Téma: Odüsszeia

10/10
funfun júl. 21. 18:57:57 10/10
(49/89)
Nekem eléggé bejött. Előtte sajnáltam, hogy nem az eredeti nyelvűt látom, de végül nem bántam meg a szinkronost sem, mert erősen az a gyanúm, sok elem szerepel benne Devecseri Gábor fordításából. Akár igen, akár nem, jó volt a magyar szöveg és a szinkronhangok is. A sztori is érdekes, abszolút az emberi tényező áll a középpontban, a hősiességhez, az adott kor eszményeihez és vallásához való viszonya, mindez az emberi, személyes oldalról értelmezve: vágyódás, belátás, hibázás értékelése. A film meghozta a kedvem, hogy elolvassam a könyvet, és nem csak a szemelvényes változatot, mint anno...
7/10
Danzodavid júl. 21. 16:30:20 7/10 Előzmény nick név
(48/89)
Ez egy kicsit olyan mint a szovjet szocreál festészet legjobb darabjai. Műértőként továbbra is tudod őket élvezni és látod a festő zsenialitását felsejleni továbbra is a műben, mindamellett hogy a mű tartalmát masszívan előre megszabták fölülről. Azzal a különbséggel, hogy most nyugaton sokszor "önként" állnak be propagandistának művészek valamelyik oldalra. Valahol ez érthető is, mert a legszínvonalasabb amerikai független filmek sem kapnak jellemzően 10 milliónál többet a költségvetésre. Lásd például a 2024-es független filmes Odüsszeusz feldolgozást Ralph Fienas-szal. Ott is, ha jól emlékszem, csak cirka 4 millió dollárt sikerült összekalapozni a költségvetésre.
nick név júl. 21. 13:31:00 Előzmény Danzodavid
(47/89)
Nem biztos, hogy a bújtatott módozat végeredményben az összképet tekintve esztétikusabb, vagy kevésbé káros. Nyilván a professzionális, szép fényképezés ezt a bújtatottságot elkendőzni, legitimizálni szándékozik és a képregényfilmeken szocializálódott közönség túlnyomó többségénél ez az eszköz működik. Csak így nem autonóm gondolkodású, adott esetben kritikus polgárok születnek meg, hanem jó fogyasztók, akik csak szórakozni akarnak, és végül is jelenleg ez a nagy stúdiók érdeke.

cenzeldurry kollégával teljesen egyetértek, szépen megfogalmazta a formai jegyeken túli tartalmi hiányosságot, avagy a másítás lényegét.
Sz. Péter júl. 21. 11:36:33 Előzmény Hero Warriors
(46/89)
Kérdés, hogy melyik hasonló témájú filmekhez hasonlítjuk?
- Ulysses (1954) Kirk Douglas
- L'Odissea (1968) Bekim Fehmiu
- The Odyssey (1997) Armand Assante
- The Return (2024) Ralph Fiennes
10/10
Hero Warriors júl. 21. 10:39:56 10/10
(45/89)
A film egyik legnagyobb erőssége szerintem a történetvezetés. Lenyűgöző, ahogyan Nolan felépíti és összefűzi a különböző szálakat, miközben végig fenn tudja tartani a figyelmet. Rengeteg ötlet és kreativitás érződik azon, ahogy a klasszikus történetet modern filmes eszközökkel dolgozta fel. A film nem próbálja túlmisztifikálni az eseményeket, inkább egy emberközelibb oldalról mutatja be őket, ami nekem szinte mindig tetszett.

A castinggal kapcsolatban ugyan voltak fenntartásaim, de végül ez sem bizonyult zavarónak, és összességében nem vont le az élményből (bár nyilván még jobb lett volna ezen döntések nélkül).

A színészi játék is jó volt. Tom Holland szerepeltetésével kapcsolatban eleinte voltak kétségeim, de végülis kellemesen meglepett, és nem okozott csalódást. A többi színész is remekül hozta a karakterét. A zene pedig külön pozitívum volt számomra: az Oppenheimerrel ellentétben itt egyáltalán nem éreztem túl hangosnak és zavarónak.

