Túlélő

Bakancslistához adom
The Survivor
15 éven aluliak számára nem ajánlott kanadai-magyar-amerikai életrajzi film, 2021

Értékelés:

17 szavazatból
Szerinted?

Stáblista:

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
8/10
nefefe 2023 aug. 22. - 07:23:16 8/10
A megtörtént események alapján készült filmek többségében jók. A háborús témájúak különösen. Ebben az esetben egy olyan történetet kapunk, aminek alaptémája ismert minden, a II. vh. eseményeit valamennyire is ismerő ember számára – ez a túlélés. Az ilyen helyzetekbe belekényszerített embereknek két lehetősége volt: meghalni vagy bármi áron valahogy túlélni. Ez minden sorsüldözött embert érintett – és a legtöbbje nem élte túl. Ebben a filmben remekül érvényesül ez a kettősség, a dilemma az emberi kapcsolatok és a túlélés között. Ebben az esetben a főszereplő az ökölvíváson keresztül éri el a célt. És amikor az egésznek vége, még hosszú éveken keresztül kísért a múlt, a túlélés érdekében tett dolgok, amik rányomják bélyegüket a családi kapcsolatokra is. --- Spoiler --- Harry a háború után folyamatosan kereste fiatalkori szerelmét, Leah-t, akiről sokáig nem tudtunk meg semmit. Csak a film végén derült ki, hogy él. Csak az a kérdés, hogy ő miért nem kereste Harry-t? Amúgy nekem a főszereplő karaktere nem volt túl szimpatikus, de lehet, hogy ő csak az átélt események miatt volt ilyen. A film végén az is kiderül, hogy menekülés közben Harry végül megöli az őt futtató (menedzselő, kihasználó, vagy ezzel megmentő?) SS tisztet, de ez a valóságban nem így történt. Az élettörténetében az van, hogy szökés közben megöl egy német katonát, és annak ruhájában bujkál. Aki többet akar tudni, itt megnézheti: https://en-m-wikipedia-org.translate.goog/wiki/Harry_Haft?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=hu&_x_tr_hl=hu&_x_tr_pto=sc
Megrázó, elgondolkodtató, tanulságos film, érdemes megnézni.
8/10
InteriorLulu 2023 febr. 12. - 12:06:38 8/10
Elég látványos az a fizikai átalakulás, amin az egyébként mint mindig, itt is remek Ben Foster ment át a film készülte közben. Még ha nem is Dühöngő bika-szintű (ha már ökölvívásról van szó), de így is jelentős a különbség (amúgy 27 kg) aközött, ahogy az első auschwitzi jelenetekben kinézett, amikor először lépett ott ringbe (konkrétan csontsoványan), és aközött, amikor a történet szerint évekkel később Rocky Marciano ellen küzdött. Plusz az arcmaszkírozása is igen hiteles lett, főleg a hatvanas évek első feli jelenetekben. (Más kérdés, hogy a forgatáskor 41 éves Fosternek nemigen sikerül elhitetnie, hogy a lágerlakó Haft mindössze 18-20 éves, de akár joggal is gondolhatjuk, hogy az ottani szörnyű borzalmak hónapok alatt is hosszú éveket raknak az emberre).
Mindezen túlmenően is elég jó film, és nagyon jó a két fő karakter (Harry és Miriam) ábrázolása mind önmagukban, mind egymással való viszonyukban.
4/10
pihes 2022 nov. 21. - 14:44:57 4/10
4/10