Napfényes hétfők

Bakancslistához adom
Los Lunes al sol
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott spanyol-francia-olasz filmdráma, 109 perc, 2002

Értékelés:

18 szavazatból
Szerinted?

Egy észak-spanyolországi hajógyárból elbocsátott munkásemberek sorsáról kapunk körképet az érzékeny rendező szemével. A haveri kör minden hétfőn szokott összejönni Rico (Joaquín Climent) kocsmájában, aki egyedüliként tudott szakmát váltani közülük. Santa (Javier Bardem) a hangadójuk, aki összetartja a széteső csapatot. A többiek előtt mindenki kicsit kifesti családi és szerelmi életét, amelyet pedig képtelen szinten tartani. Reina (Enrique Villén) biztonsági őr lett, ez ritka jó hír errefelé. Amador (Celso Bugallo) kedélyes alkoholistává vált, de hát egyikük sem ihat pénzhiánya miatt annyit, amennyit bírna. José felesége előbb talál munkát magának, ettől a büszke férfi még elkeseredettebb és feszültebb lesz. Az öregfiúk törékeny barátsága jelenti mindannyiuk emberi méltóságát. Öt spanyol Oscart, azaz Goya-díjat nyert az elmúlt év spanyol sikerfilmje.

"A Napfényes hétfők egy fiktív spanyol iparvárosban játszódik. A hajógyár bezárása után az elbocsátott negyvenes-ötvenes férfiak a remény és a kilátástalanság között őrlődve Rico kocsmájában verődnek össze, itt iszogatnak és beszélgetnek. Torokszorító Lino alakja, aki egymás után jár meghallgatásokra, eredménytelenül. A fiával együtt tanul informatikát, mindent megtesz, hogy fiatalabbnak látszódjék, mint a kora, és a keze izzad a munkaadókkal való találkozások előtt. Tökéletes ellenpontja a Javier Bardem megformálta Santa, a kis társaság lelke, aki minden helyzetben megtalálja, miként érezheti jól magát. (...) A Napfényes hétfőknek minden esélye megvan arra, hogy sikerfilm legyen: mindenki arról fog beszélni, hogy Bardem milyen jól hozza a munkást, és milyen szórakoztató is lett a film komor témája ellenére."

A Filmvilág 2003 áprilisi számában megjelent cikk alapján.

Stáblista:

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
8/10
trudy 2013 jún. 11. - 01:18:54 8/10
Jó film. Megvolt a maga európai hangulata, realisztikus, a dráma és a komédia aránya megfelelõ, a színészek jól alakítanak. Talán még újra is nézném.
10/10
Bucedli88 2013 febr. 04. - 19:59:48 10/10
Most néztem meg a filmet. A szomorú valóságot tárja elénk, hisz a munkanélküliségrõl szól ami manapság már minden országban sajnos aktuális téma. Kis hazánkban is szintúgy mint Spanyolországban. A színészekrõl csak annyit hogy levettek a lábamról az alakításaikkal, fõleg Bardem. Õ nagyon hiteles volt ebben a szerepben (is). Jó film lett nagyon.
perry 2009 máj. 20. - 15:50:30
Természtesen, bár csodáloztam is a néhány szó magamról tükrében ezen a hsz.-n . :)
perry 2009 máj. 20. - 09:26:01
Ha már elmentünk a személyeskedés ingoványos talajára, az én elképzelésem az volt, hogy "banálisan egyszerû" = nem cikornyásan kanyargó megemelt szimbólumokkal csordogáló történet.
Lehet, hogy nem a megfelelõ szóösszetétel.
A második kérdésfelvetésed : A mindennapjaimat úgy idézi, hogy voltam már munkanélküli mint sokan mások, akár 3 diplomával is.
Szóval, ah mind 1, remélem sikerült mindenrõl megfelelõen tájékoztatni.
perry 2008 máj. 02. - 00:10:21
Bizony van az úgy , hogy van a jobbnál jobb film.
perry 2008 máj. 01. - 18:39:54 Előzmény disab
Természetesen, de mi film õrültek mind azok vagyunk :D
disab 2008 máj. 01. - 11:10:24
Valóban nagyon jó film! Én személy szerint már többször is megnéztem. (Lehet, h mazochista vagyok? :))
perry 2008 máj. 01. - 09:40:00
Ezt a filmet Bardem hordozza a vállán és mint tudjuk ez a színész képes erre a feladatra. Betölt és elvarázsol, / Belsõ tenger/ ha kell gonosz, /Nem vénnek való vidék/ vagy rekesz izmainkat csiklandozva nevettet /Szájból szájba/.
Persze könnyû neki aki a színészetet az anyatejjel szívja magába olyan mamától mint Pilar Bardem és az apuka Carlos Encinas, bár a nagyszülõk is besegítettek hiszem egy egész színész dinasztriáról van szó.
De vissza a filmhez. Banálisan egyszerû történet és még is ebben rejlik a mozi drámaisága. Az olyan történet választásban amirõl gondolhatjuk, átélhetjük, vagy átéltük milyen az amikor elveszti az ember a létbiztonságát. Ettõl annyira átélhetõ és nagyon közeli a film.
Felesleges most itt spoilert nyomni, nézzétek a
mozit és ha tetszett, vagy nem írjatok ide a fórumba. :)