A Kulcsfigura

Bakancslistához adom
The Lookout
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai krimi, 98 perc, 2007

Értékelés:

110 szavazatból
Szerinted?

Chris Pratt (Joseph Gordon-Levitt) jótanuló-jósportoló, az iskolai hokicsapat sztárja, a város egyik legmenőbb sráca. Egy tragikus autóbalesetben súlyosan megsérül, emlékezete darabokra hullik. A legegyszerűbb feladatokat is képtelen elvégezni segítség, azaz a jegyzetei nélkül. Így aztán Pratt, aki a baleset előtt az élet császárának számított, most éjszakánként egy bankfiókban takarít, nappal pedig próbálja rendbe szedni életét. Segítsége ebben cseppet sem könnyű eset lakótársa, a vak Lewis (Jeff Daniels). A helyzetet tovább bonyolítja, amikor megjelenik a képben Gary (Matthew Goode), Chris egykori cimborája, aki újra bevezeti a srácot az éjszakai életbe és még egy volt sztriptíztáncosnővel is összehozza. A cél azonban nem az önfeledt szórakozás: Gary valójában egy nagyon is komoly bankrablást készít elő, kihasználva Chris zavarodottságát.
Bemutató dátuma: 2007. szeptember 13. Forgalmazó: Fórum Hungary

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
frenchbullie 2015 aug. 23. - 18:28:23
Üdv! Szerintem ez egy jó film. A tartalmát elolvasva, egyszerû krimire számítottam, de több annál, szinte már dráma. Fõként persze a hátrányos helyzetben lévõ figurák szerepeltetése miatt. Megint csak persze, tapasztalt nézõ egybõl leveszi, hogy Gary nem puszta szívjóságból haverkodik Chris-sel:-( S ez adja a dráma következõ elemét. Aztán vannak még egyéb drámai fordulatok, de az már spoiler lenne...

A békesség kedvéért mégis ideteszek egy SPOILER-t:

Gordon Lewitt-et eddig a bicajfutáros filmben láttam csak, most meggyõzõdtem arról, hogy színészi tálemtum is szorult belé jócskán. A szinkront is eltalálták, Csõre Gábor remekelt. A színészek között tán Jeff Daniels számít nagyágyúnak, mégsem gondoltam, vagy éppen ezért nem gondoltam, hogy bevállalja a nehéz feladatot, és eljátssza úgy a vak szerepet, hogy leveszi a szemüveget. Hisz megoldhatta volna, végig a fekete szemüveg mögé bújva. Úgyhogy jár a plusz pont, mert nem kevés színészt kritizáltak már amiatt, hogy nem játssza meggyõzõen a vakot, Daniels-nek ez tökéletesen sikerült, miközben egy szimpatikus karaktert hozott össze. Matthew Goode-ot a Geraldine McEvan-es Gyilkosság meghirdetve epizódban láttam, ott simán csak szépfiúnak kellett lennie, most rövidre nyírt hajjal, és fenyegetõ tekintettel jól játszotta az elvetemült fickót.

