Elvis

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai-ausztrál életrajzi dráma, zenés film, 159 perc, 2022

Értékelés:

168 szavazatból
Szerinted?

A legendás Elvis Presley élete, ahogy még sosem láttuk: titokzatos menedzsere, a magát csak „ezredesnek” szólíttató Tom Parker szemén keresztül. A két férfi közti különös, sokat változó kapcsolat (néha barátság, néha gyűlölet) több mint 20 évig tartott. Akkor kezdődött, amikor Elvis még a pályája elején állt, nem múlt el akkor sem, amikor az énekes addig példátlan hírnevű sztárrá emelkedett, és akkor is megmaradt, amikor megismerte élete legfontosabb nőjét, Priscillát.
Közben Amerika háborúba ment, elveszítette az ártatlanságát, és megváltozott az egész világ. De a két férfi között mindig megmaradt valami furcsa kapcsolat…

Baz Luhrmann rendező mindig különleges látványvilágú, izgalmas filmeket rendez, és a zenéhez is nagyon ért: ezt bebizonyította már a Moulin Rouge-zsal és A nagy Gatsbyvel is. Ezúttal Tom Hanks főszereplésével mutatja be a 20. század egyik legnagyobb sztárja életét.
Bemutató dátuma: 2022. június 23. Forgalmazó: InterCom

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
7/10
The Cortez márc. 10. 17:20:02 7/10
Hosszúra nyújtott, részletes, de helyenként felszínes zenés életrajzi dráma. Baz Luhrman, akinek a stílusa teljesen passzol Elvis világához, le sem tagadhatná a filmet: egy audiovizuális élmény, egy kokaintrip őrült rendezéssel, pörgős, nagy ritkán lecsillapodó sztorivezetéssel, gyors vágásokkal, szédületes fényképezéssel, harsány képi milliővel és vizuális kreatívkodásokkal (osztott képernyőzés, ötletes montázsok, screenre írt szövegek, képregénybetét stb.)
A történet elmeséli Presley karrierjét, zenei- meg kulturális hatását, üldöztetését, illetve családi életének kis részét, ám a mozi leginkább dupla biopicnek nevezhető, mivel a röhejesre maszkírozott Tom Hanks által játszott, főellenségként beállított Tom Parker nevű menedzser-marketinges életéről legalább ugyanannyira szól az egész, mint a címszereplőéről, ráadásul az ő szemszögéből vannak láttatva az események, melyeket persze végig ő narrál.
A cselekményben feltűnnek más híres arcok is (pl: Ben E. King, Little Richard stb.), akadnak pop-kulturális utalások (főként az eredeti Captain Marvel re), valamint bemutatásra kerül több, ma már történelminek számító esemény. A színészi alakítások hitelesek, főleg Austin Butleré. A tracklist nemcsak a sztár dalaiból, sőt nem csak rock and rollból, hanem countryból, tipikusan néger műfajokból (rhythm and blues, gospel, blues stb.), feldolgozásokból-remixekből állnak, ráadásként a stáblista alatt hallható egy Eminem-féle újraértelmezés.
9/10
Böhöm febr. 24. 23:30:18 9/10
Ez a film nekem nem is igazán a filmsége miatt tetszett. Előre tisztáznám, hogy nem vagyok Elvis rajongó, sosem hallgattam direkt választva a zenéit, valószínűleg ezután sem fogom - de természetesen nagyon sok dalát ismerem, ahogy valószínűleg a Föld népességének nagyon nagy része.
Ez a produkció nem is filmként, hanem leginkább zenei értelemben zseniális. A zenei rendezés nagyon egyedi, rendkívül igényes, egyszerre hű az eredetihez, de mégis sokszor újragondolt. Biztosan megszerzem a Soundtracket, pedig sose gondoltam volna ezelőtt, hogy Elvis zenéit fogom hallgatni.
Vájt fülűeknek, műértőknek, vagy csak egyszerű zenekedvelőknek nagyon ajánlom ezt filmet - lehetőségek szerint minél komolyabb hangtechnikával.
De ha már alapvetően filmekről beszélünk itt, akkor azért 10 pontot mégsem adhatok, mert a sztori azért elég lyukas volt sok helyen.
5/10
nick név febr. 02. 21:22:40 5/10
Nem vagyok az Elvis-kultúrkör rajongója és nem is ez a film hozta közelebb hozzám a világot. Azt sem igazán értem, hogy miért kell erőltetni a zenei anakronizmust az utóbbi idők filmjeiben. Nem arról van szó, hogy rombolta a hangulatot, mert számomra nem volt atmoszférája a filmnek, de akkor is ront az összképen ha az nem különösebben jó. Túl hosszú, bár nem ismerem az életművet, de gondolom hiányos is. Nagy ívű gesztusok a színpadon, halvány családi-magánéleti dráma, de nagyjából mindegy. A főszereplő színész egyébként jó volt, nem rajta múlott.
10/10
Sugar7 2023 dec. 31. - 11:46:54 10/10
Nagyon tetszett. Megéri megnézni.
10/10
Inecita 2023 márc. 25. - 20:21:33 10/10 Előzmény Jwilli
Az Akadémia súlyosan leszerepelt idén. Rengeteg külföldi filmes oldalt követtem a szezonban, a kommentek zöme arról szólt, hogy soha többet nem nézik a díjátadót az emberek. Sajnos nem csak az Elvissel bántak el, a Tár, a Sziget szellemei, a Spielberg-film ugyanúgy hoppon maradt. Ennek a négy filmnek volt összesen 27(!) jelölése, és egyik se kapott egyet sem... Cseppet sem beszédes...
10/10
FeherB55 2023 márc. 25. - 07:00:58 10/10 Előzmény idõjós1010
Kedves időjós1010! Mi lenne,ha csak olyan filmet kritizálnál, amit láttál is?Szerintem egyszer illene megnézned, mielőtt hülyeségekkel égeted magad a fórumon. Ha szerinted ez káosz volt (nem érted a lényegét), akkor nézd meg a Minden, mindenhol, mindenkor-t..na az egy őskáosz.
5/10
idõjós1010 2023 márc. 22. - 22:36:05 5/10
Ez a film pont akkora giccs lett, mint a belőle készült poszter. Az első óra még egészen lekötötte a figyelmem, de a második már egy nyüglődés. Ott kikapcsoltam. és még közel 40 perc lett volna belőle hátra. Én a Queen-t se szerettem soha, de a Mercury film jó volt. Na de ez....., hát ez egy káosz. Egy idő után már azt sem értettem kivel épp min vitatkozik, vagy mitől olyan veszett depressziós. Bár őszintén szólva túlzottan nem is érdekelt. Másból se állt a film, csak hisztiből, meg ebből a fos tingli-tangli zenéből. Az egésznek megpróbáltak valamiféle nagyon drámai keretet adni, de a miben létét se értettem. Erőltetett giccsparádé.
10/10
Jwilli 2023 márc. 15. - 12:34:58 10/10
Mindent elnyert Austin Butler kiveve az Oscart.... Freddie Mercury, Johnny Cash, csak neheny eloado akiknek az eletebol keszult film foszereploje Oscart lapott. De Elvist 2 évi munkával olyan szintre emelte Butler ami abszolút páratlan. Hihetetlen hogy pont Amerika legnagyobb ikonja Elvis nem kapta meg (Butler=Elvis). Ebbe olyan szintű munka volt ami egyszerűen bármilyen alakítást háttérbe szorititott (az Oscarig). Nyilván Brendan Fraser is nagyot alakit de...
7/10
doktormacko1953 2023 márc. 09. - 19:48:11 7/10
másra mszámítottam , de megérte megnézni
8/10
Zitandi 2023 jan. 12. - 13:23:55 8/10 Előzmény Inecita
Én is így gondolom, csak nem tudtam ilyen szépen megfogalmazni. :)
Szomorú, hogy még sok évig velünk lehetett volna Elvis, ha nincs ez az ember. És ha van legalább egy igazi, férfi barátja, aki törődött volna a sorsával, feltétel nélkül szerette volna. De mindenki csak akart belőle egy darabot, és senkit nem érdekelt igazából a sorsa. Döbbenet ha megnézünk egy 1970-es aztán egy 1972-es koncertfelvételt, hogy milyen kevés idő elég hogy tönkremenjen egy ember.
10/10
Inecita 2023 jan. 09. - 00:18:09 10/10 Előzmény Zitandi

