A mi Kodályunk

Bakancslistához adom
6 éven aluliak számára nem ajánlott magyar dokumentumfilm, 90 perc, 2020

Értékelés:

5 szavazatból
Szerinted?

A 20. század korszakalkotó zenetudósa, zeneszerzője és népzenekutatója előtt tisztelegve érkezik a mozikba A mi Kodályunk című rendhagyó dokumentumfilm, amely Kodály kevéssé ismert fiatalkorát dolgozza fel két kimagaslóan tehetséges fiatal muzsikus szemszögéből, egy 1910-es szerzői estet állítva középpontba.
Petrovics Eszter filmjének főszereplője Ránki Fülöp zongoraművész és Devich Gergely csellóművész, akik a 2019-ben újból megrendezett hangverseny során nemcsak gyönyörűen megszólaltatják Kodály darabjait, de a koncertre való felkészülés során ellátogatnak Galántára és Nagyszombatra, ahol Kodály a gyermek-, majd gimnáziumi éveit töltötte, valamint a Zoborvidékre is, ahová első gyűjtőútjaira ment vissza 1905-ben. A Budapestet érintő rész középpontjába Kodály egyetemi évei és a korszak legfontosabb kompozíciói kerültek, valamint az említett 1910-es szerzői est a Royal Szálló hangversenytermében.
A szokatlan formanyelvű, zenei betétekkel gazdagon átszőtt alkotásban a hagyományos ismeretterjesztő filmektől eltérően minden információ a zenészek párbeszédeiből derül ki. Kodály írásai belső monológként hangzanak el Kaszás Gergő színművész előadásában, emellett archív rádiós anyagok felhasználásával megszólalnak pályatársak és tanítványok, többek között Ferencsik János, Vikár László, Doráti Antal, Molnár Antal és Szokolay Sándor is. A film a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával, Muhi András (Testről és lélekről, Csak a szél) és Ferenczy Gábor (Virágvölgy, X – A rendszerből törölve) produceri keze alatt készült el.
Bemutató dátuma: 2020. július 9. Forgalmazó: Pannonia Entertainment Ltd.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
Edmond Dantes 2020 dec. 16. - 09:05:57 Előzmény Xxy92
Kodály így is jobban jár(t), mert -nem kerek évfordulón- legalább a Duna TV-n sugározzák az emlékműsort ... ugyanaznap vagyis m a, amikor az egész világ Beethoven 250. születésnapját ünnepli. Utóbbinak csak M5-ön jutott idősáv, 21:00-tól (MüPa/Beethoven-maraton)...
Xxy92 2020 dec. 15. - 21:44:14
December 16. - Szerda
21:45 DUNA Televízió

Szép dolog megemlékezni az egyik leghíresebb magyarról a születésnapján. Csak azt nem értem, miért a Dunán és miért ebben az idősávban kell mindezt tenni?! Tudni illik, jó pár hete már szerdánként a Duna tévé jobbára különösen értelmes és értékes, európai filmdrámákat tűz műsorra, "A forgatókönyvet írta: Az élet" címmel. És most a Kodály-emlékműsor miatt ez elmarad. Miért nem lehet az egy kaptafára menő török sorozatok, vagy a 20 éve megállás nélkül játszott Rex felügyelő helyett játszani?! Esetleg a vízfolyásként hazudó, teljes mértékben értelmetlen M1-en, netalántán a kultúraápolás miatt létrehozott M5-ön lejátszani?! Miért, miért, miért?
Mária Szántó 2020 okt. 03. - 10:43:58
a film után olyan jó érzés volt mintegy tisztulás érzése. Nagyon tettszett
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu