twillight 2011 márc. 14. - 21:06:21 Előzmény miénkittatér
(66/86)
Errõl beszéltem én is. De ekkora kilengés szerintem nem lehetséges.
miénkittatér 2011 márc. 14. - 13:30:23 Előzmény twillight
(65/86)
Ha már így eltûnt még egyszer, írjuk le a helyes megoldást. 90 fokos ingadozás, úgy kell elképzelni. Hogy a mostani tengely jobbra-balra kileng 45-45 fokot.
Az azt jelenti, hogy mondjuk Budapest egyszer az egyenlítõ környékére kerül, aztán rá pár hónapra meg az Északi-sark helyére. Ami igen csak befolyásolja a klimatikus viszonyokat.

Remélem ez már sértõdés nélkül elfogadható:)))
10/10
NANU..! NANU..! 2011 márc. 14. - 01:36:25 10/10 Előzmény twillight
(64/86)
Hát,... akkor nincs miért aggódnod és remélem igazad lesz. ;)))

De szerintem emberi élet ciklusi mértékkel nézve nem tök mindegy, hogy 1500 év vagy 1,5 milliárd, mert szerintem mi emberek elintézzük mi magunkat hamarább, mint gondolnánk… :)))
twillight 2011 márc. 13. - 14:31:47
(63/86)
Mi a tököm kezdjek párszáz oldal anyaggal? Gondolod majd most jól elolvasom, hátha?

Amúgy kizártnak tartom hogy bármely égitest 90 foknyit ingadozna a tengelyével (hogy egyszer függõlegesen, egyszer meg vízszintesen álljon a ciklus két végén).
miénkittatér 2011 márc. 13. - 13:50:18
(62/86)
Valójában csak 85 fok:)))

A "szép is lenne" klassz érv , de nem elég meggyõzõ:)
Hogy ne menjünk fölös szócsatába, meg hát írjak bármit is, ha "szép is lenne" választ kapok, inkább legyen itt egy szép diplomamunka:
http://mek.niif.hu/00500/00558/html/

Ár-apálytól, Földtengelyig, klímahatásokig mindenre ki tér , mit épp most boncolgatunk.
twillight 2011 márc. 13. - 07:53:25
(61/86)
Szép is lenne, ha a Föld tengelye 90 fokot kilengene!
A Föld nem egy õrült búgócsiga.
Io 2011 márc. 12. - 20:52:37
(60/86)
Ennél értelmesebben már aligha lehet elmagyarázni. :)
miénkittatér 2011 márc. 12. - 20:52:35
(59/86)
Mármint akkor ingadozna így a Föld, ha nem lenne Hold. Csak hogy érthetõ legyek.
miénkittatér 2011 márc. 12. - 20:49:53
(58/86)
Rosszul értelmezted. Az évszakok nem tudnak szélességi fokonként tagozódni. Mert a Föld tengelye 90 foknyi ingadozásban van. NEM STABILAN 90 fokon áll a tengely!!!! Hanem annyit ingadozik!!!

Ez pont hogy katasztrofálisan szélsõséges hõfokingadozást eredményez.

A Hold egyébként nem csak a felületével fogja fel a meteorokat, hanem a gravija el is téríti õket. Persze nem nagy védelem, de amit eltérít vagy felfog az sem okoz már kárt.És a felszínét nézve azért foghatott már fel ezt-azt:)
Io 2011 márc. 12. - 19:50:01 Előzmény twillight
(57/86)
Bocs, azt hittem ezt te élvezed :)
twillight 2011 márc. 12. - 19:39:51 Előzmény miénkittatér
(56/86)
Ha a Hold nem lenne, és minden úgy lenne ahogy írod (azzal a résszel nem vitatkozom, biztos igazad van), akkor éppenhogy tökéletesen STABIL lenne a klíma. Szélességi fokonként tagozódnának az "évszakok", így elkerülve pl. a veszélyes hõingást, ami most van. Természetesen a mostani állapotoktól tökéletesen különbözõ lenne, de nem kizáró ok.

A Hold pajzs-szerepe elenyészõ, említésre alig érdemes. Olyan, mintha a céltábla legközepére ráfognánk, hogy elengedhetetlen szerepe van abban hogy el lehessen találni a céltáblát.

A Föld mágnesességérõl passz. Lévén millió években számolunk, szerintem az evolúció le tudná küzdeni a problémát.
twillight 2011 márc. 12. - 19:34:10
(55/86)
Hm, lássuk csak: a Hold ha KÖZELEBB van a Földhöz, akkor jobban vonzza a felszínen lévõ dolgokat, ezáltal magasabb lesz a vízszint.

