Kicsinyítés

Bakancslistához adom
Downsizing
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai sci-fi, szatíra, filmdráma, 135 perc, 2017

Értékelés:

205 szavazatból
Szerinted?

Mi történne, ha norvég tudósok új megoldással állnának elő az emberiség egyik legnagyobb problémájára, a túlnépesedésre?
A megoldás a következő: zsugorítsuk az embereket úgy egy arasznyira, és adjunk 200 évet a teljes globális kicsinyítésnek.
Az emberek lassan rájönnek, mennyivel tovább tart a pénzük egy miniatürizált világban. Egy jobb élet ígérete Paul Safranek átlagembert és feleségét, Audreyt is arra készteti, hogy hátrahagyva stresszes omahai életüket, lekicsinyíttessék magukat, és beköltözzenek a kisméretűek közösségébe. Ez a döntésük életre szóló kalandokat indít be...
Bemutató dátuma: 2018. január 11. Forgalmazó: UIP-Duna Film

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
9/10
Ivy... febr. 05. 22:48:19 9/10
Nagyon tetszett, kétszer is megnéztem. Vicces, ugyanakkor momdanivalója is van és eredeti. Ritka hármas. Szuperek a színészek is.
4/10
Ariel01 2023 okt. 30. - 00:04:44 4/10
Egyet értek a negatív értékelésekkel. Az eleje érdekes és itt kimerült. Kb a negyedétől elvágtak egy 2 órás filmet. Az alapsztori erős és elgondolkodtató fantasy jellegű. Hát összesen ez és Matt Damon az egyedüli előnye. Lehet dráma is, szatíra is, de nagyon lapos.
hoffmann_egy 2023 ápr. 24. - 21:38:16
Az ipari innovációk óriási többsége is éppolyan céltalan és értelmetlen, mint ez a film. A pénzkeresést nem számítva, persze, mert hogy itt is erről van szó, semmi másról. Ritkán van olyan persze, hogy fellobban az isteni szikra, de a legtöbbször csak ez van: Miről nem volt még film? Volt már film a kicsinyítésről? – Nem. – Na ugye!
Ez így készült. A nézővel két dolog történik felváltva: alszik és bosszankodik. A párbeszédek olyan üresek, hogy ehelyett a Facebookot is pörgethetné az ember. A kicsinyítés aprópénzre váltása a fontos, az már kevésbé, hogy épelméjű nézőt feltételezzenek. Akit zavar a hülyeség. A kicsi emberkéket szobáikkal együtt kézben tartva hurcolják ide-oda, de láthatólag se ők, se a nagyok nincsenek tudatában az életveszélynek.

9/10
c p 2022 okt. 07. - 22:28:52 9/10
Remek film, szellemes, letehetetlen, néhol vinnyogva röhögős. Nehéz megjósolni, hogy mit fognak kihozni belőle - kicsit közhelyes a valóságtól való elmenekülés témaköre, de nagyon találó. Lehet, hogy hangulatfüggő is, szóval hálás köszönet a lepontozóknak: mindeddig miattuk tartottam magam távol a filmtől, így most beüthetett be nálam. Masszív 9 pont.
8/10
Borbália 2021 febr. 14. - 13:02:43 8/10
Hát ezt érdemes volt megnézni! El kell vonatkoztatni csak kicsit attól, hogy mi lehetségesen lehetséges, és mi nem, és akkor nagyon jól át lehet érezni a szereplők megváltozott szemszögeit (és tényleg!) és problémáit. Különösen tetszett, hogy milyen 'érett' emberi viszonyok jelentek meg a filmben, és mennyire változatosak.
7/10
Nótárius 2020 okt. 24. - 12:45:32 7/10
Ehhez a filmhez bizony elég sok mindent, alapvető ismeretek, körülmények és kockázatok sokaságát is figyelmen kívül kellett hagyni. Így aztán a fikciója szűk keretébe nem illő számos ellehetetlenítő dolgot meg sem kísérelt felvetni, illetve továbbgondolni; de amit, ameddig és ahogy továbbgondolt, azért már bőven megérte végignézni ezt a sok szempontból komolyan elgondolkodtató, szórakoztatóan érdekes filmet.


A végén azért még így is mosolygtatóan meglepett a gondolatiságában ugyan emelkedett, de már oly sok (zömmel amerikai) filmben látott romantikus sablonú végkifejlet.

10/10
zsussi 2020 júl. 27. - 10:22:18 10/10
Az egyik legjobb film, amit valaha láttam. Zseniális film a globalizációról, a szűk elit önzéséről, pusztító jövőképéről. A felületen vonzó eszmény - mely a környezetvédelem hamis maszkja mögé bújik- magával ragadja a főszereplőt, majd találkozik a valósággal a vietnámi nő személyében. Aki valóban idegesítő, ahogy a valóság is időnként az. A virtuális - itt most épp kicsinyített- világ azonban szép, rózsaszín, de papírmaséból van, ezt hamar érzékeli a főszereplő, és nem kér belőle.
Jó mondat a szereplő anyjától: “már a Marsra megy az ember, de az én csípőbetegségemmel nem foglalkozik senki.”
A globalista elit a világ megmentésének álcájával kizárólag - “humanitárius vészhelyzet van”- csak saját kis szűk rétegét akarja megmenteni, felépítve föld alatti rezervátumát egyfajta Noé bárkájaként. De azért az általuk felépített “környezettudatos” norvég kibucban utoljára még jól beb*sznak.
A főhőst is hívják a nagy túlélő kalandra, de ő az utolsó pillanatban a valódi életet, a valódi empátiát, a valódi emberszeretetet választja.
Felkavaró és elkeserítő vízió arról, hogy mit is akar a globalista elit.
7/10
InteriorLulu 2020 jún. 01. - 15:23:12 7/10
A műfaja semmiképpen nem vígjáték. Társadalmi szatíra (mint ahogy Gulliver története is az), legalábbis az első fele, mert a második már afféle disztopikus szociodráma. És egyiknek sem rossz.

Itt alattam viszonylag sokaknak azért (is) nem tetszik, mert hogy ebből a jó alapötletből sokkal többet is ki lehetett volna hozni. Hát nem, mert amire itt ők gondolnak, az ebben a filmben értelmetlen lenne. A Drágám, a kölykök összementek-szerű komédiákkal ellentétben itt kimondott cél, hogy minél több ember, és idővel aztán akár az egész emberiség kicsi legyen; amiből az következik, hogy ezeket a kicsi embereket minden életveszélyes dologtól távol kell tartani, máskülönben elpusztulnak: a rovarok többsége, madarak, kisemlősök, gyíkok, viharos szél, jégeső, minden... A távoltartani pedig azt jelenti, hogy ha már egyetlen jelenetben is együtt látjuk őket mondjuk egy ártatlan kaszáspókkal, az már rég rossz, hisz ilyenkor ezek az emberek halálos veszélyben vannak, holott előtte kvázi garanciát kaptak a nyugodt és biztonságos életre.
Az már más kérdés, hogy valójában mennyire élhető is egy ilyen steril, hálókkal és falakkal védett környezet, vagy hogy mennyire valószínűtlen az arasznyi méretű egyedekből álló emberiség puszta túlélése. És ez nyilván tök lényegtelen is, mert a film mondanivalója nem itt van.
biffco 2020 máj. 31. - 21:20:18
jaj mér lett igy elbaszva ez a film....
10/10
HKatalin001 2020 ápr. 15. - 18:29:22 10/10
Nekem bejött. Felszines,meseszerű elermekkel tarkitott társadalomkritika,ezért lehet szórakoztató.
2/10
Sweet-But-Psycho 2020 ápr. 13. - 16:11:27 2/10
Ígéretes ötletből kiinduló, hamvába holt álszent fingreszelés, 135 percben.
olahmiki1959 2020 ápr. 01. - 17:26:48 Előzmény janderka
Köszi az infót!
Üdv: Miki
janderka 2020 ápr. 01. - 17:18:29 Előzmény olahmiki1959
Eleinte mutatják és beszél róla a főhös seftelős haverja, de a film közepétől ez a szál teljesen ki lesz hagyva a sztoriból és egy nagyadag társadalmi szociodrámába fordul sajnos a film.
olahmiki1959 2020 ápr. 01. - 15:58:36
Nem láttam - még - a filmet, tehát csak látatlanban kérdezem:
Ha az embereket lekicsinyítik, akkor az nem azt jelenti, hogy MINDEN egyebet is le kell kicsinyíteni melléjük?
Az állatokat, a növényeket, az épületeket, a lakások berendezéseit, a bútorokat és mindent?
Hiszen egy apró, hétköznapi egér, vagy akár egy hangya is potenciális életveszélyt jelenthet egy kisméretű ember számára!
Ez hogy jelenik meg a filmben?
Ahogy látom, eléggé rossz véleményetek van a filmről, de mindenképpen belenézek, mert érdekel, hogy ezeket a problémákat hogyan oldotta meg a forgatókönyvíró, meg a rendező.
8/10
Pünkösdi Kató 2020 jan. 01. - 00:41:23 8/10 Előzmény janderka
Különböző településeken kicsinyítettek, aki tudott fizetni, eladtál mindenüket, hitellel vagy anélkül. A hajléktalanok így nem tudom, hogy kerültek oda. Volt, aki csak mulatott és üzletet tervezett. A kicsinyítés végleges volt. Akit ez érdekelt, erről beszélgetett, boldog volt és találkozhatott korábbi kicsikkel. Annyira tetszett a film alapötlete, csak a -i nő ne lett volna.
janderka 2019 dec. 30. - 09:30:52 Előzmény Pünkösdi Kató
Mivel sajnos a film legelejéről lemaradtam, pont a jobb részeket nem láttam és a kicsinyítés folyamatát, de nem úgy volt, hogy ez a gazdagok vagy a kiváltságosok "játéka" volt? Nincstelen prolikat (úgymond) miért miniatürizáltak volna csiliárdokért? Meg aztán mi lett a nagyokkal? Hogy nem keresztezték soha a hőseink útját? Különben is hogyan kell elképzelni ezt a vegyes társadalmat? Egymás mellett éltek vagy rezervátumszerűen? Az emberek mellett az őket kiszolgáló teljes ipart/iparokat is lekicsinyítették?
8/10
Pünkösdi Kató 2019 dec. 28. - 19:25:13 8/10
Nekem is addig tetszett nagyon, amíg kiderült, hogy

Safranek egyedül maradt, elkezdett egyedül kószálni, mi legyen vele?


Aztán nagyon leült a történet. Amikor megjelent a vietnámi nő, még egy ideig elviseltem, de amikor már Safranek neki dolgozott, akkor lett sok belőle, az utasítgatásaival, a parancsolgatásaival, a szinkronjával...
Az alapötlet zseniális és az is, hogy mi lett Safranekék kicsinyítéséből, inkább ezt kellett volna folytatni,

hogyan éli meg a fiatal pár, hogy szétmennek. Esetleg meggondolja magát a neje, de addigra már Safranek tovább áll és a vége legyen az, ami, hogy jónéhányan még lejjebb vándorolnak a Földbe, mert jön a vég.



Hogy miért is voltak nyomornegyedek? Ez érdekes kérdés, hiszen a nagyok építették a kicsinyített világot. Szerintem a kicsik nem tudták tovább építeni a környezetüket, tovább erősíteni és lerongyolódtak. Mármint nem volt nehéz, ha a kicsi nagy korában is hajléktalan volt, akkor a kicsi világban is csak ennyit képes elérni.
janderka 2019 dec. 24. - 01:47:25
Semmi köze az alapötlethez. Egy sima társadalmi dráma. Csupa ellentmondással az eredeti felálláshoz képest. Hiszen ha megmaradt a normál méretű világ is, ahonnan egy liter piát átcsempészve(?), importálva(?) hektoliterszám lehet mini-litereket készíteni, akkor hogy lehet hogy a mikrovilágban is lett nyomornegyed? Az ő utópisztikus világukat ki építette és miből? És miféle betonfalon túlra?
Baromság az egész. (Függetlenül a vietnámi nőcske nyomorúságos megmentendőségétől.)
3/10
Ochoa 2019 jún. 06. - 13:13:29 3/10
Katasztrófa hogy ezt elvállalta Christoph Waltz és Matt Damon. Mínusz egy óra az életemből, mert addig bírtam.
5/10
Berguson 2019 márc. 31. - 14:06:54 5/10
Az ötlet ami a film alapja, az teljesen jó szerintem. Kicsinyítés, új élet, új lehetőségek stb. De sokkal többet kilehetett volna hozni belőle, mint amilyen lett. Matt Damon filmjeit szeretem, de ez annyira nem jól sikerült.
Összes hozzászólás