henett 2008 máj. 01. - 13:06:58 Előzmény danab1
(17/97)
Az ezrdes úrnak nincs aki írjon szintén a kedvencem (mindig az idõmértékes verselést juttatja eszembe a címe:D). Ez is egy olyan történet, ami benne van ugyan a Száz év magányban, de ha elolvastad, akkor kicsit hatnak egymásra.Nemcsak egy elvarratlan szál marad nyugdíját váró ezredes alakja, hanem már alakot is ölt.
henett 2008 máj. 01. - 13:03:29
(16/97)
A Szerelemrõl és más démonokról, azt írja, hogy egy újságcikk alapján jött az ötlet. Nekem kicsit a Heloise és Abelárd történetét idézi, amit szintén nagyon szeretek. Itt persze más a történet menete, de így is nagyon szép és erotikus.
henett 2008 máj. 01. - 12:58:06 Előzmény danab1
(15/97)
Nagy élmény volt a Söpredék c. kisregénye, az elsõ, amelyik évekig porosodott egy fiókban, míg kiadót talált. Nagyon kidolgozott korrajz, politikai, emberierõk forrongása. Minden szava igaz. :)
henett 2008 máj. 01. - 12:55:57 Előzmény danab1
(14/97)
A favorit nálam a Száz év magány. Úgy gondolok rá, mint egy "emberi színjáték" regény változatára, mit a családom történetére, mint egy másik (számomra nagyon tetszetõs) világ lélekrajzára... és még sorolhatnám. Közhelyekkel, vagy azok nélkül. Ahányszor olvasom, annyiszor látok új összefüggést.Ahogy megélem az életem, annál többször jutank eszembe a regény egyes részei és élem meg- vagy át a leírtakat.
danab1 2008 ápr. 28. - 23:23:32 Előzmény henett
(13/97)
És milyen édesek és magávalragadóak azok az emlékek...
A világnak úgy gondolom nagy szüksége volt/van arra, hogy Márquez beengedjen minket az õ gondosan kreált eszenciás üvegcséjébe...

Igyekszem szert tenni a magyarul megjelent munkáira. Remek, hogy Te mindent elolvastál tõle és róla, mert így - gondom - egy teljes kép él benned az író világáról.
Melyik tetszett a legjobban? És melyik kevésbé - ha van ilyen?
Bevallom, nekem az Egy emberrablás történtet talán kevésbé. De ennek az lehet az oka, hogy ez a véresen komoly valóság, ami mögött semmiféle kiszínezésrõl nincs szó. De lélektani szempontból kiváló.
henett 2008 ápr. 26. - 16:08:43 Előzmény Dr. Dániel Andrea
(12/97)
A párom régebben olvasta a könyvet, én mostanság olvastam sokadjára... de mindketten egyetértünk veled! Fenntartásokkal ugyan de jó a színészválasztás, a zene, a fényképezés és néha zsigerekig hatol a felismerés élménye, mintha csak a film segítségével újra élnénk a könyvbeli élményeket, mint egy miniatûr esszencia-üveg, amibe ha beleszagolsz eléd ugrik minden emléked!
henett 2008 ápr. 26. - 16:04:53 Előzmény danab1
(11/97)
Nagyon remélem, hogy sikerül megszerezned minden könyvét! Én azok közé tartozok akiknek megvan és olvastak is mindent, ami Marqueztõl/Marquezrõl megjelent! Csodás élmény mindegyik regénye, de a novellái is káprázatosak!
danab1 2008 ápr. 18. - 01:08:14 Előzmény Dr. Dániel Andrea
(10/97)
Szia!
Nagyon örülök, hogy ilyen véleményt olvashatok!
Anni helyen és annyiszor szidták már a könyvbõl készült filmet... komolyan, már én éreztem magam rosszul.
Én is úgy ültem be a moziba, hogy nyílván nem fogom teljes egészében visszakapni a könyv nyújtotta élményt, hiszen azt nem is lehet. Mégis, szerintem remek a rendezés, valóban páratlan a színészi alakítás, azt ragadta meg, amit kell. Festõi a táj, szép a zene, magávalragadó az egész. Én csak egy helyen vettem észre lényeges változtatást, de az is jót tett a történetnek (America a könyvben öngyilkos lesz). Kifejezetten érzékletesre sikerült szerintem az adaptáció, és minden lesújtó kritika ellenére, örülök, hogy vászonra vitték Márqez nagysikerû munkáját, és örülök, hogy õk és ilyen formában tették! Nekem nagyon tetszett!
Dr. Dániel Andrea 2008 márc. 30. - 22:04:47 Előzmény say
(9/97)
Sziasztok! Ma láttam a filmet. A könyvet kb. 1 hónapja olvastam. Azt természetesnek gondolom, hogy nem várható el egy 2-3 órás filmtõl, legyen az bármilyen zseniális, mûvészi, hogy visszaadja a könyvet. Amikor az író könyveit olvassa az ember, mindenki a maga módján érzi és képzeli el a hangulatát, az illatokat, környezetet, a szereplõket. Az én esetemben lehetséges, hogy a rendezõvel valami hasonló hullámhosszon képzeltük el azt a több mint 50 évet, mert számomra lenyûgözõen "préselte" bele abba a röpke pár órába azokat a mélységeket amiknek az átélésére az író több napon (héten) át adott alkalmat (hála az ilyen írók létezésének és munkásságának, hogy jóval hamarabb juthatunk néhány bölcsesség birtokába, mintha Õk nem lennének és alkotnának). A Florentino Ariza szerepét alakító színész egyszerûen páratlan, (nemrég láttam õt a "A nem vénnek való vidék"-ben), csak a két filmet nézve megállapítható, hogy egy rendkívül tehetséges mûvészrõl van szó, aki olyan sok arcát mutatta ezekben az alkotásokban, hogy csodálkoznék rajta, ha nem kapna rövidesen méltó "díjazást".
danab1 2008 márc. 09. - 13:39:52 Előzmény say
(8/97)
Sajnos én pedig eddig még csak a könyvet olvastam. De jövõ héten már remélhetõleg fogok tudni válaszolni a kérdésedre. Viszont a könyvrõl elmondhatom, hogy mindenképpen érdemes elolvasni, mert annyira színes, lebiilincselõ és magávalragadó. Márquez stílusát biztosan nagyon nehéz filmen visszaadni, de én már nagyon kíváncsi vagyok a végeredményre.

A kiváló író, újságíró egyébként csütörtökön ünnepelte 80. születésnapját! Isten éltesse sokáig!
say 2008 febr. 26. - 17:50:47
(7/97)
Van olyan aki olvasta a könyvet és látta a Szerelem a kolera idején c. könyv moziváltozatát? Én csak a filmet láttam, de állítólag - mint majdnem minden mû - könyvben sokkal jobb. MI errõl a vélemény?
danab1 2008 jan. 26. - 00:43:30 Előzmény StJust
(6/97)
Van ilyen...
StJust 2007 dec. 17. - 10:08:58 Előzmény danab1
(5/97)
Hát lehet,hogy ünneprontó leszek,de nekem meg pont nem jön be ez a világ,bár kétségtelen,hogy nagyon egyedi.A 100 év magánnyal nagyon megszenvedtem,és alig bírtam elolvasni,de úgy gondoltam az alaphoz ez is hozzá tartozik,így legyûrtem.Engem sajnos nem fogott meg,így nem próbálkoztam több mûvével,és ha már a maiaknál tartunk Eco-val is így jártam és a már említett Vonnegut sem ragadott meg annyira,bár neki vannak nagyon remek novellái ez tény.
danab1 2007 okt. 06. - 10:44:36
(4/97)
Elolvastam a Szerelemrõl és más démonokról, valamint Az ezredes úrnak nem ír senki címû mûveket is. Mindkettõ kicsit negatívabb hangvételû volt, de nem hazuttolta meg magát az Író. Most az Egy emberrablás történetébe keztem bele. Eléggé eltér azoktól, amiket eddig olvastam, mert a 90-es években játszódik és az alapja egy megtörtént eset. pontosabban tíz.
danab1 2007 szept. 02. - 19:56:06
(3/97)
Sajnos az utóbb említett mûvét még nem olvastam! De én meg "azért élek, hogy" elolvassam az író összes hazánkban kiadott remekmûvét!
Tényleg nagyon egyedi az a világ, amit Márquez a stílusecsetével lefest nekünk! Tudjuk, hogy az ország, ahol a könyvek játszódnak, szegény és nehéz sorsú emberek lakják. De õ mégsem erre hegyezi ki munkáit. Hanem arra, hogy egy ilyen világban hogyan lehet sajt világot teremteni. Bámlatos!
Meg az is, ahogy a valós és az irreális síkokat keveri; az ember szinte észre sem veszi. Már-már természetes, ha besétál egy szellem az ajtón.
palankika 2007 szept. 02. - 19:46:55
(2/97)
Egyetértek Veled. Marquez, Kurt Vonnegut mellett a maiak közül a kedvencem. A karibi világ, a kissé misztikus, babonákkal teli, mégis mélyen vallásos közegben élõ emberek tökéletes ábrázolója, kedvenc mûveim: Száz év magány, Azért élek, hogy elmeséljem az életemet, szerelem a kolera idején. A legsokkolóbb számomra, az "Egy elõre bejelntett gyilkosság története" címû könyve volt, amikor egyszerûen nem tudtam, hogy sírjak vagy nevessek, és teljesen abszurdnak tünt, hogy ilyen a valóságban is megtörténhet. Olvastad?
danab1 2007 aug. 21. - 15:44:29
(1/97)
Üdv!
Én roppant mód kedvelem Márqezt! Borzalmasan tehetséges írónak tartom! Olyan egyedi világot tud teremteni a könyveiben, amihez hasonló nincs is. Garcia világa színes, élénk és meseszerû. Nem az a tündér mese féle; inkább az élet meséje. Stílusát néhány oldal elolvasása után azonnal fel lehet ismerni. Akit egyszer magával ragadnak képzetei és világlátása, soha többé nem szabadul bûvkörétõl.
Bár még csak három regényét olvastam, azon vagyok, hogy az összeset megszerezzem. Szívbõl kívánom, hogy alkosson még legalább egy mûvet olvasóinak, híveinek!