Caravaggio árnyéka

Bakancslistához adom
L'ombra di Caravaggio
18 éven aluliak számára nem ajánlott olasz-francia életrajzi film, 120 perc, 2023

Értékelés:

26 szavazatból
Szerinted?

Caravaggio (1571-1610) korának lázadó művésze volt, akinek az élete és a hatalommal való küzdelme mozivászonra termett. A barokk festő hadban állt a konvenciókkal, műveivel és szexuális szabadosságával megbotránkoztatta az akkori közvéleményt és a nagy hatalmú katolikus egyházat egyaránt. Caravaggio vallási tematikájú képein pátosz helyett a realizmus köszönt vissza, ráadásul modellnek előszeretettel hívta az utcák lenézett embereit, például csavargókat, tolvajokat és prostituáltakat, akiknek a jogaiért a hatalmasságokkal szemben is kiállt.

Michele Placido nagyszabású történelmi filmje Caravaggio (Riccardo Scamarcio – Teljes titoktartás, Silvio és a többiek) életének azt a szakaszát dolgozza fel, amikor a festőnek el kell hagynia Rómát, mert halálra ítélték egy konkurense meggyilkolásának vádjával. Caravaggio a pápához fordul kegyelemért, aki elrendeli, hogy a vatikáni titkosszolgálat nyomozója, akit csak Árnyékként emlegetnek, (Louis Garrel – Álmodozók, A feleségem története) derítse fel, hogy a botrányos életű művész megérdemli-e az amnesztiát.
Bemutató dátuma: 2023. július 6. Forgalmazó: Mozinet

Stáblista:

Szereplők

Costanza Sforza Colonna
az árnyék
Cardinal Del Monte
Lena Antonietti

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
9/10
Fellini74 nov. 24. 22:44:11 9/10
Nagyszerű film
9/10
zimzum1111 júl. 18. 22:57:54 9/10
A film után két srác azt hozta fel hiányosságként, hogy nem ismerték meg Caravaggio-t. Érdekes mondtam magamban. De értem miért gondolhatták ezt. Persze csak tippem van, hogy eleve nem nagyon lehet ezt a művészt megismerni. Ami fentmaradt az kevés, illetve pont elég ahhoz, hogy egy ilyen film remekművé válhasson. Mert valóban talán a személyiségek, elnagyolt volta csak azt engedélyezte, hogy rámeditálhassunk a film értelmére. Azért az értelmére, mert mint művész pont olyan volt mint az összes zseni művész. Pia, buli, féktelen szerelem, politikai ellenállás, soha nem látott látásmód. Tehát a személyisége talán nem is annyira érdekes, mert az pont ugyan az, mint Ady, Jim Morrison, Liszt sorolhatnám.
Viszont az már nagyon izgalmas, hogy a környezetét, hogyan forgatja fel, és éppen ezért miért az árnyékával kell megküzdenie! Mély vallásossága, és annak teljes elutasítása a klérus részéről - Pápa egy művéről: ehhez még nem nőttek fel, semmisítsék meg (aztán egy Rembrandhoz kerül a mű...). A Pápa tehát tudja miről szól Caravaggio, de azt is tudja, hogy ezt még rajta kívül is csak nagyon kevesen értik.
Éppen ezért ez a film azért érdekes. Mert minden mondata konstruált, hogy a művész igazságát meg tudja mutatni. Már amennyire lehet. A helyszínek pompásak. Amikor romos helyszíneken járunk, akkor tudnunk kell, hogy a rom valaha virágzó templom volt, erős erőd... A filmben meg rom. Nagyon izgalmas trükk a rendezőtől arra vonatkozólag, hogy tudjuk az idő múlását. A romok, pompásak voltak és mára kőhalmok. Caravaggio kritikusairól keveset tudunk, viszont Ő és műve fennmaradt és ma is csodálatra méltó.
Abból sem szokványos a film, hogy nem foglal állást, csak megnézegethetjük a főhőst, és dönthetünk, hogy kivel lettünk volna hasonló esetben. Tehát nem von be az életébe, csak a történetébe. A filmet figyelve az árnyékmester gondolatai csak megerősítik a festő géniuszát. Illetve az Ördög művészethez való viszonyát is kinbontja: az ördög alkotásra képtelen, viszont korlátozása hívja létre a zseniket, a korlátai teremtik a korlátlan művészeket, amilyen Ő maga soha nem tud lenni.
10/10
Gábor TAMÁSY júl. 18. 21:34:25 10/10
Akkora tizes, mint az állat!
10/10
andtom júl. 17. 11:52:14 10/10
Remek film!