A Hold árnyékában

Bakancslistához adom
In the Shadow of the Moon
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai sci-fi, krimi, misztikus film, 115 perc, 2019

Értékelés:

47 szavazatból
Szerinted?

Egy philadelphiai nyomozó lassan beleőrül a titokzatos női sorozatgyilkos iránti megszállottságába, akinek a tetteire nincs magyarázat.
Forgalmazó: Netflix

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
3/10
feherpeter77@gmail.com aug. 02. 21:32:05 3/10
Tegnap a Dermesztő Félelem, és a Hóember, előtte a 64-es Jegyzőkönyv, ma ez! Hát mit ne mondjak, nem volt egy súlyban a fentebb említettetekkel, erőltetett beszélgetések, érdektelen történet, gyenge színészi munka, és nem utolsó sorban borzasztó rossz szinkron. Mondanám, hogy ez a Netflix műsorszolgáltatási stratégiájából adódik, de Az Ír után (a Narcos, és a Chapo ismeretében) ez rosszindulatú lenne. Lényeg a lényeg, elvitt két órát az életemből, lehetett volna rosszabb is, egy vasárnap esti munka előtti elalváshoz azonban tökéletes választás.
Roni72 júl. 19. 22:04:31 Előzmény buncow
Bocs, de most tényleg nem értelek :-O Ezzel a logikával lehetne akár egy tipikus '80-as évekbeli német pornófilm is 8/10...
8/10
buncow júl. 19. 21:50:00 8/10 Előzmény Roni72
Pedig filmnek nem volt rossz, mondanivalót leszámítva. Főleg az elmúlt 10 év Marvel dzsungelében.
Roni72 júl. 11. 16:46:37

Az alapfelállás egy sci-fi közhely (az is rosszul kezelve), hozzá Shakespeare: Félreértések vígjátéka, és egy nagy adag fehérember-ellenes propaganda. Örülök, hogy a hozzászólók is jól látják ezt: én egy "100 legjobb film" listáról gyűjtöttem be, de már nem tudom teljesen komolyan venni a lista összeállítóit.

4/10
kettyo máj. 17. 17:21:57 4/10 Előzmény buncow

A gyilkos elsősorban azért mulatt szerintem, hogy még nagyobb meglepetés legyen, mikor kiderül a kapcsolata a főszereplővel. Ha nem az lenne, hasonlítania kellene külsőleg az édesanyjára.


4/10
kettyo máj. 17. 16:56:43 4/10 Előzmény buncow

Nézd a csaj kinézetét, tetkóit - közte az anarchisták egyetemes 'A' szimbóluma - meg maga a durván alteros diszkó ahol megtámadják, ennél nyilvánvalóbb aligha lehetne :)

Mivel ez csak a háttér, annyira nem bontották ki, de szerintem egy weimari Német Köztársaság szerű állapotot vízionáltak, ahol szélsőbalos és szélsőjobbos milíciák csapnak össze napi rendszerességgel az utcákon, egy széteső USA-val kiegészülve (ld. az új zászlót a pár csillaggal).

Amúgy egy ilyen forgatókönyv sajnos nem teljesen kizárt a jövőben szerintem.


8/10
buncow máj. 17. 16:15:49 8/10 Előzmény kettyo

Miért volt nyilvánvalóan szélsőbalos anarchista a diszkós csaj? Amúgy jó ötlet a szélsőbalos-nacionalista polgárháborús vonal, de nekem egyértelműen fekete (sötétbőrű)-fehér ellentétnek tűnt végig. Kb. pont ezért van értelme a félig fehér, félig fekete unokának a filmben, amúgy tök mindegy lett volna a színe. Nekem továbbra is egy túlzott megfelelési kényszernek tűnik a film, köcsög, szipós, ostoba, félresiklott életű nacionalista fehérek - néhány PC fehér főszereplő kivételével - vs. tudós, egyetemesita, sikeres kisebbségiek. A film alapján úgy tűnik, hogy csak a fehérek hajlamosak szélsőségekre, erőszakra és kireskesztésre. Leszámítva esetleg azt a pár demonstrációt az elején, amikor megölik a fekete csajt.


