Larry

Bakancslistához adom
16 éven aluliak számára nem ajánlott magyar filmdráma, 108 perc, 2022

Értékelés:

111 szavazatból
Szerinted?

A juhpásztorként tengődő, 21 éves Ádám (Vilmányi Benett) magának való vidéki fiú, aki szégyelli dadogását. Feszült, mégis meghitt hidegségben él egykor erőszakos, mára a vallásban menedéket lelt és megszelídült édesapjával (Thuróczy Szabolcs). Ádám egészen addig nem találja a helyét, amíg rá nem ébred, hogy a rapzene segítségével – Larry művésznéven – kifejezheti magát, és szembe nézhet a tehetetlenségből fakadó frusztrációival. Explicit, dühtől fűtött szövegeire felfigyelnek a helyi fiatalok, majd a neten váratlan mértékű népszerűségre tesz szert. Egy országos tehetségkutató lehet számára a kitörési lehetőség, ám ehhez előbb a kezébe kell vennie a saját élete feletti irányítást.
Bemutató dátuma: 2022. december 1. Forgalmazó: Mozinet

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
9/10
kispalissaci márc. 02. 01:24:24 9/10
Nagyon egyben van ez a film. Adott egy borsodi miliő, amiből és ahova is minden vezet. Beteg kötődések, függés. Függés a másiktól, szerektől, a helyi szektától… kiszolgáltatottság és csak látszat kitörési lehetőségek. Ha az már ugye nincs, legalább szembenézel a múltaddal és ez a maximum ami kihozhatsz. A beszédhibás, halmozottan sérült Larry még a borsodi miliőben is a perifériára szakadt cigányokkal érti meg a legjobban magát, mert egyedül velük érzi kicsit, hogy elfogadják. Illetve Noémivel, aki ugyanolyan szeretetre éhes. Nagyon érzékenyen kidolgozott film egyben húsbamaróan realista. Zseniális snittek és vágások… kifogásolhatatlan színészi munka. Hálás vagyok hogy láthattam.
7/10
InteriorLulu febr. 12. 19:04:05 7/10
Nagy erénye a filmnek, hogy hiteles. Vagy nekem legalábbis majdnem minden annak tűnik. Hitelesek a karakterek, a miliő, a szegénység ábrázolása, a főb karakterek mindennapi problémái, a különféle viszonyok és viszonyulások... valamint igen hiteles, sőt mondhatni elementáris Vilmányi és Thuróczy játéka. Az egyetlen, ami számomra kevéssé hihető, az alattam párral már szóba is került, hogy egy ilyen egyszerű és zsigerien dühös rap pusztán az őszinteségével, azaz mondjuk a humort, vagy az átvitt értelmet, a kritikai élű okos kétértelműséget teljesen nélkülözve eljusson egy tehetségkutató döntőjéig.
De persze nem emiatt nem lelkesedem túlságosan a filmért, hanem mert a lassú tempója - pl. a port kritikusával ellentétben - nekem bizony jócskán hozott üresjáratokat, ellenben feszültséget itt-ott, épp csak hogy. Azaz néha át-átment unalmasba...
SPOILER
Az eddigi hsz-ekből nekem az jön le, hogy vagy teljesen nyitottnak látják a befejezést, vagy akként, hogy hősünknek végül sikerült kitörnie. Az első verzióval csak részben egyetértve szerintem tökegyértelmű, hogy nem ő nyert, azaz nem kapja meg az életét potenciálisan megváltó nyereményt, és ha továbbra is megvan a szándéka a kitörésre, azért ugyanúgy a nulláról kezdve kell építkeznie, legyen az Pesten, vagy odahaza... Az utolsó kép (a Larry-t óriási graffitiként magán viselő vasúti kocsit lassan kitakarja egy érkező, már teljesen szokványos és jellegtelen másik) szimbolikája ordítóan egyértelmű.

