10 eset, amikor tényleg levegőbe repült a díszlet

A filmtörténelem legpusztítóbb robbantásai,

A hírhedten maximalista Christopher Nolan új filmje, az Oppenheimer kedvéért a valóságban is újraalkotta a kísérleti atomrobbantásokat. Valójában persze nem igazi atombombát robbantott, „csak” igazi, gombafelhő formájú robbanásokat vett fel. Ami nem olyan meglepő, tekintve, hogy a nagyobb hitelesség kedvéért egy igazi repülőgépet tört össze a Tenet forgatásán.

Így reprodukálta Christopher Nolan az atomrobbanást az Oppenheimerben

Nem CGI technológiát használt a gombafelhő pusztításának bemutatásához, hanem a trükkmesterekkel maketteket épített, és azokat robbantotta fel.

Bumm!

 

Az Oppenheimer bemutatója kapcsán megnéztük, melyek voltak a filmtörténelem legnagyobbat szóló valódi robbantásai. Az első helyezett természetesen a Guinness Rekordok Könyve szerint is csúcstartó.


10. Transformers (2007) - Új-Mexikó lebombázása

Forrás: Paramount Pictures

 

Ez a lista természetesen nem lehetne teljes Michael „pusztításpornó” Bay filmjei nélkül. John Frazier, a Transformers első részének effektfelügyelője úgy emlékszik vissza, hogy gyakorlatilag felrobbantották az egész forgatási területet Új-Mexikóban.

Frazier szerint az ő mutatványuk grandiózusabb, mint a 2015-ös James Bond-film, a Spectre robbantása.

„A Spectre esetében főleg dízelüzemanyagokat használtak – ez a fekete füstből látszik –, de a különbség az övék és a miénk között az, hogy nálunk a színészek is ott voltak – a mi szereplőink úgy menekülnek a robbanások elől, mintha az életük múlna rajta. Amikor végeztünk, azt mondtuk Shia LaBeoufnak: "Épp most vettél részt a valaha volt legnagyobb robbanásban, ahol színészek is ott voltak a felvételen.'"

 

9. Féktelenül (1994) - Busz és repülőgép randevúja

Jan de Bont akciófilm klasszikusának végén Keanu Reeves és Sandra Bullock karakteri épphogy kimenekülnek a száguldó buszból, mielőtt az egy álló repülőgépbe csapódna a Los Angeles-i nemzetközi repülőtéren. John Frazier, a speciális effektek koordinátora, aki régóta dolgozik Michael Bay robbanásfelelőseként, a Mojave repülőtéren vette fel a mutatványt egy használaton kívüli teherszállító repülőgép segítségével. Nagyából 20-25 db. 250 literes hordó, körülbelül 1000 liter üzemanyag volt a gépben, a szárnyakban és a pilótafülkében. Frazier számításai szerint összességében valószínűleg 1800 liter üzemanyagot használtak fel.


8. Halálos fegyver 3 (1992) - Az irodai világvége

Forrás: Warner Bros.

 

Mázlija volt a harmadik Halálos fegyver-film készítőinek: a forgatókönyv egy városrésznyi épület lerombolását írta elő, és a floridai Orlandóban a régi városházát épp kijelölték lebontásra. Richard Donner rendező több kamerával tudta felvenni az eseményt, amit 400 speciális effektus töltettel egészítettek ki. 1800 kg robbanó üveget, parafát és papírt adtak hozzá, hogy az épület irányított detonációja filmbe illő robbanássá váljon. Mark Loizeaux, a Controlled Demolition, Inc. munkatársa szerint ez egy „bontási balett" volt.


7. Pearl Harbor (2001) - A csatahajó támadása

Forrás: Buena Vista Pictures

 

Michael Bay, aki annyira szereti a pusztítást, hogy az, amit művel, külön bejegyzést is kapott a blockbuster lexikonban (Bayhem: a Bay és a „mayhem” szavak összevonásából), azt állítja, hogy a Pearl Harbor elleni japán támadás újrateremtése mellett a Spectre nagy durranása egy nyári barbecue-nak tűnik. Bedinamitoztak mindent, és természetesen valódi hajókat és 20 igazi repülőgépet használtak. John Frazier effektmester összegzése szerint két nap alatt 17 hajót robbantottak fel, mindegyikben 3600 liter üzemanyaggal - összesen 61 800 literrel - és 2000 méter gyújtózsinórral, ami körülbelül 680 rúd dinamitnak felel meg.


6. Csillagközi invázió (1997) – Bogarak bombázása

Ha nagy filmes robbanásokra gondolunk, akkor Paul Verhoeven sci-fi szatírája talán nem ugrik be egyből, de John Richardson effektmester és csapata nagyot alkotott. A napalmos szőnyegbombázást a dél-dakotai Badlandsben vették fel, és Richardson szerint az is csoda, hogy a forgatás befejeztével még maradt valami a helyszínből. 36 különböző robbanási pontuk volt, mindegyikben 545 liter üzemanyaggal, ami 155 kg TNT-nek megfelelő potenciális TNT-mennyiséggel egyenlő. Az eredmény egy közel másfél kilométeres tűzgömb lett.