4/10
kettyo máj. 13. 10:31:36 4/10 Előzmény buncow
Ne felejtsd el hogy ez egy tavalyi amerikai film, tehát

nagyban befolyásolták az utóbbi időszak ottani erőszakos utcai megmozdulásai, hogy havi rendszerességgel tűznek össze az utcán alt-rightosok és szélsőbaloldaliak, sok sérülttel és néha halottal, valamint hogy újdonságként megjelent és terjed a fehér nacionalizmus az átlagemberek (nem szkinhedek, neonácik) körében. A fekete nacionalizmus is erősödik (black lives matter mozgalom). Ezekből a folyamatokból vizionáltak egy polgárháborús jövőt.

Az utolsó faszi akit kinyírt a lány, egy fehér nacionalista ideológus. Az előtte a diszkóban megtámadott és kinyírt lány viszont nyilvánvalóan egy szélsőbaloldali anarchista. Feltételezem ő meg egy nagyszabású szélsőbaloldali mozgalmat fog inspirálni és a két nagy mozgalom közt zajlik majd a polgárháború, a lány meg biztos ami biztos alapon mindkettő ideológusait, szellemi elődeit kiirtja.

Nem nagyon mennek bele a részletekbe a filmben de nekem így jött le.

Persze az igazán bátor húzás a rendező és forgatókönyvíró részéről az lett volna ha egy fekete nacionalista ideológust is kinyír a lány ugyanezen az alapon.

Persze továbbra is fenntartom hogy rendkívül ostoba és vállalhatatlan elképzelés kinyírni ártatlan embereket egyszerűen azért mert hisznek valamiben. Rengeteg tragédiát szült már ez a gondolat.

A végén a faszinak a veje nem néz ki amerikai feketének, inkább egy gazdag kelet-afrikainak, márpedig aki ott gazdag az NAGYON gazdag, szóval ez nekem inkább a hétköznapi "a pénz mindent visz" elv megtestesülése, mint a PC.

A "PC" kapcsolatok 99%-a amúgy hazugság, mert azonos vagy magasabb társadalmi osztálybeli idegennel szokták összeszűrni a levet. Az igazán PC az ha egy jómódú, jólnevelt valaki egy gettónégerrel, vagy putriscigánnyal, vagy akár egy lecsúszott fehérrel kezd, de erre nagyon kevés a példa.


8/10
buncow máj. 12. 23:38:17 8/10 Előzmény kettyo
Elnézve a rendező munkásságát, valószínűleg ezzel próbált dobbantani nagyobb projektek felé, így próbált bevágódni a vezetésnél és annál aki számít.
8/10
buncow máj. 12. 23:33:43 8/10 Előzmény buncow

Tipik 21. századi idill, a látszólag intelligens egyetemista életvidám fekete kúrogatja a szőke csajt, míg a sok depresszív fehér fax nem bírja elviselni a sikereiket és, hogy milyen okosak, barnák és jóképűek, ezért gyilkos eszméket terjesztenek bekokózva, hogy kiírtsák a feketéket. A sztereotíp világmegváltó kutatóorvosprofesszor indiai zseniről nem is beszélve. Kár volt ezzel a megfeleléskényszerrel elcseszni, szofisztikáltabban is lehetett volna hirdetni a szivárványos unikornist ennél. Az üzenet tehát: halál a kcsg rasszista fehérekre, ők tehetnek mindenről, a 21. századi modern fehér ember pedig szorgalmazza, hogy a lányát fekete csinálja fel, hogy bizonyítsa pécésségét. Sarkítva, de ennyi.


8/10
buncow máj. 12. 23:26:26 8/10 Előzmény kettyo
Erről az Erőszakik ugrik be. Vajon a néger törpék a fehér törpékkel harcolnak?:D
8/10
buncow máj. 12. 23:24:15 8/10

Egy üdítő film - gondolom netflixes azért -, ami mert valamennyire eredeti lenni. A színészi teljesítmények is nagyon jók voltak, tetszett, hogy nem mozisztárokkal volt tele, sokkal hitelesebb volt így. Örültem, hogy úgy kezdtem el nézni, hogy semmit nem tudtam a filmről, még a címét sem, így még érdekesebb volt. DE, sajnos a vége, amire kifut az egész sztori, egy valószínűtlen, erőltetett, gejl PC, modernkori hányás. Nagy kár az utolsó 15-20 percért. Egy nagyon jó kis film volt ettől függetlenül, de a vége miatt "csak" nyolcas.
SPOILER

Elég hamar sejteni lehetett, hogy rasszokkal kapcsolatos film és, hogy időutazós. A végét ebben a formában nem találtam volna el ettől függetlenül, csak már nagyon közel hozzá.


4/10
kettyo ápr. 21. 01:58:11 4/10
Alapvetően egy jó közepes sci-fi krimi volna, de van benne két súlyos hiba.

Az egyik, hogy logikailag nem áll meg a történet, ugyanis

ha a polgárháborús jövő létre sem jön, akkor miért küldené a faszi vissza az unokáját gyilkolászni, a biztos halálba? Valahogy úgy működhetett volna, hogy a polgárháborús jövő zajlik mindaddig amíg a lány vissza nem megy az időben gyilkolni, és csak attól a pillanattól változik meg a világ.Ennél sokkal nagyobb gond a film üzenete, mely szerint

nyugodt lelkiismerettel gyilkolhatunk ártatlanokat, mégcsak nem is azért amit a jövőben ők esetleg elkövethetnének, hanem mert inspirálhatnak majd másokat, akik rosszakat fognak tenni. Ez egy rendkívül veszélyes gondolat. Ez valójában egy totalitárius rendszer gondolkodása, ahol az arra érdemesek eldöntik, hogy mely ártatlanokat lehet meggyilkolni, nehogy azok veszélyeztethessék - akár csak áttételesen is - az ő Szép Új Világukat.

Valós példán ez olyan, mintha elmennénk megölni Marxot amiért inspirálta Sztálint és Pol Potot. Ez nevetséges. Az utóbbiak bűneiért maguk a felelősek, nem Marx akire hivatkoztak gaztetteik elkövetése közben. Arról nem is beszélve, hogy Marx sem a semmiből szopta az osztályharcos ideológiát, hanem bizonyos osztályok valóban nagyon komoly elnyomása szülte azt. Szóval miért ölnénk akkor Marxot, aki egy valós helyzetre rezonált? Miért nem foglalkozunk a kiváltó okokkal?

A filmre visszavezetve ez ugyanaz, hogy a fajok közti harcot - ha jól értettem - hirdető faszi is nyilván létező faji-etnikai feszültségekre reagált ezzel, amit paradox módon a feketék filmbéli tömegtüntetései is alátámasztanak. Ha jól értettem maga nem követett el semmit, ahogy Marx sem. A film értékítélete szerint ezt az ártatlan embert - aki maga is okozat - megölni helyes dolog, a kiváltó okkal nem kell foglalkozni. Megítélésem szerint ez nemcsak helytelen és veszélyes, de téves is. Az okozat kiiktatása a kiváltó okok érintetlenül hagyásával nem vezet eredményre, azaz a filmben ha a faji-etnikai feszültségek továbbra is fennállnak, lesz a megölt faszi helyett egy új ideológus, azaz a lány nem érheti el a kívánt célt ezzel.

Szóval ez így nem működik. Ártatlanok gyilkolása semmilyen "magasabb cél" érdekében nem elfogadható. Terroristák, és totalitárius rendszerek is mindig meg vannak róla győződve, hogy magasabb cél érdekében ölnek ártatlanokat. Szerintem ezt a gondolatot nem szabadna így tömegmédián keresztül propagálni.