Elõször engem is zavart, hogy Chris miért kapott jogsit, miért vezethetett, sérült agylebennyel. De a filmben volt a válasz, akinél a pénz, annál a hatalom. S kiderült, hogy az apjának van pénze bõséggel.
De - sajnos - a hétköznapi életben is találkozni olyan emberrel, akinek nem kéne vezetnie, s mégis vezet:-(
4/10
Owl 2014 szept. 05. - 16:26:14 4/10
Egyszer nézhetõ, ámde nem túl izgalmas krimi. A fõszereplõ karaktere nem jött be. A történet végsõ lecsengése sem, SPOILER: hogy tulképp mindenben felmentették. Amikor halálos balesetet okozott, akkor is, mikor beszállt a bankrablásba, akkor is. Ezek után minden nagyon pozitív lett, szirupos mázzal nyakon öntve.
tortura 2014 jún. 10. - 15:52:44
Én most néztem meg másodszorra. Nem volt rossz. Igen, nem az évszázad filmje, ahogy írta is valaki, de nem is egy kaptafa.
Pár ellentmondástól eltekintve persze. Ez a kocsivezetés nekem is cseszte a csõrömet. Csak reménykedni merek, hogy hasonló agysérülés után nem engedik vezetni az ilyen embert, akinek a teendõit is fel kell írnia, és nem ismeri meg az õt kezelõ szociális munkást. Valaki írta, hogy nem felejtett el mindent, pl. sakkozni is tudott. Nem, azt is elfelejtette. Amikor a szüleit látogatta és felállt az asztaltól, mondta is az apjának, hogy "értsd meg apa, én már soha többet nem tudok sakkozni".
Van amire meg emlékszik, igen ez oké, de olyannyira esetleges, hogy erre építeni és visszaadni a jogsiját, hát... Szerintem ez a közlekedés résztvevõinek veszélyeztetése. És akkor arról nem beszéltünk, hogy 2 ember meghalt az õ egyéni hülyesége miatt, a lánynak meg mûlába lett. De se börtön, se javítóintézet, se semmi. Elég könnyen megúszta a gyerek a dolgot, bár az is igaz, gazdag faterja volt és nyilván futotta jó ügyvédre. De ennél sokkal sablonosabb filmeket is láttam már, szóval nem volt ez rossz na. A srác meg egyre tehetségesebb, már láttam pár filmben.
6/10
sanderb 2012 dec. 27. - 21:36:57 6/10
Bankrablásos történet: rendben. Egy sérült megvezetése, kihasználása: rendben. Lelki teher cipelése: rendben. Ezek után csak azt nem tudom, hogy mégis miért nem lett ebbõl a felállásból egy eredeti, jó film. Ugyanis ez a film semmi olyat nem tudott mutatni, amit ne lehetett volna már sokszor látni. Így maradt a lerágott csont, no meg a sablon. 10/6
offtopic
Szerdai Katalin 2011 márc. 14. - 23:15:57
1x megnézhetõ, de vontatott lassú film. Érdekes a mondanivalója. Óvd magad a hülyeségektõl az életben, mert csak egy van belõle....
imolanina 2010 dec. 10. - 22:36:23 Előzmény mrlujoak
Nekem nagyon tetszett. Nem egy görgõs film, de egészen egyedi témát dolgoz fel. Jó színész a srác. Érdekes, hogy az Eredetben egy zsenit alakít, itt meg egy fogyatékost. Mind a kettõ jól állt neki.
mrlujoak 2010 nov. 23. - 01:47:28
Tetszett a film. Nem a legjobb, de tetszett.
Nagyon jól szemlélteti, milyen is egy agysérült. Sokszor észre sem lehet venni, hogy komoly trauma érte az agyat, máskor meg piti dolgokon csõdöl be...
(listasorrend, kocsikulcs, kávéfõzés, konzervnyitó...)
Ellenben azok a tanulmányok, reflexek, amik mondjuk a legális vezetéshez kellenek meg gond nélkül megvannak.

Maga a fõcselekmény még elmegy, de az ezt követõ cselekménysorozat nekem már kicsit erõs volt.
Azért erre is lehet magyarázat a 4 éves punnyadás, és amikor elönt az adrenalin, nem becsõdöl, hanem logikusan végiglépdel a tennivalókon...

10/6
sushi 2010 okt. 06. - 15:55:24 Előzmény demeter1993
Szerintem nem volt az expasija a nõvérének, az egész csak hazugság volt. A nõvére nem is emlékezett rá...gyanús ez nekem!
sushi 2010 okt. 06. - 15:52:31
szerintem semmi köze a krimihez, inkább filmdrámának mondanám, egyébként nagyon tetszett a film...talán kicsit nyomasztó, nem lehet túlzottan jól aludni tõle...
Joseph Gordon-Levitt fantasztikusan jól játszik benne és Jeff Daniels is elég tuti:)...
7/10
Kendy 2010 febr. 28. - 15:42:09 7/10
Most néztem meg és nem volt rossz.
Igaz nem az évszázad filmje.

Lassú és néha nagyon leül de azért jó.

Akik szeretik a lassú krimiket azoknak szerintem tetszeni fog ez a film.
Redfield 2009 jan. 27. - 08:38:01
Nem nagy szám. Egyszer simán megnézhetõ, de semmi több.
cupakolo 2009 jan. 07. - 12:54:06
Alapjában véve nem volt annyira rossz film, bár néha bealudtam rajta pár percre. Jeff Daniels játéka viszont nagyon tetszett, jól játszotta a vak férfit-hiteles volt. Viszont annál hülyeségebb volt maga a történet, nem tudom kinek az eltévedt agyából született meg, az, hogy 4 éve már emlékezetkiesése van a kölöknek, és cetlikre írja a tennivalóit. Na ne már. Ja a legjobb, a szõke lány a korcsolyapályán (régi barátnõje, balesetkor vele volt) megmutatja a fiúnak hogy mûlába van...mégis akárhányszor mutatják a lányt, hogy sétál ragyogó járása van...nehogy már valaki így járjon akinek mûlába van. 10/2-t ért a film, a fõszereplõ taknyos egy határ nulla.
cupakolo 2009 jan. 07. - 12:52:16
Alapjában véve nem volt annyira rossz film, bár néha bealudtam rajta pár percre. Jeff Daniels játéka viszont nagyon tetszett, jól játszotta a vak férfit-hiteles volt. Viszont annál hülyeségebb volt maga a történet, nem tudom kinek az eltévedt agyából született meg, az, hogy 4 éve már emlékezetkiesése van a kölöknek, és cetlikre írja a tennivalóit. Na ne már. Ja a legjobb, a szõke lány a korcsolyapályán (régi barátnõje, balesetkor vele volt) megmutatja a fiúnak hogy mûlába van...mégis akárhányszor mutatják a lányt, hogy sétál ragyogó járása van...nehogy már valaki így járjon akinek mûlába van. 10/2-t ért a film, a fõszereplõ taknyos egy határ nulla.
demeter1993 2008 dec. 27. - 22:18:55
Jó film, élvezhetõ, szerintem jól komponált, és nagyon jó a zenéje!
Viszont a port.hu leírása hibás: Gary (Matthew Goode) nem volt cimborája, hanem a nõvérének egy expasija volt, egy futó kaland!!!!
Bakondi Katalin 2008 aug. 16. - 11:36:03 Előzmény Miner79
Nekem is nagyon tetszett,csak 1 dolgot nem teljesen értek: Hogy akkor valójában mi is történt Luvlee-val,miért is ment el.Ez nekem egy kicsit homályos :)
9/10
Miner79 2008 júl. 29. - 09:02:59 9/10
Személy szerint nagyon tetszett a film. A kezdés, a zene, a "jól megkomponált" autóbaleset képei, majd a végig a film alatt érezhetõ egyéni tragédia (iskola ünnepelt sztárjából lúzerszintre süllyedt fejsérült srác) megütötte az alaphangot. Remek színészi játék, nemcsak Joseph Gordon-Lewitté, de Jeff Danielsé, vagy akár a rendõrt alakító Sergio Di Zioé vagy a kicsit Tyler Durdenes karaktert alakító Matthew Goodeé is kitûnõ. Ehhez hozzájárultak a néhány skiccbõl összerakott remek karakterek. A filmet író és rendezõ Scott Frank egyébként Hollywood közkedvelt forgatókönyvírója, neki köszönhetjük többek közt a Szóljatok a köpcösnek!, a Mint a kámfor, a Különvélemény vagy épp A tolmács forgatókönyvét is.
A zene kitûnõ, mind a kezdõ My Morning Jacket szám, mind pedig a késõbbiekben hallható James Newton Howard-féle zenék.
5/10
carragher 2008 júl. 13. - 13:09:51 5/10
Összegezve az eddigi hozzászólásokat:
A film kicsit több mint közepes mert tényleg lehet tudni mikór mi következik.
Vannak a srácnak jó napjai amíkor majdnem mindenre emlékszik de tényleg fura ez az autóvezetés.
Zene tényleg jó.
Spoiler
Szerintem a fánkos rendõrt nem kellet volna lelõni.
Itt a port.hu-n még csak megsem emlitik a szereplõknél.
Dudvarek 2008 jún. 14. - 18:55:23
My Morning Jacket - One Big Holiday
4/10
Conoco 2008 ápr. 16. - 22:17:06 4/10
uncsi
dark_angel 2008 febr. 11. - 23:05:11
a lényeg az h mind2õnknek tetszett a film:D
Összes hozzászólás