menorca 2014 febr. 18. - 14:26:44
(264/284)
Bocsánat, az elõzõhöz hozzá kellett volna tennem, hogy SPOILER.
menorca 2014 febr. 18. - 14:23:09 Előzmény mushi
(263/284)
***Spoiler***
Igen, csak a kérdés még mindig az, elég-e a történtekhez az, hogy az anyja sose akart valójában anya lenni? Sztem nem. Sok ilyen van, aki nem tervezi, aztán megmagyarázza magának, miért is jó, de nem szeretné valójában, sose vágyott rá, míg kész helyzet elé nem került. És láss csodát, normális emberek nõnek fel.

Másrészt van sok pszichopata, akit szeretõ anya nevelt, és általában a pszichopata gyermek ezzel kiválóan visszaél és manipulál (minden gyerek ezt teszi, csak a pszichopata érzéketlenebbül és sokszor jobban, mert ebbõl adódóan élesebb megfigyelõ, nem korlátozzák az érzelmei és gátlástalanabb).

A defekt szinte mindig vmi összhatás eredménye, az összetevõi pedig egyediek. Nem lehet ráfogni se az anyára, se a fiúra önmagában, valószínûleg minden kellett hozzá, az apa, a kishúg etc, hogy ez legyen a kimenet.

De ha nagyon radikális akarok lenni, akkor azt írom, hogy vannak gonosz emberek, és esetleg vannak születéstõl gonoszak, és akkor mindenki ennek áldozata, aki körülötte van. Lehet az anya azért nem várta ezt a gyermeket, mert kezdettõl fogva érezte, mit hordoz, és nincs esélye, bármit tesz. Mert az ilyenek csak ártanak, rombolnak, élõsködnek, manipulálnak, életellenesek és még élvezik is ha valaki ettõl/tõlük szenved. Legjobb út a menekülés... ha van hová, de egy szülõ hogy meneküljön el a gyereke elõl, aki szép lassan felõröli, tönkreteszi mindenki életét?...Ez etikátlan, vállalhatatlan egy olyan értékrendszerben, amiben egy érzõ "normál" ember él, és aminek ez a gyerek nem is része. Talán csak egy nagyobb gonosz tud hatékonyan az orrára koppintani az ilyennek.
mushi 2013 dec. 04. - 19:48:02
(262/284)
olvasgattam hozzászólásokat, elõkerült a borderline bullshit is, amivel nem értek egyet, de kezdem az elejérõl.

