8 filmklasszikus, ami suttyomban felkerült streamingre

Van köztük sci-fi, háborús film, komédia, de még Van Damme-féle bűnös élvezet is.

Március közepén érkezett a hír, hogy a legendás MGM (Metro-Goldwyn-Mayer) stúdió 4000 filmből és 17 000 tévéepizódból álló portfólióját megvásárolta az Amazon potom 8,6 milliárd dollárért.

8,6 milliárd dollárért lett az Amazoné az MGM 4000 filmje

Valamint egy 17 000 tévéepizódból álló portfólió is. Hamarosan mind felkerül az Amazon Prime Video streaming szolgáltatóra.

Bővebben a felvásárlásról

 

A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy a Prime Video hamarosan ugyanabban a ligában játszik majd, mint a Netflix, a Disney+ és az HBO Max, már ami a kínálat nagyságát jelenti. Várhatjuk tehát többek közt a James Bond- vagy a Tom és Jerry-összest, és ha ezek még nem is érhetőek el, az MGM katalógusából több tucat film már felkerült a Prime-ra mindenféle előzetes bejelentés nélkül. Most ezek közül szemlézünk műfaji bontásban, de a dolog szépséghibáját csak a cikk végén áruljuk el, hogy ne legyünk egyből ünneprontók.


Ha nevetni akarsz - A hal neve: Wanda (1988)

Az 1988-as, őrülten vicces gyémántrablásos-szerelmeses történetben a legendás Monty Python majdnem fele részt vett, hiszen a főszereplő-forgatókönyvíró John Cleese mellett Michael Palin bohóckodik a balfék, dadogós Ken szerepében. A  film legnagyobb alakítása azonban kétségkívül Kevin Kline-é, aki egyszerűen zseniális a fasiszta, rasszista, tahó, erőszakos és iszonyúan buta, ám öntelt Otto szerepében. Teljesen megérdemelten kapott érte Oscart, ám hozzá kell tenni, hogy a figura Tordy Géza szinkronjával teljesedik ki igazán.

Szomorú érdekesség, hogy miután Dániában bemutatták a filmet, egy Ole Bentzen nevű fül-orr-gégész szó szerint halálra nevette magát azon a jeleneten, amikor Otto sültkrumplit dug Ken orrába. Bentzen fia megerősítette, hogy noha annak hitték, ez nem városi legenda, sajnos tényleg megtörtént.


Ha történelmi filmet néznél – Alamo (1960)

A legendás John Wayne rendezőként három filmet jegyzett, az 1961-es The Comancheros című westernt, a Ray Kellogg-gal közösen rendezett, vietnami témájú A zöldsapkásokat, és az Alamót, amely hét Oscar-jelölésig jutott, és amely talán a legjobb mind közül.

És a legambiciózusabb is, mivel közel három órában meséli el az 1836-os alamói csata történetét. A történelmi tényeket helyenként szabadon kezeli, de

egyszerre működik westernként és háborús filmként, és már csak azért is érdemes megnézni, hogy értékeljük Wayne rendezői kvalitásait.


Ha rettegni akarsz – Poltergeist - Kopogó szellem (1982)

Tobe Hooper (A texasi láncfűrészes mészárlás, Életerő, Támadók a Marsról) klasszikusában egy tipikus, háromgyerekes amerikai család élete válik rémálommá, miután a házukat szellemek szállják meg, és jobb híján parapszichológushoz és egy ördögűzőhöz fordulnak. Tobe Hooper horrorjáról azt is érdemes tudni, hogy pár éve kiderült, igazak a pletykák, Hooper igazából csak asszisztált, a rendezői feladatokat valójában a projekt író-producere, Steven Spielberg végezte. A harmadik érdekesség, hogy kísérteties és szomorú események övezték a forgatást, ahogy ezt meg is írtuk annak idején. (A Prime Video kínáltában a két folytatás is elérhető.)

 

Ha Altman-klasszikust néznél - A hosszú búcsú (1973)

A noir-komédia főszereplője egy nyomozó, aki mikor egy haverját azzal vádolják, hogy meggyilkolta a feleségét, segít neki, ám ezzel egyre jobban belekeveredik az ügybe. Sokkal, de sokkal jobban, mint ahogy remélte. Robert Altman az azonos című Raymond Chandler regényéből forgatott egy rendhagyó Philip Marlowe-sztorit, aminek

sikerül az a bravúr, hogy egyszerre remek film noir, kiváló vígjáték és feledhetetlen Altman-film.

A hosszú búcsú szatirikusan közelít a műfajhoz, és itt-ott még az eredeti könyvet is felülmúlja.


Ha a sci-fi a kedvenced - Háborús játékok (1983)

John Badham nagy hatású filmjében egy 17 éves iskolás gyerek (Matthew Broderick) feltöri a Pentagon számítógépes hálózatát, és tudtán kívül kis híján kiváltja a harmadik világháború, miután megindítja a ballisztikus rakétákat vezérlő programot.

És hogy mitől lett annyira fontos a film? Amíg a nézők csak borzongtak egy kellemeset az atomháború gondolatával eljátszó történeten, addig a fegyveres erők vezetősége felfigyelt arra, hogy – ha csak egy filmben is –, de egy katonai hálózatot milyen könnyen feltörhetnek. Reagan elnököt állítólag annyira megdöbbentette ez a filmbéli szcenárió, hogy létrehozta az első elnöki irányelvet a számítógépes biztonságról, NSDD-145 kódnévvel, amely minden későbbi kiberbiztonsági törvénykezés alapjául szolgált.


Ha bűnös élvezetre vágysz – Cyborg (1989)

Jean-Claude Van Damme 1989-es posztapokaliptikus cyberpunk Mad Max-filmje eredetileg Dolph Lundgren He-Manjének folytatása lett volna: Masters of the Universe 2: The Cyborg címmel forgatták le egy kútba esett Pókember-mozifilm már félig kész díszletei között. Végül mindenki kihátrált a két producer, Menahem Golan és Yoram Globus mögül, merthogy a MATTEL nem akarta bagóért eladni a HE-Man megfilmesítési jogait, így az egész filmet „ha már úgyis itt vagyunk” alapon készítették el a még viszonylag ismeretlen JCVD-vel.

Van Damme iszonyat gagyi filmje, ami mégis siker lett

A Cyborg - A robotnő egy mániákus rendező, egy simlis producer páros, egy, a színészethez mit sem konyító szörfös és JCVD közös munkája egy bedőlt film díszletei között.

Bővebben a Cyborgról

 

Van Damme egyébként se nem kiborg, se nem robotnő ebben a filmben, hanem a címszereplő (Deborah Richter) sajátos szamurájkódex szerint élő zsoldos testőre, aki kulcsfontosságú információkkal rendelkezik az emberiség maradékát sújtó járvány ellenszerével kapcsolatban.


Ha akcióznál - Szökevényvonat (1985)

A Cyborghoz hasonlóan a legendás Menahem Golan - Yoram Globus producerpárosnak köszönhetjük Andrey Konchalovskiy filmjét is, csak ezúttal minőségi lett a végeredmény. A sztori szerint az alaszkai szuperbiztonságos börtönből két veszélyes bűnöző, Manny (Jon Voight) és Buck  (Eric Roberts) megszökik. Felkapaszkodnak az arra haladó, egymáshoz kapcsolt mozdonyokra. A szökevényvonat segítségével a két mindenre elszánt elítélt és az általuk túszul ejtett fiatal nő (Rebecca De Mornay) megkísérli a lehetetlent: élve kijutni a jeges pokolból. A mozdonyvezető szívrohamot kap, a szerelvény elszabadul. Ráadásul az őket mindig is gyűlölő, ugyanakkor tőlük nem sokban különböző igazgató a nyomukban van.

Érdekesség, hogy a később jelentős karriert befutó Danny Trejo itt szerepelt először kamerák előtt (ekkor még csak statisztaként), pedig csak elkísért valakit a forgatásra.


Ha Chuck Norrist néznéd – Ütközetben eltűnt

Chuck Norris talán legnépszerűbb filmjében Braddock ezredest, az egykori vietnámi hadifoglyot alakítja, aki egy szenátusi vizsgálóbizottság tagjaként visszatér Vietnámba, de megelégeli a diplomáciai tárgyalások elhúzódó menetrendjét, és önálló akcióba kezd. Összefut régi katonatársával, aki újabban a thaiföldi feketepiacon nyeri kisebb-nagyobb csatáit. Tutajt és fegyvereket szereznek, és irány Vietnám belseje, ahol a titkos hadifogolytáborokat sejtik.

Az Ütközetben eltűnt érintette azt az összeesküvés-elméletet is, mely szerint az amerikai kormány összejátszik Vietnámmal, hogy eltussolják az ügyet,

és részben ez vitte sikerre az amúgy középszerű, olcsó akciófilmet. Részben pedig Chuck Norris. Ő abszolút hitelesnek számított a témában – Vietnámban ugyan nem szolgált, de egy dél-koreai légibázison volt katonai rendész, öccse, Wieland pedig a háborúban esett el 1970-ben, a filmet az ő emlékének ajánlotta. És lássuk be, Norris, minden színészi korlátja ellenére az ilyen szerepekre született – csinált is pár folytatást a filmhez.

És akkor az összeállítás elején megígért fekete leves: a Prime Videóra újonnan felkerült filmek többségének egyelőre sajnos nincs semmilyen magyar specifikációja, de remélhetőleg ez hamarosan változni fog.