Drakula

Bakancslistához adom
Dracula
16 éven aluliak számára nem ajánlott angol horror-dráma, minisorozat, 270 perc, 2020

Értékelés:

7 szavazatból
Szerinted?

Drakula gróf legendája és véres gaztettei új történetben elevenednek meg, amelyben sebezhetőségére is fény derül.
Forgalmazó: Netflix

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
2/10
Nooji nov. 08. 11:26:13 2/10
Erős túlzásnak érzem a sorozat elején a "Bram Stoker regénye alapján" mondatot.
Lássuk is, mi a hasonlóság:
- Harker elmegy Drakulához, hogy eladjon neki egy angliai házat, majd fogságba esik Drakula várában
- Drakula hajón utazik
- mindkettőben szerepel Jonathan Harker, Lucy Westenra, Mina, Agáta nővér, Jack Steward.
És ennyi.
Ezek alapján, még azt is túlzásnak érzem, hogy "Bram Stoker regénye nyomán", pedig tényleg csak a nyomait tartalmazza.
Már az 1992-es feldolgozás is eltért itt-ott a könyvtől, de azért fel lehetett ismerni a cselekményt.
Ez még egész jól indult, az első rész még tetszett, nyilván kelletek bele a XXI. századi horror elemek, mert már más világot élünk, más filmes elemekkel dolgozunk.
A második részben már furán néztem, miért szállnak fel utasok a hajóra

, aztán konstatáltam, hogy ez a rész egy ilyen Tíz kicsi néger-es sztorivá fajul. Mikor már a második rész végén kiderült, hogy ugrunk a XXI. századba, éreztem, hogy ebből már nagyon nem lehet jó végkifejlet. Nem lett.


Nem értem, miért kell ennyire kiherélni egy hibátlan sztorival rendelkező könyvet?!
Claes Bang fizimiskában hozza a Lugosi Béla által megformált karaktert , de nekem nem volt elég karizmatikus Drakulának. (Gary Oldman-t messze nem gondolom jóképű pasinak, de az 1992-es verzióban neki el tudtam hinni, hogy rabul ejti a női szíveket.)
Nagyon gyenge volt, Netflix-től jobbat vártam.
6/10
APBT okt. 12. 20:19:58 6/10
Az első rész nekem tetszett. Szép helyszínek, komor hanagulat, érdekes téma. 8/10
A második rész az utazás körül forog, kicsit nyomozós hangulatú, ez sem volt rossz. 7/10
A harmadik rész egyszerűen kész kabaré. Bár az első kettő rész sem nélkülözte a humort, de a harmadik rész mintha önmaga paródiája lenne. Előkerül a jól megérdemelt pc-s vonal, a vége pedig valami eszméletlen bugyuta. 3/10
Így összeségében 6/10 nálam. Az első kettő rész megnézését nem bántam meg, a harmadiknak semmi értelme.
8/10
Ildikó Nóra máj. 26. 22:35:14 8/10
Jó sorozat, tetszett, egyszer érdemes megnézni. Claes B-nek jól állt a szerep. A szinkron is tetszett.
4/10
babolatt 2020 nov. 16. - 18:13:51 4/10
Rosszabbra számítottam, egyszer nézhető, bár helyenként némiképp vontatott.

Pozitívum:
Agatha karaktere, a hitében meghasonlott nővérnek jutottak a legjobb beszólások ő a legkeményebb "pasi" a sztoriban.
( "Akár egy átlagos nő, egy boldogtalan házasságban szenvedek, hogy legyen fedél a fejem felett.")
Az atmoszféra helyenként egész behúzó, a zárdában játszódó vérengzés, a gróf kastély-labirintusa, a Demeter klausztrofób ködbe veszése illik a történethez.
Lucy karaktere nekem bejött, önző, hiú, sekélyes és üres, ennek megfelelő végzettel.
Jonathan karaktere nagyon jól van felépítve a teljes megőrülésig, mikor a gróf közli vele az asztalnál, hogy nem megy sehová, konkrétan betojtam. Sokkal jobb volt, mint a vértelen Keanu Reeves anno, akinek max. őszre festették a haját, hogy ne veszítsen a szépfiú imidzséből. Itt Jonathannak légy mászkál a szemgödrében és képernyőn keresztül is olyan szagot áraszt, mint egy árnyékszék.

Negatívum:
Széteső történet - mintha egyszerre akart volna hű lenni az ismert történethez, és mégsem. A végén egy nagy katyvasz lett az egész.
Nem világos, milyen teremtményeket hoz létre Drakula, kit és miért választ "arájának". A háttérsztoriról semmit sem árulnak el három epizódon keresztül. A vérből kinyert információk inkább komolytalanok, kábé mint a Mátrixban a "tudok kung-fuzni" jelenet.
Értelmetlennek láttam az időugrást előre, semmit sem adott hozzá a karakterekhez, ráadásul rettentő esetlen és logikátlan Drakula villámgyors beilleszkedése a XXI. századba. Az pedig, ahogy "felébresztik" a tenger mélyén, egyenesen kínos.
Mina karaktere jelentéktelenné és lényegtelenné redukált. Mivel Agatha kap minden figyelmet és fókuszt, szinte jelen sincs a történetben.
És akkor Drakula, akin alapvetően bukik vagy áll az egész sorozat. Claes Bangben meg van a kiállás és a lehetőség, de valahogy mégsem sikerült számomra igazán átütővé válnia. Mintha túlságosan elfoglalná a szerep "drakulasága", túl sok a körítés, a szájnyalogatás, a bájolgás. Mintha nem sikerült volna megtalálni, hogy milyen Drakulát is lássunk. Hiányzott belőle az igazi mélység.
Az isteni jelképek ilyen mértékű megtagadása (nem hat se a kereszt, se a napfény) egy vicc. Kényszeredett és ismételten logikátlan, ilyen formán a végső megváltás (feloldozás?) is súlytalan és értelmetlen, magát a bűnbocsánatot vonja kétségbe azzal, hogy Isten bárminemű jelenlétét megkérdőjelezi a történetben.

Erős alsó-középmezőny a sorozat, színészválasztásban, kivitelezésben, olyasmi, amire két hét múlva már nem is emlékszünk. Kár volt a kihagyott lehetőségért.2/10
Patafizikus 2020 nov. 09. - 19:17:22 2/10
Borzalom! És nem jó értelemben - a film minősége az. A második rész majdnem végénél abbahagytam, mert el kellett mennem itthonról. És hazatérve eszembe sem volt folytatni, még annak a résznek a véégére sem voltam kíváncsi. A CGI gagyi, a történet logikátlan és zavaros, a dialógusok siralmasak, a színészi játék szót sem érdemel. Nem tudom C. Bang milyen színész, más filmben még nem láttam, de itt csak egy ripacs, rengeteg túljátszással. Sokkal inkább lenne hiteles a sarki hentes szerepében mint Drakuláéban. A "poénok" inkább kínosak mint sem szellemesek. Egyetlen jó pont Van Helsing karakterének női verziója.
2/10
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu