conchita 2011 jún. 04. - 12:24:04
(29/49)
Örömmel tölt el, hogy sokan erõltetik ezen film/ történet abszolválását..csak nem nagyon hiszem, hogy nagyobb ismertségre tesz / nek szert. Ezt a filmet jellemzõen filmszakos fiatalok, esetleg James Dean rajongó tinik kezdik el majd nézni, de nem fogják befejezni zömmel, mert a sztori nem kifejezetten a mai ízlést tükrözi, jó rég film, még festett is és ennyit még James Dean sem ér meg. Kissé nehéz falat ez. Nem lehet elolvastatni, megnézetni senkivel semmit, ami õt nem "hívja". Én azt tapasztalgatom, hogy jelen körülményeink közt nem vagyunk abban a szellemi helyzetben, hogy ilyen történetek megszólítsanak minket. Egyébként meg szurkolok...a gondolkodásnak elsõsorban...annak soha nem lesznek külsõ korlátai. Szóval emberek, õrizzétek a gondolkodásra való igényeteket ( vagy növesszetek ), én megnézem addig a filmet, újra. Meg újra....
lszl139 2011 márc. 20. - 18:08:09
(28/49)
Nekem megvan a filmgyûjteményemben.
sanjust 2011 febr. 22. - 20:17:50
(27/49)
Kicsit off,de az jutott eszembe,hogy láttam mostanában egy filmet fõszerepben Sean Pennel(az apja bûnözõ volt és belerántja õt is a bûnözésbe ,a végén tanúskodik az apja ellen)Szóval meglehetõsen James Deanesre veszi a figurát.Eléggé emlékeztet rá .
Kezeslábas 2011 jan. 17. - 02:06:16
(26/49)
Ilyen filmeket kéne leadni a tv-ben a gagyi mami és a tapló télapók társai helyett.Vagy egyszerûen elolvastatni mindenkivel.
10/10
Beyond silence 2011 jan. 16. - 17:57:05 10/10
(25/49)
Az említett egyik kulcs rész a könyvbõl:

- Az amerikai Standard Biblia megparancsolja az embereknek, hogy gyõzedelmeskedjenek a bûn fölött, és ezen az alapon a bûnt egyszerûen tudatlanságnak lehet nevezni. Jakab király Bibliája megígéri, hogy „uralkodni fogsz” a bûnön, ami annyit jelent, hogy az emberek bizonyára gyõzedelmeskednek majd a bûn fölött. De a héber szöveg a „timsel” szót használja, ami annyit jelent: „lehet”, vagyis választást enged az embernek. Talán ez a legfontosabb szó az egész világon. Arra utal, hogy nyitva áll az út. A felelõsséget vissza­hárítja az emberre. Mert ha igaz, hogy lehetõséged van megtenni valamit, akkor arra is lehetõséged van, hogy ne tedd meg. Érti már?
drabál 2010 dec. 14. - 23:02:05
(24/49)
A fene tudja,nem rossz,de azért az idõ vasfoga egy kissé látszik rajta.Meg aztán a jellemek is egy kissé sematikusak.Szerintem Aron nem a jó szimbóluma,hanem egy öntelt tökfejé.Míg Cal egy belevaló szinte hibátlan fickó,nem véletlenül esett bele a kis naiva.A kor ideáljának megfelelõ meglehetõsen álszent társadalmi normák és a valódi emberség ütközése ma már kissé avittnak hatott fõleg az említett normák miatt.
gyuribacsi 2010 dec. 14. - 07:08:08 Előzmény maribo
(23/49)
Rengeteg filmet láttam életemben, pont ezt még nem. Pedig a könyv...
Nos igen. Az én véleményem szerint is az egyik legjobb, legfontosabb, legszebb könyv a világon. Elolvastam az összes kommentet, remélem, nem fogok (nagyot) csalódni.
pahi.tamas 2010 febr. 05. - 10:21:07
(22/49)
Ha valakinek megvan a film dvd-n vagy van magyar felirata srt,sub vagy egyéb felirat formátumban légyszi írjon már privát üzenetet. Köszi!
10/10
pupacs 2009 nov. 22. - 18:56:13 10/10
(21/49)
Nem olvastam a könyvet, de ezek szerint igencsak érdemes, érdekelnének az elõzmények, hogy ki miért lett olyan, amilyen. Ha a film lenyûgözõre sikeredett, nehéz elképzelni mit adhat a könyv..
maribo 2009 jan. 23. - 00:03:18 Előzmény Sz23
(20/49)
Igen, a szó timsel. Én is olvasom megint, de még az elején tartok. Nincsen még egy könyv, amit háromnál többször olvastam, de ezt újra és újra elöveszem...(Talán a Quo vadis-t majdnem ilyen gyakran.)
offtopic
Sz23 2009 jan. 20. - 23:21:51 Előzmény maribo
(19/49)
Én is magyarul olvastam (majd megnézem, kinek a fordítása, de elég régi a könyv).
Meg az a szó is fontos, amin vitatkoznak, timsel (ha jól emlékszem).
Annyit beszéltem errõl a könyvrõl, kiolvasom megint:)
maribo 2009 jan. 20. - 15:28:52 Előzmény Sz23
(18/49)
Igazad van. Számomra viszont az a bizonyos mondat a Bibliából, ill. annak fordítása - amin Lee, Samuel és Adam vitatkoznak, értelmeznek, tanulmányoznak - az igazi mondanivalója az egész történetnek, melyben a mi sorsunk is benne rejlik. Miután Káin megöli Ábelt, s Isten Káint elzavarja, útravalóul azt mondja neki: A bün mindig az ajtód elött fog leselkedni, s te eldöntheted, hogy beengeded-e azt vagy sem. Tehát mindig választhatunk. És ettöl ember az ember... Aztán még valami. Nekem a magyar fordítás Szinnai Tivadartól van meg, aki oly gyönyörüen fogalmaz, hogy örülök annak, magyar az anyanyelvem. Fogalmam sincs, hogyan hangzik eredetiben, de nem hiszem el, hogy szebb, mint a magyar fordítás.
Sz23 2009 jan. 07. - 15:43:14
(17/49)
Ja, és amit kihagytam: gyakorlatilag az Ádám-Éva-Káin-Ábel-sztori áthelyezve a 20. századba, az emberi oldalról megközelítve!
Sz23 2009 jan. 07. - 15:38:26
(16/49)
Tökéletesen egyetértek veled!

