Szép új világ

Bakancslistához adom
Brave New World
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai sci-fi, drámasorozat, 2020

Értékelés:

14 szavazatból
Szerinted?

Amikor forradalmi eszméket valló idegen érkezik egy távoli földről, Új-London lakói elkezdik megkérdőjelezni látszólag tökéletes társadalmuk szabályait.
Forgalmazó: Netflix

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
6/10
Nico71 2021 márc. 07. - 13:35:58 6/10
Nehéz értékelni ezt a filmsorozatot! Nagyon látványos, valóban elhiteti az embrrel, hogy a jövőt látjuk. Egyértelműen imádtam a látványvilágát, az operatóri munkát, a szinte tökéletes vágómunkát, a diszleteket, a sminket, az öltözékekekt! A retró számokat kivéve a zenéért nem voltam oda, de a sorozat háromnegyedénél ez is értelmet nyert. (lásd. főzenész) A színészi teljesíményekkel is elégedett voltam. Alden Ehrenreich-ben pozitívan csalódtam a Solo film után. (habár, ott sem vele volt igazán gond, hanem hogy Harrison Ford laza férfiasságához nem tudott felnőni) Jessica Brown Findlay nagyon dögös, igazán szexi! A tökéletesek világában jól hozza a vadóc csajt is. Harry Lloyd pedig egy valódi színész, aki nagyon megemeli a film szinvonalát, lényegében viszi a hátán az egész sorozatot. Kiválóan alakítja az aszexuális Alfa+ hímet!
A sok pozitívum között éppen a lényegi rész vész el kissé, a történet ábrázolása, a mondanivalója. Nagyon felületesen, néha csak érintőleg foglalkozik a film az emberi györtelmekkel, a szabadság hiányával, az elnyomással és a luxusélet agymosássaival. A gyermekkori kondícionálást, a felnőttkori újrakondícionálást lényegében nem is mutatják meg, pedig ez az egyik legfőbb elnyomási forma a történetben. (A Harry Potter manók jutnak erről eszembe, hiszen azok elnyomott életét sem mutatja be a film, csak a regényben olvasható) Érinti a történet, de nem enged pontos betekintést a rendszerbe, a módszerekbe. Így nem látjuk, miként jutnak el az uralkodó és alárendelt szerepekhez a tökéletes viágban. Mindezt a nézők fantáziájára bízák a készítők.
John the Savage (Alden Ehrenreich) szemszögéből is többet kéne mutatni, hogy érezzük, miként látja ő ezt a világot, miként szembesül a Szép új világgal. Nem őt magát kellett volna mutatni, hanem amit lát! (amikor csatlakozik a hálózathoz, még akkor is csak pár pillantot kapunk az érzéseiből)
Hiányoltam Mustafa Mond (Nina Sosanya) gondolatait és magyarázatait is! Ezekből szintén csak szösszeneteket kapunk, amely nem ad teljes képet az alapítókról és a miértekről.
A sorozat befejezése pedig sajnálatosan a Netflix filmekre jellemző elkapkodott, elcsépelt, gyors összecsapott vég lett. Pár pillanatot, néhány vágóképet kapunk csupán, ami igazán nagy hiányérzetet kelt a nézőkben. Miért nem lehet egy sorozatot több részben lezárni, miért kell egy epizód utolsó felében, pár percben megtenni mindezt? (Nem olyan ez, mint szexnél azonnal befordúlni a fal felé aludni orgazmus után? Érzések, gondolatok, levezetés nélkül.)