10/10
henrik_ 2010 jún. 27. - 16:58:53 10/10
(154/156)
Azért annyit még hozzátennék, h Huxley nem volt biokémikus, így ehhez annyira nem értett. Valójában még most sem tudja az orvostudomány,h hogyan mûködnek ezek a szerek.
sk98 2010 jún. 26. - 17:21:59
(153/156)
Megtaláltam az idézetet, nyilván emiatt tilos ezeknek a szereknek a használata: "A meszkalin hatásai olyanok, amilyeneket egy, az agyi „szûrõ” hatékonyságát gyengíteni képes drog bevétele után várhatunk. Ha az agy cukorkészlete kimerül, a rosszul táplált ego legyengül, már nem foglalkozik azzal, hogy elvégezze a szükséges munkáját. Elveszti minden érdeklõdését azok iránt a térbeli és idõbeli viszonyok iránt, amelyek annyi mindent jelentenek egy organizmus számára, ha elsõdleges célja az, hogy boldoguljon a világban." "Bár az értelem sértetlen marad, az észlelés pedig rendkívüli mértékben javul, az akarat nagymértékben csökken. Aki meszkalint vesz be, nem lát arra okot, hogy bármit is tegyen, és a legtöbb okot, amely egyébként máskor cselekvésre vagy szenvedésre késztette, rendkívül érdektelennek találja. Nem bosszankodik miattuk annál az egyszerû oknál fogva, mivel vannak jobb dolgok is, amikre gondolhat."
sk98 2010 jún. 26. - 17:06:28 Előzmény ibacs
(152/156)
Ha nem is jutottam a végére, de elkezdtem olvasni Huxley beszámolóját (nagyon tetszett, például azért is, mert nekem sincs képi fantáziám, tehát már csak emiatt is érdekesnek találtam).
Ami a veszélyeket illeti: Huxley azt írta, ezek a szerek úgy mûködnek, hogy meggátolják az agy cukorfelvételét, tehát az agyat nem engedik hozzájutni a mûködéséhez szükséges tápanyaghoz. Ezáltal egy különös állapot jön létre, amit - nem tagadom - tényleg érdekes lehet kipróbálni, de nem szabad elfelejteni, hogy ilyenkor az agy éhezik.
Vagyis szerintem kissé megtévesztõ az a címke, hogy a pszichedelikum tudattágító és intelligencianövelõ volna - ez ugyanúgy lehetetlen, mint ahogy a kávé sem tesz senkit okosabbá (noha azt is jórészt a szellemi teljesítõképesség növelése érdekében használják).
Akik pedig úgy kapkodják be az LSD-t, mint a cukorkát, szóval egyszerre 5-8 adagot is bevesznek, és ráadásul rendszeresen, azoknál bizonyára elindul valamifajta agyi leépülés. És ha valaki így üti ki magát, akkor tulajdonképpen hová akar eljutni? Mit akar megtapasztalni? Egészen biztosan nem akarja a világot vagy önmagát mélyebben megismerni, ez már sajnos a lelki halál állapota. Találtam két rövid, elrettentõ beszámolót: http://www.daath.hu/showText.php?id=33
http://www.daath.hu/showText.php?id=43

És valahol, valaki azt írta (a meszkalin kapcsán), hogy szerinte összefüggés van aközött, hogy Dél-Amerikában terem a legtöbb kábítószernek használt növény, és aközött, hogy ott voltak a legborzalmasabb vallási szertartások, tömeges emberáldozatokkal. Ez érdekes megjegyzés, de komoly bizonyítás nélkül inkább dogmatikusnak tûnõ következtetés. (Sõt vagy ellenben: inkább igazuk volt azoknak a kultúráknak, ahol a drogfogyasztást a szellemvilágban tett utazásnak nevezték, szigorúan a rituáléhoz kötötték, mert ez természetes gátja volt a drogozásnak - nyilván senki sem akart folyton átugrálni az istenek világába, nehogy azok megharagudjanak rá).
ibacs 2010 jún. 26. - 13:15:34
(151/156)
Vicces, hogy ezt pont az mondja,aki folyamatosan tagadja, hogy történt már bármilyen baleset vagy mentális károsodás LSD- használat miatt.
ibacs 2010 jún. 26. - 12:50:33
(150/156)
Hát amiket felvetettem, azok tõled is el hangzottak konkrétan.Ezen ne akadj ki :DDD

Ezzel, hogy csináld amit én és majd 20 év múlva megbeszéljük, mondjuk tényleg felesleges volt egy fórumra regisztrálni.

Azért a drogprevenciós végzettséget sem misztifikálnám túl ennyire,hogy ilyen 20 éves távlatokban gondolkodjunk.Végül is egy 40 órás tanfolyammal valóban "szerezhetõ papír" róla. Lehet, ezért tényleg túl nagyok az elvárásaim egy drogpreventorral szemben.

Már nem is számolom, hányszor kérdeztem, de valahogy sose jön válasz, hogy miért kell foglalkozni az "LSD-s arcokkal", ha ez oly veszélytelen dolog.
10/10
morden2 2010 jún. 25. - 23:00:48 10/10
(149/156)
:DDD hihetetlen vagy csabi, mintha minden hozzászólást nekem tulajdonítanál, pedig én csak 1 névvel fórumozok , de már 10000x megbántam hogy reggeltem ide, javaslom, szerezz papírt amivel lehetsz drogpreventor és kezd el a saját felfogásod alapján a preventálást és majd 20 év múlva összevetjük, hogy mit értünk el holisztikusan , 20 év múlva várlak, elõbb nem sry
10/10
henrik_ 2010 jún. 25. - 22:41:18 10/10
(148/156)
Még hányszor írjuk le a "sötét" oldalát?
Hetvenháromszor?
ibacs 2010 jún. 25. - 21:59:07
(147/156)
Ez, hogy most még a Zacher-nál is nagyobbtól idézel, olyan mintha elõvetted volna a "mindent ütõ csodakártyádat" :)))

De, én meg leírom 11. alkalommal hátha neked is eljut a dolog. Lehet itt idézgetni bárkit, de ha itt a fórumon folyamatosan csak a pozitív oldalát ecsetelitek.
Ha minden 2. hozzászólásban azt írjátok,hogy az alkeszek a sötét lúzerek az LSD-sek meg csak úgy sziporkáznak intellektuálisan.Jöttök a híresebbnél-híresebb sztárokkal, hogy micsoda hihetetlent alkottak.Valaki még azt is bagatellizálja(ja, pont te) ,hogy az se számít ha 30 évesen meghalsz, ha maradandót alkotsz.

Igen, ez nem konkrét buzditás, "hogy nyald öcsi!"
De pont neked tudnod kéne, mint drogpreventornak, aki nyilván pszichológiában is jártas, hogy a labilis embereket , vagy a kialakulatlan tudatú fiatalokat, ezzel lehet csábítani a kipróbálásra.


És leírom még egyszer, hogy egy LSD-t használó írta itt elõször, hogy lehetõleg ki se próbálja senki. Tõled mint drogpreventortól, még egyszer sem hallottuk itt, hogy gyerekek ne nyaljatok. Ami azért szomorú preventor létedre.

Tudom én vagyok a sötét.De , ha már így visszatértél azért világíts rá arra, hogy miért is kell foglalkoznod "LSD-s arcokkal" ha annyira veszélytelen ez a dolog.
10/10
henrik_ 2010 jún. 25. - 20:53:42 10/10 Előzmény sk98
(146/156)
Tessék egy meszkalin-trip belülrõl, Aldous Huxley nagyon választékos stílusában tolmácsolva: http://www.daath.hu/showText.php?id=2

Ezen kívül a (daath) fórumban rengeteg beszámolót olvashatsz LSD-rõl, slaviáról (látnokzsálya), ayahuascaról (ennek érdemes lenne jobban utánanézned), 5-MeO-DMT-rõl, hajnalkáról, ibogáról.... van külön 'Beszámolók' rovat is a 'Könyvtár' menüpont alatt.

Jó olvasgatást. :)
10/10
morden2 2010 jún. 25. - 20:31:18 10/10 Előzmény ibacs
(145/156)
Nem bírom megállni sajnos hogy kicsit eloszlassam a sötétséget.
Dr. Buda Béla tanárúr szavaival élve ( aki sokkal nagyobb tekintély mint Zacher tanár úr aki kb 2 naponta van a fókusz,aktív díszmûsorokban) Szóval:
"manapság félve beszélünk a drogokról, pedig körülöttünk kialakuló negatív társadalmi jelenségek - éppúgy mint a bennük rejlõ lehetõségek - ... valamint az esetleges felhasználási területek tudományos kutatását és az eredmények bemutatását. Célunk legyen az ismeretek bõvítése a gyakran parttalan ideológiai, érzelmi-indulati viták helyett a kérdéskör nyitottabb és tudományosabb megközelítése"...
Leírom mégegyszer hátha kb 10 . alkalommal eljut végre: senki nem buzdított LSD használatra, az már máskérdés Te mit látsz bele ...
offtopic
sk98 2010 jún. 25. - 16:39:32
(144/156)
:) Rendben, meggyõztél.
Tényleg sajnálom, hogy ennyit linkeltem; de ugyanakkor, nyilvánvalóan számomra pont a nevetõgörcs volt a kettõ közötti kapcsolat, még szép, hogy felismertem.
Van egy olyan gyanúm, hogy aki ilyen "utazás"-ra vállalkozik, azok jó része megelégedne a nevetõgörccsel vagy hallucinációkkal is, nem valószínû, hogy épp azt élvezi, hogy eltorzul körülötte a tér.
Azon kívül szerintem nem teljesen haszontalan, ha összehasonlítjuk a két élményt (szerinted mikor és hol volna erre lehetõségem, ha nem pont itt? Soha nem szoktam "utazókkal" beszélgetni.)
Eszembe jutott, hogy a Biblia leír egy olyan történetet, ami (szerintem) szintén azt bizonyítja, hogy mégiscsak van hasonlóság: gomba és bélyeg nélkül is lehet hallucinálni. Ez a történet megvilágítja azt is, hogy nagyon fontos, hogy ki az, aki átéli az élményt, mert rajta múlik az, hogy ez az élmény mennyit ad hozzá a személyiségéhez, mennyiben változtatja meg.
"A próféták seregével fogsz találkozni, kik a hegyrõl jõnek le, elõttök lant, dob, síp és hárfa lesz, és õk magok prófétálnak. Akkor az Úrnak lelke reád fog szállani, és velök együtt prófétálni fogsz, és más emberré leszesz. És mikor elmenének ama hegyre, ímé a prófétáknak serege vele szembe jöve, és az Istennek lelke õ reá szálla, és prófétála õ közöttök. És lõn, hogy mind azok, kik ismerték õt annakelõtte, mikor látták, hogy ímé a prófétákkal együtt prófétál, monda a nép egymás közt: Mi lelte Kisnek fiát? Avagy Saul is a próféták közt van? Azért lõn példabeszéddé: Avagy Saul is a próféták közt van? És elméne oda Nájóthba, Rámában. És az Istennek lelke szálla õ reá is, és folytonosan prófétála. És leveté õ is ruháit, és prófétála, õ is Sámuel elõtt és ott feküvék meztelenül azon az egész napon és egész éjszakán. Azért mondják: Avagy Saul is a próféták közt van-é?"
A sztoriból az látszik, hogy
1. magatehetetlen állapotba került, az élmény felkapta és magával sodorta (levetkõzött és csak feküdt)
2. viszonylag hosszú idõn keresztül maradt ebben az állapotban
3. hallucinált, mindenféléket látott és hallott, csakúgy, mint a többiek (de semmi olyan fontosat nem, amit érdemes lett volna feljegyezni)
4. az élményben nagyon fontos szerepet játszott a zene, a ritmus
5. az egész egy "gyakorlott, beavatott" társaságban történt, nem egyedül
6. mindenféle elõkészület nélkül került ilyen állapotba
7. fiatal volt, csakúgy, mint a mostani tripelõk jó része
8. hosszú távon semmi maradandó hatás nem érte, nem lett tõle se jobb, se rosszabb
Esetleg hosszú távon érdekes: késõbb depresszióssá vált (folyton zenét kellett hallgatnia, hogy megkönnyebbüljön). És sok év múlva is volt különleges pszichedelikus élménye: egy halottat látott és beszélgetett vele. Másnap öngyilkos lett.
Valószínûleg ilyen élmények nélkül is depressziós és öngyilkos lett volna, tehát ez nem "mérgezte meg" az elméjét; viszont a szellemi ürességét sem töltötte be (tartósan).
Azt gondolom, hogy ugyanolyan "kapunyitó" hatás érte, mintha gombát vagy zsályát evett volna. Saját lelke "univerzumával" szembesült, az jött felszínre, ami mélyen benne volt. Vagyis, aki ezeket a szereket kipróbálja, az tényleg legfeljebb csak attól félhet, hogy mi van a tudatos elméje által lezárt kapuk mögött.
Vagy másképp: aki nem kreatív, az efféle élményektõl sem lesz az. Lehet, hogy én is csak azt mondanám, mint két korábbi hozzászóló, akik kipróbálták: "Ennyi az egész? Hát ebben semmi érdekes sincs."
10/10
henrik_ 2010 jún. 25. - 15:58:01 10/10
(143/156)
Ja még valami: nem azt mondtam, h ülni nehéz tõle, hanem ÜLÉSBÕL FELÁLLNI. Értsd: nem megy neki az ember egy kosárlabda-mérkõzésnek, amikor egy LSD-trip csúcspontján van. Atyaég, legalább tudnád, h mirõl beszélsz. Mintha egy szûzzel vitáznék a szexrõl. :)
10/10
henrik_ 2010 jún. 25. - 15:53:22 10/10
(142/156)
Na ezekre a videókra külön reagálnék:

"Mushroom trip": az ember nem túl sokat vett be, ezért kényszeres nevetõgörcse van (remélem a nevetést felismered)

"Sister on LSD": az egyik kommenttel válaszolnék: This isn't LSD, it's a different drug called "stupidity."

"This is your brain on acid.": ez az ember be van speedezve, ecstasy-zva.

"my brother tripping on shrooms": az ember nem túl sokat vett be, ezért kényszeres nevetõgörcse van


De ha szerinted a templomban bárki számára elkezdett torzulni a tér, a fények, a hangok, a tapintás, akkor hidd csak azt. Ja mert lehet, h még nem mondta senki, de ezek a legalapvetõbb tulajdonságai egy LSD-tripnek.
10/10
henrik_ 2010 jún. 25. - 15:44:08 10/10
(141/156)
Nekem linkelhetsz még 800 hasonló videót, AKKOR SEM ILYEN az LSD-élmény. Olvasnivaló:

Albert Hofmann: LSD - Bajkeverõ csodagyerekem

Aldous Huxley: Az érzékelés kapui (bár ez meszkalinos élmény, de nem sokban különbözik)
10/10
henrik_ 2010 jún. 25. - 15:40:28 10/10
(140/156)
Ha nem gond, akkor én inkább annak a könyvnek hiszek, amit _õ maga_ írt. Maga a "rovar" szó ott hangzik el elõször, amikor egy LSD-tripjét ecseteli.

