jessica alba fan girl 2009 jan. 18. - 08:18:30
(36/36)
láttam ezt, nagyon érdekes de megnézem újra mert már régen láttam....
offtopic
Gabriella54 2009 jan. 15. - 20:40:56 Előzmény avant74
(35/36)
nem is teszem, magamtól is abba tudtam hagyni :)
avant74 2009 jan. 15. - 14:23:04
(34/36)
:) akkor nem kell olvasni...
Gabriella54 2009 jan. 15. - 13:55:44
(33/36)
Olvasnám én, de a helyesírási hibák, az írásjelek teljes mellõzése kicsit kiborít :(
avant74 2009 jan. 15. - 13:29:16 Előzmény Feketepéter
(32/36)
Egyet értek elõttemszólóval, mivel maga az egyház megalakítása is egy önös érdeket képviselt. Ún egy háború diadalma miatt a "kereszt jegyében". Arról nem is beszélve, hogy az akkori kor köznépének befolyásolása és kordában tartása érdekében lettek kiválasztva az evangéiumok és aki ellent mert mondani annak annyi. De hát ez napjainkban is így van csak szét kell nézni.
És hát tisztelt vallási vezetõinknek is felül kéne már bírálni a biblia tartalmát. Mivel egy vallási könyvbõl nem hagyunk ki semmit (evangélium), mert akkor már nem hiteles... De ez az én véleményem. Ha lehet ajánlanék egy blogot: http://roswell.blog.hu/
cím megtévesztõ, de ettõl fügetlenûl érdemes elolvasni.
Feketepéter 2009 jan. 14. - 19:49:32 Előzmény kornyezet
(31/36)
Sajnos ez szûklátókörûségre vall. Ami kell az megvan, és az elég? Vitába szállnék ezzel a kijelentéssel, ki is döntötte el mi lessz jó nekünk, csak nem egy halandó ember akirõl azt sem tudjuk kicsoda, milyen ember volt, mi motiválta....! A félreértés elkerülésére nem kritizálni akarom a bibliát, hiszen elõszeretettel olvasom én is idõnként, de ez a film más megvilágításba helyezi az egéssz korai kereszténység körüli hajcihõt.
Mindenképpen érdemes megnézni mindenkinek csak a teljesség kedvéért is.
10/10
gricso 2009 jan. 02. - 03:40:06 10/10
(30/36)
Nagyon hatásvadász, de érdekes dokumentumfilm.
kornyezet 2009 jan. 01. - 13:15:51 Előzmény montanosz
(29/36)
Igen. A Szent Biblia ami meg kellett maradjon nekünk, az megvan. Dícsõség érte Istennek!!!
montanosz 2008 dec. 21. - 22:06:39 Előzmény Heathcliff
(28/36)
érted néhol földanya meg égapa szerepel jézus helyett, meg effélék, némely írásokban
montanosz 2008 dec. 21. - 22:05:01 Előzmény Heathcliff
(27/36)
nem tényszerûen vagy keresztre szegezve a problémát írtam, csak eszembe jutott hogy vannak írások amik nem eretnekek, mégha nem is építõek.
pusztán, érted, nem "véletlen" hogy ezek a levelek kerültek bele, mégha lehetett volna mást belerakni is)))
Heathcliff 2008 dec. 21. - 19:24:59 Előzmény montanosz
(26/36)
Montanosz, kicsit félreérthetõen írtál: ebbõl nem lett világos, hogy Júdás levelét nem Iskariótes írta. Hogyan is írhatta volna, amikor még Jézus kivégzése elõtt öngyilkos lett?
Júdás levelét Jézus Krisztus testvéröccse írta (Jakab apostol levelét is egy másik testvére). A Biblia felsorolja Jézus vér szerinti öccseinek nevét (a katolikusok, akik Máriát is valamiféle istenségnek tekintik, Jézus unokaöccseinek értelmezik a felsorolást). A Júdás név megszokott és gyakori keresztnév volt abban az idõben, gyakorlatilag annyit tesz: 'Júda törzsébõl való', vagyis 'zsidó'.
montanosz 2008 dec. 20. - 16:38:47 Előzmény Gonda
(25/36)
a bibliai leveleket Szent Szellem-el betöltekezett keresztények válogatták összze és fogadták el, mondjuk egységes egésznek.
vannak más sztorik,levelek, a feltámasztott lázár visszaemlékezése és bírósági végzése tanúkkal hogy halott volt de feltámadt (mivel az örökösök pereltek)
de az a lényeg hogy így a biblia életvezetére alkalmas, ebben a formában és nem szabad hozzárakni sem elvenni.
planeta 2008 dec. 20. - 16:17:39 Előzmény Gonda
(24/36)
Mivel a Biblia egy régebbi korban íródott, az akkor és korábban élt emberek tetteirõl és gondolatairól, szerintem egyértelmûen van köze a történelemhez - az Ószövetség pláne olyan jellegû, mint egy történelemkönyv, és jó néhány benne említett személy bizonyítottan élt, csakúgy, mint az Újszövetségben szereplõk (hogy akkor éltek-e, és valóban tettek-e olyasmiket, amit a Biblia ír, az más kérdés).
A tartalma, ahogyan valószínûleg Te gondolod, a hitre vonatkozik. Egymás hitérõl pedig nem érdemes - és szerintem nem is szabad - vitatkozni.
Gonda 2008 febr. 08. - 12:03:17
(23/36)
Hát a tartalma.
Dantes 2008 febr. 08. - 12:01:33
(22/36)
Már hogyne lenne! Minden könyvnek van irodalmi jelentõsége.
Ennek is, a Biblia a attól eltekinte hogy egy cenzúra halmaz, egy nagyon régi dolog, egyrégi könyv, ha ez nem jelentõs akkor mi az?
Gonda 2008 febr. 08. - 11:49:34 Előzmény Dantes
(21/36)
A Bibliának nincs irodalmi értéke. Az irodalom órán is tanultuk, de mondta a tanárnõ, hogy ez nem számít irodalomnak.
Történelmi jelentõssége sincs. Nincs köze a történelemhez sem. Nincs rá bizonyíték. Ez a hit tárgya. Isten létére sincs bizonyíték. Hinni kell benne, mert õ a HIT tárgya. Jobban mondva a csodák számíthatnak bizonyítékoknak, amikben vagy hisznek az emberek, vagy nem. Már találkoztam olyan emberrel, aki abban sem hitt, amit látott. Nem is egy van, hanem nagyon sok. A hit hallásból van. A Biblia nincs cenzúrázva. Szerintem is olvasgasd nyugodtan. Az utolsó fejezet nincs benne, viszont Júdás levelével végzõdik. Õ volt a legjobb tanítványa Krisztusnak - de elárulta. Elõtte viszont Õ volt a legjobb tanítványa. Szerinted a levelét miért tették a Bibliába? A másik az, hogy Krisztus azt mondta: Nem mondtam el mindent. Sok minden van még, de nem vagytok rá elég érettek, hogy megértsétek. Hidd el, nagyon sok dolog van, amihez te nem vagy elég érett, hogy megértsd.
A Vatikánban elég érettek lehetnek a Júdás evangéliumához a papok. Lehet az van benne, hogy 2100-ban ez és ez és ez fog történni és jobb arról nem tudniuk az embereknek elõre.
10/10
Silvellie 2008 jan. 21. - 22:29:05 10/10 Előzmény neugassaman
(20/36)
Gratulálok elõször is mert látom sok mindennek utánna olvastál. Elolvastam 2x amit irtál, és mit ne mondjak, találok ellentmondást, bár a tökéletes igazságot senki nem tudja.
A Biblia mint tudjuk Isten szava, és mint Te is irod nem Isten írta szó szerint, hanem a próféták fejébe tette a gondolatot, ami aztán a papiruszra vésõdött,(no ezt szépen leirtam:-).Tehát, ami azt illeti nem hiszem túlzottan hogy sokat el tudtak venni a Bibliából, annál is inkább mivel egyszerre 100-an is forditották, külön-külön egymástól távol, és ha már csak egy pont, vagy vesszõ nem jó helyen volt, már nem volt elfogadott. Tudtommal, van olyan amit nem ismert el a római Pápa anno, és ezért nem kerülhetett bele a Szentirásba!
De gondold csak el, honnan is ered a Biblia írók tudása! Ha nem Isten ihlette, akkor nem kerülhetett bele,no persze azt nem tudhatom, sem én sem azok akik még most a mai napon és szinte Mózes óta tanulmányozzák a Bibliában leírtakat, illetve próbálják magyarázni, akár a számisztika szempontjából. Sajnos ennél sokkal több magyarázatot adni én sem tudok, az más kérdés, hogy a Szent Irást már többször elolvastam, és hozzáolvastam levéltári anyagokat, valamint Josefus Flavius könyvét is(bizonyára ismered).