(@kbetti111 két nagy hozzászólása pedig csudálatos, és a kritikusai elég jól helyre is tették az egészet).
10/10
KuncogóPáfrány 2023 nov. 02. - 23:01:09 10/10
Hát én a magyar filmeket rendszerint kifejezetten élvezhetetlennek találom, és ennek is úgy álltam neki, hogy biztos sz** lesz, de ez egy nagyon erőteljes, csodálatos film! Le a kalappal az alkotók előtt, gyönyörű, hogy milyen emberi lett. Nem egy könnyed kikapcsolódás, valószínűleg inkább a mélyérzésű, az emberi lét és lélek rejtelmei iránt érdeklődő, reflektív és szociálisan érzékeny emberek fognak könnyebben ráhangolódni, és élményre lelni benne. Vilmányi Benett alakítása magával ragadó volt, és fantasztikus volt az átélés, amivel a végén előadta a rapjét, rám nagy hatással volt. Thuróczy Szabolcs is nagyon hitelesen jelenítette meg a karakterét. Szerintem a film vége is jól sikerült. Számomra is szokatlan volt az amerikaiatlan zárás, de meg tudtam barátkozni az életszerűbb befejezéssel, amikoris nem minden alakul úgy, ahogy azt elvárnánk, és nem is kapunk mindenre egyértelmű választ.
Az elején egyébként én sem értettem mikor magában motyogott, szövegelt, de ezt orvosolni tudtam azzal, hogy bekapcsoltam a magyar feliratot, és így számomra ez megszűnt zavaró tényezőnek lenni.
3/10
Roland75 2023 nov. 02. - 11:30:09 3/10
Vannak benne nagyon jól alakító színészek. A film maga meg jellemzi a mai magyar filmeket, mindenki "kiművészkedi" magát és ennyi. Semmi emlékezetes.
10/10
GrozanViki 2023 okt. 15. - 14:45:58 10/10
Kiváló film! :))))
5/10
szenbanyasz@gmail.com 2023 aug. 12. - 23:54:26 5/10
Összességében inkább nem tetszett. A színészi játék rendben volt, a megvilágított probléma (sokan nőnek fel lehúzó, elnyomó környezetben Magyarország végvidékein) pedig szintén releváns. Ugyanakkor volt azért egy elég erőteljes nyomorpornó jellege is, végig azt kellett nézni, hogy a srácnak milyen szar és esélye sincs bármi jobbra - ez közel két órán keresztül már elég megterhelő, ráadásul elég kiszámítható is. Emellett volt pár hitelességi problémám is: az ilyen, magukból a dühüket kiéneklő figurák soha nem jutnának el egy ilyen tehetségkutató döntőjébe - az ilyen prosztóbb rap-ből Pestre az A38-ra feljutni csak az olyanoknak van esélyük, akik valamennyire viccesek is, mint pl. a Bobbafett vagy a Zöld Robotmajom, de egy ilyen produkció, amit a filmben a srác lead és ami kb. azonnal pszichiáterért kiállt - az ilyennel a finom urbánus társaság nem szokta hagyni elrontani a jókedvét.
10/10
trev 2023 aug. 08. - 08:06:01 10/10
Régen láttam ennyire jó magyar filmet. Semmi sallang, világos történet megfelelő tempóban, ehhez igazodó karakterek. A főszereplő dühe ugyan nem tűnik el, de a film végén megjelenik néhány mosoly az arcán, először. Nálam 10-es.
8/10
Sophie_Western 2023 júl. 27. - 21:33:22 8/10
Kiváló casting. Nekem a roma bulijelenettől már sok volt ez a film, de összességében nagyon empatikusan ábrázolják a figurát.
P.Frusciante 2023 júl. 10. - 12:10:41 Előzmény Szila86
Szíved joga, hogy szerinted ez egy szar film. Szerintem egy film attól lesz jó, ha teljesíti a célkitűzéseit, ha valamit szeretne elérni, megmutatni, érzékeltetni a filmjében, és azt sikerül neki. Illetve ha a film egésze hangulatban, képi világban igazodik a bemutatott témához, konzisztens. Vagyis ez a film koszos, zaklatott, lepukkant, káromkodással teli, mivel egy koszos, zaklatott, lepukkant, káromkodással teli környezetben játszódik. Attól hogy valamilyen művet nem szívesen nézünk, kellemetlen, nem kívánatos számunkra, még nem biztos hogy szar. Én is láttam már olyan filmet, amit biztos nem néznék újra, de tudom róla, hogy a maga nemében egy jó alkotás.
1/10
Szila86 2023 júl. 10. - 01:21:24 1/10 Előzmény Künge
Sajnos néztem azért tudtam ilyen részletesen leírni, ha nem tudsz olvasni az nem az én hibám.
1/10
Szila86 2023 júl. 10. - 01:19:33 1/10 Előzmény P.Frusciante
Ha neked ez a film tetszett akkor te valószínű jó filmet még nem láttál, elég alacsonyan van a léc. Tényleg azt bizonygatod hogy ez mennyire valóságos? Az ég világon mindenre rá lehet fogni hogy valós, még a szatíriára is ami pont hogy a valóságot túlozza/nagyítja fel de vannak a világon olyan emberek akire szinte minden amit filmben látsz igaz mert a világ elég szélsőséges, így egy ilyen szar filmet is lehet ilyen "szemüvegen keresztül" nézni. Ha a filmben véresre verte volna a saját gyerekét és feleségét vagy mondjuk megerőszakolta volna utána elmegy kirabolni egy bankot hogy legyen pénze kokainra ami után betépve feldarabol 3 embert az is lehet valóságos képzeld el, lehet már történt is ilyen. Nem érted a probléma lényegét, dadogás ide vagy oda ha lehetett volna érteni amit mond akkor is átjön a mondandó ahogy mindennél amit írtam, cigány, cigi, káromkodás túl sok volt rontotta az amúgyis alacsony színvonalat. Néhány 10-20ezres el tud fogyni tényleg? 10 milliót is el lehet verni ha kaszinózol minden este ez szintén csak egy kimagyarázható dolog. Lehet a 8 milliós hitelre is ez lenne a magyarázatod. A film vége lemaradt ezek szerint ezzel egyetértesz akárcsak a katasztrofális zsűrivel.
P.Frusciante 2023 jún. 28. - 08:59:59 Előzmény Szila86
1: Van hogy valaki tényleg ennyire dadog, hogy alig lehet érteni mit mond. Pont ez a film egyik lényege, hogy sima beszéddel alig tudja kifejezni magát. És nézőként ez tényleg zavaró tud lenni, de a film pont ezt akarja elérni.
2: Sokat cigiznek? Menj el egy borsodi szegény faluba, és nézd meg meg, hogy az ott élők inkább zöldségturmixot isznak egész nap, vagy bagóznak.
3: Te jártál már ilyen közegben? Szerinted a nehéz sorsú, szegény, műveletlen cigány srácok hogy beszélnek? Teljesen hiteles volt hogy ilyen ocsmány módon káromkodnak, lehet hogy zavarja a füled, de ez a valóság. Nem József Attila versekből vagy Jókai regényekből szerzik a szókincsüket.
4: Sok a cigány, túl van tolva? Borsodban, és sok más régióban vannak olyan utcák, vagy egész falvak, ahol szinte csak cigányok laknak. Igen, egy cigány putriban sok a cigány, ez van.
5: Azért kezdett el inni az apja, mert aki alkoholista, az van hogy visszaesik. Itt ezt az váltotta ki, hogy összeveszett a nőjével, a fiával.
6: Az a sok birka egy birkatartóé. A srác ott dolgozik, ez világosan kiderül a filmből. Ha egy Tescoban dolgozna, akkor azon értetlenkednél, hogy van egy hatalmas boltjuk, és mégis szegények?
7: Néhány 10-20 ezres azért el tud fogyni, le lehet égni. Vagy neked nem szokott fogyni a pénzed?
Ha a nevedben a 86 a születési dátumod, akkor a korodhoz képest elég kevés élettapasztalatod lehet.
Künge 2023 jún. 25. - 22:56:07 Előzmény Szila86
Kb semmit nem értettél a filmből. Nézted is, vagy csak háttérzajként szólt a film?
10/10
Cl@udi@ 2023 jún. 17. - 22:21:42 10/10
Nagyon jó!
1/10
Szila86 2023 máj. 17. - 03:49:33 1/10
Ezt a sok 10/10es értékelést nehéz komolyan venni, nem értem a miértjét, mondjuk azt a logikát követve hogy miről szól akkor talán el tudnám fogadni. Gondolok itt arra ha én csak a forgatókönyvét olvasnám el lehet én is úgy gondolnám ebből milyen jó filmet lehetne csinálni és magasabbra pontoznám, na de a megvalósítást inkább mondanám borzalmasnak. Már a főszereplő dadogása is (nyilván tudom ez a film lényege) de ettől még lehetne sokkal kevésbé idegesítő konkrétan nem érteni amit mond. Jó lépjünk túl ezen, mért kell a film alatt elszívni 40 doboz cigit? Mért kell megállás nélkül mindenkinek szívni? Az az indokolatlanul sok csúnya beszéd is... töredéke ennyi elég lenne. Ennyi cigányt egy filmben szintén túltolták. Nagyon vontatott hosszú percekig semmi történés és összességében úgy az egész filmnek nem sok mondanivalója van. A beszéden kívül a repp sem az erőssége. Mégis mért feküdt össze az apja nőjével? Az apja mért kezdett el inni 4 és fél év után? És az a rengeteg birka számomra nem derült ki hogy kié, de ha az övéké akkor milyen szegénységet akartak bemutatni? azok értéke több millió. Bekerül a legjobb 10 előadó közé de a végén mégis csak az övét mutatják, eredményhirdetés persze nincs, soha nem derül ki hányadik lett, mindezt egy gagyi értékeléssel. Ja és a végén az a tarhálás mert nincs pénze vonatra, ehhez képest a film elején tele volt 10 meg 20 ezresekkel a 8 milliós hitelről már nem is beszélve. A film legvégéről meg mintha lemaradt volna egy perc. Én egy 10/10es filmet nem így képzelek el.
9/10
luci87 2023 máj. 15. - 20:41:24 9/10
Az apa élettársával való szexet nem tudom hová tenni...(Tulképpen árulás az apjával szemben,aki valahol ,meg is érdemli...)
A 21 eves sráchoz közel kerül a jóval idősebb nő az oké....Utána visszamegy a nő mégis az agressziv apához,mikor feluton összetalálkoznak? Ezt kihagytam volna..
9/10
luci87 2023 máj. 15. - 20:32:01 9/10
A rap et nem szeretem.Mégis megnéztem,mert mélyebb mondanivalot sejtettem a filmben,mint a műfaj. Megfogott a film,érdemes megnézni.
10/10
Ede123 2023 máj. 06. - 08:18:04 10/10
Kiváló!
9/10
dombovarivanda 2023 máj. 05. - 22:15:52 9/10 Előzmény kbetti111
megmagyaráznád, mitől "egyoldalú"?
4/10
TirszinJ 2023 ápr. 30. - 17:23:16 4/10
Ennyire azért nem sikerült jól. Az első 1 óra tele ismétlődésekkel, nem haladunk előre semmit. 4/10
Összes hozzászólás