Én is, elõször elolvastam a könyvet, aztán láttam a filmet, és igencsak gyenge volt, a könyv után!

Nem tudom, Steinbecknek ezt a könyvét miért nem említik (még egyetemen sem!!!), holott messze az egyik legjobb klasszikus!

És tényleg, elég nehéz megérteni Calt és Aront úgy, hogy nem ismeri az ember a fiatal Adamet, Charlest, Cathyt (SPOILER a könyvhöz: nagyon durva volt, ahogy és amiért megölte a szüleit!)
A jeges sztori benne van a filmben? Lehet tudni, hogy miért vált cikissé Adam a 2 fiú számára? Már nem emlékszem.

Jajj,de sokszor olvastam ezt a könyvet, és mindig mond vmi újat, mindig találok benne valamit, ami más megvilágításba helyezi a történetet!:)
maribo 2009 jan. 07. - 10:40:26 Előzmény smileatesz
(15/49)
Sziasztok!

A témához annyit szeretnék hozzáfüzni, hogy a film James Dean-nel tényleg nagyon jó, de vajmi kevés köze van a könyvhöz. Azaz a film a regény utolsó epizódját dolgozza fel. Aki még nem olvasta a könyvet, tegye meg, mert szerintem az a világirodalom egyik remekmüve (én eddig kb. csak 7x olvastam, de elöveszem megint). A filmváltozatból nem derül ki, ki miért formálódott olyanná, amilyenné. Min ment Adam Trask keresztül; ki volt Samuel Hamilton; milyen ember Lee; és milyen torzszülemény Kate (Cathy)? Minderröl szó sincs a filmben, vagy csak utalások, mindahogy arról sem, mely kérdés foglalkoztatja éveken keresztül a regény 3 legcsodálatosabb szereplöjét. A bibliai Káin és Ábel tragédiája, Isten intése Káin felé, ill. annak értelmezése, melyben az egész emberiség tragédiája is benne van... Bocs, hogy ilyen hosszú voltam. Egyébként ezért is keresem a tv-film változatát a könyvnek - eredetileg 6 részes - Jane Seymour-ral a föszerepben.
10/10
smileatesz 2008 okt. 30. - 19:29:28 10/10
(14/49)
James Dean miatt is érdemes megnézni a filmet, de a történet is nagyon izgalmas, nekem is szinkronosan, színes változatban van meg. Gyönyörû film.
10/10
offtopic
meszag 2008 okt. 30. - 13:53:52 10/10
(13/49)
Nem szabad kihagyni pedig, bár elég hosszú - azért nem háború és béke :D - de nagyon megéri idõt keríteni rá.
10/10
Roy Mustang 2008 okt. 30. - 13:29:28 10/10
(12/49)
Én is láttam szinkronosan.
Sajna a könyvet nem olvastam biztos az is jó....
10/10
offtopic
meszag 2008 okt. 30. - 12:57:52 10/10
(11/49)
Engem a két fiú mellett Kate jelleme is nagyon érdekel....
10/10
offtopic
meszag 2008 okt. 30. - 12:56:53 10/10
(10/49)
Ühüm. Magam is láttam. Nagyon jó, a könyv is csodás.