A metál csendje

Bakancslistához adom
Sound of Metal
15 éven aluliak számára nem ajánlott belga-amerikai zenés dráma, 130 perc, 2019

Értékelés:

30 szavazatból
Szerinted?

Ruben, a heavy metal dobos a zenének és a koncerteknek szenteli életét. Mindent belead a művészetébe, semmi más nem létezik számára a zenén kívül. Énekes barátnőjével éppen turnézik, amikor észreveszi, hogy hallása rohamosan romlik. Szinte egyik pillanatról a másikra megsüketül, s hallása elvesztésével teljes addigi világa összeomlik. Ruben nem hajlandó elfogadni a helyzetét, hogy soha többet nem dobolhat, soha többet nem hall, s egy olyan új élet vár rá, amit ő nem akar élni. A férfi vonakodva csatlakozik egy kis siket közösséghez, amelyet egy vietnami veterán vezet, s aki próbálja elfogadtatni vele az elfogadhatatlant.

Darius Marder (Túl a fenyvesen) író-rendező A metál csendje című filmjének világpremierje a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon volt. A film hatalmas sikert aratott, összesen több mint 160 díjra jelölték és több mint 80 díjat meg is nyert. A kritikusok különösen a főszereplő, Riz Ahmed (Zsivány Egyes: Egy Star Wars-történet, Éjjeli féreg) sokoldalú színészi alakítását, a film zenéjét és a siket közösség érzékeny bemutatását emelték ki. Ahmedet jelölték a legjobb drámai színész Golden Globe-díjára és BAFTA-díjra is. A film végül hat kategóriában kapott Oscar-jelölést – legjobb film, legjobb férfi főszereplő, legjobb férfi mellékszereplő, legjobb eredeti forgatókönyv, legjobb filmzene és a legjobb vágás –, és a filmzenéért és a vágásért meg is kapta az Oscar-díjat. Riz Ahmed partnerei a filmben Olivia Cook (Az élet maga, Én, Earl és a csaj, aki meg fog halni), Lauren Ridloff (Walking Dead, Legacies: A sötétség öröksége) és az alakításért Oscar-díjra jelölt Paul Raci. A szakma egyöntetű véleménye szerint A metál csendje az év egyik legjobb filmje.
Forgalmazó: Vertigo Média Kft.

Stáblista:

Szereplők

Alkotók

Díjak és jelölések

  • BAFTA-díj

    2021
    Legjobb vágás
  • BAFTA-díj

    2021
    Legjobb hang
  • Oscar-díj

    2021
    Legjobb vágás
  • Oscar-díj

    2021
    Legjobb hang

Hozzászólások

Szerinted?
5/10
itsme1 2023 okt. 19. - 07:43:17 5/10
Ebben a filmben annyira csendes a metál, hogy nincs is benne.
6/10
pihes 2023 okt. 16. - 14:50:02 6/10
Mióta először feltűnt ez a film, azóta vártam, hogy láthassam. Nekem nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket, de abszolút érthető, minden változik, és van ami soha, vagy éppen szabadon értelmezhető HAT/TÍZ
3/10
Gorgo81 2023 okt. 16. - 12:06:55 3/10
A jobbnál jobb értékelések miatt magamban keresem a hibát, de nekem nem tetszett :)
A film lassú folyása nem zavar. Viszont kevéssé tudom értelmezni, hogy miért kell az USA-ban mindent ilyen szektaszerűen megoldani. Nem az egyház (?) általi finanszírozásra gondolok itt, még csak nem is az elvonulásra, hiszen egy teljesen új életminőségbe kell belerázódni és újratanulni dolgokat.
Hanem, hogy mi ez a bull shit, hogy mindezt no contact mellett, az összes kommunikációs eszközödet, kulcsaidat leadva kell megvalósítani, mint egy elvonón? Egyáltalán nem éreztem ezt a problémára adott megfelelő válasznak. Nyilván ő a hangokkal dolgozik, neki szenvedély, plusz szenvedélybeteg is volt, mégsem tudtam ezen túllendülni, annyira idegesítően nagy ökörségnek érzem. Ugyan néztem még egy darabig, de engem itt teljesen elvesztettek. Belepörgettem és már csak onnan folytattam, mikor kiszabadul onnan.
10/10
DavidAbler 2021 máj. 12. - 19:25:28 10/10
A színészi alakítások talán a legnagyobb erősségei a filmnek. Riz Ahmed szuper, de Paul Raci legalább annyira!
9/10
Antal Kellner 2021 ápr. 27. - 22:53:26 9/10 Előzmény grrrr
Amit az apával énekel a lány, le volt fordítva.
(én a UPC videótárban láttam a filmet) és a szövege a dalnak, valóban kapcsolódik a sztorihoz.
9/10
Antal Kellner 2021 ápr. 27. - 22:50:10 9/10
Nagyon jó film.
Elgondolkodtató... és hiteles. Riz Ahmed zseniális.
(ahogy az Aznap éjjelben is!)
8/10
Pitypang77 2021 febr. 19. - 22:32:16 8/10
Nekem megvan ez az érzés, csak fordítva. A Blahán ért a pillanat felvelé a lépcsőn, egyszer csak realizáltam, hogy úristen micsoda zaj van itt, megbolondulok! Akkor beérzékenyedett a fülem, és azóta sem bírom már a zajt, a legminimálisabbat sem, és mindig van nálad füldugó. Csodás film. 8/10
grrrr 2021 febr. 07. - 21:13:14

Jó film, gondolkodtat, foglalkoztat.

Tényleg van ilyen, hogy a hallásvesztetteket úgy próbálják rávezetni állapotuk elfogadására, hogy elzárják őket a szeretteiktől, a külvilágtól? Ha van ilyen, nem értek vele egyet.



Ismét sérelmezem, hogy a dalszövegeket - főleg a vége főcím alattit, meg az apával énekeltet - nem fordították le. Biztos vagyok benne, hogy a szöveg hozzátartozik a filmhez. (Próbáltam keresni, nem találtam.)
9/10
vandorbab 2021 jan. 06. - 13:11:43 9/10
Amikor zajjal próbáljuk elűzni a démonainkat, de hirtelen csönd lesz és minden ránk borul!
A film annyira hiteles, hogy bejött a szobámba és még most is itt ül az ágyam szélén.
Mindent le kellett kapcsolnom!