Hajtóvadászat

Bakancslistához adom
Marko effekten
16 éven aluliak számára nem ajánlott dán-német krimi, thriller, 125 perc, 2021

Értékelés:

32 szavazatból
Szerinted?

Egy 14 éves utcakölyköt tartóztat le a dán határőrség egy eltűnt személy útlevelének birtoklása miatt. A rendőrség Q-ügyosztálya és Carl Mørck felügyelő kapja a feladatot, hogy megtalálja a kapcsolatot az eltűnt köztisztviselő és a tinédzser között. A helyzetet nehezíti, hogy az útlevél birtokosát közvetlenül eltűnése előtt pedofíliával vádolták meg, majd az ügyét szokatlan gyorsasággal lezárták. A csendes, traumatizált fiú azonban nem hajlandó beszélni a rendőrségen, miközben menekülnie kell a banda elől is, akiktől elszökött, hogy új életet kezdjen. Mørck felügyelő egyszerre szeretne a végére járni a titokzatos eltűnésnek, és segíteni a bajba jutott fiúnak.

A Hajtóvadászat Jussi Adler-Olsen világhírű bestseller krimisorozatának adaptációja. A film a nagy sikerrel bemutatott Nyomtalanul, Fácángyilkosok, Palackposta és A 64-es betegnapló után a dán író Q-ügyosztály szériájának ötödik darabja. A főszerepet a felügyelő szerepében korábban látott Nikolaj Lie Kaas-t váltó, többszörös díjazott nemzetközi sztár, Ulrich Thomsen (Ádám almái, Születésnap, A nagy füzet, Ópium – Egy elmebeteg nő naplója, Gengszterek fogadója, Banshee, Feketelista). A film rendezője Martin Zandvliet, aki korábban az Oscar-díjra jelölt remekművet, A homok alatt című háborús filmet készítette.
Bemutató dátuma: 2021. december 30. Forgalmazó: Vertigo Média Kft.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
7/10
InteriorLulu febr. 01. 14:47:22 7/10
Nekem, aki az előző négy rész mindegyikét láttam és mindet nagyon élveztem, sokakkal ellentétben semmilyen megrázkódtatást nem jelentett a két (amúgy három) állandó szereplő lecserélése. Tökre bírtam Lie Kaas Morckját és a jó Fares Assadját, ám mivel egyszerűen elhiszem, hogy megvolt a jó ok a leváltásukra, simán el tudtam ettől vonatkoztatni - pláne, hogy Thomsen minimum ugyanolyan jó színész, mint Lie Kaas. Pedig még a regényeket sem olvastam, tehát nem az van, hogy azért nincs semmi gondom Thomsenékkel, mert ők - amúgy tényszerűen - jobban passzolnak a megírt karakterekhez.
Szóval nem, a dolog tényleg csupán az elvonatkoztatás szándékának és/vagy képességének kérdése, semmi másé...

A történet, a krimi-szál milyensége, jellege már más kérdés. Annyiban egyetértek a nézői kritikákkal, hogy a sztori, a kibogozandó bűntény az előző négyhez képest nem igazán karakteres, kissé jellegetelen, bizonyos értelemben mondhatni "mindennapos", túl prózai, és messze nem annyira zsigerekre ható, mint azok majd mindegyikének cselekménye, bűneseteik motívumai.
Életszagúbb, ennyiben viszont jó, hogy ilyen.
Valószínűleg egyébként ezzel függ össze, hogy nincs meg ugyanaz a korábbi, jellegzetesen nyomasztó, sőt paráztató atmoszférája sem. Komor, borongós, ami kvázi kötelező is, de a hangulat tekintetében ennél sajnos nem ad többet a film.
Mindenesetre várom a következő részeket, érdekel a Thomsen játszotta Morck személyiségének és kapcsolatainak alakulása, és bízom benne, hogy akár a további bűnesetek jellegéből adódóan, akár bármi más miatt, de visszatér legalább a korábbiakra jellemző atmoszféra...
2/10
offtopic
Kistupac 2022 nov. 23. - 18:22:23 2/10 Előzmény Nazca van Marple
Szia. Maximálisan egyetértek veled, az előző négy rész és ez egymáshoz mérten mint az ég és a föld. Voltak ott is gyengébb részek, de azért nem ez a nézhetetlen valami. Rettenetes volt nézni, kb harminc perc után feladtam, nézhetetlen
2/10
Kistupac 2022 nov. 23. - 18:17:22 2/10
Ez a film a régi Q Ügyosztályos sztorik megcsúfolása, a szereplőgárda, a feldolgozás, a sztori maga, nem is tudom hogy mondjam, mint a fröccs, amibe túl sok szóda került. A történet maga jó lett volna, ha hagynák kibontakozni, és ami a legfontosabb, a szereplők nekem nem hozták a várt minőséget. Hiányzott Morck morózus, világot gyűlölő mentalitása, Assad jelenléte, úgy nagyjából át egész sorozat régi hangulata. Megmaradt a borongós skandináv hangulat, de ez nekem már nem ad annyit, hogy végignézzem, elkezdtem, de hatalmas csalódás inkább kikapcsoltam
4/10
The Cortez 2022 okt. 19. - 23:49:00 4/10
A korábbi Q-ügyosztály filmeket csúnyán alulmúló folytatás. A főszereplőket leváltották: Nikolai Lie Kasst egy röhejes, halál unalmas, a játékidő első fél óráját geci idegesítően végigrágózó öregemberre, Fares Farest pedig egy koszos arcúnak tűnő arabemberre cserélték. Melléjük beraktak egy irritáló cigánygyereket, akit az egész film alatt kerget a hatóság + a maffia.
De nemcsak a színészek-karakterek végett lett szar az alkotás, hanem az unalmas jelenetek tömkelege, valamint a feszültség szinte teljes hiánya miatt. A rejtélyeket illetően itt is sokáig homályban hagyják a nézőket az alkotók, ám ettől függetlenül tényleg sikerült lehugyozni minden olyat, amiben az előző részek remekeltek.
Az elején az érdekesebbnek tűnő párbeszédeket, súlyosan élvezhetetlenné teszi a vén kretén csámcsogása. A vége felé befigyel egy brutálisabb képsor. A lezárás rosszul, összecsapottan lett kivitelezve. Ami az egészre a koronát rakja az nem más, mint a cselekményt keretbe foglaló, nevetségesen fos Traitors című track.
7/10
The_Sandman 2022 okt. 19. - 07:58:07 7/10
Vegyesek a benyomásaim, de nem olvastam a regényeket, úgyhogy nem tudom, hogy mennyiben térnek el tőlük a filmek, illetve hogy az új színészek jobban passzolnak-e a regényben megjelenő karakterekhez.
6/10
aurora1 2022 okt. 03. - 19:15:12 6/10 Előzmény 18376
Köszönöm 👋
18376 2022 szept. 28. - 19:43:29 Előzmény aurora1
6/10
aurora1 2022 aug. 25. - 22:41:08 6/10
Hali!A film alatt illetve film végén melyik zenész, énekes szól?
Köszönöm a választ 👋
2/10
Nazca van Marple 2022 ápr. 13. - 10:39:52 2/10
Nagy csalódás...Vontatott, unalmas, az új szereplők jellegtelenek.
Jó, hogy nem ez volt az első rész, mert akkor tutira lemaradok a többi négyről.
2/10
Necropsia 2022 márc. 29. - 09:53:49 2/10
Nagyon szeretem a Q Ügyosztály filmjeit, mindegyik remek darab !! De ez a Hajtóvadászat egy gyenge fos ! Folyamatosan vártam hogy elinduljon a jól megszokott skandináv beparáztatás, de másfél óránál már láttam hogy ebből nem lesz semmi. Még azt is elviseltem volna hogy a jól bevált szereplőket kicserélték és a történet rettentően belassult. De ez egyszerűen egy nézhetetlen szar. A Q ügyosztály többi filmje 9-10 közötti pontszámon mozog nálam. Ez a film viszont 3-as
Sweet-But-Psycho 2021 nov. 17. - 11:26:30
A Q-ügyosztály korábbi darabjaihoz képest gyengébb produkció sikeredett. Gyakorlatilag egy átlagos Tetthely krimiepizód feszültségét hozza, nagyobb dramaturgiai fordulatok és különösebb izgalom előhívása nélkül. Nem tett jót a filmnek a főszereplő-csere sem. Ulrich Thomsen hozza a kötelezőt Carl Mørck szerepében, de semmit nem tesz hozzá a karakterhez. Zaki Youssef pedig jóságosan bárgyú figurát formál meg Assadként. A jelenlegi gyér kínálatban persze nézhető a mozi, de semmi újat nem nyújt.