A fehér szarvas

Bakancslistához adom
6 éven aluliak számára nem ajánlott 65 perc, 2019

Értékelés:

7 szavazatból
Szerinted?

Képzeljék el a világ egyik legelhagyatottabb vadonját és a végtelen erdőben egy pici lánykát és nagypapáját. Ő Mása és Vlagyimir, a közép-szibériai Evenkiában játszódó film főszereplői. Mása és nagypapája az evenki néphez tartoznak, akik egykor a tajgában, hatalmas területen éltek. Ma már főleg falvakban laknak, de Vlagyimir megpróbálja a lehetetlent, életben tartani természet közeli életmódjukat. Ebben Török Zoltán magyar természetfilmes is segítségére van, aki 11 év elteltével tér vissza hozzájuk.

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
napraforgó 2022 júl. 04. - 09:34:54
Nekem is nagyon tetszett ez a film.
Ezek az evenkik a tajgán élnek, nagyon nehéz körülmények között. A rövid nyárban 30 fok van, a hosszú télen meg akár minusz 40 is. Kis sátrakban élnek, önellátásra berendezkedve.

Amit szomorúan láttam az, hogy zöldséget, gyümölcsöt gyakorlatilag nem is esznek. De tény és való, meglehetősen boldogok.

Azért azt nem hiszem, hogy minden rendben van náluk, hisz Misa és Mása szülei is elváltak. A 17 éves Mása már anya volt, a 18 éves Misa meg hallani sem akart a pásztorkodásról. A szép gyerekkornak vége lett és felnőtt korukban már egyikük sem akarta a hagyományokat folytatni.

Az evenkik hagyományos életmódja kicsit hasonlithatott a régi nomád magyarok életmódjához, a vándorló, legeltető élethez, csak ők nem rénszarvasokat tereltek, hanem lovakat, és talán marhákat is.
Min-Rin 2019 ápr. 21. - 15:47:05
Aki teheti - és képes holnap hajnali négykor feltápászkodni - nézze meg! A csodálatos, háborítatlannak tűnő tájon a nomád evenkik egy része még ma is ragaszkodik hagyományos életmódjához. Tradicionálisan egyenlőségi társadalom (volt) az evenkiké. A kommunista évtizedek rengeteget ártottak nekik, sámánjaikat táborokba zárták, akik onnan már soha nem tértek haza. A rénszarvasokat nem táplálékként tartják, szoros kapcsolatuk van ezekkel az állatokkal. A környezet- és éghajlatváltozás szomorú eredménye, hogy rénszarvasaikat sokan elveszítik, ezután pedig kénytelenek felhagyni nomád életmódjukkal. Pedig a filmből az is kiderül, hogy a nomád evenki gyerekek élete ugyan nem könnyű, de egy szemernyivel sem boldogtalanabb, mint a világ innenső felén élőké.

https://index.hu/tudomany/2017/09/12/renszarvascsordara_gyujt_egy_magyar_termeszetfilmes/

Interjú Török Zoltánnal, aki a film "mindenese".
http://vaskarika.hu/hirek/reszletek/16940/nyomtatas/nyomtatas/