Hm, szóval szerinted a TÁVOLABB van, akkor nõ a tömegvonzás?
Egyértelmûen tévedsz.
miénkittatér 2011 márc. 12. - 13:50:34
(54/86)
Hát azért ez sem igaz, így teljesen
Kezdõdik ott, hogy a Hold stabilizálja a Föld tengelyének imbolygását. A Hold nélkül a Föld tengelye kb 90 foknyi tartományban imbolyogna. Ez megszüntetné a hagyományos évszakokat. Egy teljesen kiszámíthatatlan idõjárás jönne létre plusz és mínusz 60 fok körül változna a hõmérséklet minden rendszer nélkül.

Aztán a Föld forgási periódusa 8 óra lenne. Ez eleve megváltoztatja a légmozgásokat.Hatalmas szélviharok lennének.10-20 méteres hullámokat verne a partoknál. A fák átlagmagassága sokkal kisebb lenne, madarak, rovarok nem tudnának repülni.Az élõlényeknek a 12 órás élelemszerzési periódusa 4 órára csökkenne.

A kutatók egy része szerint az ár-apály jelenség hatással van a Föld magjában lévõ dinamó effektusra. Így megszûnése akár a magnetoszféra elvesztését is jelentené. Ami végzetes lenne.

Sõt beszélhetünk arról is, hogy a Hold a távolodásával egyre kisebb védelmet nyújt a meteorok ellen.Nagyobb eséllyel trafál minket telibe egy (részleges)kihalást okozó meteor.

Szóval az sem lehetetlen, hogy ez így mind együtt majd kifog az evolúción és kihal az élet. Bár teljesen biztos nem, mert az alacsonyabb létformák ezt vígan elviselik még.

De ez tényleg csak részletkérdés, mert olyan szinten nem érint az emberiséget a sok millió éves távlatai miatt... Nem tudom Nanu hogyan szülte meg azt az 1500 évet, de valamit nagyon elmatekozott:DDDD
10/10
tombenko 2011 márc. 12. - 08:26:19 10/10 Előzmény NANU..! NANU..!
(53/86)
Na, ennek fuss neki még egyszer! Valahol ott kezdõdik, hogy szorzás...
twillight 2011 márc. 12. - 06:58:23
(52/86)
Ja, amúgy a Hold távolodása semmilyen katasztrófát nem okoz, éppenhogy ellenkezõleg: megszûnteti a katasztrófákat.

Mert mit is okoz a Hold? Az árapályt (legalábbis annak fõ felelõse).
Tegyük fel, távolodik a Hold oly mértékben hgy végül el fog szakadni a Földtõl. Ennek léptéke minimum millió éves idõskálán mérhetõ. Tehát szép lassan, evolúciós/geológiai idõskálán történik a távolodás, ami annyit jelent, hogy a földi élõvilágnak bõven van ideje alkalmazkodni a dologhoz.
twillight 2011 márc. 12. - 06:54:13
(51/86)
Mi lenne, ha egy asztrofizikust nyaggatnál helyettem?

Amúgy:
A jelenlegi adatok alapján a Hold a Földbõl szakadt ki, és valóban mérhetõ egy távolodás.
Azonban:
- ezen távolodás megállhat
- ezen távolodás ölthet periodikus jelleget (egy ideig távolodik, aztán közeledni kezd)
- ha évmilliókban van idõ gondolkodni, azt már megtettem
- minden egyéb amire itt és most személy szerint nem gondoltam.

A lényeg, hogy NanuNanu nevéhez méltó idiótasággal hivatkozik egy olyan "forrásra", ami azt igyekszik (többek közt a Hold távolodásával) igazolni, hogy a Föld (és vele a világegyetem) 6000 éves. Ez merev ostobaság.
Io 2011 márc. 11. - 21:40:03 Előzmény twillight
(50/86)
Akkor hogy megy ez ám?
Ez fizika. És én sem egy keresztény honlapról szedtem. Annyit helyesbítenék, hogy nem évezredekben, hanem évmilliókban kell gondolkodni. Minden változás, legyen az bármilyen kicsi is, de ha folyamatos, akkor elõbb utóbb számolni kell a hatásával.
twillight 2011 márc. 11. - 07:44:26
(49/86)
Na azért ez nem úgy megy ám. Ezt egy ostoba, kreácionista (keresztény) honlapról szedted, aminek semmi alapja nincs.
miénkittatér 2011 márc. 11. - 02:03:41
(48/86)
azt azért vágod, hogy az csak 60 méternyi eltérés 1500 év alatt:))))))) Az ellipszis alakú pálya miatt átlagosan 40 ezer Km a Földtõl való távolság ingadozása ,gondolod az a 60 méter jelent valamit? :DDDD
10/10
NANU..! NANU..! 2011 márc. 11. - 01:20:22 10/10 Előzmény twillight
(47/86)
Jaj, bocsi elfelejtettem... :)
Hát a kérdésedre a válaszom, hogy a hold távolodik a földtõl évente 3,8 cm-el és kb. 1500 év multával a hold elszakad a föld tömegvonzásából és már elõtte is és utána is végzetes katasztrófák fogják érni a földet, így nem kell 1,5-4-5 milliárd év, hogy elpusztuljunk... ;)