetitív" kifejezés. Egyébként tényleg nincs szándékomban megbántani Önt, de az a tapasztalatom, hogy akik a legnagyobb hévvel kérik másokon a segítséget vagy annak szándékát, azok a gyakorlatban még nem találkoztak segítségere szoruló emberrel, ha meg igen, akkor a leghamarabb mennek tovább. Abban mélyen egyet értünk, hogy segíteni kell. De segíteni azokon lehet akik maguk is akarnak magukon segíteni. Az ember együtt működő lény, az nem megy, hogy valaki folyamatosan éli a romboló életmódját, aztán elvárja, hogy más húzza ki a bajból. Márpedig a filmben csak ezt látjuk: a főszereplő a társadalmat és az emberi kapcsolatokat folyamatosan romboló attitűddel lép fel (folymatos bűncselekmények elkövetése, család szétrombolása, barát megzsarolása), az iráni lányról elég keveset tudunk meg, de nála sem a társadalommal együttműködő viselkedés jellemző. Szóval lehet itt másokon számon kérni a segítséget, az alapvető-elsődleges együttműködési szándék a segítségre szorulótól kell érkezzen (ez a filmbéli szereplőknél nem valósult meg).
8/10
offtopic
Nótárius 2019 ápr. 03. - 14:41:48 8/10 Előzmény gaso
(46/57)
Visszatekintve minden olvasni tudó ember pontosan láthatja, hogy tárgyszerűen alátámasztva cáfoltam minden sorát. Így aztán újra és úra önmagát minősíti avval, hogy adekvát reagálás helyett: egyrészt csak a nyilvánvaló megcáfoltságának a gyerekes konokságú tagadására; másrészt önmaga egyre rosszabb színvonalú ismételgetésére futja.
Soha nem vádoltam semmivel, csak szembesítettem önkörös doktrinerségű érzéketlenségével. Ez már csak azért sem lehet vád, hiszen saját maga is kioktatólag büszkélkedik vele. Mivel a szolidaritás lényegéről, legalábbis a soraiból kiviláglóan fogalma sincs, ezért semmihez sem kerül közelebb, ha elébiggyesztgeti azt, hogy "ál". Ekként, az ebből való levezetési próbálkozása is csak az önellentmondásának a kibontása. Az ismétlősdijének változatlanul az a könyörület-nélküli, kisszerű lényege, hogy elítéli azt a hozzáállást, amely esélyt ad a bajba került embertársai megértésére és a velük való együttérzésre. Azt pedig már korábban is tisztáztuk, hogy értelmetlen ürességű eltagadnia tőlem azt, amiről Önnek csekély információja sincs (Erre sem tudott válaszolni semmit, mégis ismételgeti!) ; az én, emberek és javaik mentésére felesküdött hivatásom ismereteiről, tapasztalatairól, beavatkozási és műveleti tényeiről! Úgy jár jobban, ha efféle tapasztalata, segítségre szorulóan nem is lesz! Köze nincs hozzá, de elég hosszú a listám arról, hogy életem során, több területen is miként váltottam gyakorlatra az elveimet. (A képen csupán egy példa van erre. A csak nagyon keveseknek adományozott elismerés egyedi műtárgyán, felül az áll, hogy Életadó Díj, lent pedig szintén az ornamentikába illesztve -letakarva- a nevem.) Önt pedig kímélje meg az élet attól, hogy rászoruljon arra, aminek a minimumát is elvitatja embertársaitól.
Jellemző, hogy miközben újra és újra bűncselekményekről értekezik, aközben a társadalmi érintkezés legfontosabb kötőszövetének, a párbeszédnek a legelemibb szabályait is semmibe veszi!
Ugyanezért céltalan folytatnunk azt, aminek együttműködési szabályaihoz csak én tartom magamat. Tehát, az érdemben nem reagáló, kényszeresen repetitív és színvonaltalan, nekem címzett sorait a továbbiakban a zaklatásomnak tekintem. *
gaso 2019 ápr. 02. - 15:32:53 Előzmény Nótárius
(45/57)
Ön semmit nem cáfolt, mivel a vádaskodáson kívül semmit nem volt képes közölni. De hogy a filmehez is visszatérjünk: az ilyen filmek arra jók, hogy a bemutassanak - és felszínre hozzanak - olyan álszolidaritást, aminek a célja, hogy elfedjék a valóságot. Aztán az ilyen álszolidaritásra hivatkozva elnézünk a szereplőknek és a valóságban is olyan tényket (bűncselekmények elkövetése, a társadalmi-emberi kapcsolatok semmibe vétele), amelyekkel szembesülni kínós lenne. Kínos lenne tudatosítani a valódi körülményket, előzményeket és a jelenlegi viselkedések következményeit. Könnyebb belesüppdeni ebbe a felszínes álegyüttérzésbe és virtuálisan vállon veregetni magunkat, hogy miaztán nagyot együtt érzünk szegény bajba jutottakkal.
A gond az, hogy az ilyen hozzászólok itt, és főleg Ön, sohasem találkoztak valódi bajba jutott emberrel, legfeljebb a monitor előtt ülve és onnan okoskodnak. Nem itt kell irogatni és bevállalósnak lenni. Tessék mondjuk elköltözni Csenyétére (ha nem tudná: Magyarország legszegényebb települése), és mondjuk öt év ott élés alatt mutassa meg a gyakrolatban mit tud. Nem fórumokra kell irogatni, és kioktatni másokat, hanem a gyakorlatban mutassa meg a szép elveket, amit számon kér azoktól akik nem értenek együtt Önnel. Persze tudom, hogy ezt Ön sosem fogja megtenni, hiszen rendszeresen találkozok hasoló emberekkel, akik a csak kioktatásban jók és kiszámíthatóan azonos minden megszólalásuk, a gyakorlatban azonban nem tettek arrébb egy fűszálat sem, hogy megmutassák a híres szolidaritásukat.
8/10
Nótárius 2019 márc. 29. - 23:29:06 8/10 Előzmény gaso
(44/57)
Fáziskésésben van, mert korábban nem volt gondja vele, a legutóbbi hozzászólásaimban pedig nem is szerepelt a (mivégre?) kifogásolt kifejezés. Igen, ezt és az összes többi szót is hallottam, olvastam valahol; éppúgy mint mindenki más; kivétel a saját szóalkotás. És nem helyettesítek velük semmit, egységei a gondolatközlésemnek.
Miután a részletesen alátámasztott, teljes körű cáfolataim és indoklásaim egyikére sem, többedszerre sem tudott semmit reagálni; most ennek, a saját magát jól jellemző szónak támadt neki. (?)
Nna, többek között, például ez is az önkörösségének az egyik (!) ismérve; ... logikusan.
Végül megköszönve a kitüntető figyelmét, ha legalább ebben egyet tudna érteni: egymás méltatása és a szóhasználatom ide nem való taglalása helyett, engedjük át e topikot eredeti céljának, a filmről megfogalmazott véleményeknek!
gaso 2019 márc. 29. - 10:48:54 Előzmény Nótárius
(43/57)
Az "önkörösség" illetve az "önkörűen" szavak használata Önnél valami becsípődés? Biztos hallotta valahol és időről-időre beveti, mivel úgy gondolja, hogy a logika és az önálló mondanivaló hiányát, ilyen és ehhez hasonló kifejezések használatával tudja pótolni. Sajnos nem jött be.
8/10
offtopic
Nótárius 2019 márc. 29. - 01:36:43 8/10 Előzmény gaso
(42/57)
Miután a korábbi hozzámszólásainak minden mondatát pontról-pontra; az emberség alapállásából és a logika szabályai szerint, hivatalos tényadatokkal, valamint tudományosan is közkeletű ismeretekkel és meghatározásokkal; minden részletre kiterjedően cáfoltam; most azt látom, hogy egyik érvemre sem tudott mit válaszolni. Csak egy jelzős alakzatú, visszamondogatósan színvonal alatti minősítősdire futotta. Ha megfigyelte: én soha nem minősítettem; Önt mindig csak a saját szavai, a tényekkel és az alapvető morális elvekkel való ellentmondásai minősítették. Természetesen én nem dícsértem magamat, de ha az érvelésem közben említett, bármely rám vonatkozó tényt, elismerőleg, mégis akként olvasta, avval megtisztelt.

A kulturált párbeszédhez elengedhetetlen volna, hogy a felek osztozzanak a legalapvetőbbb ész-alapú feltételek és szabályok kölcsönös elfogadásában. Mivel Ön ezeket, a koncepciója által vezérelten, rendszeresen figyelmen kívül hagyja, én sem ragaszkodom a kommunikációnk folytatásához.

Végül, egy nem saját gondolat, vélemény a filmről:
"Az állampolgár egy alapos, könyörületes (!?!) és gyönyörűen eljátszott karakterdráma, erős szociális érzékkel."
The New York Times
gaso 2019 márc. 28. - 17:46:45 Előzmény Nótárius
(41/57)
Ön a pitiánerségből és igénytelenségből fakadó szűklátókörűsége miatt csak ismételgeti a korábban leírtakat. Önmagát dícséri és hajtogatja a sajátosan értlemezett szolidaritást. Ha véletlenül lesz bármilyen önálló gondolata akkor majd keressen újra.
