Téma: Match Point

5/10
agathasirmio ápr. 29. 03:52:05 5/10
(250/250)
Túlértékelt középszer.
Ha nem Woody Allen rendezte volna Scarlett Johansson főszereplésével, 6.8-on lenne IMDb-n és Oscarról hírből sem hallott volna. De Woody Allen az az ember, akit körülleng a siker illata, ezért mindig igent mondanak neki híres színészek és mindig körülrajongják a nézők. Ő pedig olyan, mint Andy Warhol a MiB-ben: az elvárás nyomása alatt mindig összepakol valamit a múlt anyagaiból, megcsalásos klisékből, filmtörténeti önsimogatásból, amit aztán a stáb megment és még meg is köszönik, mintha innovatív mestermunka jött volna létre.

A történet eredetiségéről már írták, hogy van könyves háttér, de nem láttam, hogy előjött volna a Tehetséges Mr. Ripley. Pedig ez a film annak egy remake-je, a szegény-de-törekvő karakter belépése a híresek és gazdagok közé, ahol aztán sérülékenynek érzi magát és döntési helyzetbe kerül. Rhys-Meyers ugyanúgy egy félszeg karaktert hoz, mint Damon, a gazdagok ábrázolása is hasonló.

A különbség főleg abban nyilvánul meg, hogy míg Minghella egy regényből dolgozott és egy folyamatosan szerepet játszó főszereplőt mozgatott, addig Allent jobban érdekelte a pszichológia és egy vonzó nő. Sajnos nem tudok nem gondoni arra sem, hogy ez kicsit Allen személyes élete, a tiltott gyümölcs feszültségének mutatása, majd az ettől való ellépés azzal, hogy itt a főszereplő nem mindennapos döntést hoz - tehát ehhez képest Allen története már cseppet sem tűnik gáznak... vagy mégis.

Ami iszonyat kellemetlen, az a 124 perces játékidő és az ütemtelenség. A film kínosan hosszú részében nem történik semmi, csak körbe-körbe járunk. Lehetne itt több cselekmény, részletesebb karakterrajz, bármi. Ehelyett ugyanazokat a jeleneteket látjuk pepitában újra és újra. Vannak olyan ugrások a filmben, amik érthetőek (villámgyors esküvő), de a lezárásban már komikussá válik, amikor

behoznak egy értelmetlen nyomozást és egy rém erőltetett gyűrűsztorit, hogy utalhassanak a nyitójelenetre. Ez nem keretezés, ez öncélú bénázás! Allen megpróbált visszakanyarodni a thriller vonalra, csak hát a film eddig nem erről szólt. Paltrow és Hoffmann hosszan futtaták Damont, hogy összeálljon a thriller íze. Itt ennek semmi helye és értelme.

Ha tegnap születtél, akkor ez egy egyszer megnézhető film, talán még el is gondolkozol rajta és kicsit izgulsz, hogy lebukik-e a csaló.
Ha nem, akkor válts a Mr. Ripleyre vagy nézd meg a Mellékhatásokat.
Ha Scarlett Johanssonon akarod legeltetni a szemeidet, akkor nézd meg a Don Jont, az egy messze okosabb film, mint ez és Johansson alakítása is jobb, egyszerűen öröm utálni.
Ha meg sok időd van, akkor kezdd el nézni Woody Allen filmjeit időrendben és találd ki, hogy mégis melyik ponton vált unalmasan allenessé a munkássága. Ez komoly meló, az emberünk fél évszázada csaknem minden évben kijön egy filmmel.
Yuliusz márc. 02. 12:58:16 Előzmény reepcze
(249/250)
Nem hiszem, hogy Woody Allen azzal foglalkozott volna, hogy ha a „labda” visszafelé esik megdől a konvenció.
Ebben az esetben mi lenne a konvenció?
Szerintem, egyszerűen csak arról van szó, hogy bármerre is esik, néha csak ilyen kicsin múlik a „meccslabda”.
9/10
Tiberio jan. 31. 16:52:16 9/10
(248/250)

A filmvégi, törvény előtti megúszáson kesergés az óvodás gyermekek szintje; talán az utolsó beállítás, amikor látjuk a tragikus főhőst az ablaknál, egyedül, arrébb húzódva a családtól. Nos, az arcáról leolvasható volt minden: most már ez lesz a sorsa, együttélni az iszonyú bűnnel, és ebben mindig egyedül lesz. A többi, a család, a jólét, a hétköznapok felszíne, a fenntartott látszat: káprázat csupán. Most már mindig valahol messze jár majd, ott, ahol a kárhozottak kóborolnak, reménytelen magányban. A bűnhődés mindig eljön, ha nem a külső, akkor a belső világban. Ez az ára a megúszásnak, ezt irigylitek?

