Jó estét, Mr. Waldheim!

Bakancslistához adom
Waldheims Walzer
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott osztrák dokumentumfilm, 93 perc, 2018

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

Kurt Waldheim osztrák politikus a hetvenes években az ENSZ főtitkára, később pedig Ausztria köztársasági elnöke volt. Csakhogy tisztázatlan második világháborús szerepvállalása sok vitát kavart. Ruth Beckermann rendező 1986-ban aktivistaként maga is próbálta megakadályozni Kurt Waldheim megválasztását, emellett kamerájával dokumentálta a politikai eseményeket. Több, mint 30 év után újra elővette az archív tekercseket, és tévés anyagokkal kiegészítve mutatja be, hogyan vezet meg egy országot annak megválasztott politikai vezetője.

A hátborzongatóan aktuális dokumentumfilm a múlttal való szembenézésről, valamint az egyéni és kollektív felelősségvállalásról szól, és azt is elemzi, hogy hogyan omlott össze a nagy illúzió, hogy Ausztria csupán a nácik első áldozata volt. A Jó estét, Mr. Waldheim! elnyerte a 2018-as Berlinale legjobb dokumentumfilmjének járó díjat, valamint az Osztrák Filmdíjat.
Bemutató dátuma: 2019. március 7. Forgalmazó: ELF Pictures

Stáblista:

Szereplők

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
9/10
Kocsegar 2019 febr. 08. - 18:08:28 9/10
Szerintem érdekes és érdemes megnézni. Elgondolkodtató az egész elnökválasztási kampány, maga Waldheimer, a választók és a Waldheimert támogató politikai erők hozzáállása ill. hogy később Waldheimer mennyire volt "sikeres" államelnök. Végig lekötött.