A Barbár - Legenda a szellemharcosról

Bakancslistához adom
Pathfinder
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai-kanadai akciófilm, 99 perc, 2006

Értékelés:

139 szavazatból
Szerinted?

Viking hajó támadja meg Észak-Amerika partjait és hatalmas pusztítást végez. Nem marad utánuk más, csak egy gyermek, akit az egyik indián asszony fogad be. Ám Szellemet (Karl Urban) sohasem fogadja be igazán a törzs. Másfél évtizeddel később újra feltűnnek a vikingek, és módszeresen legyilkolják a partvidéki törzseket. Az egyetlen, aki felveszi velük a harcot, az egykori viking gyermek. Összefogja az indiánokat, és reménytelennek tűnő küzdelembe vezeti őket a könyörtelen ellenség ellen.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
8/10
nagybela75 2023 nov. 06. - 05:05:24 8/10
Nekem nagyon tetszik ez a film, tényleg fordulatos, elég brutál harcjelenetek vannak benne és pont a képi világa tetszett meg...jó kis film.
6/10
doktormacko1 2020 ápr. 07. - 22:07:24 6/10
6 /10 Átlagos film , Engem a sok viking beszéd zavart.
8/10
zorad 2020 jan. 30. - 10:41:01 8/10
AZ IMDB-s értékelés alapján kevésre számítottam, de kellemes csalódás volt. Jól összerakott, látványos (bár néhol gyenge a CGI), fordulatokban gazdag film. Simán egy nyolcas.
8/10
Cisco 2016 febr. 06. - 00:25:11 8/10
A sok, kimondottan bosszantó, kákán is csomót keresõ, ugyanazokat az értelmetlenségeket unalomig mantrázókkal szemben szerintem ez egy kiváló film, látványos és történelmileg is igazolt tényeken alapszik, melyekre a XX. sz. utolsó évtizedeiben találtak döntõ bizonyítékokat.
Csak egy, a sok-sok lejjebb összehordott marhaságból, amit sokan ismételgettek, pl.: „… szörnyû teljesen sötét a film …”
A sûrû erdõ mélyén, az éjszakai tábortûz körüli indiántánc és csetepaték közben vagy a zegzugos barlang járataiban, netán a csapdának készült mély gödörben mégis milyen megvilágítással lennétek elégedettek? Mert a szabad ég alatt játszódó részek sehol sem voltak sötétek. Miután a történet tél vége felé játszódik, jelentõs része ráadásul napfénytõl elzárt helyeken, a film minden jelenete így volt élethû, mindenhol éppen annyi fény volt, amennyi természetes.

És még egy: „A színészi munka (jellegtelen) közepes. Nincsenek igazán hatásos alakítások …”
Nem tudom miféle mélyreható alakítás hiányzott volna egy ilyen korunktól nagyon távoli idõben, a IX. században játszódó történetbõl, de szerintem a szereplõk mindegyike pontosan annyit nyújtott, amennyit a szerepe megkövetelt. Ez nem egy mûvész-, akció- vagy más tömegfogyasztásra szánt slágerfilm, melyek mondjuk egy-két korábban kitermelt sztárra épülnek. Itt nem a szereplõk karaktere volt a lényeges, hanem maga a történet, a történelem, a vikingek korábban elképzelhetetlen, hazájuktól távoli földrészre eljutó útjaiknak emléke.

Nálam ez a film egy 8-ast biztosan megért.
Bejg Lee 2016 jan. 04. - 08:14:22
Messze nem olyan rossz, mint amennyire itt a kis grofó "rajongók" lehúzzák ....
detox 2015 febr. 07. - 15:08:08
granulálok a hozzád hasonlóknak akik az elb@szott magyar cím alapján választanak néznivalót! :P
8/10
nikato 2014 márc. 19. - 20:55:47 8/10 Előzmény janayoo
Amúgy én is mindig kevertem az Apocalyptoval, meg az I.e. 10. 000-rel.
A film maga nem rossz. Bár én nem ismertem fel sem Ralf Moeller-t, sem Clancy Brown-t a filmben. :D
4/10
abigaillafay 2013 dec. 24. - 23:18:02 4/10
B közép.
Mondjuk - szerda este Derrick helyett elmegy...
jooasszony 2013 szept. 24. - 09:04:14
A film képi megvalósítása profi, a különleges látvány érdekes....kár, hogy néha élvezhetetlenül sötét volt, ez néha zavart.

