Trója

Bakancslistához adom
Troy
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai-máltai-angol történelmi kalandfilm, 163 perc, 2004

Értékelés:

868 szavazatból
Szerinted?

Az ókori Hellászban az irodalom talán legismertebb szerelmespárja - Parisz, Trója hercege (Orlando Bloom) és Helené, a spártai hercegnő (Diane Kruger) - ártatlan találkozásából akkora háború robban ki, ami egy egész civilizáció végromlását fogja előidézni. Parisz elszereti és elrabolja Helenét férjétől, Meneláosz királytól (Brendan Gleeson), és ez nem maradhat megtorlás nélkül. És aki Meneláoszt sérti meg, az megsérti bátyját is, Mükéne hatalmas királyát, Agamemnónt (Brian Cox), aki azonnal hadba hívja a görög seregeket, hogy Trója ellen vonuljanak, visszaszerezzék Helenét és fivére becsületét. Agamemnónnak kapóra is jön ez az eset, hiszen végtelen kapzsiságában régóta feni a fogát Ilionra: ha elfoglalja Tróját, övé a teljes Égei-tenger, és megerősíti hatalmát máris óriási birodalma felett. Ilion, a fallal körülvett város, amit Priamosz király (Peter O'Toole) irányít és fia, a nagy Hektór herceg (Eric Bana) véd, olyan fellegvár, amit még soha egyetlen sereg sem tudott bevenni. Hogy Trója győz, vagy elbukik, az egyetlen ember döntésén múlik: sikerül-e megnyerni a háborúnak Akhilleuszt (Brad Pitt), az ókor leghatalmasabb és legtekintélyesebb hadvezérét? Akhilleusz öntörvényű, lázadó és a szóbeszéd szerint sebezhetetlen, nem hódol be senkinek és semminek, csak saját dicsőségéért harcol. Az örök hírnév iránti csillapíthatatlan étvágya veszi rá, hogy Trója alá vonuljon Agamemnón zászlaja alatt - de végül a szerelem lesz az, ami meghatározza sorsát. Két civilizáció fog összecsapni a becsületért és a hatalomért. Ezrek fognak elesni a dicsőségért vívott harcban. És egy egész nép fog eltűnni a föld színéről - a szerelemért.
Bemutató dátuma: 2004. május 13. Forgalmazó: InterCom

Stáblista:

Szereplők

Díjak és jelölések

  • Oscar-díj

    2005
    Legjobb jelmeztervezés jelölés: Bob Ringwood

Hozzászólások

Szerinted?
7/10
sawyerx 2023 jún. 12. - 20:55:48 7/10
Összetenném a két kezem, ha még készülne manapság ilyen "szar film", mint ez. Látványban, csatákban, karakterekben lassan 20 év távlatából is megállja a helyét. A nyálas jelenetek elenyészők, az pedig külön tetszett, hogy Agamemnón és pár vezetőjén kívül a főhősök közül mindenki belátja, mennyire egy ostoba háború ez, nincs a klisés dilemmázás és pátoszi hazaszeretés. Parisznak és Agának kellett volna egy rövid párbajban lerendezni az ügyet, de hát ma is itt tartunk, hát még akkor. Egyébként előbbi a valaha látott legidegesítőbb nyálas kis buzi mitugrász karakter, akit filmben láttam. Ez nem Orlando Bloom ellen szól, ő remek színész és remekül is játszotta ezt a visszataszító kis elkényeztetett pöcsöst. De az a ribanc Heléné sem semmi, az ő viszketése miatt történik mindez a trójaikkal, de a várban játssza ám a szeppent kis úri nőt... Gusztustalan világ volt akkor is, gusztustalan a világ most is.
Nyilván Brad Pitt és a modora és harcmodora dobja meg jópár ponttal e filmet, az ő harci jeleneteit bármikor szívesen újranézem.
Peter O'Toole meg nem értem, mit parádézott a premieren, játszott ő ennél sokkal kínosabb filmben is...

