A bűn színe

Bakancslistához adom
Freedomland
amerikai filmdráma, 113 perc, 2006

Értékelés:

89 szavazatból
Szerinted?

A rémült Brenda Martin hátborzongató bejelentést tesz a rendőrségen: egy titokzatos férfi elrabolta a kocsiját, benne négyéves fiával. A nyomozást a tapasztalt rendőrdetektív, Lorenzo Council vezeti, s hamarosan az egész várost megbolygató, rémálomba illő események közepén találja magát, miközben éles vádak és nyugtalanító feltételezések között sodródva próbálja kideríteni az igazságot, amely sokkolóbb, mint gondolná.

Stáblista:

Szereplők

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
kettyo ápr. 25. 10:29:26
2000 után már nem szabadott volna rasszista filmet készíteni.
1/10
sflkjs febr. 22. 11:56:54 1/10
Ez egy szar film.
Az első 1 óra még ok volt. De aztán teljes lejtmenet.
Samuelnek ez volt az első filmje, ahol majdnem úgy nézett ki, mint egy filmsztàr. Eddig mindig csak nyikhajnak tűnt a filmjeiben.
Julianne viszont gàz volt. Más külsővel is meg lehetett volna oldani a zaklatott anya ábrázatot.
Pedig jó színésznő. Meg a történet is... Nem jó, na.
vera01 2018 dec. 28. - 15:56:47 Előzmény zimike
Szerintem is egy párját ritkítóan jó film. Gondolkodtató, és a nagyszerű színészi hátborzongatóan hitelessé teszi a történetet.
10/10
zimike 2018 ápr. 18. - 17:48:11 10/10
Ez egy IGEN NAGY film !
Fedezzétek fel újra és ajánljátok másoknak is !!!
8/10
Xxy92 2016 júl. 15. - 23:35:21 8/10
Csodálkozom, hogy ennyire lent van a pontszáma. Szerintem ez egy jó film, két, már sokat bizonyított színésszel, érdekes alaptörténettel, jó kivitelezéssel. Tény, hogy az idõ elõrehaladtával fokozatosan kezd kiszámíthatóvá válni, de ettõl még nem veszt sokat az értékébõl. Mindazonáltal, nem válik a kedvenc filmemmé, de egyszer mindenképp érdemes megnéznie annak, aki szereti a feszült, jól kidolgozott filmeket.

8
8/10
tymess25 2014 nov. 14. - 14:05:34 8/10
Kétféle vélemény van, az egyik aki fõként a túlzásba vitt rasszizmus miatt fõként unalmasnak és idegesítõnek látja a filmet, a másik az, aki leszámítva a már már idegesítõ és kifacsart részeket, érzelmileg közelíti meg a történetet. Nálam nagyot ütött, a lelkembe gázolt... Talán az akinek szintén van gyereke, azt jobban megérinteni a film, s ez által egy nyomasztó érzéssel fog felállni a végén.
Edmond Dantes 2014 jan. 26. - 11:34:28 Előzmény olahmiki1959
A filmet nem láttam. A hozzászólás eme része fogott meg:
"... sok az olyan hangvételû film, amelyekben mindig a többségi társadalmat ostorozzák, ezekben a filmekben a deviáns fõszereplõket ábrázolják rokonszenvesnek, ugyanakkor mindenki más rasszista, homofób, és ami a leglényegesebb, minden keresztény ember bigottan vallásos, rosszindulatú, szemellenzõs, utálható karakter.
Hogy ez miért van így, milyen célból készítenek ilyen szemléletû filmeket,..." Idézet vége.
Bevallom, nem vezetek nyilvántartást a fenti szempont(ok) szerint. Talán nem is kell(ene). Nem is tilos. Érvelhetnék azzal h a mûvészet feladata éppen az, h ...nem folytatom. Sokan épp az ellenkezõjét vallják. Érvelhetnék azzal h a közönséget ezek a témák (is) érdeklik. Sokan épp az ellenkezõjét vallják. Maradjunk a régi zsurnalisztikai igazságnál: ha a kutya harapja meg a postást, az nem hír, az érdekes hír ennek az ellenkezõje. Hát valahogy a (film- s egyéb) mûvészetben is így lehet. Vagy éppen ellenkezõleg. Csak a szépre emlékezem. Csak a többségre emlékezem. Csak az jó, ami nekem tetszik. De van más vélemény is, más ízlés is. Színes a világ. Több mint 3.000 hozzászólás után gondolom, ez nyilvánvaló.
7/10
giggs985 2012 dec. 03. - 12:44:41 7/10 Előzmény olahmiki1959
Egyetértek veled. Nekem egyedül a színészi játék tetszett, bár az sem maradéktalanul.
Ahogy a filmben ábrázolták a faji elõítéleteket, az valóban hihetetlenül egyoldalú volt. A 2 fõhõs zsarun kívül minden rendõr rasszista köcsög, és ráadásul idióta is. Róluk ennyit tudunk meg, a feketék, még a bûnözõk is, meg teljesen jogosan háborognak a fehér rasszista elnyomás ellen (legalábbis a film szerint).
Ha ezt nem ilyen erõltetett "néz magadba te rasszista fehér ember" stílusban adták volna elõ, még tetszhetett is volna.
4/10
Atis88 2012 dec. 01. - 11:03:59 4/10
Ráadásul Julian Moore kifejezetten idegesített benne...
4/10
Atis88 2012 nov. 30. - 20:01:49 4/10
Unalmas, vontatott és majdcsak semmitmondó... 4/10.
olahmiki1959 2012 szept. 23. - 18:40:53
Felemás érzéseim vannak a filmmel kapcsolatban.
Elsõ nézésre tulajdonképpen tetszene, a színészi játék kifogástalan, az alaptörténet is jó, érdekes, megfejelve a fekete közösség és a fehér társadalom alapból való szembenállásával.
Ez adja a kerettörténetet és a hátteret, amibõl egy valóban drámai, súlyos kérdéseket feszegetõ alkotást lehetett volna létrehozni.
Viszont a film alatt, szinte az elsõ pillanattól az utolsóig, volt bennem egy érzés, ami meg is maradt, hogy egy nagyon didaktikus, úgynevezett "szájbarágós" filmet látunk, már nem elõször. Egy tanmesét arról, hogy milyen elõítéletesek vagyunk - megpróbálok úgy fogalmazni, hogy nem legyen spoiler, - tehát, hogy történik egy bûncselekmény, amellyel "természetesen" egy feketét gyanúsítanak, és amelyrõl persze kiderül, hogy nem egészen úgy történt a dolog, ahogy vártuk.
Alapból nem tetszett az egész film hangvétele, az, hogy minden fehért eleve rasszistának, elõítéletes szemétládának ábrázol, legfõképpen a rendõröket, a hivatalos embereket, ugyanakkor minden feketét, beleértve még a bûnözõket is, a többségi társadalom által elnyomott, szegény, ártatlan embereknek állít be. A valóság azért nem egészen így néz ki.
A film nem rossz, nézhetõ, de ez a hangvétel nagyon zavaró módon húzódik végig benne.

A TV2-höz tartozó Fem3, és Pro4 csatornákon feltûnõen sok az olyan hangvételû film, amelyekben mindig a többségi társadalmat ostorozzák, ezekben a filmekben a deviáns fõszereplõket ábrázolják rokonszenvesnek, ugyanakkor mindenki más rasszista, homofób, és ami a leglényegesebb, minden keresztény ember bigottan vallásos, rosszindulatú, szemellenzõs, utálható karakter.
Hogy ez miért van így, milyen célból készítenek ilyen szemléletû filmeket, és ezek a tv csatornák miért tûzik a mûsorukra ezeket a filmeket ilyen elõszeretettel és ilyen gyakorisággal, az egy külön tanulmányt érdemelne...
8/10
csineva-xx 2012 szept. 22. - 01:55:42 8/10 Előzmény vénasszonyoknyara
Eszméletlen kemény film... És nem hinném, hogy csak azért kavart fel annyira, mert az én fiam is ***spoiler vagy nem, nem tudom megítélni*** rém rossz alvó ;)
Viszont azért reagálok ide, mert... "...azáltal, hogy világra hozott egy gyereket már õ is hiszi magát valakinek és a gyereknek körülbelül ez az összes szerepe az életében. Arra már nem képes, hogy elfogadható módon gondoskodjon róla..." - nem hinném, hogy itt a szándék ennyire feketén-fehéren láttatni a dolgot... Ebben a mondatban - úgy érzem - nagyon sok ítélet van. Nem akarok most mélyebben ebbe belemenni, de érzésem szerint pont az a disszonancia adja meg a dráma igazi mélységét és élét, ami Brenda lelkében dúl...