!!! esetleg SPOILERT is tartalmazhat!!!
kétszer láttam a filmet és valószínûleg megnézem még párszor, mert igazán zseniális. a kevint játszó színész alakítása egyszerûen fantasztikus, semmi ripacskodás, tökéletes. elhiteti a nézõkkel, amit a szülei is látnak: az apa szempontjából a kedves fiút, az anya szempontjából pedig a velejéig romlottat. az egyik legjobban felépített és rendezett film, amit valaha láttam. maximálisan odaköt a képernyõhöz, közben és utána is még gondolkodásra késztet.
már a könyv ajánlójában is felbukkan egy mondat: eva soha nem akart igazán anya lenni. és szerintem innen indul minden. azért egy gyerek, legyen bármilyen kicsi is, érzékeli és tudja, hogy szeretik-e és szeretettel várják-e, vagy csak épp hogy.. a nõ sosem szerette igazán ezt a fiút, a fiú pedig sosem szerette az anyját. talán volt pár próbálkozás eva részérõl, de igazi szeretet talán sose volt. már a születése után elhatárolódott tõle, miközben a férje foglalkozott vele. és ezt a késõbbiekben kevin ki is használta. az apja iránta érzett szeretetét használta fel az anyja ellen, hogy fájdalmat és bosszúságot okozzon neki. egyedül azt a jelenetet nem értem, mikor kevin beteg lesz és akkor megtûri az anyját maga mellett... de különben pedig minden arra megy nála, hogy kitoljon a nõvel. az oda nem gurított labda, a bekakilás, a direkt szót nem fogadás, az apjával látszólag bratyizás, hogy soha semmiért nem zavartatja magát... késõbb pedig látja, mennyire szereti a húgát az anyja, úgy, ahogy õt sosem szerette. ezért vakítja meg fél szemére és a hörcsögöt is ezért öli bele a mosogatóba. haragban van a világgal, minden cselekedete hamis és rejti az igazi énjét. így kezdõdik minden ámokfutás a valóságban is. van egy stresszor, az már csak idõ kérdése, mikor is fejti ki teljesen a hatását, vagyis mikor robban a bomba belül.
ó, asszem meg is nézem még egyszer.
mogyorós csoki 2013 okt. 30. - 19:17:46
(261/284)
Nagyon jó film! ..El is olvasom a könyvet!!
Srác kicsit a Joe Odagiri-re emlékeztet.
10/10
NADALFAN 2013 okt. 09. - 21:32:34 10/10 Előzmény sheepworld
(260/284)
teljes mértékben azonosulok a hszeddel!
Spoileres-- dramaturgiailag nagyon jól fel van építve a film, elején nem értettem hogy az idõ síkok változása miért van. de lehetett valami ilyenre számítani az elõzményekbõl! ugye az anyja is azt kérdezi a végén miért? mi is ezt kérdezhetjük, hiszen a világban már minden napossá válnak az ilyen horrorok-de erre nincs válasz, ha csak nem valamilyen vallás követõje vagy. de a szülõk felelõssége minden ilyen kiskorú bûntette estében megkérdõjelezhetetlennek gondolom vagy mégsem. talán van olyan hogy a születés pillanatában eldõl valaki sorsa -legalább is eltudom képzelni, de ez ki tudja hova vezet , persze a film hatása alatt vagyok még -:)
--- Spoiler--- vége
ezt könyvben is elfogom olvasni az tuti!
kgst12 2013 máj. 13. - 20:57:56
(259/284)
Annyiszor láttam ezt a filmet, és a könyvet is olvastam, hogy úgy gondoltam hozzáteszem saját gondolataimat az itt fellelhetõkhöz. Nagyjában egészében úgy gondolom a kommentelõk mindegyike jól összerakta Kevin motívumait, egyetlen apró részlet az,amit kiemelnék. Kevin számomra a film végére is csak egy gyerek. Nem felnõtt. Akármennyire is összeszedettnek tûnt, amikor elkövette a cselekedetét, korlátozott gondolkodású kamasz volt még, akinek érzelmi perspektívája is hagy kivetnivalót. A film végére tanul. A börtönben kissé felnõ, és egy lépést tesz az átlagemberek perspektívája felé, ahonnét a gyilkosságok valóban szörnyûek. Bennem a film végkicsengése óhatatlanul azt a benyomást keltette, Kevinbõl mégiscsak ember lesz. És, ha már itt tartunk, valami inverz módon ragaszkodott õ az anyjához, hisz nem volt képes megsemmisíteni. A könyvben ez jobban kidomborodik. Kevin például csodálja az anyját a munkája és a könyvei miatt, (Éva egy útikönyv sorozat szerkesztõje). És érdekesnek is találja, mindössze titokban jár rá ezekre a könyvesboltban. Sõt, egy interjúban meg is védi az anyját, amikor ismételten rá akarják verni az egész balhét.
Ha valóban csak a puszta lététõl akart volna megszabadulni, nyilván több kielégüléssel járt volna egyedül õt megölni. Ezra Millert különben kissé félrevezetõnek találom. Tetszik a hûvös, kesernyés hanghordozása, de a film végére nem csúnyul meg, és nem jelentéktelenedik el úgy, mint a könyvben. Az egész gyilkosságosdiban az a legkevésbé kifizetõdõ, hogy végül mégiscsak te (Kevin, Éva) élsz együtt a következményeivel. És még akkor is folytatni kell, ha lassan már semmi kedved hozzá (lásd: Kevin).
pufifánk 2013 febr. 27. - 09:46:15
(258/284)
Én tegnap néztem meg, nekem nagyon tetszett. Szerintem egyértelmû, hogy azért tette az apjával és húgával azt amit, hogy még nagyobb fájdalmat okozzon az anyjának. Teljesen pszichopata és szociopata a srác. Ha van ilyen akkor egy életre el kéne zárni és nem börtönbe. Miért is került oda, ha teljesen õrült?
A nõt meg nagyon sajnáltam. Tudom, hogy ez fikció, de miért nem költözött el??? Ahol senki nem ismeri? Na mindegy, ez már csak az én egyszerûségem.:)
9/10
sheepworld 2013 febr. 10. - 10:42:49 9/10
(257/284)
Brutális egy film volt.

SPOILER

Én sajnáltam az anyát.Szerintem õ próbálta szeretni a fiút és próbált vele kommunikálni. Pl. amikor Kevin beteg és felolvas neki, ott megnyilvánul az anyai szeretet, de csak azért mert a fiú ott az egyszer hagyja magát, engedi, hogy az anyja szeresse.Nem csoda, hogy vállalt egy második gyereket, bízott benne, hogy õ normális lesz, olyan aki képes viszont szeretni és hagyja, hogy szeressék. Szerintem Kevin erre képtelen volt. Eleinte csak gonoszkodott, de késõbb igazi pszichopatává vált. Szóval az anya szerintem áldozat, mert megtett minden tõle telhetõt, hogy törõdjön Kevinnel, de õ elzárkózott.

