85. Oscar-díj-átadás

Bakancslistához adom
85th Academy Awards
2013

Értékelés:

12 szavazatból
Szerinted?

Mindössze 34,3 centiméter magas és 297 dekagramm súlyú. A szobor alapanyaga 92,5% ón és 7,5% réz, ezt fedi az egy milliméter vastagságú, tíz karátos aranybevonat. Igazán olcsó, ahhoz képest, hogy milliók érdeklődnek iránta, sorsokat határoz meg, stúdiókat futtat be, vagy épp juttat csődbe a filmművészet legrégebbi, legismertebb és legrangosabb elismerése, az Oscar-díj.
A filmesek és a filmrajongók figyelme minden év elején Hollywood felé fordul. Február ugyanis az Oscar-díj ünnepe, amikor a filmvilág színe-java összegyűlik, hogy megünnepelje legjobbjait. Idén 85. alkalommal osztják ki a filmművészet legrangosabb elismerésének számító aranyozott szobrocskát. Február 24-én este - magyar idő szerint 25-én hajnalban - eldől, hogy az egyes kategóriákban ki kapja az elismerést.

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
sisteryes 2013 febr. 27. - 23:19:40
Én is lemaradtam,bár nekem van HBO-om.Nem tudjátok hol lehet megnézni? Jó lenne a vágott,feliratos változat. Köszönöm
Bette 2013 febr. 27. - 11:36:49 Előzmény Kovács kolléga
"Amúgy az elmúlt évek egyik legmegdöbbentõbb élménye volt, amikor Cserhalmi György egy cseh jelölt film fõszereplõjeként várhatta a gálát." Számomra ebben nem is az volt a legmegdöbbentõbb, hogy egy cseh filmmel jutott el idáig, hanem az, hogy ez az Oscar-jelölt cseh film, amely nagyon is nézhetõ, közönségbarát alkotás, amely jellegzetes közép-európai történetet mond el, vagyis legalább annyira rólunk is szól, mint a csehekrõl, és amelyben az egyik legnagyobb magyar férfi színész játssza a fõszerepet, nem jutott el a magyar mozikba. De még egy DVD kiadást sem ért meg. A Duna TV sem adta le valami valami közönségcsalogató éjszaka fél kettes kezdéssel. Ez a film a dicsõséges magyar filmforgalmazás számára nem létezik. (Ha jól emlékszem, valami cseh filmnapok keretében volt belõle két elõadás az Örökmozgóban, ahol kb. 400 filmbuzi bunyózhatott a bejutásért.) A film címe Zelary, aki hozzájut valahogy, ne hagyja ki.
Kovács kolléga 2013 febr. 26. - 20:06:23
És akkor két ötlet (feltételezve, hogy én vagyok Andy Vajna/Fekete György), hogy milyen filmekkel juthatnánk el (talán-talán) az Oscar-gáláig:

Az egyik a Budapest noir. Kondor Vilmos regénye komoly nemzetközi sikert aratott, a fõhõs karaktere abszolút eladható Amerikában, ráadásul a harmincas évek hard boiledes-nácis-zsidós története szinkronban van az Akadémia ízlésével. Persze pénz kellene hozzá, meg hozzáértõ rendezõ (Antal Nimród elbírna vele), de hát ez elvileg mindkettõ megvan. Csak nem Bethlen István tiszteletreméltó, ámde senkit nem érdeklõ életrajzi filmjére kellene költeni.

A másik a Valahol Európában musical-változata. Az eredeti Radványi-film ma már mindenütt filmakadémiai tananyag, a történet egyetemes jellegû, és szerintem a zene is megállja a helyét. Persze tudom, a remake-eket divat fröcskölni, csak azt nem értem, hogy a Toldi vagy a Csongor és Tünde esetében miért nem volt baj az irodalmi újrahasznosítás. Mellesleg Hollywood imádja a musicaleket, a második világháborút és a gyerekeket. Rendezõnek Goda Krisztinát kérném fel.

Elég lenne egy évben 2-3 magyar film is, csak az a kettõ-három nézhetõ legyen, és lehetõleg olyan témájú, amire a határainkon kívül is kíváncsiak lehetnek.
Kovács kolléga 2013 febr. 26. - 19:19:48
Az eddigi Oscar-jelölt magyar filmek:

A Pál utcai fiúk (Fábri Zoltán)
Macskajáték (Makk Károly)
Magyarok (Fábri Zoltán)
Bizalom (Szabó István)
Mephisto (Szabó István)
Jób lázadása (Gyöngyössy Imre, Kabay Barna)
Redl ezredes (Szabó István)
Hanussen(Szabó István)

Érdekes, hogy a jelölt filmek közül akad olyan, amelyik magyar irodalmi klasszikusból készült, és akad olyan is, amelyik az adott idõszakban kortársnak számító, ugyanakkor nemzetközileg jegyzett író alkotásából. Figyelemreméltó, hogy öt olyan filmünk is volt, amelyik a második világháborúhoz vagy annak elõzményeihez kapcsolódott. Nem igaz, hogy a külföldet nem érdekli a magyar történelem, mert a jelöltlista több filmje is a mi múltunkhoz kötõdik. A jelöltséghez több esetben kellett a külföldi koprodukciós partner is (fõleg a németekkel és az osztrákokkal volt érdemes társulni). Valamennyi film közönségbarát alkotás volt, éspedig a drámai mûfajban.

Tisztelt Andy Vajna! Tisztelt Fekete György! Tisztelt Balog Zoltán! Tisztelt döntéshozók! Nem pofázni kellene, meg fröcsögni a másik oldalra (amelyik persze tele van tehetségtelen alakokkal, de olyan kókler, mint Koltay Gábor, egy se volt köztük), hanem végre elérni, hogy készüljenek filmek. Nagyjából jól látható, hogy milyen típusú filmekkel lehetett Hollywoodban labdába rúgni. Amúgy az elmúlt évek egyik legmegdöbbentõbb élménye volt, amikor Cserhalmi György egy cseh jelölt film fõszereplõjeként várhatta a gálát. Hasonló megdöbbentõ élmény, hogy az abszolút közönségcentrikus gondolkodású, filmrõl filmre érettebb teljesítményt nyújtó Goda Krisztina nevét sehol se látom az esetleg a közeljövõben elkészülõ magyar filmekrõl szóló hírek között. Vagy a pár éve ígéretesen induló Gigor Attiláét sem. És ha Antal Nimród nem megy külföldre, ma már õ is parlagon heverne.
Abszurdum.
10/10
Sonic8 2013 febr. 26. - 18:45:29 10/10
Hát ezzel most én baromira egyetértek.
Heath Ledger volt állati színész az utóbbi idõben, aztán bele is halt. lol .
Kovács kolléga 2013 febr. 26. - 18:36:29
Kétféle sznob létezik. Az egyik "rajong" az Oscarért, és kizárólag azért néz meg egy filmet, mert az díjat kapott (közben persze néha halálra unja magát). A másiknak az a jellemzõje, hogy entellektüellnek képzeli magát, és válogatás nélkül mindent lefikáz, aminek az Oscarhoz köze van.

Az igazság félúton van. Szakmailag nem biztos, hogy az Oscar-díj a legmérvadóbb, de az biztos, hogy a filmes világban ugyanazt jelenti, mint a futballban az aranylabda vagy a tudományok területén a Nobel-díj. Akár bevallja valaki, akár nem, erre hajt.

Néhány érdekesség:

Ha jól látom, utoljára 2010-ben nyert díjat a férfi fõ- és mellékszereplõk kategóriájában echte amerikai színész (Jeff Bridges). Azóta taroltak az angolok (Firth, Bale, Day-Lewis), és kapott díjat kanadai (Plummer), francia (Dujardin) és osztrák színész (Waltz) is. Ráadásul mindegyikük elsõsége vitathatatlan volt. Úgy látszik az USA-ban a férfiak lefelejtettek játszani.

Pár éve mindenki azt mondta, hogy A sötét lovag mellõzése miatt lett kibõvítve a legjobb filmek mezõnye. Ehhez képest A sötét lovag ébredése nem csak hogy jelölést nem kapott, de nem is hiányolta senki.

Peter Jackson klasszikus Középfölde-trilógiájának mindegyik darabja hatalmas fölénnyel nyert a speciális effektek mezõnyében. Ahhoz képest, mekkora dérrel-dúrral harangozták be A hobbit 48 képkockás formátumát, gyakorlatilag labdába se rúgott.

A magyar film rosszabb, mint a magyar foci. A hatvanas évek közepétõl a nyolcvanas évek közepéig (az átkos komenyista negyven évben)gyakorlatilag bérelt helyünk volt a díjkiosztón, ráadásul különbözõ rendezõkkel és mûfajilag is eltérõ filmekkel. Mára a "hû, de nagyon nagy magyarságban" odáig süllyedtünk, hogy már film se készül nálunk.
Meklód fia 2013 febr. 26. - 18:34:56
értem mirõl beszélsz. Pusztán arra akarok kilyukadni, hogy vígjátékokban is nyújtottak már nagy színészek fenomenálisat, akik érdemeltek volna már Oscart érte.
10/10
Sonic8 2013 febr. 26. - 18:26:24 10/10
Az egész Oscarnak volt, van, és lesz is értelme.
Figyelj, az eredeti filmek nem,nem,nem vígjátékkal meg naagy jelenetekkel indultak,hanem csak is az számított, hogyan játszik a színész és milyen a rendezés a párbeszédek a kamera állás minden, ami egy filmet fölépít.Én most egy filmiskolában tanulok és ezek egyszerûen elengedhetetlen dolgok!Attól még mert most csinálnak egy kurva nagy CGI robbantást nem lesz egy nagy film.Ha föltehetjük azt a kérdést, hogy mirõl is szól ez?
Ami a lényeg, hogy az Oscar rámutat erre.Az Oscar azokat a filmeket értékeli amik filmek!Tavalyi Némafilmes c. film egyszerûen zseniális.Az egész iskolánknak levetítették.Fantasztikus film,ma is tudnak olyat csinálni ami 60 évvel ezelõtt alap volt ma már meg egy fogyó érték,egy kincs.Nem csoda, hogy még azaz átkozott Rottentomatoes is 98%-ra értékelte.
Ráadásul ez az Argo. Arról tudnék egy napot beszélni. :D
Ja még az.
Az Oscar szavazatok úgy mûködnek, hogy akik már nyertek Oscart azok szavazhatnak bármire persze ha õk is benne munkálkodtak az egyikben, arra nem.És még az Akadémián tanulóknak is azaz kb + 6000 embernek.
Meklód fia 2013 febr. 26. - 13:23:31
ez a díj komolytalan, jobb lenne inkább eltörölni. Leslie Nilsen vagy Jim Carrey-nek köze sincs az Oscarhoz évek óta. Mindig csak egy bizonyos mûfaj nyerhet. Szégyen ez a díj. Én át sem vettem volna a nyertesek helyében.
mulao 2013 febr. 26. - 10:10:23
Valóban elõfordul, hogy egy színészt többször jelölnek, de ez csak azt jelenti, hogy olyan tehetséges, hogy nem egyszer nyújt Oscar-díjra méltó alakítást. Waltz meg szerintem százszorta tehetségesebb színész, mint fél-Hollywood együttvéve. Az öldöklés isteneiben is csak rá tudtam koncentrálni. Szerintem A Django se lenne olyan jó film nélküle, véleményem szerint õ viszi el a hátán.
Semprini 2013 febr. 26. - 07:21:27
"Mindig kb. ugyanazok a fajta filmek, ugyanazok a színészek."
Ja, tényleg mindig ugyanazok a színészek nyernek, némelyiknek már 25-30 Oscarja van, azt se tudja hova rakja.... :-P
Most komolyan, tényleg nem tudom, hogyan is kell érteni ezt a mondatot. Még az, hogy "ugyanazok a FAJTA filmek", valamennyire érthetõ, mire gondolsz, bár nem állja meg a helyét természetesen az sem, hiszen hol musical nyer, hol thriller, hol dráma (ez a leggyakoribb), de nyert már fantasy is (A király visszatér). Na de a színészek?! Vannak ugyan páran aki már kétszer nyertek, ez igaz (ha jól tudom, 2 egymás utáni évben egyedül Tom Hanks), de hogy mindig ugyanazok???
zampano 2013 febr. 25. - 23:09:23
Waltz lényegében ugyanazért a figuráért kapta a második Oscart, mint az elsõt. Nála tisztán érezhetõ, hogy a közép-európai háttere és a képzése miatt egyszerûen kategóriákkal többet tud a színészi mesterségrõl, mint a hollywoodi színészek. A Polanski filmjében is lejátszott mindenkit a vászonról, Jodie Fostert is.
grace08 2013 febr. 25. - 22:29:48
A színészek/nõk díjazása szerintem reális, igazságos, nem nagyon lehet belekötni. Többek közt Jennifer Lawrence is megérdemelte a díjat, rendkívüli tehetség. És még a díjátadáson is alakított.:) Kínos, de nagyon emberi.:)

