Caravaggio árnyéka

Bakancslistához adom
L'ombra di Caravaggio
18 éven aluliak számára nem ajánlott olasz-francia életrajzi film, 120 perc, 2023

Értékelés:

31 szavazatból
Szerinted?

Caravaggio (1571-1610) korának lázadó művésze volt, akinek az élete és a hatalommal való küzdelme mozivászonra termett. A barokk festő hadban állt a konvenciókkal, műveivel és szexuális szabadosságával megbotránkoztatta az akkori közvéleményt és a nagy hatalmú katolikus egyházat egyaránt. Caravaggio vallási tematikájú képein pátosz helyett a realizmus köszönt vissza, ráadásul modellnek előszeretettel hívta az utcák lenézett embereit, például csavargókat, tolvajokat és prostituáltakat, akiknek a jogaiért a hatalmasságokkal szemben is kiállt.

Michele Placido nagyszabású történelmi filmje Caravaggio (Riccardo Scamarcio – Teljes titoktartás, Silvio és a többiek) életének azt a szakaszát dolgozza fel, amikor a festőnek el kell hagynia Rómát, mert halálra ítélték egy konkurense meggyilkolásának vádjával. Caravaggio a pápához fordul kegyelemért, aki elrendeli, hogy a vatikáni titkosszolgálat nyomozója, akit csak Árnyékként emlegetnek, (Louis Garrel – Álmodozók, A feleségem története) derítse fel, hogy a botrányos életű művész megérdemli-e az amnesztiát.
Bemutató dátuma: 2023. július 6. Forgalmazó: Mozinet

Stáblista:

Szereplők

Costanza Sforza Colonna
az árnyék
Cardinal Del Monte
Lena Antonietti

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
Hatpöttyös jan. 28. 23:14:57 10/10
Nagyon jó film!
2/10
Sztalker1 2023 dec. 15. - 21:58:18 2/10
Ostoba, szellemtelen film. Vajmi kevés köze van Caravaggio művészetéhez. Azt megragadni M.Placidonak túl nagy falat lett volna, ezért inkább egy rakás pénzt elpazarolt egy középszerű, unalmas, bárgyú hatásvadász általa elgondolt "életrajzi" mozgó diafilmre. Készültek művészekről érdemi, gondolatgazdag alkotások is - na ez nem az!
9/10
Fellini74 2023 nov. 24. - 22:44:11 9/10
Nagyszerű film
9/10
zimzum1111 2023 júl. 18. - 22:57:54 9/10
A film után két srác azt hozta fel hiányosságként, hogy nem ismerték meg Caravaggio-t. Érdekes mondtam magamban. De értem miért gondolhatták ezt. Persze csak tippem van, hogy eleve nem nagyon lehet ezt a művészt megismerni. Ami fentmaradt az kevés, illetve pont elég ahhoz, hogy egy ilyen film remekművé válhasson. Mert valóban talán a személyiségek, elnagyolt volta csak azt engedélyezte, hogy rámeditálhassunk a film értelmére. Azért az értelmére, mert mint művész pont olyan volt mint az összes zseni művész. Pia, buli, féktelen szerelem, politikai ellenállás, soha nem látott látásmód. Tehát a személyisége talán nem is annyira érdekes, mert az pont ugyan az, mint Ady, Jim Morrison, Liszt sorolhatnám.
Viszont az már nagyon izgalmas, hogy a környezetét, hogyan forgatja fel, és éppen ezért miért az árnyékával kell megküzdenie! Mély vallásossága, és annak teljes elutasítása a klérus részéről - Pápa egy művéről: ehhez még nem nőttek fel, semmisítsék meg (aztán egy Rembrandhoz kerül a mű...). A Pápa tehát tudja miről szól Caravaggio, de azt is tudja, hogy ezt még rajta kívül is csak nagyon kevesen értik.
Éppen ezért ez a film azért érdekes. Mert minden mondata konstruált, hogy a művész igazságát meg tudja mutatni. Már amennyire lehet. A helyszínek pompásak. Amikor romos helyszíneken járunk, akkor tudnunk kell, hogy a rom valaha virágzó templom volt, erős erőd... A filmben meg rom. Nagyon izgalmas trükk a rendezőtől arra vonatkozólag, hogy tudjuk az idő múlását. A romok, pompásak voltak és mára kőhalmok. Caravaggio kritikusairól keveset tudunk, viszont Ő és műve fennmaradt és ma is csodálatra méltó.
Abból sem szokványos a film, hogy nem foglal állást, csak megnézegethetjük a főhőst, és dönthetünk, hogy kivel lettünk volna hasonló esetben. Tehát nem von be az életébe, csak a történetébe. A filmet figyelve az árnyékmester gondolatai csak megerősítik a festő géniuszát. Illetve az Ördög művészethez való viszonyát is kinbontja: az ördög alkotásra képtelen, viszont korlátozása hívja létre a zseniket, a korlátai teremtik a korlátlan művészeket, amilyen Ő maga soha nem tud lenni.
10/10
Gábor TAMÁSY 2023 júl. 18. - 21:34:25 10/10
Akkora tizes, mint az állat!
10/10
andtom 2023 júl. 17. - 11:52:14 10/10
Remek film!