A történet eszméletlenül közhelyes, lassú és unalmas. Sokat ne várj tõle, háttérmozinak épphogy megjárja.
kabalababa9 2013 szept. 24. - 03:43:33
..."Halál és pusztulás maradt utána, és egy csecsemõ"... csecsemõ az nem volt. :) kb. 10 éves volt a fiú.
Amúgy anno, még 2007-ben -DRusza és Sleeper-, tökéletesen megfogalmazták, h mi a baj ezzel a filmmel.
6/10
_mason_ 2013 ápr. 06. - 22:24:54 6/10
A tévében "A Barbár" címen megy.én egyébként elõször azt hittem, ez egy sorozat lesz :) nem unalmas, talán kissé túlpörgetett is.de mindenképpen kegyetlen és horrorisztikus film.a gondom csak az volt, hogy az ellenséges támadók személyiségének tekintetében egy hülyeség.
janayoo 2013 ápr. 03. - 12:36:45
***moderálva*** A lejátszón és a TV-n/monitor-on is tökéletesre lehet hangolni a vizuális élményt, nem kell hozzá szakirányú végzettség. :)
Apocalypto vagy I.E.10.000 feeling, akinek ezek tetszettek ez is be fog jönni! :) Bátran nézzétek meg! Bár klisékkel, de szépen felépített izgalmas film.
5/10
Csontdaráló 2013 márc. 28. - 23:20:40 5/10
teljesen középszerû film. átlag, semmi extra. az Apocalypto-hoz hasonlítanám talán, de az a film klasszisokkal jobb. ez egy erõsen B kategóriás múvi. Urban játéka egy rakat szar. ezt én is el tudtam volna játszani. nézni messze és minden második mondatba elmondani hogy : "Keresem az utam". amiu még bosszantó volt nálam, vagyis inkább nevetséges az 2 részlete a filmnek. az egyik , amikor szex után idillien elücsörögnek a tábortûz mellett ölelkezve storyzgatva, miközben akármelyik pillanatban jöhetnek a vikingek és kinyírhatják õket. azok a vikingek akikbõl jóformán semmit nem lehetett látni, mert rettenetesen sötét volt a kép. ezt nem akartam felróni (gondoltam a lejátszón mutatott minõséggel lehet gond, ahol néztem) de mivel mindenki szerint sötét volt, és csak nem ugyanott nézte mindenki , ezért igenis negatívum. a másik jelenet amit szerintem szánalmas volt ebbe a filmbe belenyúvasztani: a szánkózás meg pajzson csúszás a hegyoldalon. hát én ott elröhögtem magam. de , hogy ne csak lehúzzam a filmet, voltak szép képek, jó és izgalmas jelenetek, és egy-két vikinget elég módszeresen nyírt ki fõhõsünk. keresem még a pozitívumokat, nem tudok többet mondani. gyenge eresztés, nem igazán ajánlom senkinek.

10/5
Annamria 2011 ápr. 04. - 22:58:26
Nem hiszem, hogy a történeti hûség olyan fontos, elvégre még egy iskolai történelem órában sincs mindig ragaszkodás a történeti hûséghez. Ez egy mese barbárkedvelõknek. És annak jó.
slacio 2011 márc. 30. - 11:12:10
egyszeri szórakozásra elfogadható, de van benne pár bénaság, a havas hegyekben kószálás, lavina, befagyott tó, stb. ócska klisék, a szerelmi szál is irtózat gyenge
The Man Who Laughs 2011 márc. 24. - 21:49:29
Nem mérnék rá megesküdni, hogy teljesen eredeti sztori, de jó kiinduló alapja (lehetne) egy kellemes kardozós filmnek. Persze azért komoly történelmi hûséget senki se várjon és nem árt a klisé áradatra is felkészülni ami a fordulatokat és karaktereket illeti. Mondjuk ezek nem zavartak mert egy ilyen filmtõl nem Eredet szintû forgatókönyvet várok el.

Ami viszont kicsit még is zavart, hogy semmi nem érzõdött a fõhõs identitás válságából.

A díszlet roppant igényes munka, a jelmezek is kifejezetten valóságosnak hatnak és a helyszínválasztás is kellõen egzotikus és szépek a tájak (néha kapunk is pár szebb képet).

A színészi munka (jellegtelen) közepes. Nincsenek igazán hatásos alakítások - mondjuk ilyen fantasy sablon karaktereknél ez nehéz is -, de nem is bosszantóan rosszak, Moeller és Brown viszont kifejezetten Bad Ass figurák. Sajnos azonban pont Urban a leggyengébb, pedig tõle többet vártam mint a tág szemekkel való bambulás (a Dreddben szerencsére lesz rajta sisak). De egy ilyen filmbe általában ennél több nem igazán szokott kelleni, mint pár közepesen tehetséges karakterszínész.

