KurtWagner 2013 ápr. 07. - 16:30:21 Előzmény adamnagysweetmovie
(5/5)
Érdekes cikk, de nem tudom, ennek a részletnek néhány momentuma, nem ismerõs valahonnan a napjainkból:

A függetlenség elnyerése után hatalmának megszilárdítása nem volt megoldás az ország gazdasági gondjainak enyhítésére. Személyi kultuszának kialakulása számos grandiózus építési projekt elindítását eredményezte, amely éles ellentétben állt népe szegénységével. Külpolitikában az 1950-es és 1960-as évek folyamán Sukarno elõször a kialakulóban lévõ el nem kötelezett mozgalommal alakított ki szoros kapcsolatokat és a szocialista blokk országaival mûködött együtt fokozódó mértékben. A Szovjetunió ki is tünteti ezért a Nemzetközi Lenin-békedíjjal. Az ország gondjainak megoldása érdekében 1957.-ben véget vet a parlamentáris rendszernek is és az úgynevezett „irányított demokráciát” vezeti be.
vénasszonyok:nyara 2013 ápr. 07. - 16:21:43
(4/5)
Borneo és Celebesz,
magyar volt és magyar lesz!
menorca 2013 ápr. 07. - 15:06:17
(3/5)
adamnagysweetmovie 2013 márc. 28. - 14:43:14 Előzmény adamnagysweetmovie
(2/5)
Ez a wiki-rész nagyon tanulságos, (sok más mellett) különösen hogy 65-ben mind a megingó hatalmú Sukarno, mind az õt megpuccsoló Suharto állítólagos kommunistákat üldözött....

"A függetlenség elnyerése után hatalmának megszilárdítása nem volt megoldás az ország gazdasági gondjainak enyhítésére. Személyi kultuszának kialakulása számos grandiózus építési projekt elindítását eredményezte, amely éles ellentétben állt népe szegénységével. Külpolitikában az 1950-es és 1960-as évek folyamán Sukarno elõször a kialakulóban lévõ el nem kötelezett mozgalommal alakított ki szoros kapcsolatokat és a szocialista blokk országaival mûködött együtt fokozódó mértékben. A Szovjetunió ki is tünteti ezért a Nemzetközi Lenin-békedíjjal. Az ország gondjainak megoldása érdekében 1957.-ben véget vet a parlamentáris rendszernek is és az úgynevezett „irányított demokráciát” vezeti be. Az 1950-es években zavargások kezdõdnek és nemzetiségi problémák is felszínre törnek, de ekkor még a Szumátra és Sulawesi (ma Celebesz) szigeten történt lázongásokat 1958-ra teljesen le tudták verni. Az 1960-as években Indonézia katonai konfliktusba keveredett a szomszédos területeken létrehozott Malajziával, és a hazai gazdasági nehézségek is csak tovább növekedtek. Az erõs elnöki hatalom jele volt, amikor Malajziával szemben konfrontációt követõen 1965-ben kilépett az ország az ENSZ-bõl. Az események ugyanebben az évben csúcsosodtak ki, amikor a kommunista csoportok általi állítólagos állampuccskísérlet miatt több katonai vezetõt gyilkoltak meg, és veszélybe került Sukarno hatalma is. Suharto tábornok, akit az államcsíny brutális elfojtására kértek fel, 1966. március 11-én magához ragadta a hatalmat, majd 1967-ben az elnöki irányítást is. Az ezt követõ katonai uralom során mintegy ötszázezer embert végeztek ki és sokakat bebörtönöztek az állítólagos kommunisták elleni hajtóvadászatok során."
adamnagysweetmovie 2013 márc. 25. - 15:30:29
(1/5)
Bizarr egy film arról, milyen, mikor egy ország 50 évig egy bûnnel él együtt; mikor a hatalom fanatizálja és felhasználja a tudatlan tömegeket és az alvilágot egy állítólagos kommunistaüldözés címén.
A pikantériát az adja, hogy Indonéziában a mai napig ugyanaz a rezsim uralkodik, így az 1965-ös tömeggyilkosságok a mai napig hõstettnek számítanak.
Persze attól még a benne résztvevõk lelkiismerete mondhat mást - errõl szól (sokszor bizarrul és túl hosszadalmasan) a film...