5. Lopakodó (2005) – A hangár megsemmisítése

Rob Cohen akcióthrillere annyira nem számít klasszikusnak, hogy még A 10 legnagyobbat bukó nyári blockbuster című cikkünkbe is bekerült, de egy lélegzetelállító jelenet így is van benne. A sztori szerint egy önműködő lopakodó bombázó elszabadul, egy pilóta (Josh Lucas) pedig felrobbant egy alaszkai légibázist, és a dzsipeket és a személyzetet a levegőbe repíti - szó szerint. A robbanást megkoreografáló John Frazier vezetésével Ausztráliában, a Sydney melletti Schofieldsben vették fel minden idők egyik leglátványosabb robbanását.

Üröm az örömben, hogy amint azt Frazier is elpanaszolta utólag, a film többi részében olyan sok VFX (számítógépes trükk) van, hogy a nézők nem hitték el, hogy valódi robbanást látnak, illetve mindenki azt feltételezte, hogy a kaszkadőröket csak odamontírozták, de ők tényleg ott voltak a lökéshullámnál.


4. 007 Nincs idő meghalni (2021) – A rakétacsapás

Forrás: EON

 

A Guinness-rekordok szerint a legtöbb, egyetlen filmfelvételen felrobbantott nagy erejű robbanóanyag - 136,4 kg "TNT-egyenérték" - 2019. március 8-án robbant fel Salisbury Plainben, Daniel Craig utolsó James Bond-kalandja részeként. A robbanás elpusztítja Rami Malek gonosztevőjének, Safinnak a bázisát, de Chris Corbould kaszkadőr-akciókoordinátor csak utólag tudta meg, hogy megdőlt a rekord. A korábbi csúcs 65 kg robbanóanyag volt lövésenként, a Bond-filmben viszont 140 kg-os töltetet is használtak.


3. Híd a Kwai folyón

Pusztán a robbanás volumene alapján David Lean háborús klasszikusának nem ilyen előkelő helyen kellene szerepelnie a listán, de dramaturgiai szempontból ez az egyik legikonikusabb filmes robbanás, hiszen az egész történet erre fut ki.

A sztori szerint a második világháború idején a japánok egy stratégiai szempontból fontos hidat építtetnek az angol hadifoglyokkal. A tábor két részre szakad: a foglyok egy része rombolna, míg mások engedelmesen építenének. Végül a hidat építő katonák dinamittal felrobbantják a hidat.

Maga a mutatvány nehezen jött össze, túl azon, hogy a híd felrobbantása irtózatos összegbe és rettentő erőfeszítésbe került, a szerkezet nem is robbant fel az első alkalomra, de az erre a célra vásárolt mozdony és a hozzá erősített vagonok lebukfenceztek a domboldalon. Másodszorra már sikerült a levegőbe repíteni a hidat, de az nem arra dőlt, amerre a rendező szerette volna, a felvett filmnek meg nyoma veszett. Hetekkel később bukkantak rá a kairói repülőtéren a kifutópálya mellett a rekkenő hőségben, de csodával határos módon nem lett semmi baja.


2. Apokalipszis most (1979) – Napalmcsapás

Francis Ford Coppola legendás filmjének legendás jelenetében, amikor napalmmal szórják meg a vietnámi falut és a környező dzsungelt, a szörfözni készülő félmeztelen Kilgore hadnagy (Robert Duvall) kijelenti, hogy imádja reggelente a napalm szagát. Ezt a szagot valójában a stáb is  érezte, Coppoláék ugyanis tényleg felgyújtották az őserdőt, és a harci járművek is mind igaziak voltak.

Coppola felesége, Eleanor úgy emlékszik vissza, hogy "erős hőhullámot" érzett, amikor Joe Lombardi és AD Flowers, a speciális effektek úttörői 5450 liter benzint gyújtottak meg egy 6500 méter hosszú árokban, hogy létrehozzák a napalmcsapást. Akkoriban ez volt a legnagyobb, egy film kedvéért végrehajtott robbantás. Coppola úgy emlékszik, hogy a keletkező tűzgolyó "körülbelül másfél percig tartott". Flowers ultralassított felvételét a napalmhullás szimulációjáról később a nyitójelenetben használták fel, a hangot pedig Walter Murch vágó egy valódi napalmhullásból kölcsönözte, amelyet a svájci hadsereg vett fel.


1. 007 Spectre (2015) - Blofeld bázisa füstbe megy

A Guinness Rekordok Könyve szerint a legnagyobb filmes robbanás Blofeld bázisának megsemmisülése volt a 007 Spectre - A Fantom visszatér című Bond-filmben. Ezt Marokkóban rendezték meg, 10 ezer liter üzemanyag és 33 kg robbanóanyag felhasználásával. A teljes robbanóanyag-mennyiség 68 tonna TNT-nek felelt meg.

Michael Bay ragaszkodik ahhoz, hogy a Pearl Harborban történt robbanások nagyobbak voltak (lásd fentebb), de a hivatalos verzió szerint téved.

Via: Time Out / Movieweb