7/10
antibond 2021 júl. 10. - 21:56:14
Amikor a halhatatlanságot megcélzó, Achilleus által fellelkesített mürmidonok vígan beleugrálnak az ellenséges, tüzes nyílzáporba, akkor az ember kissé elgondolkodik...
Ám az sem javította a filmről kialakult véleményemet, amikor felfedeztem, hogy néhány csinos láma vonul át a trójai piactéren. Elismerem, hogy igencsak fotogén állatok, de nem hagyhatom szó nélkül, hogy ezek a páros ujjú patások Dél-Amerikában honosak, s úgy tudom, Kolumbusz kicsivel később vette arrafelé az irányt. Az a rendező, aki ennyit nem tud... No comment...
antibond 2020 nov. 29. - 10:48:18
Rövid kiegészítés Menelaosz királyról, a monda szerint:
Amikor Parisz Helenét Trójába szöktette, és Priamosz király nem volt hajlandó kiadni sem a lányt, sem a vele együtt elhurcolt kincseket, egy korábbi megállapodás alapján gyűlt össze a görög had, amely aztán tíz évig ostromolta Tróját. Ez idő alatt ~ dicső haditettekkel tüntette ki magát, megküzdött Parisszal, elragadta az ellenségtől Patroklosz testét, s elsők közt volt, akik a városba behatoltak. Visszaszerzett feleségével hajón hazaindult, de a viharok Egyiptomig sodorták őket, és egy elmulasztott áldozat miatt hét (vagy nyolc) évig kellett bolyonganiuk, míg Menelaosznak sikerült megtudnia Próteusztól, hogyan érhetnek haza. Mivel (a monda egyik változata szerint) az egyiptomi királynétól, Pszamatétól megkapták a feledés varázsitalát, a viszontagságos múlt emlékeitől megszabadulva, boldog szerelemben élték le hátralévő éveiket.
antibond 2020 nov. 29. - 10:36:01
Nézd, az eredeti véleményemet semmiképpen nem cáfolja az, hogy egy remek színészre felhívom a figyelmet. Mostanában láttam több nagyszerű filmet, melyekben szerepelt Brian, eszembe jutott, hogy írhatnék róla pár kedves szót. Ettől még a "Trója" túl sok valótlanságot mutat be. A szereplők sorsa a mitológia szerint, köszönő viszonyban sincsen a filmbélivel, hogy csak egyetlen meggyőző példát említsek: Meneláoszt senki sem öli meg a csatában, és később megbocsát hűtlen asszonyának, visszafogadja. Ez egy halottól meglepő tett lenne...
antibond 2020 nov. 28. - 19:33:26
645 eddigi hozzászólásból leginkább az kristályosodik ki, hogy sokan rajonganak eme alkotásért, nagyjából ugyanannyian rendkívül negatív véleményt fogalmaznak meg. Ezért a filmről egy szót sem írok már, de megragadom az alkalmat, hogy kicsit rá irányítsam a figyelmet egy remek színészre, akit történetesen úgy hívnak: Brian Cox. Ha belegondolunk hányféle teljesen különböző karaktert formált meg a nálunk is ismert filmjeiben, azt kell mondjam, nemigen ismerek nála sokoldalúbb színészt. Mindig a maximumot nyújtja, mindig tökéletesen azonosul az adott szerepével. Nekem nagy kedvencem.
10/10
ControlAlt 2020 szept. 09. - 12:00:32 10/10
Az utolsó jó filmek egyike.
bricskamaxi 2020 ápr. 10. - 15:18:13 Előzmény gladiolus
nagy lájk!
Tamas Kugyela 2019 nov. 11. - 08:24:15
Vissza hozza az eredeti regényt. sajnálom hogy az Odüsszeia filmet nem forgatott ugyan ez a rendező.
4/10
alan 2019 jún. 16. - 22:34:57 4/10
10/4 de csak mert benne van Brad Pitt
4/10
sirfrancis 2018 okt. 07. - 20:32:42 4/10
Teljesen abnormális , beteg felfogású feldolgozás. Felbontja az Iliász eredeti narratíváját, ami nem lenne gond, ha nem sokat gyengülne ezzel a cselekmény lélektani motiváltsága. Ami új a felfogásában az sem gazdagít, hanem olyan népszerűsködő gondolkodásmódot jelenít meg, ami a film feltételezett fogyasztóinak meglehetősen sík világfelfogásának akar megfelelni.
Ami megmenti a filmet, az a látványos, jól szerkesztett harci tömegjelenetek.
10/10
Nótárius 2018 aug. 02. - 20:37:30 10/10
Nem problémaként, inkább érdekes összevetésként; én több felvételen is másként hallom az alábbi kedvenc részletem magyar szinkronos idézetét:
(Mi lehet az eltérés oka?)
Akhilleusz:
"- Elmondok egy titkot, amiről a templomban hallgatnak. Az istenek irigyelnek. Irigyelnek, mert halandók vagyunk, mert bármelyik perc lehet az utolsó. Mindent megszépít a biztos halál. Soha nem leszel ennél bájosabb. Ez a pillanat is elillan."
Briszéisz papnő:
"- Vad embernek hittelek. Annak meg tudnék bocsátani!"

Egyébként hogy tetszett a film?
10/10
Midnight67 2018 júl. 27. - 20:51:06 10/10
Egyértelműen nagy kedvenc, nem is a történet (hiszen azt ismerjük), hanem a látványvilág miatt. Szeretem az ilyen "lúdbőrözős" képi megjelenítésű filmeket. Egyes jeleneteket akárhányszor meg tudok nézni, ebben nálam a Gladátor után következik. Én nem vagyok egy "hibakereső" típus, nem azért ülök le egy film elé, hogy azt keresgéljem, mi hol van elrontva, mennyire valósághű, stb.
Szimplán az élvezet kedvéért, pláne, ha remek zenével van megáldva a film (Remember) úgyhogy ez alapján nálam a film 9/10.
cellasto 2017 ápr. 17. - 21:17:42
eric bana és brad pitt viszi a pálmát..
no és peter o toole is fantasztikus :)

orlando bloom pedig az a szerepet játssza, ami igazán neki való :D


eredeti hanggal élvezetesebb, mint szinkronizálva
antibond 2017 ápr. 16. - 19:41:50 Előzmény napviragi
Csak nagy nehézségek árán tudok nem egyetérteni Veled.
Ezer sebbõl vérzik ez a monumentalista fércmû.
Olvasva mindenképpen sokkal élvezetesebb a történet.
1/10
napviragi 2017 jan. 08. - 09:01:14 1/10
Negédes, csöpögõs leányregény pipogya fõszereplõkkel. Egyik színészi alakítás rosszabb, mint a másik. Nagyon gyenge rendezés.
6/10
Sárkányölõ 2016 aug. 07. - 11:33:13 6/10
Akár jó film is lehetett volna. De elkövettek három banális hibát:

1. Az amerikai filmek egyik erõssége, hogy nagyon jó színészeket tudnak beválogatni. Erre ebben a filmben Szép Heléna szerepére berakják Átlag Diát.

2. Brad Pitt "de macsó vagyok" arckifejezése kissé unalmassá teszi a karakterét.

3. A mitológiai háttere a történetnek gyenge, holott az egyeteme mûveltség két fontos fogalma ebbõl a történetbõl ered: Trójai faló és Achilles-sarok.
Edmond Dantes 2016 máj. 31. - 16:13:33
Kedves gladiolus, amiben (sajnos!) tévedsz, az az h remekül felkészült lennék mitológiából :( csupán kissé utánaástam a dolognak meg persze Páris(z) és (szép) Heléna szép meséje szélesebb körben ismert, a trójai falóval egyetemben, részletek már kevésbé. Ám felkeltetted az érdeklõdésemet és ezek után az imént kissé lejjebb ástam.

Mindenkit megnyugtathatok.

***SPOILER***
Hektor halálát követõen a "végzetesen szenvedõ" hitves, Andromakhé éppen annak a Neoptolemosznak szült három fiúgyermeket, aki Hektortól való kisfiát szakadékba hajíttatta, majd Neoptolemosz halála után visszaházasodott a Priamosz-családba = Hektor egyik testvéréhez, Helenoszhoz ment feleségül.
***SPOILER VÉGE***

Másrészt viszont esküszöm a fent felsorolt személyek életére h te n e m vagy nem igazán "az õ ártatlan fényüknek igyekeztél emléket állítani a képpel", hanem a 616-os hszban kifejtett világképedet óhajtottad illusztrálni, ahogy azt magad írod uott: "Persze tudom, hogy már amúgy is itt van, de csak legyen hangsúlyos, nevelõ célzattal bárki számára". Nincs is ezzel semmi baj, jó ha a Zembernek van világképe, lehet nevelõ célzattal is (csak ne akarjuk egyetemes érvényre emelni netán Alaptörvénybe iktatni...utóbbira akad példa itt-ott), szóval amúgy nincs különösebb baj ezzel, kivéve talán azt az apróságot, hogy a 616-osban említett "s z e n t s é g i rangra emelt szerelemrõl" beszélni Krisztus elõtt pár ezer évvel k i c s i t anakronisztikus, nemde?

Rövidítek.
Egyszerûbb -lenne- azt írnod, hogy úgy általában ez és ez "a te hitvallásod modernizációról, globalizációról és mindenféle másság görcsös nyomulásáról, a természet rendjérõl és erejérõl, két szép emberrõl, aki természetesen egy férfi és egy nõ és az õ gyönyörû gyermekükrõl" meg még sok egyébrõl. Így = Trója-körítéssel is szabad persze, miért is ne, de így az egész kicsit/nem-kicsit olyan mint (stílszerûen) egy trójai faló. Üdv. ED
gladiolus 2016 máj. 31. - 15:23:43
Kedves Edmond Dantes!

Látom a mitológiából remekül felkészültél, csak itt most az a bibi a mondókáddal, hogy a képen nem Helené és Paris látható, hanem Hector (Eric Bana) és felesége, Andromakhé (Saffron Burrows), valamint közös gyermekük, aki sajnos éppen a képen látható pillanatokban látja utoljára szeretett apját.Õk azok, akik mellesleg sajnos a film álláspontja szerint ártatlanul végzetesen megszenvedték annak a szerencsétlen, nyominger Párisnak a prütykölését Helené-vel. Mert szegény Hectornak állandóan az öccse eget rengetõ hülyeségeit és gyávaságát kellett rendbe raknia, nem kis áron.

Természetesen én is tisztában vagyok azzal, hogy Paris és Helené duója miatt robbant ki a trójai háború, utálom is õket rendesen.

Hector és Andromakhé egy tiszteletre méltó másik pár, és Hectornak nagyon nem kellett volna ebbe az egészbe és mások hülyeségébe SPOILER belehalni. SPOILER vége*****

Az õ ártatlan fényüknek igyekeztem emléket állítani a képpel, amely engem mind emberi, mind mûvészi szempontból mélyen megérintett.
offtopic
Gab19_ 2016 máj. 31. - 11:27:37
Na a fõ buzi-védõ is megérkezett.
Nem bírta elviselni, hogy valaki a hetero kapcsolatokat és nem az aberrált meleg párokat sztárolja...

Szánalmas vagy öreg!
Bújj vissza a grincs-barlangodba inkább!
Edmond Dantes 2016 máj. 31. - 11:19:51
Záptojás helyett csupán egy ártatlan kérdés, kedves gladiolus: arra gondolsz-e h ez a "szépséges kis kép", ez a szemet gyönyörködtetõ idill az ókor legszörnyûbb háborúját okozta? Bõvebben itt: https://hu.wikipedia.org/wiki/Tr%C3%B3jai_h%C3%A1bor%C3%BA
Szép Heléna (vö. Offenbach) Léda tojásaiból, nem záptojásaiból! :) kelt ki, férjhez ment Ménelaoszhoz, gyermekük született, majd (szép) Helénánk rútul, (horribile dictu!) házasságtöréssel elhagyta urát, gyermekük (Hermioné) apját és összecihált az õt megszöktetõ kanos Párisz-szal, mivel utóbbi a leírások szerint (fotó nem maradt fönn) szimplán jobb pasi volt mint a férje. (Ottani gyerekrõl nem tudok.) Amikor Párisz meghalt, szép(séges) Helénánk férjhez ment Déiphoboszhoz, Trója hamarosan porrá lett (vö. faló), naná, Párisz holmi harctéri csatázás helyett inkább ágycsatákat vívott. A derék asszonyka pedig a romlásból (meg)menekülni óhajtván és igen pragmatikusan, visszakéredzkedett Ménelaoszhoz és boldogan éltek, míg meg nem halt(ak)...azután pedig Akhilleszhez ment feleségül "odafent". További sorsa ismeretlen. (Homérosz ui. közben elhalálozott.)

Mindezt n e m hangsúlyos, nevelõ célzattal írtam, csak csupán avégett h két szép ember, természetesen egy férfi és egy nõ csodálatos, szentségi rangra emelt szerelmét kicsit árnyaljam, modernizáció, globalizáció és mindenféle másság görcsös nyomulása, elsöprõ erõ és egyebek n é l k ü l. Üdv. ED :)
Összes hozzászólás