Téma: Panelsztori

8/10
luci87 2023 nov. 21. - 08:51:49 8/10
(15/15)
Erdekes film,nosztalgia gyerekkorombol,mikor varosunkban is sorra épültek a panelok.Erdemes megnezni
6/10
-csengõzoli-- 2013 jan. 29. - 23:37:07 6/10
(14/15)
Már többször is elõfordult,hogy elolvastam a Porton fellelhetõ hozzászólásokat, megnéztem a filmet és felmerült bennem a kérdés,hogy: Tényleg ugyanazt a filmet néztük?
Így volt ez az elsõ commentemre sarkaló Hacock-nál is, melyet agyon dicsértek, én meg kijöttem róla a moziból.
Így volt egy pl. az Asterix és Cleopátránál is,melyen -kis túlzással- még csak el sem mosolyodtam.
És így volt ez ennél a filmnél is. (mely az elõbbiekkel nem egy kategória, az igaz.)
Vígjáték? Ez?
Egyesek végigröhögték?
Szerintem ez sokkal inkább tragikomédia, tele nyomasztó, idegesítõ helyzetekkel, figurákkal.
Realista ez tény, de nem is különösebben érdekes, nem is különösebben ötletes, nem is vicces.
Nem tetszett.
10/10
nagi 2013 jan. 29. - 12:08:21 10/10
(13/15)
Két napja láttam. Szerencsés vagyok. Zseni ez a nõci!!! Szinte végigröhögtem az egészet, miközben iszonyat nyomasztó volt (azok a lengõ panelek - a frász tört ki a láttukon!). Annyira valódi, annyira tragikomikus! És micsoda karakterek!
verdeleth 2009 jún. 19. - 02:53:49
(12/15)
végre sikerült megszereznem Sajnos magyar felirat nincs hozzá, de aki tudja nézze meg. Egyébként a Filmmúzeum játssza hamarosan a Játék az almáért c. szintén nagyon jó filmjét.
Vinogradov 2008 okt. 01. - 11:15:56 Előzmény Vinogradov
(11/15)
Ebben a kontextusban egyébként már sokkal jobban érthetõek a Kapa-Pepe korszak produkciói is...
10/10
alex4427 2008 szept. 27. - 16:56:56 10/10
(10/15)
Én nem helyesbítek!:)
Érdekes, elgondolkodtató - amit írsz!
Vinogradov 2008 szept. 27. - 16:34:42
(9/15)
Helyesbítenék:

igenis, a hatalom természetrajzáról szólnak, de nem a hatalmat elítélõ módon, hanem mindig az emberi - elnézést a triviális kifejezésért - mocskot emelik piedesztálra...

Szemléltetésképp elég, ha megemlítem, mikor a "Szegénylegények" végén a szerencsétlenek afeletti örömükben, hogy amnesztiát kapnak, eléneklik a "Kossuth Lajos azt üzente..." kezdetû dalt, de ezt követõen bizony mindent megsemmisítõen zendülnek fel orgonán a Gotterhalte omnipotens (orgona = mindenek felett álló, megfellebbezhetetlen hatalom) dallamai, miközben a foglyok fejére zsákot húznak (zsák = kollektivizálás, elszemélytelenedés - értsd mindenkori (itt elsõsorban a kommunista) diktatúra)...
És nekem itt akkor azt kellene éreznem, hogy legjobb ha befogod a pofád, mert a mindenkori elnyomó hatalom láncait te a büdös életben nem fogod tudni lerázni...

(Elnézést a meglehetõsen vulgáris megfogalmazásért.)

Na, köszönöm szépen, ebbõl én nem kérek!

(És akkor még semmit sem mondtam Jancsóról, az emberrõl...)
10/10
alex4427 2008 szept. 27. - 15:23:19 10/10
(8/15)
"...a filmjei nem a hatalom természetrajzáról, hanem annak FETISIZÁLÁSÁRÓL, MINDENEK FÖLÉ EMELÉSÉRÕL SZÓLNAK..."

Hm! Erõsen elgondolkodtató, amit írsz!
Vinogradov 2008 szept. 27. - 13:23:06 Előzmény alex4427
(7/15)
"Jancsó Miklós???
Hát, aligha. Ugyan az un. rendszerváltás elõtt igen kitûnõ filmeket csinált, a hatalom természetrajzáról..."

Ugyan kérem!
Jancsó talán szent és sérthetetlen?
Nem volt tehetségtelen valaki, de a filmjei nem a hatalom természetrajzáról, hanem annak FETISIZÁLÁSÁRÓL, MINDENEK FÖLÉ EMELÉSÉRÕL SZÓLNAK, vagy tényleg annyi a slussz bennük, hogy meztelen nõk rohangálnak bennük a Magyar Ugaron.

Legyünk nagyon büszkék arra, amink van, de arra ne, amink nincs!

Azért persze Jancsónak is van néhány jó filmje (Így jöttem pl.), de egyáltalán nem olyan formátumú rendezõ, mint egy Fábri Zoltán vagy egy Szabó István - hogy csak a legnagyobbakat említsem.



"... de a pénz-hatalmi rendszert vagy nem érti (amit nem feltételezek!) vagy túl nagynak, erõsnek tartja. Õ már nem kockáztat. Csak marháskodik, blöfföl!"

A Kapa-Pepe korszakot nem minõsíteném. Egyetlen jó filmje, amit a rendszerváltás óta csinált, a Lámpást adott az úr kezembe Pesten, azt is Lovasiék közremûködésének lehet buzgón köszönni.
10/10
alex4427 2008 szept. 26. - 20:56:30 10/10 Előzmény Vinogradov
(6/15)
Jancsó Miklós???
Hát, aligha. Ugyan az un. rendszerváltás elõtt igen kitûnõ filmeket csinált, a hatalom természetrajzáról, de a pénz-hatalmi rendszert vagy nem érti (amit nem feltételezek!) vagy túl nagynak, erõsnek tartja. Õ már nem kockáztat. Csak marháskodik, blöfföl!
Vinogradov 2008 szept. 26. - 15:54:14 Előzmény alex4427
(5/15)
"Tarr Béla elõtt!:)

Bár a Panelkapcsolatok nekem is az egyik kedvencem, de Vera Chytilová groteszk, szatirikus látásmódja, a Panelsztori közelebb áll hozzám. (Rá is kattintottam most a tízesre!)"

Örülök, hogy nem csak én kedvelem Vera Chytilová filmjeit. Amihez csak hozzá tudtam jutni tõle magyarul/angolul/németül (csehül sajnos nem tudok), ahhoz hozzá is jutottam a közelmúltban (ez a folyamat a zseniális "Egy faun megkésett délutánja..." c. filmje megtekintése után realizálódott). Ez a rendezõnõ gyakorlatilag teljes életmûve a hatvanas évek derekától a csehszlovákiai módszerváltásig - sajnos azóta készült egyetlen filmjéhez sem tudtam hozzájutni.
Bár a Panelsztori kiemelkedõ helyet foglal el a gazdag Chytilová-i életmûben,
Tarr Béla viszont iskolát teremtett a Panelkapcsolattal, amely Chytilová ezen filmjérõl, bármily zseniális, nem mondható el.
Nem úgy mondjuk néhány más alkotásáról... (És Tarr Béla egyetlen 1988 óta készült filmjérõl sem mondható el, hogy iskolát teremtett volna... (SÕT!))



"És, hogy Chytilová nem felejtett el filmet készíteni, bizonyítja a legújabb: "Szép pillanatok" (Hezké chvilky bez záruky) c. filmje. (Ez utóbbi filmjét, ha jól tudom, kétszer vetítették Magyarországon, egyszer Pécsett, a filmünnepen, és egyszer az Örökmozgóban a cseh filmnapokon).
Az új filmje is kritikus, groteszk, ahogy azt Chytilovától megszoktuk. A Szép pillanatok a mai Csehországban játszódik. Láthatóan a "szép új világ" sem nagyon tetszik a rendezõnõnek. Zárójel: a mi nagy öregjeink vajon miért nem készítek rendszerkritikus (újrendszer-kritikus, természetesen!) filmet!?"

Sajnos nem nagyon értesültem sem a film létezésérõl, még kevésbé a vetítéseirõl.
Most már figyelni fogom, hogy esetleg valahol megtekinthetõ-e még?

S vajh miért nem propagálták/propagálják nálunk kicsit nagyobb intenzitással ezt az alkotást - vagy az õ rendszerváltás óta készült más filmjeit?
S vajh ki fog újrendszer-kritikus filmet készíteni Magyarországon?
JANCSÓ MIKLÓS???
10/10
alex4427 2008 szept. 24. - 12:10:25 10/10
(4/15)
Tarr Béla elõtt!:)
Bár a Panelkapcsolatok nekem is az egyik kedvencem, de Vera Chytilová groteszk, szatirikus látásmódja, a Panelsztori közelebb áll hozzám. (Rá is kattintottam most a tízesre!)
És, hogy Chytilová nem felejtett el filmet készíteni, bizonyítja a legújabb: "Szép pillanatok" (Hezké chvilky bez záruky) c. filmje. (Ez utóbbi filmjét, ha jól tudom, kétszer vetítették Magyarországon, egyszer Pécsett, a filmünnepen, és egyszer az Örökmozgóban a cseh filmnapokon).
Az új filmje is kritikus, groteszk, ahogy azt Chytilovától megszoktuk. A Szép pillanatok a mai Csehországban játszódik. Láthatóan a "szép új világ" sem nagyon tetszik a rendezõnõnek. Zárójel: a mi nagy öregjeink vajon miért nem készítek rendszerkritikus (újrendszer-kritikus, természetesen!) filmet!?
Vinogradov 2008 szept. 24. - 11:09:17 Előzmény Vinogradov
(3/15)
Akkor vajon többen megnézik-e, ha azt mondom, hogy Tarr Béla Panelkapcsolata után a második legjobb mozgóképes anyag, amit valaha lakótelepen rögzítettek...
Vinogradov 2008 aug. 25. - 14:41:20 Előzmény Vinogradov
(2/15)
Sajnos én voltam az egyetlen...

És, gondolom, szerda délután után sem leszünk többen.
Vinogradov 2008 jún. 03. - 10:14:48
(1/15)
Na tessék!

A Filmmúzeum valósággal elkényeztet minket a Vìra Chytilová filmekkel.

Többször leadták már a rendkívüli, kellemes, szellemes, ironikus '82-es Egy faun megkésett délutánját, vasárnap pedig láthattuk minden idõk egyértelmûen legnagyobb az AIDS-problémával foglalkozó filmjét, a '88-as Egyet ide, egyet odát.

Ez a film a cseh újhullám rendezõnõjének fõ mûvei közül való. Sajnos még nem láttam, de ez az állapot csak ma délutánig tart...
Remélem nem én vagyok az egyetlen, aki így véli...