Az pedig kifejezetten tetszett, hogy a Vikingek nem angolul beszéltek. Ritkán figyelnek amerikai (fõleg alacsony költségvetésû) filmekben erre.

Eddig kifejezetten jó az összkép nem? És épp ezért bosszant a film mert ennyi alapján kifejezetten szórakoztató B munka lehetett volna. Erre két kritikus ponton - operatõri és rendezõi munka - hatalmasan eltannyál.

Ugyanis a film fényképezése, leszámítva pár szebb állóképet - amire fentebb is utaltam - szörnyû teljesen sötét a film, ráadásul túl van effektezve az egész, amitõl néha olyan mint, ha egy videóklippet néznénk. Roppant fura ez mert a Texasi-ban is hasonlóan klipes a látvány, de ott kifejezetten jó a film fényképezése, a stílus itt is megvillan néhol, de ez sokkal gyengébb ami azért fura mert ugyan az volt a film operatõre . Ehhez, pedig szétvágott, követheteken harcjelenetek párosulnak. Apropó harcjelenetek inkább csak harcszerûségek ugyan is egy valamire való eposzi csata vagy párbaj sincs a filmben, mindenkit lopakodva meg katasztrófát generálva öl meg szinte. Legalább a vért nem spórolták le.

Sokan írták, hogy követhetetlen a film és habár azért ez túlzás, de jó párszor kifejezetten darabos. Mint, ha kivágtak volna átvezetõ jeleneteket nincs a filmnek belsõ összhangja sokszor.

A zene mellesleg egyszerû iparos munka, ezzel nem volt bajom.

Szóval ez így a legnagyobb jó szándékkal is csak gyenge-közepes lett. aki szereti a vikingeket, meg a barbáros fantasykat az talán megpróbálkozhat vele, de a szintén B kategóriás vikingfilm, Outlander (Kívülálló) sokkal jobban sikerült.

3-5/10
seidrman 2011 febr. 22. - 11:43:54 Előzmény 11messi87
azért ha elválasztjuk a "viking" és a "skandináv" fogalmakat, akkor nem olyan rossz a helyzet, mert a vikingek, akik elhajóztak mindenfelé, azok leginkább felfedezni, harcolni, meggazdagodni meg hírnevet szerezni mentek, és a többi skandináv, aki otthon maradt, azok voltak a kézmûvesek, földmûvelõk, miegyebek (ettõl persze még a film nagyon távol áll a korhûségtõl, kezdve a szarvas sisakokkal, ahogyan azt már említették elõttem) (meg a vikingek se mindenkit kiirtani mentek, csak harcoltak, ha kellett, szóval a leírásban szereplõ "módszeres legyilkolás" is amolyan "viking-klisé")
ami a beszédüket illeti, én németet, izlandit meg némi torz angolt véltem felfedezni, egy kis halandzsával megspékelve
alapvetõen egy könnyû film, nem kell sokat gondolkodni rajta. aki nem ragaszkodik a valósághoz és megfelel neki klisékbõl összerakott film, annak akár még tetszhet is
9/10
Gustaff 2011 jan. 29. - 19:53:02 9/10
Jo kis film ez, akinek tetszett a 300, az I.e.10 000 vagy az Apocalypto az nyugodtan megnezheti, hasonlo mufaj.
byronicle 2010 aug. 02. - 12:32:12 Előzmény 11messi87
Aki nem tudná annak jelzem, hogy a film egy régi skandináv film feldolgozása. A "nyomkeresõ" c film forgatókönyvíróját jelzik is az IMDB-n, mint eredeti szerzõt....

A történet eredetileg Lappföldön játszódik. - Nem pedig indiánok között...

Úgy tûnik a remake-ben mindennek amerikainak kellett lenni, talán szegény lappok nem annyira érdekesek az amerikai közönségnek, mint az indiánok... :)

Történelmileg bizonyított tény, hogy a vikingek eljutottak Amerikába. Leif Eriksson és társai jártak ott, kiteleltek. Késõbb Leif testvére is szerencsét próbált, s való igaz, hogy az indiánok ellenállása miatt haza kellett jönniük...
Thorvaldot Leif testvérét, ott is ölték meg...

Történelmileg még akár "hiteles" is lehetne egy ilyen történet... csak hát ebben túl sok a fikció.. :)
2008 2010 máj. 17. - 22:38:49
leszedtem a filmet egy jó kis cafatolás reményében..

cafatok helyett mit kaptam ?

Egy zs kategóriás movit.

Film+ 2-re való ez a film..
Összes hozzászólás