Az ország háza

Bakancslistához adom
magyar dokumentumfilm, 74 perc, 2023

Értékelés:

2 szavazatból
Szerinted?

Impozáns portré hazánk ikonikus épületéről. Nagy András filmje körbevezet az Országház rendkívüli építészeti, iparművészeti részletein, és elmeséli a Ház múltját, ami a viharos XX. századunk története is egyben.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
Fiskális aug. 22. 15:26:05 10/10
Szerintem a maga kategóriájában csúcs darab. Nagyon tetszett, szinte hibátlan lett szerintem. Valóban nem dokufilm, hanem inkább portréfilm, ahogy valaki meg is fogalmazta... néha úgy beszélnek róla, mintha élne :-))
S az, hogy megtalálták hozzá, ezt a nekem kedves kisugárzásával törékenységében is erős karizmájával az 50 év előtti Venczel Verát idéző kitűnő Ema Horvath-ot az külön nagy találmány, akárki fejéből pattant is ki.
Látszik, hogy sok iteráción átment s sokat agyaltak ezen az anyagon, de nem feneklett meg az izzadságszagban mégsem. Nagyon ügyesek a régi filmekkel kombinált színes és FF rekonstruált jelenetek is...
(Egy dolgot kerestem, a párhuzamot, hogy Nagy Imre erkélye - 56 - és a mai köztársaság 89-es kimondása párhuzam és annak vizualitása... az hiányzott kicsit, de biztos van rá magyarázat, nem hiszem, hogy ne jutott volna ez a stáb eszébe...)
Láttam, eredetileg angolul készült a narrátori szöveg és a terv a feliratozás volt, ami a tévés verzióban, szerintem helyesen, alámondás lett. De nem írja a stáb lista, ki az Ema magyar hangja? (egyébként a leányzó mindenhol szlovák származásúnak van feltüntetve, s rákérdeztem, valóban szülei otthon szlovákul beszéltek, Amerikában is, de ő nem tud úgy sem, magyarul sem, Harvardra járt, angol szakra, de aztán sznésznő lett és sikeres is....)
Azt tippeltem, hogy a Gyűrűk ura-beli szinkronhang (Csuha Bori?) ment rá, de ebben nem voltam biztos... tudja valaki, ki volt a hangalámondás hangja? [azóta megtudtam: Straub Viktória]