Milyen érdekes ez az egész filmen átsöprõ, fõleg Lorenzo meg a feketék körül uralkodó, totál kaotikus hangulat...

Van, akit ez idegesít? Nem kényelmes otthon a fotelben ezt nézni??? Hm.......................................
10/10
bbendeguz 2012 szept. 16. - 01:52:51 10/10
Tartottam ettõl a filmtõl, féltem, hogy nem teljesíti az elvárásokat, de nem bántam meg!

Julian Moore és természetesen Samuel L. Jackson is zseniálisan játszott. Magasan mindkettejük legnagyobb filmje.
10/10
8/10
film_kedvelõ 2012 máj. 31. - 23:20:43 8/10
Nem egy széles tömegfilm (dráma a kategóriája - ne az akciót várd tõle). DE: életszerû kérdéseket (is) boncolgat, Jackson és Moore színészi játéka jó, van története, érdekes, el is gondolkoztat. És Jacko jól mondja a végén: örül, hogy van lyuk a seggén és õ is megpróbál élni a második esélyével...
vénasszonyoknyara 2011 júl. 25. - 18:58:04
Félelmetes aktualitások vannak a filmben magyar viszonylatban is. Valaki már utalt elõttem rá, hogy hasonló eset történt nálunk is a közelmúltban. Julianne Moore egy archetípust jelenít meg tökéletesen. Azt a fajta nõt, aki világéletében senki volt. nem állta meg a helyét a családban, az iskolában, a munkában, a társadalomban. Ennek megfelelõen tele van jogos kisebbségi érzéssel. Azáltal, hogy világra hozott egy gyereket már õ is hiszi magát valakinek és a gyereknek körülbelül ez az összes szerepe az életében. Arra már nem képes, hogy elfogadható módon gondoskodjon róla és nevelje.
A másik nagy áthallás, ami miatt szerintem vetítette a magyar tv, a feketék és az egyik hazai kisebbség közötti hasonlóság. Bár, ha jobban belegondolunk nálunk rosszabb a helyzet, mert az USA-ban már kialakult egy jelentõs fekete értelmiség és középosztály, nálunk pedig a kiugrást csak a karvastagságú aranylánc és BMW jelenti.
Hogy a történet mennyire jellemzõ azt nem tudom megítélni,de sejtem, hogy didaktikai okokból készült és nem tipikus történet.
Selyemmolylepke 2010 márc. 10. - 06:23:05
Nem mondom, hogy elpazarolt két óra, mert lelkileg elég kemény a film, de kicsit kusza volt. Oda kellett figyelni a részletekre, ahogy a nyomozó is tette és akkor képben volt az ember a végéig.
Julianne Moore rendkívüli volt. Nem hiába van az a sok Oscar jelölés. Szerintem esélyes lett volna ez a film is az Oscarra, az ilyen tipusúakra fel szoktak figyelni.
Nem ajánlom az "akció-kedvelõ, durrogtatós, lelövök mindenkit és a jó gyõz" filmkedvelõknek! Inkább azoknak akik két nagyon jó szinészt egy teljesen más oldaláról szeretnének megnézni egy izgalmas, felkavaró filmben.
7/10
Rahar 2009 okt. 20. - 13:27:20 7/10
Nekem tetszik ez a film, bár többször nem akarom megnézni. Érdekes, bár nekem egy kicsit lassú. A színészi játék miatt jó a film, ha nem õk játszottak volna benne akkor szerintem nem is lenne érdemes megnézni. Ezért én 10 pontból 7 pontra értékeltem.
1/10
ada1 2008 júl. 13. - 00:15:24 1/10
atyavilag, micsoda velemenyek. reg lattam ennyire ocska filmet!!
.moesko 2008 jún. 29. - 09:07:55
James Newton Howard zenéje és a színészek játéka miatt tényleg érdemes megnézni, de maga a film erõsen túl van dramatizálva, amire sajnos pont a zene, illetve a lassított felvételek sokasága játszik rá, Julianne Moore rendkívüli, de szintén túlspilázott alakításáról nem is beszélve.
A történet mindenesetre épp annyira érdekfeszítõ (és a végén letaglózó), hogy az ember unatkozás nélkül nézze végig.
...valaki... 2008 jan. 09. - 19:58:01 Előzmény NADAL14
tök igaz! de nem tudom...annyira tetszett nekem és a zene...az tette igazán jó filmmé...
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu