A béke ára - a dél-tiroli autonómia

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar dokumentumfilm, 52 perc, 2014

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Európa szinte egyetlen jól működő autonómiája az Olaszország északi részében elhelyezkedő Dél-Tirol tartományában található. Dél-Tirol 1918-ban került Olaszországhoz és a jelenlegi helyzete évtizedeken át tartó konfliktusok megharcolása árán alakult ki. Dél-Tirol ma Olaszország leggazdagabb tartománya, stabilitása egy hosszas alku eredménye, melyben mindkét fél az olasz állam illetve a német nyelvű kisebbség követelései egy részét adta fel. A film példákon keresztül szemlélteti az autonómia működését és megismertet a rendszer működésének titkaival.

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
LajtaJ 2015 nov. 09. - 12:51:20
A filmhez írott ismertetõ szövegben olvasható a lényeg:

"jelenlegi helyzete évtizedeken át tartó konfliktusok megharcolása árán alakult ki"

Nos amíg ezekre az "évtizedeken át tartó konfliktusok megharcolására" nem áll készen a nemzet, nincsenek erre vállalkozó bátor és tettekre kész hazafiak, addig egyetlen idegen megszállás alatt álló magyar területen sem lesz autoonómia.
Diablo72 2015 ápr. 27. - 17:39:53
Idegösszeroppanást is kapna néhány szomszéd, ha az elmebeteg xenofobiából alább kéne adnia a kisebbségek javára. Pedig itt a filmben a példa arra, hogy van mód a megegyezésre.
adamnagysweetmovie 2015 ápr. 26. - 21:51:47
Tanulhatna belõle káeurópa, mindenkinek jobb lenne. Egyébként assszem Finnben a svéd is államnyelv, az ott élõ svéd törpekisebbség miatt.