7/10
InteriorLulu jan. 31. 13:31:18 7/10 Előzmény Tiberio
(247/250)
Ez a hozzászólás még akkor is bűzlene a rettentően elitista arroganciától, ha mondjuk egy erősebb Bergman-, Hitchcock-, vagy teszem azt Fincher-film alá írtad volna, bár azoknál még érvényes is lehetne amit mondani akarsz, itt viszont ez a gőgös arrogancia egyben röhejessé is válik. A film ugyanis eléggé didaktikus, emellett kissé közhelyes és steril az ábrázolásmódja.
(A sallangoktól mentes, célratörő sztorivezetés és az alakítások viszont szerintem nagy erényei - csak hogy a pozitívumokat is említsem, megérdemli).
9/10
Tiberio jan. 30. 18:06:34 9/10
(246/250)
W.A. evvel a filmjével sem arra vállalkozott, hogy intellektuális értelemben vett prolik alsógatyáját mossa. Felnőtt, komoly embereknek való film. Mindenki másnak ott a Disney és a MasterCard.
reepcze 2024 okt. 25. - 23:15:27 Előzmény Hopkins955
(245/250)
Társadalmi üzenet? Végül is van benne, de ahhoz spoilerezni kell, ezért oda írom.
A kezdő narráció (és a közvélekedés) szerint ha a háló éléről felpattanó labda a saját térfelünkre esik vissza, akkor veszítettünk. A kísérő képsorban pont egy ilyen esetet látunk. A kép kimerevítésével ezt a kérdést nyitva hagyja, és elkezdődik egy történet, egy krimi mesélése. Szó se róla, vannak benne logikai lyukak, vontatottnak is tűnhet, de a végén van egy csavar, amikor...

...a gyilkost pont az menti meg, hogy a korláton felpattanó gyűrű visszafelé esik és nem a folyóba. Ezzel a konvenciónak annyi.
A társadalmi üzenet pedig szintén egy közvélekedés, miszerint "bezzeg a pénzesek mindent megúsznak".

