39 lépcsőfok

Bakancslistához adom
The 39 Steps
angol thriller, 83 perc, 1935

Értékelés:

31 szavazatból
Szerinted?

Richard Hannay Londonba látogató kanadai turista, aki egy music hallban ismerkedik meg Annabella Smith-szel, aki titkos ügynökök elől menekül. A félelemtől rettegő fiatal nő megkéri, hogy hadd tartson vele a lakásába. Richard elrejti szobájában a nőt, reggelre azonban rábukkannak üldözői és megölik. Richard kiveszi a kezében szorongatott térképet és a megjelölt útvonalon vonatra száll. Richardnak meg kell találnia a gyilkosokat, hogy mentse saját életét.

A filmlexikonok a Mester e korai munkáját az egyik legjobb thrillereként tartják számon, mely az ártatlanul gyanúsított ember elkeseredett küzdelmét mutatja be, hogy bizonyítsa saját ártatlanságát.
Forgalmazó: Örökmozgó

Stáblista:

Szereplők

Richard Hannay
Miss Annabella Smith
Jordan professzor
Margaret Crofter

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
greeen 2011 febr. 24. - 17:15:04
Több mint 75 éves film.Nem semmi.Ezt figyelembe véve egész korrekt kis filmet kapunk sõt sok mai filmnél nyújt tartalmasabb szórakozást.De a szívünkre téve a kezünket és minden elfogultságtól mentesen azért ki kell jelenteni ma már ez nagyon kevés lenne.Akkor viszont ütött.És méltán.
7/10
smileatesz 2008 máj. 05. - 01:36:36 7/10
Nekem annyira nem tetszett, pedig a címe nagyon izgalmas. Ebben a filmben is, mint sok Hitchcock-filmben, a nõ viszi bele a bûnbe a férfit.
9/10
AdritaBodor 2007 dec. 29. - 18:34:09 9/10
Ez a film valóban zseniális! Hitchcock filmjei közül szerintem az egyik legjobb. Donat-Caroll páros nagyot alakít:)
zszoltan 2007 szept. 04. - 21:47:13
Most néztem meg. Sajnálattal kell megállapítanom, hogy másodjára. És erre csak a közepén jöttem rá. :(
Azt azért nem merném kijelenteni, hogy bármelyik mainál jobb. Az viszont biztos, hogy még ma is megállja a helyét kategóriájában.
A menekülõ fõhõsnek valóban néha több volt a szerencséje, mint a tudása. És a történetbonyolítás sem éppen zökkenõmentes.
De a kidolgozás mindenképpen remek. Nagyon ügyes váltások vannak benne. A Mester ismét több ponton hagyta, hogy pár másodpercig ámuldozzunk, mielõtt megmagyarázta volna a dolgot. (Fõleg a szökéseknél.)
Kedvenc jelenetem az volt, ahogy a nõt harmadjára próbálta 'meggyõzni az igazáról'. Fõleg a fogadó szobájában. Azt még egy picit elnézegettem volna. :)
Én mondjuk 8 pontot nem adnék rá, de egyszeri megnézésre mindenképpen érdemes.
Vikke 2007 márc. 28. - 16:27:33
Én is imádom a Hitchcock filmeket mert örökértékûek, minden korosztály számára érdekesek és egy percüket se lehet unni.
felh 2007 márc. 28. - 15:53:00
Hitchcock valóban istenáldotta tehetség..... Még az édesanyám sem élt, amikor ez a film készült és még most is élvezetes. :)
7/10
Newcastle United 2007 febr. 20. - 10:39:20 7/10
Éppen ezért volt Hitchcock zseni. Több mint 70 éves a film és még mindig fordulatos és lebilincselõ.
[: Azuroo andrew :] 2006 ápr. 16. - 00:11:43

A film forgatókönyve John Buchan regénye alapján íródott.
Hitchcock ekkor már túl volt az 1934es A férfi, aki … sikerén, így szabadon válogathatott a témák között. A Mester nagyra tartotta az írót, akinek egy másik mûve is felkeltette amúgy a rendezõ érdeklõdését; ez a „Greenmantle” volt – amúgy az író jelentékenyebb mûve, mint a 39 Lépcsõfok.
A film alapmotívuma a Mester által oly annyira kedvelt ártatlanul gyanúsított ember küzdelme az igazáért...
Hõsünk nem csak a valódi bûnszervezet elõl kénytelen menekülni, hanem a rendõrök elõ is, így még inkább kivívja a nézõ empátiáját .
Hitchcock különösen szerette ezt a filmjét, a hirtelen váltásokat, azt ahogyan a cselekmény hirtelen egyik helyszínrõl a másikra ugrik. - Ám ez ugyancsak jellemzi a 34es Az férfi, aki … illetve az Észak-északnyugat címû filmjeit is.

Az ártatlan kanadai férfi menekülése olykor már-már valószínûtlen ugyanakkor dramaturgiailag mégis bravúros. A valószerûtlenségre egyébiránt Hitchcock egy alkalommal azt mondta : „a valószerûség engem nem érdekel, azt lehet a legkönnyebben megvalósítani!”
A film figurái kezdve a sármõr hõsünktõl, a féltékeny farmer, a kielégítetlen feleség, a Professzor, /Spoiler :/ a vonaton megcsókolt nõ (aki aztán feldobja, majd újara összehozza õket a sors ! És micsoda erotikával töltött atmoszférája van azon szekvenciáknak melyek összebilincselve játszódnak…) és végül nem elfeledkezve Mr Memory-ról, rendkívül eredetiek.
Hitchcock a figurát egy a Music Hallban fellépõ emberrõl mintázta – az igazi neve amúgy Datas volt.
A film talán legjobb jelente – és megoldása - is az õ személyéhez kapcsolódik, éppenséggel túlbuzgó hivatás tudata okozza halálát is.
/A 39 Lépcsõfoknak készült remake-je is, Ralph Tomas rendezésében/

A 39 Lépcsõfok pergõ, ötletes, humoros; a rendezõ angliai munkáinak egyik legjobban sikerült darabja.

(10 / 10)