"Az anyarozs területén elért ezen elsõ eredmény után a vizsgálataim két irányban folytak tovább. Elõször megpróbáltam az ergobazin farmakológiai tulajdonságait az aminoalkohol részmódosításaival javítani. Dr. J. Peyer kollegámmal közösen kidolgoztunk egy olyan eljárást, amivel ésszerûen lehetett elõállítani propanolamint és más aminoalkoholokat. Tulajdonképpen az ergobazinban található propanolaminnak az aminoalkohol butanolaminnal történõ kicserélése vezetett olyan hatóanyaghoz, ami a természetes alkaloidot terápiás tulajdonságaiban még felül is múlta. Ezt a feljavított
ergobazint az egész világon sikeresen alkalmazták Methergin márkanév alatt hatékony méhösszehúzó és vérzéscsillapító szerként, ma pedig már vezetõ gyógyszernek számít a születéssegítés területén.
A továbbiakban ezt a szintézismódszert alkalmaztam arra, hogy olyan újfajta
lizergsav-származékokat hozzak létre, amelyeknél nem a méhre gyakorolt hatás állt a középpontban, hanem amelyektõl másfajta értékes tulajdonságok voltak várhatók a kémiai struktúrájuk alapján. Ezen szintetikus lizergsav-származékok sorában 1938-ban állítottam elõ elõször a 25. anyagot, a lizergsav-dietilamidot, amit a laboratóriumi használat céljából LSD-25 néven rövidítettünk. E vegyület szintézisét azzal a szándékkal terveztem meg, hogy eredményeként a vérkeringésre és a légzésre ható stimulánst(analeptikumot) állítsak elõ. A lizergsav-dietilamidtól jogosan várhattam egy ilyen izgatószer tulajdonságait, hiszen kémiai felépítése hasonlatos volt az akkor már ismert nikotinsav-dietilamid (Coramin) nevû analeptikumhoz. A Sandoz cég Ernst Rothlin professzor által vezetett farmakológiai részlegén történõ vizsgálatok során az LSD-25 anyaméhre gyakorolt számottevõ hatását sikerült kimutatni. Az ergobazin hatásának
körülbelül 70%-át produkálta. A továbbiakban a vizsgálati jelentés leírta, hogy a kísérleti állatok narkózisban nyugtalanságot mutattak."
offtopic
sk98 2010 jún. 25. - 06:41:46
(139/156)
(ha ezek nem úgy néznek ki, mint akik épp betépnek, akkor hogy másképp: http://www.youtube.com/watch?v=h8pWtpOWQ-k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=4reU4N-li1M&translated=1 )
offtopic
sk98 2010 jún. 25. - 06:21:00
(138/156)
Egy kicsit pontosítanék: az általam belinkelt videókon látható jelenetek legnagyobb része is "kiprovokált" misztikus élmény. Tehát más dolgozott meg érte, a prédikátor "önti rá" a passzív "fogyasztókra", akik ezt egyszerûen "befogadják". Instant, azonnal oldódó tapasztalások (pont, mint a bélyeg); éppen ezért általában nincs tartós hatásuk. Viszont egyes "fogyasztókat" függõvé tud tenni: elég minden héten elmenni a gyülekezetbe és jól "betépni", ezzel szuperszellemivé lehet válni, hiszen valami exkluzív élményt lehet átélni, amibõl az emberek túlnyomó része kimarad. Úgy gondolom, a tripelõ is érezheti magát "többnek" más embereknél, hiszen neki "kitágult a tudata", nem olyan már, mint egy beszûkült tudatú átlagember; és mindezért még csak nem is kellett erõfeszítést tennie, csupán bízni a szerben. Talán az a kulcs, hogy amiért valaki nem küszködött meg, az nem is alakít nagyot rajta. Persze ez még így sem igaz; az talán jobb közelítés, amit már írtam, hogy az az élmény, amit valaki nem oszt meg, nem tud tartósan változtatni rajta.
És az általam belinkelt jelenségek ilyenek: hiába a tömeg, az átélését senki nem osztja meg; mindenki magában fetreng, röhög vagy sikoltozik. Egy sámán, egy próféta, egy "nagy misztikus" megosztotta, továbbadta az élményét. De ezekben a belinkelt jelenetekben újra és újra egyetlen cél hangzik el: "TÖLTSD BE!" Mármint a fogyasztó ürességet.
Azt írtad, más az élmény. Pedig még az is hasonlónak tûnik:
http://www.youtube.com/watch?v=UMAsWRodam4&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=_DSniULkm_Q&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=tVK5SgEeNkY&translated=1
http://www.youtube.com/watch?v=ltO54NHLUyk&feature=related
offtopic
sk98 2010 jún. 25. - 01:05:50 Előzmény henrik_
(137/156)
Nos, lehet. A filmben azonban ezt mondja az egyik szereplõ: "a pszichedelikus élmény nem más, mint egy kiprovokált misztikus élmény." A lenti komment szerint ez az egész lényege. Amiket belinkeltem, azok pedig spontán misztikus élmények, pontosabban a misztikus élmények egy bizonyos fajtája. Természetesen vannak mások által nem érzékelhetõ misztikus élmények is, érzések, látomások stb. (Amik a cselekvõképességet és "józan észt" nem érintik, de lehet, hogy mégis sokkal felkavaróbbak és tartósabb hatásúak annál, mint ami a videókon látható).

Mindenesetre kíváncsi lennék azoknak a véleményére, akik a pszichedelikumoktól a vallás felé fordultak, hogy õk mit gondolnak minderrõl: létezik-e a kétfajta létélményben közös halmaz vagy egyáltalán nem.