8/10
Mf7hd 2024 szept. 15. - 00:01:37 8/10
(244/250)
A Match Point abból a szempontból mindenképpen érdekesség, hogy Woody Allen teljesen más vizekre evez benne, mint a szokásos keserédes, olykor szatirikus, de mindig humoros filmjei és meg kell mondani, hogy abszolút nem tette rosszul, akár csak James Cameron a Két tűz közöttel. Allen nagy erőssége mindig a forgatókönyv volt, abban itt sem nyúlt mellé, több forrásból egy meglehetősen jó sztorit rakott össze egy kifejezetten felkavaró végkifejlettel. Szinten nem nyúlt mellé a remek szereplőgárdával, a film készítésekor Scarlett Johansson meg nem volt A listás világsztár, de már itt látszott, hogy mindene megvan hozzá a vonzó külsőn át a remek színészi képességekig, itt is kiválóan használta mind a kettőt. Jonathan Rhys-Meyers pedig igazi telitalálat volt a főszerepre, ő az akinek szintén minden adottsága és esélye megvolt az első vonalbeli sztárrá válásra, a Tudorokkal pedig azt is bizonyította, hogy játszani is tud, de sajnos némi alkohol segítségével mára a dollármilliárdokat hozó Mission Impossible széria szintjéről sikeren a zs kategóriába manőverezte magát, de itt még abszolút hozta amit kellett. Érdemes megnézni a filmet, mert azért vannak hibái, de még közel 20 év után is kiváló szórakozás.
9/10
Mariann Toth 2023 jan. 27. - 12:32:23 9/10
(243/250)
Szuper film.
5/10
nick név 2021 aug. 07. - 10:33:30 5/10
(242/250)
Olyan szempontból kilóg Woody Allen filmjei közül, hogy se nem remek, se nem pocsék, a leginkább tisztes középszernek mondanám. Persze annyi filmje van a mesternek, hogy ha a legutóbbi típus is a legkisebb halmaz, nyilván rengeteg darab akad belőlük a pályáján.
Cirádás körmondatok, erénye, hibái és a többi, egyszerűen túl középszerű, túl semmilyen ahhoz, hogy pozitív, vagy negatív irányban, karakteresen lehessen viszonyulni hozzá. A Vicky Cristina Barcelona abból a szempontból - szigorúan csak abból a szempontból - egy értékelhetőbb film volt, hogy az borzalmas benyomást nyújtott. Ebből a történetből azt gondolom sokkal többet ki lehetett volna hozni, mind a felépítmény, mind a szereplők tekintetében, nem egy minden szempontból rossz film, az alapvetés is rendben van, de tökéletesen felejthető.
offtopic
Edmond Dantes 2021 máj. 20. - 09:49:26 Előzmény filoszemitabéluska
(241/250)
Aki nem hiszi, járjon utána, ahogy a belinkelt könyv szerzője megtette. És vannak további vallások is.
offtopic
Edmond Dantes 2021 máj. 19. - 17:20:16 Előzmény filoszemitabéluska
(240/250)
W.A.-ban a W = Walhalla?
Érdekes, hogy ez a tényszerűen sosem bizonyított pedofília-vád mindig elő-előkerül egyes célszemélyeknél ... más, nagyobb csoportoknál viszont az számít quasi bűnnek, ha egyáltalán szóba vagy "filmbe" merik hozni, mint pl. a remek Spotlight-ban. A "témában" ajánlott újabb könyv:
https://bookline.hu/product/home.action?_v=Frederic_Martel_A_Vatikan_kinos_titkai&type=22&id=318961
filoszemitabéluska 2021 máj. 19. - 07:28:46 Előzmény Edmond Dantes
(239/250)
A film valóban jó, mert egy filmnek nem okvetlenül az erkölcsi nevelés a feladata. Viszont W.A. valóban nem kerülhet a Walhallába, már csak azért sem, mert pedofil. Azaz zsp+-os.
4/10
Hopkins955 2021 máj. 19. - 02:21:32 4/10 Előzmény Don Victor
(238/250)
Na de ennek milyen társadalmi üzenete van? Én vártam valami bűnügyi nyomozást és igazságtételt a végén, ez nem történt meg. Még azzal is rendben lettem volna, ha végül a nyomozást bizonyítékok hiányában hosszas nyomozás után lezárták volna, de ezt nekem nem mutatták meg - kvázi úgy tűnt nekem, hogy a nyomozók a melót pár perc alatt letudták.
Edmond Dantes 2021 máj. 01. - 08:53:55 Előzmény Révész István
(237/250)
Engem nem az idegesít, amit ír, az csak ostobaság: sok aljas ember, köztük gyilkos a való életben is bekerül a felsőbb körökbe, akkor egy filmben ugyan miért ne? Hanem az idegesít, hogy tömény SPOILER, amit beírt és nem jelzi. (Nem nekem, én már láttam a filmet.)
Off Ha W. Allen zs+-os rendező, akkor ön, mint kommentelő melyik betűre vagy számra jogosult?
5/10
Révész István 2021 máj. 01. - 00:24:37 5/10
(236/250)
Engem inkább idegesített és nem szórakoztatott. A vége pedig felháborító volt. Erkölcs romboló film :( Mit is várhatnánk egy zs+-os rendezőtől? :( Egy aljas kétszeres gyilkos megússza és bekerül a gazdag felső körökbe. Szép kis üzenet :(
10/10
Don Victor 2021 febr. 22. - 21:14:42 10/10 Előzmény Hopkins955
(235/250)
Dehogy nincs, megúszta, és lehet, hogy annyira tényleg nem is bánta meg végül. Az élet ilyen, nem mindig vannak a szálak szépen egyesével elvarrva, és néha a véletlenen múlik. Tökéletes befejezés szerintem.
4/10
Hopkins955 2021 jan. 12. - 03:41:40 4/10
(234/250)
Kiváló film....volna, ha nem csapták volna össze a befejezést. Eredetileg 1 csillagot akartam adni a filmnek, mert annyira elrontották a végét, de aztán úgy döntöttem mérséklem magam, mert az a színészekkel és persze Scarlett Johanssonnal szemben nem lenne igazságos ill. a zenék is nagyon illettek a jelenetekbe.

Ha lenne 2. rész akkor ezt még megbocsájtanám, de azzal lezárni az ügyet a nyomozó részéről, hogy idézem

Ide írd a spoileres tartalmat

„Feladom...micsoda világ, nem igaz?”
az elég gyenge. Colombo hadnagy kevesebb bizonyítékból felgöngyölítette volna az ügyet, ezek meg még házkutatást sem tartanak Nola élettársánál...

Amúgy nekem nem tűnt úgy a végére, hogy Christ annyira bántaná a dolog... A film végét meg mintha csak elvágták volna, egyszer csak vége lett és jó pár kérdést nyitva hagytak. Magyarul nincs rendesen befejezve.
10/10
offtopic
operette 2020 dec. 01. - 07:00:19 10/10 Előzmény Don Victor
(233/250)
(Ezt lehet, hogy nem nekem szántad. :D )
10/10
Don Victor 2020 nov. 30. - 22:38:14 10/10 Előzmény dorog
(232/250)
Sörétes volt.
10/10
Don Victor 2020 nov. 30. - 22:32:20 10/10 Előzmény operette
(231/250)
Még jó, hogy nem adtál ezek után - hogy meg sem nézted - 1 pontot rá, mint egyesek. Egyébként egyszer majd még fuss neki, más lelkiállapodban lehet, hogy tetszeni fog. Szerintem Woody Allen egyik legjobb filmje.