A birodalom titkai

Bakancslistához adom
magyar dokumentumfilm sorozat

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Kun Miklós a Birodalom titkai című sorozatában a népszerű történész a Szovjetunió és Kelet-Európa történetében olyan - máig fehér foltnak számító - mozzanatokról szól, amelyek az elmúlt évszázad magyar sorsfordulóit is meghatározták. Az általa egykori szovjet levéltárakban, valamint amerikai, svéd, holland, cseh, lengyel és más archívumokban talált, korábban titkos iratokra épített epizódokat ritka vagy még soha be nem mutatott korabeli fotó- és filmfelvételekkel illusztrálja. Emellett felhasználja azt a videoszalagon rögzített mélyinterjú sorozatot is, amelyet az 1990-es években a szovjet korszak mintegy ötven prominens személyiségével forgatott Moszkvában.

A legtöbb dokumentumfilm epizódban hallhatunk szovjet filmzenét, s jeleneteket láthatunk egy-egy korabeli történelmi játékfilmből. A Károli Gáspár Református Egyetem tanára filmjeit főleg történelemtanároknak és diákoknak ajánlja, de örömmel veszi a sorozatát érdeklődéssel figyelő minden néző kérdéseit, javaslatait. Szeretné, ha vele együtt szerkesztenék műsorát.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
feketevipera 2010 nov. 06. - 20:52:44
Szerettem ezt a sorozatot, igazán megismételhetnék. Szerintem nagyon izgalmas a Szovjetunió (és persze Oroszország) története, az idevágó szakirodalom egy része sajnos már elavult, más része pedig magyarul nem hozzáférhetõ. Viszont Kun Miklósnak és másoknak hála magyar nyelven is elég sok monográfia és forrásközlés látott-lát napvilágot. Emellett pedig a hasonló ismeretterjesztõ sorozatok is fontos szerepet töltenek be abban, hogy felkeltsék az érdeklõdést a nézõkben.