8/10
Nótárius 2019 márc. 28. - 13:57:19 8/10
(40/57)
Más megközelítésben:
"Az állampolgár nem a menekültválságról szól, már csak azért sem, mert jóval korábban elkészült már a forgatókönyve, mint hogy a probléma Magyarországon is megjelent volna. Hanem arról, hogy mi kell ahhoz, ha az ember magyarrá szeretne válni, és miért nem elég még az sem, ha mindezeket a feltételeket teljesíti. Hogy milyen furcsa egy magyarul teljesen jól beszélő, saját lakással, fix munkahellyel rendelkező magyarországi adófizetőtől elvárni csupa olyan tudást, amivel a legtöbb itt született magyar sem rendelkezik, pláne, ha nem volt minden iskolájában kitűnő, hungarikumokról, reneszánsz magyar művészetről és az állam berendezkedéséről. És arról szól, mit jelent a rendeletek, törvények és szabályozások feltétlen betartása a gyakorlatban, amikor ezek már nemcsak jogi bikkfanyelven megfogalmazott frázisok, hanem mondjuk egy papírok nélkül az országban tartózkodó, a hazájából a kivégzés elől elmenekült, újszülöttjét rejtegető nővel szembeni fellépés eszközei."
8/10
Nótárius 2019 márc. 28. - 13:13:28 8/10 Előzmény gaso
(39/57)
Köszönettel nyugtázom, hogy visszavett a korábbi stilisztikai igénytelenségeiből!
Az önkörűen ismételgetett mondatainak már mindegyikére megokoltan válaszoltam; de egyrészt csak kedvére szelektálva reagál; másrészt a fogalmak jelentésével nem törődve beszél el mellettem.

Vegyük hát sorjában a legutóbbiakat:
1. Az előítélet fogalmának jelentését vagy nem ismeri, vagy csak nem veszi figyelembe, amikor tartalmatlanul rámcímezi; mert egyébként ezt alá kellene támasztania avval, hogy én kivel, kikkel szemben és miért volnék "nem tapasztalatokra alapozottan, hanem pozitív v. negatív elfogultságból eredően elfogult." Ez pedig, e tárgyban, velem összefüggésben esélytelen, mert egyrészt a segítő személyiség-beállítódásommal is ellentétes; másrészt, ha visszaolvassa a korábbi üzenetváltásainkat, pont én voltam az, aki mindvégig a megértésre alapozott, megfontoltan mérlegelő nyitottságra hívtam fel a figyelmet; és az alapján is érveltem.
2. A tényközlés az nem vád. Az abból következtethető okszerű vélelmezéseimen (amik szintén nem vádak!) pedig, egy a tévedését elismerő, derűs pardonnal rég túlléphetett volna; ehelyett valamiért (?) sértésként kezeli és a hibájával szembesítőt pitiánerezi.
3. Ön éppenhogy nem végiggondolja, hanem egy teljesen zárt merevséggel; a mások helyzetének megértésétől és az együttérzéstől elzárkózva; egyáltalán nem hajlandó végiggondolni azt, ami csak egy kicsit is nem fér bele az ismételgetett erkölcsi szólamaiba.
4. A cáfolat: a "Más állításával szembeállított szöveg, amely a másik helytelenségét bizonyítja." Ha erre csak egy adekvát konkrétságú példát tudna írni, én készséggel megkövetném. Az ellenkező (a jelen) esetben viszont nem cáfolt semmit.
5. Az, hogy Ön milyen reménytelen értelmetlenséggel próbálja elkülönítve kezelni a házasságtöréseknek és a házasságok felbomlásának, egymásból következő oksági kapcsolatát, az sajnos megintcsak a saját maga tükre. A valóság statisztikailag is igazolt tényei és összefüggései szerint viszont: "A két legfőbb válóok a megcsalás, félrelépés, hűtlenség, illetve az alkoholizmusból eredő problémák."
6. A legelképesztőbb és legjellemzőbb vadhajtása a másokra koncepciósan tulajdonító önkörösségének az, hogy miközben mindketten (!) pontosan tudjuk, hogy fogalma sincs a múltamról; azt elvitatva (?) tőlem, mégis olyan kategórikus állítást tesz rólam, aminek ellenkezőjét a több évtizedes szakmai életpályám igazolja. Egyébként jellemzően, az arra alapozott tapasztalati következtetésem, a lényeg cáfolatát, esélytelenül meg sem kísérelte; pedig az még fotel-előélettel is belátható bárki számára, aki nyitottan néz a világra. Mindemellett, amít írtam az elméletileg (fotel!), szociálpszichológiailag tudományosan is megalapozott ismeret.
gaso 2019 márc. 28. - 09:00:56
(38/57)
Igen, köszi :) az lesz, csak jó kiosztani az ilyeneket... :)