Zimmer Feri és a magyar tenger, magyar valóságai - A legjobb balatoni filmek

Ha már itt a nyár, nézzük meg, hogy mikor és hogyan szerepel a “magyar tenger” a filmekben. Így talán könnyebb megemészteni a 2500 forintos sajtos tejfölös lángost. 

Essünk túl a kötelező körökön…

Hát persze, hogy itt van az Ötvös Csöpi-összes, hisz nincs balatoni film Bujtor István által megformált magyar Piedónéja, meg az eltéveszthetetlen, fekete színű szeszes italt tartalmazó gömb alakú palack mellett a vízben kapálózó Kern András nélkül. És már 2017-ben sem lehetett megunni Ötvös Csöpi pofonjait, akkor most hogy lehetne? 

Kell ennél jobb érv? Akkor itt van még 5, hogy miért imádjuk Bujtor István karakterét - meg 5 érv, hogy miért nem, hogy politikailag teljesen korrektek legyünk. 

5 ok, amiért imádjuk, és 5 ok, amiért nem szeretjük Ötvös Csöpit

Ötvös Csöpi és Kardos doktor kettőse mind a mai napig meg tud nevettetni minket. A retró balatoni krimikben számos emlékezetes poén van, és csakis ezekből tudhatjuk meg, milyen egy autós üldözés Ladával, a Balaton északi partján. De miért szeretjük, és miért idegesítenek bennünket ezek a filmek?

Tovább

(Megjegyzés: a cikk írója egy Ötvös Csöpi-filmet sem látott, sőt, nem is tervez megnézni egyet sem, de elhiszi, hogy ezek a filmek egyesek szerint nagyon jók - a szerk.)

Zimmer Feri és Nyugati nyaralás

Egyszerű egy lapon említeni ezt a két filmet, hisz az alapok nagyon megegyeznek. Adott egy család, akik okosba meg akarják oldani a balatoni nyarat. Igaz, hogy Tímár Péter zseniális filmjében a kizsákmányolásra összpontosító szállásadók pofátlanságát nagyítja fel olyan túlzóan groteszk szinteken, hogy attól gurul a zöld penészes hurka az ÁNTSZ által erősen megkérdőjelezhető tisztaságú járólapon. Főtt tojással pingpongozás és virágfölddel felturbózott kávé nincs, de hasonlóan elmés megoldások azért akadnak bőven a Nyugati nyaralásban is. Megvillan a magyar gógyi Fikász Feri nélkül is. Az alap ötlet is nagyszerű, hogy itthon kivitelezni egy nyugati színvonalú nyaralást, és mindehhez még jön az, hogy a Nyugati nyaralás rendkívül élvezetes keverékét adja a kémfilmnek, a kémfilmparódiának, a komédiának, a történelmi filmnek és a kriminek.

Szétröhögtük magunkat A besúgó vígjátékverzióján

Ha a valóságban nem is, mozgóképes formában ezerrel pörög az ügynökakták feltárása. Az HBO Maxról sokak fájdalmára eltávolított A besúgó című sorozat után itt a Nyugati nyaralás, ami a komédia eszközeivel dolgozza fel a hasonló témát.

Tovább

 

Ezt ne keverjük a fazonnal

Török Ferenc generációs trilógiájának középső darabjaként emlegetik, ha emlegetik egyáltalán. Mert az a helyzet, hogy a Szezon meg sem közelíti nagy elődje, a sokat idézett, a (teljesen megérdemelten) mindig is kultfilm státuszban létező Moszkva tér című remekművet. Méltatlanul kevés kreditje van a Szezonnak, pedig az előbbiek ellenére, ennél többet érdemelne. Nem egy könnyed, szórakoztató film, jóval komolyabb, mint a Moszkva-tér, és talán ez az egyetlen hibája, hisz nem lehet olyanokat idézgetni belőle, hogy “ki a csöcs az a Nagy Imre.”

Ennek ellenére és ezzel együtt is érdemes a film premierje után közel két évtizeddel egy új esélyt adni neki, mert a szerepek aprólékosan ki dolgozottak, sőt, van karakterfejlődés, miközben párhuzamban ott van Nagy Ervin és Kokics Péter karakterének állandó esetlensége és az, hogy képtelenek megváltozni. Megjelenik az elvágyódás is, amit úgy látunk, mint a Balatonon lágyan ringatózó, csábító, de elérhetetlen szexhajót.

Egy meglepő cím

Tibor vagyok, de hódítani akarok

Hitte volna, hogy ez a remek alkotás jön majd szembe önnel a cikk vége felé? Meglepőbb ez, mint bármilyen drámai fordulat egy M. Night Shyalaman- filmben. Ne a borító alapján ítéljük meg a művet! Ez a 2006-os vígjáték nem éppen a filmkészítés csúcsteljesítménye, ezt mindenképp el lehet mondani róla, sőt, kell is. Nem egy mestermű, de annyira kitűnik a megszokott magyar vígjátékok közül, annyira bátor megoldásokkal és nem utolsó sorban tényleg vicces jelenetekkel, jó ütemben érkező poénokkal van tele, hogy mindenképp megérdemel egy említést. Nem lehet összehasonlítani az amerikai vígjátékokat nagyon bénán koppintó Álom.net című filmmel, mert ez mérföldekkel jobb annál. Látszik, hogy a német tini vígjátékok hatása azért begyűrűzött a történetbe (lásd: sötétben világító óvszer és vibrátorral telefonáló néni… ), de mégis

olyan váratlanul brutális, hogy hiába a kendőzetlen pronyósága, mégis kiszakad az emberből a nevetés.

 

(Megjegyzés: igen, a cikk írója ezt a filmet többször is megnézte, és teszi ezt a jövőben, nem úgy, mint az Ötvös Csöpi-filmeket - a szerk.)

És valami, ami még nincs is…

Minden elfogultsággal kapcsolatos vádat elismerek, de úgy gondolom, hogy Enyedi Ildikó és Krigler Gábor neve ér annyit, hogy az elvileg 2022 nyarán leforgatott sorozatuk itt szerepeljen. Enyedi Ildikót talán nem kell magyarázni, hogy kicsoda, de sosem árt egy kis ismétlés: Oscar-díjra jelölt rendezőnk, akinek egyebek között  a Testről és lélekről, A feleségem története vagy Az én XX. századom című filmeket köszönhetjük. Krigler Gábor pedig 8 évig volt az HBO-nál és olyan sorozatoknak volt a kreatív producere, mint az Aranyélet  vagy a  Terápia. Alapított egy saját céget, ami sorozatok fejlesztésével foglalkozik, mellette pedig az Envision Entertainment tartalomfejlesztő cégnél is dolgozik a sorozattervek fejlesztésén, bővítésén és értékesítésén. Szóval Enyedi Ildikó és Krigler Gábor még évekkel ezelőtt előállt egy projekttel, ami a Balaton Brigád nevet kapta. Nem véletlenül, ugyanis ez volt a neve annak a Stasi-különítménynek, aminek az volt a feladata, hogy megfigyelje a Balatonon találkozó kelet- és nyugatnémeteket. 

Nagyon jól hangzik, csak sajnos két éve nincs hír a sorozatról. Reméljük, hogy egyszer majd képernyőre kerül.