A halhatatlan

Bakancslistához adom
L'immortale / The Immortal
18 éven aluliak számára nem ajánlott olasz-német krimi-dráma, 116 perc, 2019

Értékelés:

32 szavazatból
Szerinted?

Ciro, akit az egyetlen igazi barátja, Genny lőtt le, elmerül a Nápolyi-öböl sötét vízében. Ahogy a mélység felé sodródik, feltörnek benne az emlékek. 1980-ban pusztító földrengés sújtja a várost. A romok alól egy újszülött sírása hallatszik, Ciróé. Attól a naptól kezdve mindenki úgy hívja: a halhatatlan. Az élete során Ciro mindennel szembenézett, bármi is várt rá, egy olyan világban, ahol a halhatatlanság csupán egy másik módja a kárhozatnak.
Forgalmazó: HBO

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
6/10
sexykex 2022 márc. 18. - 15:26:24 6/10
Nem tudom hogyan értékeljem a hallgatag Ciro visszaemlékezéseit. Mintha a Gomorrában Bulgáriában találkoztunk volna vele, miután Genny lelőtte. Végül is mindegy lenne, de ott legalább egy logikus akció után távozik az országból, míg itt elég esetleges, már-már zavaros a végkifejlet. Egyszóval nem dobott fel igazán a film, többre és főleg jobbra számítottam.
5/10
pihes 2021 márc. 29. - 14:52:08 5/10
Rendben van a film, mégse jelentett nekem túl sokat.
Egyenesen nem a szemétbe a helye!

5/10
7/10
Tiberio 2020 szept. 25. - 21:24:12 7/10
A Gomorra mintegy 36 órányi filmes előzménye nélkül tényleg nem érdemes ehhez odaülni. A film felerészben a gyerekkort idézi föl, és ez a film értékes, hitelesnek látszó fele; a másik fele erőtlen szöszmötölés egy Balti-tengeri országban. Nem tesz jót a zsánernek a hideg, északi helyszín, ahol sosem megy le a nap az év egy időszakában: csak egy lépés jobbra a térképen, és Cirót egy nyírfaligetben láthattuk volna, ahogy a távolban épp balalajka hangja szól. Elhiszem, hogy Lettországban is jelen van már a drogos szervezett bűnözés (haladni kell a korral), de evvel a kivarrt kopasz lett csávóval a lettországi bűnözés csak óvodai szakkörnek tűnik Secondigliano, Forcella hétköznapjaihoz képest.

A flashback-ek kifejezetten tetszettek az árvaház elképesztő nyomorával, a piti tolvajlásokkal, a Boney M. diszkózenéjével.
7/10
nick név 2020 aug. 07. - 21:05:46 7/10
Olvastam máshol, hogy azért nem olyan jó mint a sorozat, mert más a felépítése, én ezt a film<->sorozat alapvető különbsége miatt nem tudom felróni neki. Azt aláírom, hogy néhol kissé vontatott volt a történet, viszont ez inkább tudható be a kizárólag egy főszereplős felállásnak és benne a történet változatosságának, érdekességi szintjének (hiszen láttunk már ebben a témában legalább ilyen hosszú, le nem ülő filmet).
-- spojleres --
Egy főszereplős felállás. A sorozatban azt kedveltem többek között, hogy a haláloknak volt súlya, ha ott meghalt valaki, akkor tényleg meghalt az illető, ezért volt tétje a szorult helyzeteknek, mert nem mentett meg senkit a jókor érkező vágás és a majdnem mithril armor erősségű modern konstrukció, a plot armor. Én értem, hogy Ciro egy fontos karakter és benne van a jó történetmesélés lehetősége, de vajon érdemes-e ennek az oltárán feláldozni a sorozat következetességét, jól kialakított rendszerét? Hasba lövik egy hajón, tengerbe dobják, majd nemsokra rá rögtön ki is húzzák onnan, rendbe hozzák, teljesen felépül és Ciro újra csavaroskodik és büntet?... Én eddig azt hittem, hogy a sorozat pont azért olyan jó, mert a Halhatatlan sem halhatatlan - hiszen senki sem az -, pusztán egy nagyon jó ösztönökkel megáldott, talpraesett ember, aki képes áldozatokat hozni és ha kell nem meglépni bizonyos lépéseket egy olyan világban, ahol muszáj állandóan versenyezni és nem lehet megbízni senkiben és semmiben. Hogy jó kapcsolatai vannak, van tapasztalata és esze és az életösztön erősen munkál benne. De ezek után meglehet jöhet a köpeny és a lézer szem (Kólamen).
Nem volt egy rossz film, de még mindig nem értem miért kellett semmissé tenni egy csúcsponton nyugvó kiírást (és Havas Ciro visszatér...). Továbbá ha a film nem egy teljesen alternatív világban játszódik - lássuk be, egy maffia filmnél/sorozatnál ez kevésbé valószínű felvetés -, akkor muszáj lesz a sorozatnak lekövetnie a film végét.
--spojleres rész vége --
Aki nem látta a sorozatot, annak valószínűleg csak az előtérbe helyezett dráma marad meg, a közben kibontott háttér-információk nagyrészt elrobognak mellette, hiszen úgysem tudja pontosan hova beépíteni őket. Illetve ha be is tudja, csak egy sokadik új ,,most ismerem meg, szimpatikus karakter'' sablonjába, nem pedig Ciro sablonjába, ami a film célja is lenne (nem lesz az apró adalékoknak akkora jelentősége). Alapvetően jó filmnek mondanám, de a sorozat előzetes ismerete nélkül biztosan nem adnék neki 7-est.