Nagyon durva jelenet például, amikor a munkások mellé tolja a babakocsit és Kevin keserves sírását csak a légkalapács zöreje nyomja el. Vagy amikor a fiúval számolni próbál, vagy amikor mondja neki, hogy szeretlek és Kevin válasza annyi, h nyenyenye. Csoda h nem dilizett be az anya.

Kevin tettérõl meg annyit, hogy szerintem egyértelmû, hogy csak azért csinálta, hogy az anyját tönkre tegye, hogy egész hátralévõ életében szenvedjen. Az apját sem szerette, csak úgy tett, mintha szeretné, hogy ezzel is az anyját bosszantsa. És igen, az anya vívódik. Tudja, hogy az õ fia, az õ nevelése, részben õ a felelõs a mészárlásért és minden rossz ellenére szereti a fiát, ezért látogatja szerintem és ezért készít neki egy szobát az új házában.

Kevin a megtestesült gonoszság.
Ennyi.
arcansas 2013 jan. 29. - 02:53:39 Előzmény Alexandra18
(256/284)
Szia!

SPOILER

Én most néztem meg a filmet,és megpróbálom összefoglalni, hogy mire gondolok-bár lehet mások már leírták.
Szerintem nem szerette sose az apját sem,csupán jólesett neki látni azt, ha az anyjával elhiteti, hogy az apját jobban szereti,vele jobban kijön.Megjátszotta az egész kapcsolatát az apjával,és a terveihez kapóra jött.(megtanult íjjal célozni,veszélyes íjat is kapott késõbb).A húgát pedig pláne nem szerette,mert az anyjából jött ki.Kiskorában is megmutatkoztak rajta a pszichopata tünetek(állatkínzás,együttérzés hiánya,meg úgy általában bármilyen érzelmi megnyilvánulás az utálaton kívül). Szerintem is azért "csak az apját és a testvérét"ölte meg, mert így az anyja hátralévõ idejében is a fia miatt kesereghet.Szóval egyértelmûen rosszat akart neki.
A film elején az anya is ugyanolyan érdektelen, mint amilyen a fia a teljes film alatt-mikor például terhes tornára jár, vagy nézegeti magát a tükörben. Nem várta szívesen a gyerekét.A végén a látogatás is azért van, mert keresi a miérteket,bár valójában tisztában van mindennel. Akármilyen is, csak az õ fia marad, nem tud mit tenni,mint beletörõdni és látogatni, hisz nincs senkije sem. Ahogy a város lakói megvetik, nos az teljesen egyértelmû. Ez olyan, mintha valaki megtudja, hogy a szomszédjába egy nemrég szabadult bûnözõ költözött.

Még annyi, hogy egy végtelenül silány lelki és érzelmivilágú fiúról volt szó, ingerszegény, érzéketlen anyával,akinek se türelme,se energiája nem volt hozzá. Ettõl függetlenül, nem lehet kijelenteni, hogy mindez ok arra, hogy a saját személyiségbéli torzulásait szabaddá engedje. Az is lehet, hogy alig várta már, hogy elzárják mások elõl? Minden tette azért volt, mert tudta, hogy megúszhatja a dolgokat nagyrészt, kényszeres volt.
vege01 2013 jan. 20. - 16:47:35 Előzmény Alexandra18
(255/284)
SPOILER

Szerintem azért (is) ölhette meg az apját meg a húgát, mert túl jól kijöttek, és irigy volt vagy ilyesmi, tehát nem (csak) az anya miatt.
A húgát sose szerette, csak megszokta, mint az anyját ugye. Volt az a jelenet, amikor az apa a lánnyal táncolt, nevetgéltek, akkor Kevint mutatták, ahogy a tükör elõtt áll, hallja a nevetgélést, és az arcán látszódott, hogy nem tetszik neki.
Alexandra18 2013 jan. 04. - 21:56:08 Előzmény seemur
(254/284)
Egy kérdésre ad lehetséges választ, arra, hogy miért végzett a fiú az elvileg szeretett apjával? Erre gondoltam én is, hogy tudta, hogy ezzel fájdalmat okozhat az anyjának, de azt hittem van konkrét, tényleges oka, ami kiderül akár a filmbõl, de legalább a könyvbõl. Szóval ezért kérdeztem. De úgy látom nem kapok válaszokat. Nah mindegy. Annyira már nem izgat.
seemur 2013 jan. 04. - 18:13:04
(253/284)
Persze, nem úgy értettem, hogy mindet olvasd el:)
Csak érdekes volt látni, hogy alattad eggyel pillangókisasszony leírta a véleményét, majd te feltetted azokat a kérdéseket, többnyire amit leírt.
Alexandra18 2013 jan. 04. - 13:07:02
(252/284)
Javarészt nem az okokról írnak, hanem a saját meglátásaikról, amik érdekesek de nem nagyon kapok választ. Jó lenne mondjuk egy olyat olvasni, aki az alapján tud válaszolni, hogy pl olvasta a könyvet. Feltételezéseim nekem is vannak. Hát kedves, ezért nem olvasom el mind a 22 oldalt.
seemur 2013 jan. 04. - 08:38:51
(251/284)
Miért nem olvasod el a hozzászólásokat, amelyek tartalmazzák a válaszokat?
Alexandra18 2013 jan. 03. - 22:24:16
(250/284)
Tudnátok segíteni?
Most néztem meg a filmet, de annyira zavaros. Nekem nem esett le. Két dolgot nem értek: a gyerek miért ölte meg az apját és a testvérét is? Egyáltalán miért mészárolt az iskolában? Utóbbit még betudnám az õrültségének, de pl az apját, akit elvileg szeretett, miért? Hogy fájdalmat okozzon ezzel az anyjának? A másik, hogy az emberek hogyan okolhatták ilyen durván az anyát a fia tettéért? Az egy dolog, hogy abból indulnak ki, hogy hogyan is lehetett nevelve a fiú, de hát ennyire hogyan vádolhatják az anyát? És eszembe jutott még valami: az anya miért jár be ugyanúgy a fiát látogatni?
Ha választ tudnátok adni a kérdéseimre, azt nagyon megköszönném, mert eléggé idegesít, több mindenre gondoltam, lehet én vagyok hülye, de nekem egyszerûen nem egyértelmû. Egyébként ezektõl eltekintve nagyon érdekes filmnek találtam, csak kéne némi kiegészítés, magyarázat a beteljesüléshez. :) Sajnos a könyvet nem olvastam.
Elõre is köszönöm! :)
pillangókisasszony 2013 jan. 02. - 21:50:10
(249/284)
Mellesleg nagyon tetszett Ezra Miller játéka.Nincs egy hete sem, hogy láttam tõle a The Perks of Being a Wallflower-t,ahol egy hebrencs,imádni való homoszexuális kamaszt alakít,hitelesen.Most meg teljesen elhittem neki,hogy egy pszichopata.
pillangókisasszony 2013 jan. 02. - 21:42:20
(248/284)
Elég kemény film,de összességében tetszett.
***SPOILER***
Érdekes volt, hogy az anya szemszögébõl látjuk a történetet, hogy õ hogyan éli meg.A film megtekintése elgondolkoztam, hogy az anya tulajdonképpen áldozat,vagy bûnös?Arra jutottam hogy mind a kettõ, bár õszintén szólva én nagyon sajnáltam a nõt az egész végig.
Volt egy-két nagyon durva jelenet, például amikor direkt bekakált a kölyök,vagy amikor az anya rányit már a kamasz fiúra önkielégítés közben...hát a srác reakciója gyomorforgató.
A vége mindenképpen megdöbbentett.Elõször is az, hogy az apát is megölte,mert úgy tûnt szereti.Bár gondolom tudta,hogy ezzel tud a legnagyobb fájdalmat okozni az anyjának?!A másik pedig amit a végén mondott a srác.Nekem amúgy furcsa volt, hogy képes volt megölelni.
Én egyébként úgy gondolom,hogy nem csak a nevelés miatt volt ilyen a srác,hanem elmebeteg volt.
***SPOILER***
Egyszer szerintem érdemes megnézni.
8/10
M.Zs.F 2012 nov. 03. - 16:23:41 8/10
(247/284)
Huhhhh, ez kemény! Nem olvastam a könyvet, de azt hiszem ezután nem is feltétlen szükséges. Sokkoló, kellemetlen, taszító, rideg, a hideg futkározott a hátamon miközben néztem. Azt hiszem ridegebb külsejû ember ma nem nagyon van Hollywood-ban, tehát Tilda Swinton tökéletes volt a szerepre kinézetben, és hát amit mûvelt az is fenomenális......
Aki pedig abban a korban lévõ Kevint játszotta, akinek eltört a karja-hatalmas jövõ áll elõtte.
Nem mindenkinek ajánlom, de filmrajongóknak mindenképp, és akik szeretik Tilda játékát.

10/8
NoQuality 2012 okt. 17. - 12:49:04
(246/284)
Nagyon tetszett, igazán megkapó alkotás. Magával ragad. Visszafojtott lélegzettel néztük végig. A könyvet ugyan nem olvastam, de a filmet így magában is roppant érdekesnek találtam. Nagyon tetszik a megvalósítása ennek a dolognak (nem a könyvre értem, hanem a témára). ***SPOILER*** Tetszett, hogy az anya szemszögébõl láttuk az eseményeket, aki maga is elszenvedõje volt a történteknek, ha másképp is.***SPOILER VÉGE***
Dius 2012 aug. 25. - 11:02:28 Előzmény Dius
(245/284)
Nos, ha a film csak feleannyira megrázó, mint a könyv, - akkor jól csinálták.
A könyvtõl még mindig nem tértem magamhoz....