8/10
Patafizikus márc. 20. 18:27:50 8/10
Kifejezetten jó film. Intelligens történet, jó színészek. Talán az első negyed óra megtévesztő lehet, mert az hihetné az ember hogy egy poénkodó, laza film, de aztán "megkomolyodik". A vége picit szirupos lett, de nem vészes. Összességében 8/10
Nagy1A jan. 07. 12:19:57
Ajánlom azoknak, akik szeretik a hatásvadász, illogikus.........."de az nem számít" típusú filmeket!!
Spoileres! Az első óra rendben volt, még izgi is volt, egy kicsit nem értettem, hogy mi a fenéért rohangál egy csuklyás lány ilyen nagyon, de majd kiderül....................vártam a megoldást, ami rohadt lassan és a rendkívül furcsa jelenségek iránt teljesen közönyös nyomozók asszisztálása mellett, (pedig a kis indiai nagyon mondta!!) elég gyengére sikeredve jött meg. Amikor a motorral a kiscsaj 3 méter magasan átrepült a srác feje felett......... na akkor volt számomra teljesen vége a filmnek. A kapszulás távozás - érkezés rendkívül bonyolultra kivitelezett képsorai után, (megjegyezném maga a kapszula is egy remek, pl a Légy kapszulájának továbbcicomázott, polipkarokkal ellátott kivitele volt) a rendezők nagy szerelmét is bedobták, a száz négyzetkilométeren üres tengerparton, megáll a szereplő, senki....sehol......... és érdekes módon egy hang, töltött pisztollyal megszólal mögötte a semmiből ott teremve! Nagyon csípem............ennél már csak az a jobb, amikor beülsz a kocsidba, benézel senki..........de amikor elindulsz és akkor, a hátsó ülésről..... a hátad mögül........ a töltöttpisztolyú.........egyszer csak felemelkedik!!
TOVÁBBIAKBAN....csak elmélkedés a filmkészítő idiótákról, ami egyre többször kiveri nálam a biztosítékot!!
Ami rendkívül elgondolkodtató, hogy egy jól kivitelezhető témát, ötletet, történetet, a forgatókönyvírók, hogyan tudnak ilyen szerencsétlen módon kivitelezni, nem is értem. Összeül egy rakás ember, aki a befektetett pénzből, filmet akar csinálni, ami majd nyereséget hoz és egy rakás hülyeséget zagyválnak össze!!
A megvalósítás! Adott a "dolog" amit a filmen láttatni kell, a filmen ezt, hogyan oldják meg. Nézzük csak meg az "anyag" bejuttatásának esetét valamiféle szerszámmal. Sok variáció jöhet számításba, de ha kivitelezhető és logikus módot választanék, az egy altatópisztollyal való távolabbról, takarásból is kilőhető lövedék lenne, ami szinte bármelyik testrészén eltalálhatja a célpontot. Ki az az idióta, aki normális és kivitelezhető megoldás helyett, azt választja, hogy futás közben, egy szerszámmal, jól tarkón szúrja a kiválasztott embert. A kopasznál még rendben a dolog, ott könnyen mehet, de a buzibulis, seggigérőhosszúhajú kiscsajnál, hogyan volt?? Sssssuttyyyy..odarohant mellé.........szia....bocsika..... összetűzném a hajadat drága......durrr, nyakon szúrja...........sssssutty, már ott sincs!!! Igaz, ez legalább kiszúrta, hogy beszúrtak neki, de az összes többi simán zongorázott, buszt vezetett és csinálta a "hótt dogot" és észre sem vette, hogy nyakon szúrták!! Röhejes!! Na de miért kell nekem mindenbe belekötni??
El kell vonatkoztatni minden zavaró tényezőtől, ami logikus, ami valós és csak a mondanivalóval kell foglalkozni!!! Egy mozgalmat, egy forradalmat,...... kilenc év alatt be, kell fejezni, különben........lőttek!!
9/10
lyn_94 jan. 06. 11:36:52 9/10
Aránylag hamar rájöttem milyen témájú lesz, miről is fog szólni, mi a nő célja. Végén kis fordulat van mikot kiderül ki is valójában a lány. Összességében jó film,főleg annak aki szereti az ilyen témájúakat. 10/9
5/10
pihes jan. 04. 14:59:12 5/10
Az első óra érdekelt amíg beindult a történet, majd kihűlt a sztori!
Közepesnek mondom!

5/10
7/10
Richard Kovács 2019 dec. 29. - 21:31:57 7/10
Szerintem nem volt rossz.
8/10
pecaboy3 2019 dec. 11. - 22:02:36 8/10 Előzmény BOOND42
Nézz utána. Egyébként Mel Gibson is az esélyesek között volt a Termi szerepéért, de nem vállalta. https://hu.ign.com/terminator-a-halaloszto/4846/feature/10-dolog-amit-nem-biztos-hogy-tudtal-a-terminatorrol
BOOND42 2019 dec. 11. - 21:48:11 Előzmény pecaboy3
pecaboy3 Ilyen hülyeséget hogy lehet írni,amit írtál :)))
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu