Az utolsó pogány király

Bakancslistához adom
Redbad
16 éven aluliak számára nem ajánlott holland kalandfilm, 160 perc, 2018

Értékelés:

56 szavazatból
Szerinted?

Az i.sz. 7. században Európa északi részét a pogány frízek, szászok és dánok uralják. Redbad a szabad frízek utolsó királya, aki szembeszállt saját népe kegyetlen pogány rituáléival csakúgy, mint a délről érkező frankokkal, Európa új uraival. A frank hódítók a kereszténység erőszakos terjesztésével vonták hatalmuk alá Európa pogány népeit. A látványos hősi eposz egy valós történelmi alak, Redbad, a független szellemű uralkodó története.

Az egyik legnagyobb szabású holland történelmi film megtörtént eseményeket dolgoz fel. A film nemzetközi színészgárdájából a főszerepet játszó Søren Malling olyan filmekben szerepelt, mint az Oscar-jelölt Egy háború, az Emberrablás, a Férfiak és csirkék és a Kisvárosi gyilkosok. Rajongók számára bizonyosan ismerős lesz Jonathan Banks is. Az amerikai színész több évtizedes színészi pályafutása során a Szörnyecskéktől kezdve az Airplane!-en át mások mellett a Totál szívás tévésorozatban szerepelt, de feltűnt a Förtelmes főnökök 2-ben és hangját adta A hihetetlen család 2 animációs filmhez is.
Bemutató dátuma: 2018. szeptember 6. Forgalmazó: Vertigo Média Kft.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
9/10
Wolfram1 2023 aug. 20. - 23:11:26 9/10
Teljesen megértem a fanyalgókat. Kétszer is megnéztem, de autósüldözésnek nyomát sem találtam benne. Számoltam az űrhajókat, nulla. És csöcsöt is csak egyet mutatnak, pontosabban kettőt, de mindkettő ugyanazon nőn van. Megértem, hogy ezek után azt érzik, ezt a filmet nem csak megnézni, de leforgatni is kár volt.
Megértem azokat is, akik mindenféle mondanivalókat és szimbólumokat látnak bele, a régi és új értékek örök harcát, Istvánt és Koppányt, Az utolsó szamurájt, a világkormány ármánykodásait a nemzetállamok ellen. Ésígytovább. Mert mondanivaló mindenben van, fűben, fában, bármiben. Egy okos ember mondta, ha problémád van üss fel egy tetszőleges könyvet, a hetedik oldal hetedik sorában ot lesz a megoldás. Mert a megoldás benned van, csak még segítség kell meghallani.
És megértem azokat is, akik csupán egy kardozós-b@szós film újabb mutációját látják benne, amiben d'Artagnant épp Redbadnak hívják, Júliát pedig Idweinának, de ők legalább élvezik, mint a gyerekek. Mindenki azt lát benne, amit látni szeretne. Kinek mit intézett a kormánya. Talán ez is egy erény, és ezért van ekkora szórása (átlagtól való átlagos eltérés) a csillagoknak. Pontosabban pontoknak. Pont.
10/10
Alexandros.... 2023 máj. 07. - 19:40:18 10/10
Nem értem a fanyalgókat,ez egy jó film.
Nótárius 2022 jan. 31. - 15:11:21
Az első negyedóra vége felé történt, még egy ilyen mitizáló alkotáshoz is méltatlan abszurditású, rajtaütési valószerűtlenségen elképedve, nem néztem tovább ezt, az egyébként komoly érdeklődéssel várt filmet. Ám, az itt és egyebütt olvasott elismerő vélemények mérlegelt figyelembevételével, valószínűleg adok neki még egy esélyt, ha ismét a szemem elé kerül.
8/10
nefefe 2022 jan. 06. - 23:36:53 8/10
A történelmi filmek mindig megpróbálják visszahozni a megtörtént események hangulatát. Bemutatni a kor minden aspektusát, jót (ha volt) és rosszat egyaránt. Ez is levezeti az eseményeket, a szereplők habitusa alapján, nem megfeledkezve a kort nagyon jellemző hatalmi harcokról, intrikákról. Ám amikor a kereszténység szóba kerül, nekem mindig az jut eszembe, hogy mi mindent megtettek azért, hogy ráerőltessék akaratukat más emberekre, tűzzel-vassal terjesztve az igét. És akkor eszembe jut az is, hogy kedves jóakaratú keresztények - élükön az egyházi vezetőkkel - hány kontinensen tették tönkre emberek életét, vagy akár irtották ki őket Isten nevében. Gondoljunk a dél-amerikai bennszülött népekre, az inkvizícióra és hasonló, a kereszt oltalmában elkövetett dolgokra. Ezáltal természetesen a kiváló egyház - a bibliában leírtakkal ellentétben - szépen gazdagodott és hatalma volt, még a királyok felett is. Summa-summarum, ők voltak a legnagyobb gengszterek a világban, bort ittak és vizet prédikáltak. Visszatérve a filmre: maga a történet bemutatása szépen megtörtént, a jelenetek elég élethűek voltak - de a szereplők rengeteg hibát elkövettek, ami a későbbiekben megbosszulta magát. A végét meg elég befejezetlennek éreztem. Gondolom nem akarták még tovább húzni az amúgy is hosszú filmet. Összességében jó film, érdemes megnézni. Amúgy nagyon hasonlít a Vikingek c. sorozatra...
10/10
Alexandros.... 2021 dec. 28. - 23:25:08 10/10 Előzmény nolti
Láttad a filmet?Vagy csak unatkoztál és úgy gondoltad hogy írsz valami ostobaságot.
Aramon 2021 dec. 28. - 20:00:15 Előzmény nolti
Hát nem ostobáknak készült a film.
10/10
parduc100 2021 okt. 02. - 21:17:42 10/10
Rendkívül látványos és szép film formájában vászonra vetett igaz történet, egyszerűen odaszögez magához.
A mondanivaló is tanulságos: teljesen mindegy, milyen istenekben hiszünk, minden vallást lehet emberségesen gyakorolni, és minden vallást lehet a hatalom javára fordítani.
Nagyon érdekes, ahogy egy pogány szokással indul a történet, amelyet mai szemmel meg lehet érteni, de átérezni talán kevésbé, aztán átpillantunk az ellenség berkeibe, ahol egy egészen másfajta vallás nevében, de még brutálisabban kegyetlenek.
A történet Freya istennel kezdődik, akiről azt hiszik, emberáldozatot követel, majd megjelenik Frea, aki ugyanabban az istenben hisz, mint a barbárokat öldöklő keresztény hittérítők, mégis egészen másképpen..
Egészen finom szerelmi szál Frea, Fenne és Redbag hármasa, az utolsó percig kérdéses, hogy a folyamatos harcok során ki marad örökre a csatatéren...
Végig kérdés, hogy Fenne és az új király meg tud-e a birkózni azzal, hogy mindketten kispadra kerültek...
A látvány, a fordulatok, az emberek közti kölcsönhatások, a vallások és azok kiforgatása... még a befejezés után is elgondolkodtatnak.
Tényleg nagyon szép film, komoly mondanivalóval.
https://www.youtube.com/watch?v=NnssDyBtiYw

1/10
nolti 2019 márc. 29. - 18:56:12 1/10
ocskasag, baromsag, csucs minosegbe.
10/10
Vídia. 2019 márc. 18. - 21:09:14 10/10 Előzmény meridian74
szuper volt, akit egy kicsit is érdekel a történelem, a frízek, jütök, frankok, szászok, ki ne hagyja
aki pedig járt már Wijk bij Duurstede-ben annak meg kötelező a legenda miatt

ja ez nem holivúdi szirup, aki ehhez szokott annak csalódás lesz

5/10
Picasso™ 2019 márc. 14. - 00:21:08 5/10
Számomra: unalmas, kiszámitható, talán túl szinpadias is volt. A látvány viszont jó.
Mintha az egész el lenne nyújtva; harcok, történet, történések, etc. Szerintem.
4/10
nikato 2019 febr. 25. - 17:54:55 4/10
Egyetértek az előttem szólóval!
meridian74 2019 febr. 13. - 22:45:03
Rettenet egy hulladék film ez... az hagyján hogy sokkal többet vártam a sztori alapján, de ezzel szemben egy hihetetlenül elkúrt és béna cselekményvitelt kaptunk. Megnézni nem érdemes, kihagyni annál inkább!