A fehér szalag

Bakancslistához adom
Das weisse Band - Eine deutsche Kindergeschichte
16 éven aluliak számára nem ajánlott német-osztrák-francia-olasz filmdráma, 144 perc, 2009

Értékelés:

94 szavazatból
Szerinted?

A film az I. világháború előtt játszódik egy észak-németországi, protestáns faluban. A tanító későbbi narrációján keresztül ismerjük meg a faluban előforduló sorozatos, titokzatos baleseteket. A látszólag nem összefüggő támadások és rongálások felforgatják az ott lakók életét.
Bemutató dátuma: 2010. február 18. Forgalmazó: Cirko Film

Stáblista:

Díjak és jelölések

 • Európai Filmdíj

  2009
  Legjobb film
 • Golden Globe-díj

  2010
  Legjobb idegennyelvű film
 • Torontói Nemzetközi Filmfesztivál

  2009
  Legjobb idegennyelvű film
 • Cannes-i fesztivál

  2009
  Arany Pálma: Michael Haneke
 • Cannes-i fesztivál

  2009
  FIPRESCI-díj: Michael Haneke
 • Európai Filmdíj

  2009
  Legjobb rendező: Michael Haneke
 • Európai Filmdíj

  2009
  Legjobb forgatókönyv: Michael Haneke
 • Oscar-díj

  2010
  Legjobb idegennyelvű film jelölés
 • BAFTA-díj

  2010
  Legjobb nem angol nyelvű film jelölés: Veit Heiduschka
 • Európai Filmdíj

  2009
  Legjobb operatőr jelölés: Christian Berger
 • Oscar-díj

  2010
  Legjobb operatőr jelölés: Christian Berger

Hozzászólások

Szerinted?
Kuttyánszki okt. 03. 13:49:15
A zsúfolt, félhomályos szobák szaga szinte érezhető, a padlók ,ajtók recsegée, nyikorgása ,cipők kopogása,... minden annyira érezhető, mintha csak ott lenne az ember.Akárcsak a szülői drill okozta halálos feszültség,amely eltorzítja a gyermeki lelket ..
Végig azt éreztem, hogy hosszú ideje végre egy szuper, nekem való film...egészen a végéig, amit összecsapottnak érzek és hiányolom a megoldást.
Sosem szerettem azt a filmet, amely csak sugall, a nézőre bízza...
(További negatívum a susogó hangon narrált szövegelés...de ez érdemben nem von le igazán, csupán irritáló számomra.)
Azt hittem, csillagos 10 lesz, de a vége miatt : 9/10
9/10
Lionceau 2019 okt. 12. - 17:40:30 9/10 Előzmény mrlujoak
Teljesen egyetértek. Egyszerűen fantasztikus alkotás. Sokan nem értik, de ez az ő bajuk.
5/10
bujdosxo 2016 jan. 14. - 08:35:27 5/10
Kis történetek füzére a film, minõsíthetetlen embertelen megnyilvánulásokkal. Csupa titok. Ezeknek sem önmagukban sem az egészet nézve nincs sok értelme. Ez megy két és fél órán keresztül.
10/10
Edmond Dantes 2014 szept. 04. - 16:16:33 10/10
Pont onlájn vagyok :o) visszakerestem magamat: egyik elsõ hszom volt ez itt + az ott ld: http://www.port.hu/szemekbe_zart_titkok_el_secreto_de_sus_ojos/pls/w/films.film_page?i_film_id=109065
(61) még nagyon kezdõ, pelyhes állú :) hszó voltam. Ha elolvasod azt is, nem hosszú, látni fogod: tetszett, 10/9-et adtam, pedig már akkor se dobáltam a magas pontokat...de ma már újból megnézhetném, mert elfelejtettem. Emezt is megnézném, de másért is: annyira lenyûgözött, ami még ritkább és a 10/10-et tényleg csak az efféle cuccokra tartogatom=amik feltétel és "de" nélkül lenyûgöznek, ez is olyan volt + az lett a sorsa, amitõl tartottam, nem vihetett el mindent abban az évben. Nem emlékszem nagyon sokra, de az a f/f nyomasztó hangulat, dermesztõ titkokkal terhes levegõ, a spec.környezet és idõ, máig megmaradt bennem.
tortura 2014 szept. 04. - 15:56:27 Előzmény Edmond Dantes
Most kivételesen nem értünk egyet. Szerintem a Szemekbe zárt titkok (azt már pár éve láttam, ezt meg tegnap) messze jobb film ennél. Kerekebb, pergõsebb, igazibb, valahogy nekem jobban bejött. Meg ott azért volt valami kevés pozitív történés is. Itt szinte semmi. Legalábbis engem így ért ez az egész. Biztos ostoba vagyok és nem tudtam felnõni a feladathoz, de bennem nagyon sok kérdõjel maradt.
Gina424 2014 máj. 26. - 16:21:41
Nekem tetszett a film, de én is jobban örültem volna, egy egyértelmû rájövünk, hogy ki tette végnek. De egy filmnek a sok közül rendben volt.
nertera 2014 jan. 20. - 09:53:16
az a jelenet, amikor a lelkipásztor fia Martin a hídon "próbára teszi istent " majd azt mondja a tanárnak: "ich habe gott die gelegenheit gegeben, mich zu töten. er hat es nicht getan. also ist er zufrieden mit mir. er will nicht dass ich sterbe" (lehetõséget adtam istennek, hogy megöljön, de nem tette meg. tehát elégedett velem, nem akarja, hogy meghaljak) ....
nertera 2014 jan. 20. - 09:39:00 Előzmény andrabian
"mert vétkesek közt cinkos aki néma"
7/10
mondial 2013 ápr. 28. - 23:13:31 7/10
spoiler