Az ezredessel történtek (mármint az ő betegsége) keretet adnak a filmnek. Úgy kezdődik, hogy összeesik és úgy végződik, hogy meghal. Akár úgy is fel lehet fogni, hogy végigálmodja az életének ezt részét, mint amikor életünk végén állítólag végigpörög a film előttünk. Ezért hangzanak el a szájából az önfelmentő mondatok: végig az ő szemszögéből látjuk az eseményeket. Egyszerre narrátor és az egyik főszereplő. Én így értelmezem. A vak is látja, ha végignézi a filmet, hogy ez az egész az ő felelőssége, hiszen mi objektíven látjuk azt, amit ő próbál szubjektíven, védekezésként előadni. Kihasznált egy naiv, tiszta, hihetetlenül tehetséges húszéves fiatalembert és amikor Elvis próbált volna szabadulni tőle, mindig újra "behavazta" a kecsegtető ajánlatokkal. Nekem akkor szorul leginkább ökölbe a kezem tőle, amikor a vegas-i show végén a színfalak mögött elsírja magát. Az a pillanat mindent elmond. Mint Júdás, amikor felfogja, hogy eladta a legnagyobb kincsét. Aztán meglátja, hogy le van esve a szalvéta az üzleti alkuval és máris "eszébe jut", miért is van ott... Hányok tőle.


10/10
Vicktorya 2023 jan. 07. - 22:08:37 10/10
10/10 Nagyon jól játszotta a színész Elvist.Mármár el lehet hinni,hogy valóban Őt látjuk.A mozdulatai,gesztusai.Nagyszerű életrajzi film.
8/10
Zitandi 2023 jan. 04. - 22:04:15 8/10 Előzmény atomzsolti
Szerintem elszúrták a magyar szinkronját, Hanks nyekergő, kellemetlen és öreges hangjára ráraktak egy negédes, bájolgó szinkront. Az, hogy csak úgy megtörténnek a dolgok, szerintem azért van, mert az ezredeshez fűződő kapcsolatán keresztül mutatja be Elvist, e miatt maradt ki sok minden, akár évek is. Ez nem egy életrajzi film, hanem az az Elvis, akit a világ ismer. Tetszett hogy az összes elhíresült fotó és koncertfelvétel alapján készültek a jelenetek, ugyanazokban a ruhákban, pózokban voltak a szereplők.

Ebben lehet hogy lesz spoiler. Még most sem értem igazán a Parker-koncepciót. Az rendben van, hogy meghatározó volt Elvis életében, de írt tán egy könyvet, hogy abból tudjuk mit gondolt valójában? Vagy csak a rendező adta a szájába a szavakat, miszerint "Elvis azért nyúlt a gyógyszerekhez, hogy két koncert között kibírja a rajongók szeretete nélkül, meg hogy Elvist a rajongói iránt érzett szeretete ölte meg". Kiakadtam ezeken a mondatokon. Nyilván nem akarja a film felmenteni az öreget, de nem értem miért kellettek ezek a monológok, amikor nyilvánvaló hogy 90%-ban ő a felelős a haláláért, amit be is mutat a film. Nem engedte külföldre, mert ő maga nem hagyhatta el az országot, aztán amikor Elvis lázadozni kezdett kitalálta a halálos fenyegetéseket, és belekényszerítette a las vegasi hotelbéli fellépésekbe, 7 év alatt 631 show-t adott, gyakran kettőt egy nap. Ha megnézzük az akkor készült eredeti koncertfelvételeket, látszik a szemén mennyire fáradt. Lelki és fizikai kimerültség miatt kezdett gyógyszereket szedni, hogy kibírja ezt a feszített élethelyzetet. Az ál-fenyegetések miatt vett fegyvert, a félelemtől még többet drogozott, és amikor e miatt elhagyta Cilla a gyerekkel, a családját is elveszítette. És amikor végre szembe mert szállni Parkerrel és kirúgta, jött a 8 milliós tartozás, és az hogy vissza kellett vennie, teljesen összetörte lelkileg. Ha visszamehetnék 1970-be, először természetesen jegyet vennék az egyik las vegasi show-jára az első sorba, aztán megkeresném Parkert, és elásnám valahova az arizoniai sivatagba.
Van egy számomra megrendítő new yorki interjú Elvis-szel, valamikor a hetvenes évek elejéről, amikor kivételesen elhagyhatta Las Vegast egy ottani koncertért. Látszik hogy fásult és fáradt, és amikor megkérdezték tőle hogy érzi magát New Yorkban, azt válaszolta, hogy "furcsa olyan helyen lenni, ahol nem érzem a szemét szagát. A vegasi hotelben állandó szemétszag van évek óta, és ha nem érzem, már nem is tudom hol vagyok." Mindenki nevetett, azt hitték, hogy biztos a szeméttároló felett van a szobája. Elvis is megeresztett egy félmosolyt, de így utólag, tudva az igazságot, már teljesen más értelmet nyer amit mondott.
9/10
atomzsolti 2023 jan. 04. - 20:43:49 9/10 Előzmény tesz-vesz
amikor egy film alatt kommentet olvasok tőled, mindig elszomorodom. :(
9/10
atomzsolti 2023 jan. 04. - 20:30:33 9/10
A zenék, a vágás, Austin Butler játéka miatt ez egy igazi filmélmény. Az egyetlen problémám az események kaotikussága. A filmben egyszerűen minden "csak megtörténik", de sokszor nincs dramaturgiailag felépítve a konfliktusok, események. A Tom Hanks szál nálam sokszor elvett az élményből, mint hozzáadott. Ennek ellenére ajánlom mindenkinek!
8/10
Zitandi 2022 dec. 22. - 23:31:14 8/10
Egyetértek az egyik előttem szólóval, hogy az eleje kicsit gyors és eklektikus, 5 perc után azt gondoltam de jó hogy nem mentem el moziba megnézni. Szerencsére továbbnéztem és aztán gyorsan beszippantott. Elvis rajongó vagyok, a filmben látott színpadi jeleneteket, koncert felvételeket sokszor láttam és az állam leesett ahogy Austin Butler táncolt.Gyakran visszatekertem a filmet, mert nem hittem el hogy nem Elvist látom. Az külön tetszett, hogy nem maszkírozták teljesen Elvis-re. A Queen filmnél pl rettenetesen zavart hogy szinte Freddie fogára építették a hasonlóságot, és a színészt is láthatóan zavarta a kissé eltúlzott fogsora. Ugyanakkor meg nem bírtak egy barna kontaktlencsét betenni neki.
Ebből a filmből is sok minden kimaradt ami belekerülhetett volna, pl hogy Ann-Margret volt az igazi és nagy szerelme és talán egyetlen barátja Cilla mellett. Őt akarta feleségül venni, de akkor már ismerte Cillát és nem lehetett szó róla. Elvis élete végééig Ann-Margret minden fellépésére virágot küldött. Amikor egyik nap nem érkezett virág, Ann-Margret tudta hogy baj van.
8/10
KovacsReka94 2022 okt. 31. - 12:54:50 8/10
Egyszer sikerult bealudnom rajta, kicsit sok a 2.5 ora es unalmas helyenkent. De a kepi vilag, a tortenet es a szineszek jok. Sajnalom Elvist amiert ilyen fiatalon itt hagyott minket.
10/10
Inecita 2022 okt. 05. - 12:46:46 10/10 Előzmény Kodaxin
Végre valaki ÉRTI a zenei részét is a rendezésnek! :) Nem mellesleg, a zenei anyag akkora brutál siker az USA-ban, hogy a napokban adták ki vinylen, a rajongók kikövetelték. Akárhányszor hallgatom valamelyik betétdalt, eszembe jut a film azon jelenete, ahol az elhangzott, kockáról kockára képes vagyok felidézni. Soha életemben nem tapasztaltam még ekkora nem is tudom, hogy fejezzem ki... durván erős képi-hangi összecsengést, mint ebben a filmben. És az sem véletlen, hogy a rendező szerint is, ezt moziban kell látnia mindenkinek legalább egyszer. Ott olyan az érzés, mintha valóban koncerten lenne az ember. Hosszútávon majd kiderül, hogy a streamingelés mennyire vett el az élvezeti értékéből, mennyire volt jó ötlet. (Mondjuk nekem mindegy, már telefonon is megnéztem. :D )
10/10
Kodaxin 2022 okt. 04. - 07:22:20 10/10
OFF/később jön az ON, de:

Ebben a hozzászólásomban először reflektálni szeretnék néhány mondatra, mert megéri:

"meg lehet nézni 100 éve milyenek voltak a közállapotok, az ember nem szemetelt az utcán se. és nem csak amiatt, mert tömegtermelés még annyira nem létezett, hanem mert meg volt nevelve rendesen."

