'85 nyara

Bakancslistához adom
Été 85
16 éven aluliak számára nem ajánlott francia filmdráma, 101 perc, 2020

Értékelés:

7 szavazatból
Szerinted?

1985 nyara nem ígérkezik másnak Alexis életében, mint a korábbi szünidők. Egy normandiai tengerparti faluban, együtt a szüleivel, ahol ráadásul nemigen ismer senkit, nem éppen élete kalandját éli meg. Amikor azonban egy viharban felborul egy kis vitorlással, majdnem megfullad, és csak az utolsó pillanatban, a nála néhány évvel idősebb David menti ki a vízből. Miután megismeri a fiút, rájön, hogy élete barátjával találkozott. A jóképű, vagány és karizmatikus David mellett hirtelen eseménydússá és szenvedélyessé válik az addig egyhangú nyár.

A film Aidan Chambers angol író 1982-es regényének a filmadaptációja. A kultrendező François Ozon (Swimming Pool, 8 nő, A házban, Frantz, Dupla szerető, Isten kegyelméből) filmjének világpremierje a 2020-as Cannes-i Filmfesztivál hivatalos programjában volt. A ‘85 nyarát 12 kategóriában jelölték a Francia Filmakadémia César-díjára. Az ’A’ kategóriás San Sebastian-i Filmfesztiválon szintén versenyben volt a film, Francois Ozon-t pedig Európai Filmdíjra is jelölték a legjobb rendező kategóriában.
Bemutató dátuma: 2021. szeptember 23. Forgalmazó: Vertigo Média Kft.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
6/10
makitasunrise 2021 szept. 29. - 14:45:34 6/10
Kicsit olyan volt nekem, mint egy meleg Emmanuelle-film, amiben nem a sztori a lényeg, hanem hogy a főszereplő mennyiféleképpen tud szép lenni. A folyamatosan közelítő kamera is mintha erre játszana rá, kicsit talán poénra is véve a dolgot.