Lords of Chaos - Sötétség gyermekei

Bakancslistához adom
18 éven aluliak számára nem ajánlott angol-svéd életrajzi dráma, horror, 118 perc, 2018

Értékelés:

27 szavazatból
Szerinted?

Oslo, 1987. A 17 éves Euronymous (Rory Culkin) eltökélt abban, hogy az idilli skandináv létből kilépve, Mayhem nevű zenekarával megmutassa a világnak, milyen is a “valódi norvég black metal”. A hozzá hasonlóan fanatikus Dead (Jack Kilmer) csatlakozása után a banda extrém koncertjeinek egyre jobban híre megy, és ezzel együtt egyre mélyebbre merülnek a black metal dogmák bugyraiban. A fékevesztett bulik közepette kezd elmosódni a határ a sötét eszmék és a valóság között, Dead öngyilkos lesz, haláláról Euronymous bizarr fotókat készít, csak hogy növelje a lemezeladásokat. Amikor a zenekar új basszusgitárosa, Varg (Emory Cohen) kezdi túl komolyan veszi a pusztulást dicsőítő dalszövegeket, halálos rivalizálás veszi kezdetét közöttük. Templomokat gyújtanak fel, a sajtó is felfigyel rájuk. Varg-ot letartóztatják, ám Euronymus az esetből is kétes hírnevét építgeti tovább. A börtönből frissen szabadult Varg bajlós találkozót szervez, hogy végleg eldöntsék, ki is a black metal legsötétebb ura…
A Lords of Chaos – A sötétség gyermekei minden idők valószínűleg leghírhedtebb zenekara,
a – tragikus események után újjáalakult és ma is aktív, sőt magyar taggal is rendelkező – Mayhem történetét dolgozza fel, megdöbbentő, de megtörtént események alapján. A sötét hangulatú, horrorisztikus elemeket sem nélkülöző thriller/dráma olyan, a kilencvenes évek elején nagy sajtóvisszhangot kiváltott botrányok és bűncselekmények hátterét mutatja be, mint a templomgyújtogatások, rongálások és a végül brutális végkifejlethez vezető zenekaron belüli feszültségek. A részben Budapesten forgatott film zenéjét az elhangzó Mayhem-dalokon túl a világhírű izlandi csapat, a Sigur Rós jegyzi, rendezője pedig a veterán videklip rendező, Jonas Åkerlund, aki olyan zenekarokkal dolgozott már együtt, mint a Metallica, Rammstein, Jamiroquai, The Rolling Stones, U2, Iggy Pop, Ozzy Osbourne, Lenny Kravitz, a Coldplay vagy Queens of the Stone Age, de az ő munkája volt a The Prodigy kultikus „Smack My Bitch Up” videoklipje is.
Bemutató dátuma: 2019. május 2. Forgalmazó: Pannonia Entertainment Ltd.

Stáblista:

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
8/10
sexykex márc. 31. 17:13:29 8/10
Megsüvegelendő, ha egy művész ragaszkodik művészi hitvallásához és életében is követi azt. Kivéve, ha zakkant sátánista, neonáci, death vagy black metalos. Szinte hihetetlen, hogy a szél egy bandába tereljen ennyi idiótát. Tehetséges zenészek, de „The Black Circle” egytől-egyig agresszív pszichopatából és depressziós hülyegyerekből állt. A film a dokumentarista horror jegyeit viseli magán, ha egyáltalán van olyan betegség.
9/10
Kistupac jan. 04. 11:31:46 9/10
Igazi stílusteremtő őrültek. Egy komplett generációra volták hatással, és a rohadt életbe nem dívát metal zenészek voltak, hogy egy másik filmet idézzek, FULLBA TOLTÁK A KRETÉNT! Nekem ez kimaradt (Mayhem) akkoriban, mégis minden gitár rifjük, az összes károgó énekhang, a feszes dobritmus, minden megvolt más előadóktól. Egyrészt jó volt látni, hogy honnan indult a pagan, másrészt félelmetes, hogy ennyire torz lelkületű emberek határozták meg több generáció death, goth, és pagan rock hangzását, életérzését (Behemoth, Belphegor, stb stb, és az egésznek van magyar vonzata is, Csihar Atti egy ideig énekelt a csapatban)
5/10
pihes jan. 02. 14:59:32 5/10
Ezt meg gyorsan el is felejtjük, mert úgyis jön az igazi élet.
Sokat lehet belőle tanulni mondjuk, hogy légy mindig észnél!

5/10
3/10
nefefe 2019 dec. 29. - 07:42:31 3/10
Beteg film beteg agyú embereknek.
554:554 2019 szept. 09. - 11:05:39
Nálam a black metal nagyon felemás műfaj. Vannak ágai, amelyet szeretek (pl. DSBM = depressive suicidal black metal, szimfonikus black metal, experimental black metal), de alapjáraton nem vagyok túlzottan oda érte. Ha van kedvem, elhallgatom a sima black metalt is, ennek ellenére. Erre a filmre mégis kíváncsi voltam, annak ellenére, hogy ismertem az egész Mayhemes sztorit. Namost, lehet, hogy azért, mert ismertem a történetet, de nekem ez a film eléggé unalmas. 15 percet bírtam belőle. Lehet, hogy ha trve kvlt black metal rajongó lennék, akkor végignéztem volna és élveztem is, de mivelhogy nem a szívem csücske a black metal (mondom ezt metalosként), így nekem ez a film unalmas volt.

Figyelem! Ez csak az én saját véleményem. Mindenki más véleményét tiszteletben tartom.
Attila Cs. 2019 márc. 22. - 14:11:25
Ma néztem meg, s emlékeimben még elevenen élnek a filmben bemutatott korabeli történések a norvég true black metalosok viselt dolgairól. A film emberközelien mutatja a körülményeket, anno jómagam is szerettem az extrém metal zenét. A srácok viszont túltolták a gyújtogatásokkal, gyilkossággal, azokat nem kellett volna, úgysem lettek volna pózerek. Bár mi nem tudjuk, milyen sötét lehet az emberek lelke északon....