Elsősorban 100 évvel ezelőtt éppen "A Nagy háború" zajlott, méghozzá már a kíméletlen státuszban, amelyet azóta a történelem I. Világháborúként emleget. Ennek okán holmi "rendesen nevelést" emlegetni nem csak ízléstelen, hanem végtelenül ostoba is, és különösen akkor, amikor éppen egy másik de facto kvázi világháború zajlik a határaink túloldalán. Ha van valami, ami nem változott, az éppen az, hogy manapság a becsületes embereket ugyanúgy nem a szemetelés érdekli, hanem az, hogy végre béke legyen. Az ugyanis bár valóban nem szemetelés, amikor rommá lövik a városokat, hanem pusztítás, de azt állítani, az lett volna a normális a mustárgázas, begőzölt mészárszékeken, amilyen ideológiákkal akkoriban tömeggyilkolni lehetett, az fínoman szólva minősíthetetlen ostobaság, hiszen ha választani kell, akkor nyilvánvalóan minden épeszű ember a szemetelést választaná.

Ergo ez a felültés:

"a mostani helyzet eléggé lezüllött ehhez képest, miért gondolnád, hogy a közízlés nem romolhat meg ugyanúgy?"

Gyakorlatilag minősíthetetlen.

Nem mellesleg pedig a 100 évvel ezelőtt "szlogen" pont azért érdekes, mert "majdnem száz éve" éppen a nagy gazdasági válság köszöntött be, amikor ismét nem a szemetelés volt a nagy baj, hanem a nyomor. Valamicskével több mint száz éve pedig "mindenki" a háborúra készült, arra várt. Nem igazán lehet akkoriban jó időket mondani, mert ha már egyszer, akkor az 1930-as évek lázadása ugyanis speciel 1:1 volt Elvis lázadásához viszonyítva, lásd a Nagy Gatsby című film esetét.

Végezetül pedig csak annyit tennék még ehhez hozzá, hogy szerencsére hihetetlen mennyiségű (fény)képi emlék maradt fenn akkoriból, és bizony a városok sokkal mocskosabbak (lásd: szénnel fűtés és a korom esetét) voltak, mint manapság. Nézzen meg bárki képeket akár a Fortepanon Budapestről az 1920-as évekből és mondja azt, hogy visszavágyik abba a korba, abba a környezetbe.

ON:

Ez a film a számomra azért volt különlegesen érdekes - és talán az egykori keleti blokkban élők számára is -, mert nálunk Elvist egyfajta "világsztárként" éltük meg, amolyan "non-plus-ultra"-ként, amúgy éppen az elzártság okán. A filmben talán éppen ez volt az egyik legzseniálisabb, az, hogy az összes töbi együttest (aka Beatles) éppen csak hogy megemlítették. Ez azonban nem volt véletlen, valóban igaz volt az, hogy amint a film mutatta, Elvis élete tényleg EGY NAGY ELVIS SHOW volt. Önálló életet élt, mindentől függetlenül, de éppen azért, MERT EGY VÉGTELENÜL EGYSZERŰ ember volt. Akit mellesleg csak olyanok vették körül (a felesége és a lánya kivételével), akik csak fel akartak rajta kapaszkodni valahová. Hogy melyikük volt a jobb, vagy a rosszabb? Mindegyik egyszerű ember volt, aki élt a lehetőséggel. Az ezredes figurájának a megformálása ezért is volt zseniális, mert se jónak, se rossznak nem akarták bemutatni. Elvégre, nélküle Elvis szinte biztosan eltűnt volna a süllyesztőben, mert ha addig senki sem figyelt fel rá, akkor később se figyeltek volna fel rá. Voltak azért bőven akkoriban is jó zenészek és énekesek (lásd azokat, akikre hivatkoztak), de ilyen FELLÉPŐ(!) nem volt - amit viszont LÁTNI KELLETT, mert ez a rádióban, lemezen nem megy át. Számomra például ez a fajta gospel eredete a zenéjének ebben a formában újdonság volt.

És pontosan EZÉRT ütött nagyot a rap-es beütés, a zenéi átdolgozása, mert a film valójában éppen ezt szerette volna bemutatni: Azt, hogy MEKKORÁT ÜTÖTT a zenéje azokon, akiknek van fogékonysága ehhez, és nem csak a filharmómikusok üsdobjára tudnak elélvezni. Természetesen kizárólag a száz évvel ezelőtti repertoárok esetén. Nekünk ugyanis a rendező éppen azt a fajta ÚJSZERŰSÉGET szerette volna bemutatni, amit ez a zene AKKORIBAN jelentett. Van, aki felkapta a fejét rá, van aki pedig a begyöpösödöttsége okán legszívesebben betiltatná, hiszen a szerény esztétikai szamárlétráján nem tudja azt elhelyezni, amit még egyetlen kritikus sem éltetett és ami még nem került be a halhatatlanok csarnokába.

Ezt pedig kifejezetten jól mutatta be ez a film. És végső soron erről is szólt. Elvégre, valóban igaz az, hogy egy nemzetközi 1M$-os fellépés költségei simán elvihetik a gázsi felét is, miközben egy 1M$-os szerződés esetén az tisztán megmarad a művésznek. Ergo, valóban nem biztos, hogy nem járt jobban a fix gázsival, ha a keresetét nézzük, hiszen a lemez eladásaiból folyamatosan folytak be a pénzek. Másként nem is lehetett volna saját repülőgépe. Nomeg, a világ is más volt akkoriban már, hiszen a stadionokat már A FIATAL ZENEKAROK tömték meg, akik a tinikre és a nagyon fiatalokra "utaztak" - és ezt is zseniálisan mutatta be a film, ahogy az ELVIS közönség is az egyre "idősebbekből" (vö: középkorúak) került ki, vagyis a korábbi rajongók, és azok közül, akik szerették ezt a fajta zenét. De vajon megtöltött volna ez egy stadiont? Amint elhangzott, Elvis nem járt külföldön, és bár ismerték és kedvelték a zenéjét, de ki az, aki ezt egy stadionban szeretné meghallgatni? Elvis nem Queen vagy Beatles volt, hanem egy FELLÉPŐ MŰVÉSZ, és ezt zseniálisan mutatta be a film, azt, hogy az ezredes valóban erre építette fel a karakterét.

Ahogy azt is jól bemutatta a film, hogy mennyire kicsavarja, tönkreteszi a sztárokat a showbusiness. Egyszerűen a gépezet nem engedi el addig, ameddig jól meg nem rágja és ízetlen rágógumiként ki nem köpi őket.

Számomra kifejzetten tanulságos volt az, amikor az utolsó show-ját mutatták be a film végén - ő valójában tényleg ott maradt, ahonnan indult, egy kis településen a gospel énekes, aki tényleg csak abban talált örömöt, amikor énekelhetett és amikor azt látta, hogy örömöt okoz, és azt viszonozzák.

Mert végtelenül boldogtalan volt.

És ezt rossz volt látni. Talán a legnagyobb tanúlság éppen az, hogy hiába a pénz, a csillogás, a tehetség, a család, ha nincsenek igazi barátaid, akkor nem lesz mibe/kibe kapaszkodnod, amikor nem találod a helyed az életben.

És ha van valami, amit soha nem gondoltam volna az Elvis kultusz ismeretében, akkor az éppen ez.

Ezért is lett egy 10/10-es film.
8/10
sexykex 2022 okt. 02. - 12:03:41 8/10
Előbb-utóbb sajnálni kezdem ezeket az emberi gyengeségekkel ugyancsak megáldott világsztárokat. Dolgoztatják, kifosztják és halálba kergetik szegénykéket a barátok, a családtagok és a csúnya-csúnya menedzserek. Elvis zenéje sohasem tetszett, a filmjeit meg se néztem, de ezt a róla készült művet nagyon feldobja az eredetként számon tartott fekete zene és Tom Hanks szokásosan fantasztikus játéka.
Összes hozzászólás