Tehát: én elfogadom a Biblia irásait úgy ahogyan van,és nemám ahogyan a papok mondják, valahogy az távol áll tõlem. A Szentirás azért is különös l. a szövegekben, hogy mindenki szíve szerint itélje meg mit-, és hogyan írt. Vagyis hit kérdése.A hit mit tudjuk, a nem látott nem hallott dolgokblan vetett tökéletes elfogadás.Örülnék egyébként ha erre a levélre válaszolnál, ha egyáltalán elolvasod, kiváncsi vagyok a Te véleményedre az enyém után.........
Silvellie
neugassaman 2008 jan. 06. - 20:26:59 Előzmény Jeremiahjohn
(19/36)
Az inkvidizidoroknak csak annyitt: Napjaitokat megszámláltattátok!
Reméljük ugy lesz Drága Barátom!
Üdv!
neugassaman 2008 jan. 06. - 20:25:38
(18/36)
...de hát valaha a Biblia sem ilyen volt! ISTEN írta az emberek meg megcenzúrázták.
Ezt a ......... kreténséget! Isten nem írta a Bibliát, legföllebb ha Mózes 2 kõtábláinak 10 parancsolata a leg szervesebben hozzá kötõdõ "íromány"!
De ez a fajta okfejtés ugy balgaság ahogy van!
Ha valamit maga az Isten ír, azt nem lehet cenzúrázni!
Ezért az Új Szövetség, és Krisztus eljövetele, majd kereszthalála!
Az Õ feláldozásával a 10 parancsolat is uj értelmet kap, az az szükségtelenné válik Krisztus Új Parancsolatával:János 13.34
Ide kapcsolódik még:"az új törvény, amelyet mindenki megismerhet, mert nem kõtáblákba, hanem az emberi szívekbe lesz vésve. Ez pedig - szemben a megelõzõvel - nem tételes felszólítások és tilalmak gyûjteménye, hanem egy élõ személy: az Istenember ígérete"!
Egyébként a Biblia sajnos valóban áldozatául esett az emberi demagog cenzurának,mely aljas - alattomos célt szolgált, és szolgál!

"Ez a szó - cenzúra - nem jelenik meg a responsum irodalom köteteiben. A jelenség átvitt értelemben szerepel már a Tórában is, ahol bizonyos szavakat és kifejezéseket átfogalmaztak, a kri és a ktiv szabályai és a Tikun Szofrim irányelvei alapján.

Azonban, ha szélesebb értelemben használjuk a cenzúra fogalmát - abban az értelemben, hogy bizonyos könyvek ne kerüljenek a hivõ olvasó elé - itt már találkozunk jelenségekkel, amelyek megközelítik a cenzúra fogalmát. A zsidó Biblia Szent Szinódus általi kanonizálásakor voltak könyvek, amelyek kimaradtak. Ezek az apokrifák (Szfárim Chiconijjim), köztük olyan ismert könyvek, mint a Makkabeusok könyvei, Jehudit, Sosana és a vének, Tóbiás könyve stb. Hogy ezek miért maradtak ki? A sztereotip válasz az, hogy a Szinódus tagjai, köztük Ezra és a három utolsó próféta, a "szent sugallat" (Ruách Hákódes) alapján mûködtek. A Chanuka és eseményei jóval a kanonizálás után történtek és ezek után már nem lehetett a 24 könyvhöz hozzátenni, annál is inkább mivel a 24-es számnak kabbalisztikus gyökerei vannak."

Viszont ritka lényeg, valóban mi az eredeti, mi a hiteles, mi apokrif?!
Jeremiahjohn 2008 jan. 01. - 18:58:15
(17/36)
Élmény tapasztalni hogy érdekel valakiket 'a téma' s valóban, mintha kettõzött önmagamat láttnám! Azért az elsõ, múltbeli mivoltomban se tudtam vólna óly hevesen "az intézmény" álláspontját képviselni, mert, még nem tapasztalhattam a "a Szellem ott fúj, ahól akar" 'korlátlanságát'.
Talán arról is szó van hogy nagyon kényelmes egy átcenzurázott véleményt képviselni, de valószínû hogy a 'fentlakók' a bátran kockáztatók oldalán állnak, mégha ezek elgodolása hibásnak is bizonyúlna, persze míg betartják a mások szabadságára írott 'szabályokat'.
Ezért szívesen várom a 'szabadok' újjabb megnyívánulásait! Köszi, Hajrá!!
Az inkvidizidoroknak csak annyitt: Napjaitokat megszámláltattátok! Tátika