Összességében: szerintem ebből a történetből nem nagyon lehet jobb filmet készíteni, úgyhogy nekem ez egy 10/10.
7/10
Danzodavid júl. 21. 03:42:06 7/10
(44/89)
Casting: 3
Színészi játék: 7
Dramaturgia: 9
Látvány: 6
Zene: 9

Összesen: 6,8 ≈ 7 csillag

Pozitívum: Esztétikus képek. A zene gyönyörű és nagyszerűen harmonizál a cselekmény folyásával. Az egész filmnek van egy kellemes ambient, meditatív atmoszférája. Egyes színészek játéka kifejezetten élvezhető.

Negatívum: Az általam nagyra becsült kulturális és etnikai sokszínűség alapjáraton egy nagyon fontos és értékes dolog lenne, de itt ennek egy szánalmas, anakronisztikus woke utánzatát kapjuk. Ez a film kiválóan alkalmas lett volna arra, hogy az eredeti eposzt ihlető korszakhoz hűen a bronzkori nagy civilizációkat és kultúrákat hitelesen bemutassa kulturális és valódi etnikai sokszínűségében. Nagyszerű lett volna látni autentikus görög, etióp, nubiai, anatóliai, egyiptomi etnikai háttérrel rendelkező mediterrán színészeket. Ehelyett például kaptunk egy raszta regőst, egy koreai (sic!) származású akháj harcost, egy csomó skandináv-germán ábrázatú görög harcost stb. Szintúgy az építészet és minden más is teljesen anakronisztikus. Odüsszeusz vikingkori hajón járja be a fél világot, Trója pedig egy neolitikum korabeli városkára hasonlít, legkevésbé sem egy bronzkori metropoliszra és lehet ezt bőven sorolni még...

(Ez a film 10-es skálán kb 8-as szinten woke. De ezt nagyon igényesen leplezi. Közel sem olyan ócska mint nagyon sok jobbról/balról ideológiailag erősen fertőzött film szokott lenni.)
10/10
culas25 júl. 20. 21:47:55 10/10 Előzmény csonakos
(43/89)
Engem kicsit zavart az Imax. Kb a terem felében ültünk, felirattal néztük, de nekem egyszerűen túl nagy a vászon, nem tudom úgy befogadni a látottakat, mint egy hagyományos szélesvásznú filmnél.
Ettől még lehet, hogy valakinek bejön. Én másodjára klasszikus vaszmon nézném meg szívesebben.
10/10
culas25 júl. 20. 21:45:07 10/10
(42/89)
Nem tudom, adtam -e már 10/10 pontot bármire is. Talán egy-két alkalommal.
Lehet ha 2-3 napig érlelném magamban a véleményem, objektív szempontok alapján 1-2 ponttal kevesebbet adnék.

De most, a mozi után kb egy órával, úgy érzem engem kilóra megvettek. Miközben a finálét néztem, amellett hogy néha megkönnyeztem, konkrétan mondogattam magamban, hogy "nem hiszem el, mennyire zseniális".

A látvány, a zene, a történetmesélés egyik legmagadabb szintű együttállása ez a film.

Persze, nem újszerű, nem különösebben okos, nem is a leglátványosabb. De olyan szinten van minden a helyén benne, hogy nekem ez katartikus élmény volt. A legnemesebb hatásvadászat. Mintha Nolen minden filmje egy gyakorlat lett volna ahhoz, hogy megalkossa az Odüsszeiát.

A színészek se rosszak. Matt Damon talán maga is elvinné a hátán a filmet, de azért jobb így, hogy a többiek is odateszik magukat. Charlize Theron sok játékidőt nem kap, de tökéletes, Tom Holland nekem először tetszik a vásznon, de most kifejezetten korrekt. Ellen Page nem oszt nem szoroz, arra jó volt amit el kellett jászania, viszont Zendaja és Ann Hathaway sajnos rosszak, Zendaja szerintem már zavaróan rossz.
(Még a végén mégis csak levonok egy pontot :D )

De bármilyenek is legyenek a színészek, itt a főszereplő a rendező. A színészek csak sodródnak.
Aki alapból nem szereti Nolent, annak ez se fog tetszeni. De aki szereti átadni magá ennek a fajta nagybetűs mozinak, az viszont szerintem imádni fogja.
1/10
Kaszás79 júl. 20. 19:34:09 1/10
(41/89)
Egy újabb film a woke-gender jegyében ami meghamisítja az eredeti történetet!
Nincs semmi jó a filmben.
9/10
Amalia Capri júl. 20. 16:22:12 9/10
(40/89)
​Nolan szerencsére nem akarta a 21. századi trendekhez igazítani Homérosz eposzát. A film legnagyobb erénye a hihetetlenül nyers, kézzelfogható atmoszféra: köveket, szelet és valódi tengert kapunk.
​A színészgárda zseniális. Matt Damon fáradt, méltóságteljes Odüsszeusza viszi a hátán a filmet, Tom Holland ismét bebizonyítja, hogy nagyszerű drámai színész, Robert Pattinson pedig puszta jelenlétével is súlyt ad a vászonnak.
​Az egyetlen, ami kizökkentett, az ami vizuálisan annyira eltért az antik forrásoktól és hagyományoktól, hogy számomra kissé megtörte a történelmi atmoszféráját.
​Összességében ez egy monumentális, elgondolkodtató mozi. Nolan ismét megmutatta, hogyan kell a múltat tiszteletben tartva látványos, de egyáltalán nem üres filmet készíteni. Ritka az ilyen film manapság
6/10
cenzeldurry júl. 20. 10:50:25 6/10
(39/89)
Izgalmas film, de az alapvető mondandót, ezáltal a lényeget, a belső küzdelem esszenciáját, azt, hogy minden egyes próba valójában egy hatalmas metafora az ember egy nehézségére, Nolan teljesen kifelejtette. Hollywood-i akciófilm lett, aminek nincs mondanivalója, talán azon kívül, hogy a háború rossz (inkább bele se kezdek, hogy ez mennyire nevetséges az odüsszeia kontextusában).. A megjelenítés szép volt szerintem, a végső leszámolás viszont komolyan vehetetlen.
7/10
ardian júl. 20. 05:53:23 7/10
(38/89)
Hát-hát... túl sok volt az akciójelenet és kevés a történetmesélés. Egy csomó részt kihagytak belőle, pl. Nauszikát, hogy több csihi-puhi lehesen benne. Pedig azért szeretem jobban, mint az Iliászt, mert nem a háborúról, hanem egy kalandos utazásról szól ez az eposz.
10/10
eagly júl. 20. 01:50:43 10/10
(37/89)
10/10 elmentem pénteken magyar szinkronnal megnézni,annyira epic volt elmentem ma IMAX-ben megnézni angolul is,szkeptikus voltam nagyon de hatalmas pozitív csalódás volt
10/10
nokedli80 júl. 19. 21:29:07 10/10
(36/89)
Nagyon jó volt 10/10 Itthoni mozi is meglesz. 🍻
10/10
Kiskun júl. 19. 13:35:21 10/10
(35/89)
Nagyon tetszett. Még 1x biztosan megnézem.
csonakos júl. 19. 13:06:03
(34/89)
Megéri IMAX moziban látni? Úgy látom csak egy van Budapesten az Arénában.
Sz. Péter júl. 19. 11:13:42 Előzmény Sanyiamacska
(33/89)
Akhilleusz nem szerepel a filmben.
8/10
Sanyiamacska júl. 19. 08:15:15 8/10
(32/89)
Meglepően jól sikerült. És a mondanivalója is remek.

Szépen taccsra estek az expertek akik már bukást vizionáltak, csak mert van benne egy vékony Achilleus és néhány fekete bőrű ember.

Csillagok között óta ez a legjobb Nolan film, természetesen csak Imaxben szabad nézni.

Az ilyen filmek tartják fent a mozit, a horrorisztikus jelenetek is f@szantosak voltak, szívesen látnék egy teljes horrort Nolantől.

10/8
Alesanna júl. 19. 07:31:18
(31/89)
Végre egy igazán jó film. Fordulatos, izgalmas, hatásos. A szereplők zseniálisak, Matt Damonnak meglepően jól áll ez a szerep, abszolút hitelesen hozta a karaktert. Én nem igazán szeretem a durva, öldöklős filmeket, de valamiért ez most betalált, végig a hatása alatt voltam és nem éreztem hogy eltelt csaknem 3 óra.
5/10
cincinatus júl. 19. 00:54:36 5/10
(30/89)
Nagyon szeretem Nolan filmjeit, de ez most nem hozta a szokásos szintet. Az eredeti művet alaposan átértelmezte és kifejezetten lassú lett. Értem a komor hangulatot és a főhős belső vívódását, de ettől még nem kellett volna ennyire lassúnak lennie. Bőven lett volna tér pár akciódúsabb jelenetre és kicsit aktívabb történetvezetésre. Ez a film komolyságát nem vette volna el. Összességében ehhez most nem jól nyúlt hozzá.