túl egyszerû végkövetkeztetés az, h a gyerekek voltak. Carla film végi értetlenkedése a tanítónak túl õszintének tûnt, engem ott meggyõzött. ráadásul a gyerekek miért bántották volna a doktort.
hacsak nem a doktor lánya rángatta a szálakat a háttérben

mindenesetre brutális volt a vége így, h semmi sem derült ki, túl realisztikus. egy filmnek mesélnie kell. legalábbis az én értékrendemben
1/10
whitehill 2012 júl. 12. - 16:24:02 1/10
ennek a filmnek semmi értelme. elpazaroltam rá az életembõl több órát.
7/10
Gustaff 2011 jan. 22. - 12:59:44 7/10
A film latvanyvilaga remek, elhiheto, mintha akkoriban vettek volna filmre. Es nem csak azert mert fekete-feher. A karakterek is erdekesek, bar a doki nekem tul hihetetlen figura. A film tortenete is erdekes, de a vege utan olyan erzesem maradt hogy hianyzik az utolso 5 perc. Igy meg mint film nem tetszik.
10/10
Edmond Dantes 2011 jan. 09. - 19:28:18 10/10
Ma láttam a Szemekbe zárt titkok-at, ami 2010-ben elvitte az Oscart A fehér szalag elõl. Röviden: Szemekbe zárt titkok: 9 (átlagos thriller-téma, magas minõségben feldolgozva, megnézésre ajánlott),
A fehér szalag: 10+, fenomenális. Arany Pálma és Golden Globe után úgy látszik, másnak "kellett" /?/ kapnia az Oscart, ennyi.
offtopic
robicsek2 2010 szept. 30. - 14:10:10 Előzmény Takszipeti
Gratulálok most két gondolatom van.
Vagy olyan ember vagy aki már fönt volt az oldalon csak beregizet újra és rögtön oltogat. Vagy pedig csak azért regisztráltál hogy kritizáld a helytelen írásom.

Szerintem senkinek nem lehet elvenni a kedvét. Én csak leírtam a véleményem enyi.
Tudtommal azért van hozzászólási lehetöség.
A helyesírási hibáim okával nem úntatlak mert úgyse érdekel téged. engem meg te nem.

Eszt a filmet pedig mondjúk nem nevezném olyan über zsír király filmnek.
Más filmekben is lehet ilyen megrázo történeteket életeket látni. nem ez az elsö ilyen film. És az ilyes fajta filmek között nem ez a legjobb.
Takszipeti 2010 szept. 29. - 00:49:17 Előzmény robicsek2
Asztamúgy szerinted ki fogja komolyan venni a véleményedet úgy, hogy egy normális mondatod nincsen... mármint amiben nincs valami ótvarnagy helyesírási hiba..
Neked az ilyen Disney csatornán futó sorozatok lehetnek bejövõsek!

Ahelyett hogy elveszed más emberek kedvét attól, hogy megnézzenek egy igazán zsír filmet, sztem kapcsolgasd a tv-t otthon! HÁH.
robicsek2 2010 szept. 24. - 23:45:47 Előzmény Julicska
Egyet értek.

Nem szeretem az ólyan filmeket amik azzal akarnak kicsit érdekesebbé válni, hogy elhúzzák elötted a mézes madzagot, oszt jonapot.
A film szerintem olyan átlagos egyszer megnézhetö.
Rengeteg a megválaszolatlan kérdés. Persze tudom hogy direkt ez volt a céljúk.
Hát nem tudom szereintem elég volt egyszer is megnéznem.
Hát ritka rossz ídök lehettek, Szegény gyereket még putonyt üriteni se hagyták :)
Lehet hogy ez ment az agyára :PP (Csak vicc.)
A pap meg tulzásba vitte a szígort.
10/10
KisCsako88 2010 szept. 19. - 16:57:17 10/10 Előzmény Fraxinus
Látom neked csak a sok tömegesen "kilóra" gyártott semmitmondó amerikai vígjátékszerûségek a nyerõk, és ha már felbukkan egy film igazi mondanivalóval azt egybõl lehúzzák az olyanok mint te...de nem csodálom, hogy a gyomrod nem veszi be ennyi szemét után...
A film nagyon jó, bátran ajánlom mindenkinek!
10/10
mrlujoak 2010 szept. 15. - 06:08:40 10/10
Fenomenális film. Csak néztem mint a vakablak, mik ki nem derülnek.


***SPOILER PÓTOLVA***


Eddig is "féltem" a gyerekektõl, mert figyelnek. Figyelnek, aztán kérdeznek. Ha ez pedig egy elszánt csapat kedvelt tevékenységévé válik, nos, akkor megszületik az ilyen film.

Ajánlom ezt a filmet minden házsártos öregasszonynak, akik csak ezzel a mondattal bírnak indítani:
"Bezzeg az én idõmben..."

Félelmetes, hogy mik ki nem derülhetnek/nének egy zárt kis falucskában.
Bár ha jól megnézzük a nagy amerikai példákat, ott is a kis - akár belterjes - települések rejtik a legszaftosabb, legborzasztóbb dolgokat. Elég, ha csak egy klasszikusra, a valós eseményeken alapuló texasi láncfûrészesre gondolunk.

Fantasztikus film volt a maga bõ két órájával. Teljesen magával ragadott.

10/10
speti 2010 szept. 12. - 23:57:49 Előzmény Fraxinus
Ha valami didaktikus, az konkrét, világos és kinyilvánított. Ebben a filmben semmi nem az.

Hogy valami köze lenne a kis német falunak a világháborúkhoz, azt bizonyára egy kritikából vetted, mert a film nem errõl szól. Úgy látszik, ha elolvasol egy kritikát azt szentírásnak tekinted. Persze a jó tanulónak is az irodalomkönyv elemzését kellett magáévá tennie, ha verselemzésrõl volt szó.

Szerintem ez a film szimplán az emberi gonoszságról szól. És milyenek legyenek a zsarnok, bûnös szülõk gyermekei? Õk is olyanok. Sajnos az elvárások rózsaszín ködében megfogalmazott gyermeki ártatlansággal ellentétben a gyerekek ösztönösen kivetik maguk közül a gyengéket, a butákat és a csúnyákat. A falka megszabadul a selejttõl, ez az evolúció. Hiszen egy munkahelyen szinte sohasem csúfolnak egy kövér felnõttet, míg egy iskolában szinte mindig kicsúfolják a kövér gyereket. Ennyit a gyermeki lélekrõl.

A történetben az a megrázó, hogy arról szól, amirõl nem beszélünk. Ha valaki körülnéz szûkebb környezetében, esetleg családjában, bizonyos hogy talál példákat a hûtlenségre, megalázásra, az elcsattanó pofonokra és talán még rosszabb dolgokra is. Ezek a bizalmas információk soha nincsenek hangosan kimondva, elhallgatásuk azt célozza jelenteni, hogy nem is léteznek. Ekkor jön egy film ami csak errõl szól, és még valami olyan rosszról is, ami nem is testesül meg, csak egy gyanú marad még a történet végén is.
És bár mindenkinek hiányzik a végén a megoldás, attól különleges a film, hogy nincs ott.
mikulasbacsi 2010 szept. 12. - 21:57:29 Előzmény Drakeamarth
"Öö... nem."

Ezt a rendezõnek mondd, Fraxinusszal értek egyet.
Drakeamarth 2010 aug. 29. - 23:06:41
"azért tört ki az elsõ, és majd a második vh, mert valami eldugott pomerániai faluban verték a gyerekeket"

Öö... nem.
Összes hozzászólás