http://www.youtube.com/watch?v=L9Uv8rVjE0I
10/10
offtopic
_Freddy_ 2013 febr. 25. - 17:15:54 10/10
köszi a felvilágosítást, én ezt azért tudtam így mert valahol ezt olvastam...de akkor ott biztos úgy írták, hogy az elmúlt pár évben egy kivétellel, arra emlékszem, hogy a Verdákat említették..azóta pedig egyszer nyert a Rango ami ugye nem Pixar, szóval ezért volt nagy esélye a Meridának mert az utóbbi 5 évben 4-szer is õk nyertek, és a Merida az valahogy ki is emelkedik a többi közül, sejtettem, hogy õ nyer
Semprini 2013 febr. 25. - 14:48:15
"a pixar eddig egy kivétellel vitte mindig ezt a díjat"
Hát ezt rosszul tudod. Tény, hogy van jópár Oscarja a Pixarnak, na de nézzük sorban: 2002-ben volt elõször animációs kategória, akkor a Shrek nyert, ami ugyebár nem Pixar, hanem Dreamworks (abban az évben a Szörny Rt-vel versenyzett a Pixar). Aztán 2003-ban nyert a Chihiro szellemországban, ami ugyebár japán, a Ghibli stúdió munkája. 2004-ben nyert elõször a Pixar, a Némóval. Aztán 2006-ban a Wallace és Gromit nyert, ami az Aardman stúdió gyurmafilmje, ebben az évben nem is volt Pixar-film a kategóriában. 2007-ban a Táncoló talpak nyert, ami szintén nem Pixar-film, az ugyanis a Verdák volt abban az évben. Azután párszor valóban a Pixar nyert zsinórban (L'ecsó, WALL-E, Fel, Toy Story 3.), majd tavaly megint megszakadt a sor, amikoris a Rango nyerte az animációs Oscart.
10/10
Sonic8 2013 febr. 25. - 14:18:57 10/10
Valaki mondja már el mi a jó abban a PI életében????
Szerintem valami iszonyú fos film. Ráadásul legjobb rendezõ? ANYÁTOK zsûri.
Amúgy én totál meg vagyok elégedve.
10/10
offtopic
_Freddy_ 2013 febr. 25. - 11:52:55 10/10
Egyértelmû volt, hogy ezt a díjat a Merida nyeri, a pixar eddig egy kivétellel vitte mindig ezt a díjat. :)
10/10
offtopic
_Freddy_ 2013 febr. 25. - 11:51:54 10/10
ez várható volt :D
10/10
Sonic8 2013 febr. 25. - 07:03:46 10/10
Jennifernek is nagyon örültem akár az Argo-nak.
Mcfarlane egy zseni! Iszonyú milyen elõadó! Le a kalappal az idei gála elõtt! Remélem jövõre is kapunk legalább ennyire színvonalasat.
somersby 2013 febr. 25. - 06:15:12
Évek óta a legjobb gála volt. Akiknek drukkoltam, mind nyertek; Tarantino, Day-Lewis, Waltz.
Összes hozzászólás