A fekete ruhás nő

Bakancslistához adom
The Woman in Black
15 éven aluliak számára nem ajánlott angol-kanadai-svéd horror, 95 perc, 2012

Értékelés:

377 szavazatból
Szerinted?

A fiatal, özvegy londoni ügyvéd egy távoli kis faluba utazik, hogy megvizsgáljon egy házat, amely egy nemrég elhunyt nőé volt. Rájön, hogy az asszony bosszúálló szelleme tartja rettegésben a helybélieket, de az indítékai rejtélyesek…
Bemutató dátuma: 2012. március 29. Forgalmazó: Budapest Film

Stáblista:

Szereplők

Arthur Kipps
Mr. Daily
Daily felesége
Jennet Humfrye
Nicholas Daily
Mrs. Fisher

Hozzászólások

Szerinted?
Zahire 2022 ápr. 16. - 09:51:03 Előzmény Bodellger
Nevezzük inkább Arthur Kipps-nek, de valóban nem található összefüggés közte és a gyilkolások között.
Zahire 2022 ápr. 14. - 09:41:50
Alapvetően tetszett, bár lehetett volna a cselekményt egy kicsit bonyolultabbá és misztikusabbá tenni.
4/10
homeboy 2022 febr. 18. - 00:23:55 4/10
Amikor nézed egy órán kereszül, de a vége már nem igazán érdekel...
4/10
szbobcsi 2022 jan. 23. - 15:37:34 4/10
Rettentő gyenge film, Daniel Radcliffe pedig maradjon Harry Potter, ennyi pont elég.
Holly19. 2019 jún. 21. - 19:10:23
Megnéztem a filmet. Nem volt rossz.
Aztán a kezembe került a könyv, amiből írták a forgatókönyvet.
A kettő a végén nem is ugatja egymást.
Tudom, hogy sokszor nem követik szóról-szóra a könyvet a filmesek, de ezen teljesen kiakadtam.
Egész más befejezése van az eredeti műnek.
Susan Hill: A fekete ruhás nő.
Szintekkel magasan a film felett áll. Aki teheti olvassa el.
Nekem így most már a film teljesen hiteltelen.
Nem is pontozok inkább.
5/10
Ivy00 2018 ápr. 19. - 02:01:25 5/10
Most néztem meg ezt a filmet. Azért esett rá a választásom, mert szeretem az ilyen szellemes sztorikat, főleg, ha kosztümös formában adják elő. Az ilyen régmúltban játszódó sztoriknál legalább nem mindig az jut az ember eszébe, hogy vajon miért botorkálnak a sötétben, miért nem oltják fel végre a villanyt? :) A továbbiak SPOILERT tartalmazhatnak.

A hangulat rendben volt, a képi világ is kellően nyomasztó, és szívszorító, hogy éppen gyerekek az áldozatok. Az ijesztgető-faktor jó közepes, ezen túl azonban a sztoriban már komoly hiányosságok vannak.
Más is felvetette, és én sem értettem: a falusiak furcsán viselkednek, szörnyűségek történnek, és a főhős mégsem kérdez senkitől semmit. Abszolút nem életszerű, emberi magatartás. (Mondjuk, igaz, az sem, hogy valaki habozás nélkül nekiálljon éjjel kutatni egy holttest után a mocsárban.)
A kísértet feltűnése és pusztítása nincs kielégítően megmagyarázva (miért a falubelieken áll bosszút?), a múltja is csak úgy, ahogy, az meg végképp, miért az ügyvéd felbukkanása váltja ki az újabb haláleseteket.
A végén a csattanó nem igazán működik, abszolút lehetett számítani rá. Nem vártam happy endet, de legalább valami meglepetést, ami magyarázatot is adna pár dologra. Inkább pl. valami olyasmit vártam volna, hogy nem az, és nem azért gyilkol, amiért feltételezték, valami meglepetést, ami utólag legalább magyarázatot adna pár dologra. Ehelyett a néző törtheti a fejét, hogy most vajon miért..? Egyfajta groteszk hálából?

A film nézése közben jó pár más film jutott eszembe, s ezt nem feltétlenül ennek a történetnek a javára írnám. Pl. mindjárt az indítás egy az egyben a Draculából való, az ügyvéd küldetése. A gyerekszoba játékai olyanok, amilyeneket csak az Addams család adna a gyerekek kezébe, a falubeliekre sorozatban lesújtó bosszúálló szellem pedig az Álmosvölgy legendáját juttatta eszembe, csak éppen ott megvolt ennek a kellő magyarázata.
Daniel Radcliffe-et kicsit fiatalnak találtam az apaszerepre, viszont Ciarán Hinds jó volt.

Egy kis borzongásnak elment, bár helyenként vontatott, és unalmas.

Bodellger 2017 júl. 17. - 08:37:51
SPOILERES

Valaki eltudná nekem mondani, hogy Harry Potternek úgy mégis mi a fészkes fene köze volt a gyilkolgatásokhoz? Ezt a film háromnegyedénél maga a fõszereplõ is megkérdi az elmebajos, fiát gyászoló nõtõl. Miért akkor gyilkolt a fekete ruhás nõ, amikor HP a házhoz ment? Erre semmilyen kurva válasz nem érkezett a filmben, de persze egy rohadt kérdést nem írtak volna ám a szereplõ szájába, pedig a kocsi útját elállták az ott lakók, utalva arra, hogy nem szeretnék, ha visszamenne a kastélyba. Zavar az ilyen, amikor ennyire nem kommunikálnak le egyértelmû dolgokat. Vagy teszem azt, ha a faluban a szülõk tudták mia túró történik, ha valaki a házhoz megy, akkor miért engedték oda ezt az embert? Ha kell levágom a lábát, vagy pl azonnal elhagyom a falut a gyerekekkel, vagy bármi, csak ne essen bajuk.
6/10
zsebterminator 2016 júl. 26. - 08:59:10 6/10
Lehet, hogy én vagyok gyenge felfogású, de tényleg nem értem miért lett volna a vége megdöbbenés...? Ez egy igényesen megrendezett jó szinészi játékkal készült tucatszellemfilm. Az összes unalomig ismert szellemklisével.
Sajnos én végig untam.
10/10
MouDoG 2016 febr. 12. - 20:44:42 10/10
Nagyon jó film volt, a vége pedig a hab a tortán!

10/10
3/10
idõjós1010 2015 aug. 13. - 08:43:21 3/10
esetleg SPOILER
Rendben, ez így korrekt, és érthetõ. Viszont mi is volt az õ feladata tulajdonképpen ? A vonaton kérdezték tõle, hogy talán csak a ház, illetve birtok eladása. Ugye ? No most ehhez miért kellett neki átkutatni a ház minden iratát ?
Ryah 2015 aug. 12. - 16:40:20 Előzmény idõjós1010
Én nemrég fejeztem be a könyv olvasását, az alapján azt tudom mondani, hogy Arthur ugye elég fiatal volt, fiatalság=bolondság, õ úgy érezte, hogy ha feladja a munkát, akkor megfutamodik -> gyáva. Õ meg nem akart gyáva lenni. Arról nem is beszélve, hogy mindent elkövetett, hogy végre kapjon egy "saját megbízást" a fõnökétõl, most meg megkapta, és nem akarta elbaltázni, gondolom féltette az állását, hogy mi lesz, ha kudarcot vall, akkor talán a fõnök sosem bíz rá még egy önállóan elvégzendõ munkát. A különös jelenségek meg a kíváncsiságát is kellõképpen felkeltették, és mindenképpen ki akarta deríteni, hogy mi történhetett itt; a kíváncsiság ugyancsak egy jellemzõ emberi tulajdonság, ami sok esetben a félelemnél is erõsebb tud lenni. Így a film számomra inkább maximálisan valóságszagú volt. (Emellett persze lehetett volna eseménydúsabb is, ezt is aláírom, de nekem így is tetszett. Többször nem nézném meg, de egynek elment.)
Torolt Felhasználo 2015 aug. 05. - 19:45:06 Előzmény sawyerx
Én az elsõ 20 perc után kezdtem el pörgetni, és bizony nagyon gyorsan a végére értem.

A 2-t azt bírtam, de ez valami moslék. Kiforratlan.
frenchbullie 2015 aug. 05. - 16:35:19
Üdv! Borzongatóan szórakoztató, ez a film. Sõt, mióta láttam a halovány "folytatást", még inkább becsülöm:-)
3/10
idõjós1010 2015 aug. 04. - 23:54:51 3/10
Spoilert tartalmazhat

Gondolom, meg kéne néznem a filmet még egyszer, ahhoz, hogy megértsem, mért volt emberünk ennyire indokolatlanul túlbuzgó, és mért ragaszkodott ennyire ennek a háznap minden levélszemetéhez, gyûrött fecnitõl, a képeslapokig, viszont annyira hidegen hagyott az egész film, a legelsõ perctõl kezdve, hogy már az újranézés gondolatától is jóelõre fáj a fejem. Talán akadt benne 1-2 parásabb rész, de 90 percbõl összesen 2 minute, nem több. Amit ez az ember csinált, az abszolút nyüglõdés volt. Hamar olyan érzésem támadt, hogy hõsünk borzongani jár csak vissza, mert aktív munka helyett, rendszeresen végigfutkosta az egész házat félelmében. Tulajdonképpen nem is zavart volna ez az eszement ragaszkodása ahhoz a kísértetfészekhez, ha legalább magával ragadott volna a film hangulata, de ez leginkább csak taszított. Olyan nyomott volt. Utáltam minden egyes percét.
3/10
sawyerx 2015 máj. 05. - 17:32:00 3/10
A látványvilága jól meg lett csinálva (persze amikor láttam is valamit), végig elhittem, hogy abban a korban vagyunk, és itt körülbelül ki is fulladt a pozitív vélemény. Daniel Radcliffe sokszor megkapta már, hogy nem tud színészkedni, ez nekem a Potterekben nem tûnt fel, de itt nagyon. Bambán bámult a fejével, töketlenkedett, fél óra röppent el úgy, hogy a sötétségben botorkált, néha felcsendül a kísérteties zene, néhol látni lehetett valamit a sötétben, amit visszapörgetéssel lehetett csak normálisan kivenni. A film tempója nagyon nem lett eltalálva, klisé klisé hátán, semmi izgalom, de még félelmetesnek sem mondható. Az utolsó 20-30 percet átpörgettem, hogy megnézzem, vajon az lesz-e a csattanó, amire számítottam:

SPOILER

Radcliffe végig halott volt; a halottak rokona; tudathasadástól nem emlékszik valamire?

De nem, ha már lagymatag a film, legyen lagymatag a befejezés is, haljon meg, találkozzon anyuval odaát.

Nem ajánlom senkinek végigszenvedni, ha hasonló témában akar valaki jót nézni: Hatodik érzék.
4/10
nyina1989 2015 márc. 08. - 19:23:41 4/10
Egy kicsit mindkét "állásponttal" egyetértek. Tetszett a film hangulata, és nekem sem hiányzott egyáltalán a vérfürdõs öldöklés, viszont arról a részrõl meg igen gyenge volt a film, hogy nem volt kidolgozva rendesen a történet. Több infót vártam volna a múltbéli eseményekrõl, lakosokról (legalábbis Daily-ékrõl). Nem kell feltétlenül szájbarágósan egyértelmû befejezés egy horrorfilmnek, de azért legyen benne némi logika, vagy legalább következetesség.

****************SPOILER***********
Ha valóban segítõszándék vezérelte a nõt a végén, miért volt ugyanolyan rosszindulatú ábrázata, mint a korábbi gyilkosságoknál?
****************SPOILER VÉGE***************

Reméltem, hogy a második rész valamelyest "javít" a korábbi hibákon, de úgy látom, teljesen más színészgárda, és történet.
Ildikó Fodor 2015 jan. 04. - 00:09:03 Előzmény dreamingpearl
***********************SPOILER***********************

Szerintem azért ölte meg õket (mármint Arthurt és a fiát), hogy összehozza a feleségével. Ez gondolom valami hála lehetett volna (mivel Arthur is megkereste a kisfiú holtestét) vagy valami ilyesmi.

**********************SPOILER VÉGE*******************


Amúgy jó film volt, nekem bejött. :) 8/10
dreamingpearl 2014 dec. 29. - 15:57:35
tegnap néztem meg. a szellemes filmektõl kész vagyok, de szeretem õket nézni. erre a filmre tényleg igaz az, amit sokan írtak: az alapsztori vontatott, unalmas, kiszámítható. de ettõl függetlenül szerintem nagyon jól meg lett csinálva, a sötét, komor helyszín, az ijesztõ épület, és bizony egyes jeleneteknél elkiáltottam egy bmegot :D tetszett :)

***********SPOILER
viszont nekem a vége nem volt tiszta. az addig rendben van, hogy megkeresték neki a gyereket, majd együtt temették el õket.. de utána miért kellett megölnie az apát és a fiút?.. hiszen Arthur volt az elsõ, aki "nem félt tõle", tudta, mi kéne a nõnek: a gyerek. újra összehozta õket, de mégis meghalt a kisfia.. meg õ persze. szóval ez az egy nem volt nekem oké, olyan érzés, mintha nem lenne rendesen lezárva. de ettõl függetlenül tetszett.
5/10
Újvállalkozó 2014 nov. 03. - 22:03:32 5/10 Előzmény lipstick
5/10

Szép helyen játszódott, de maga a film sajnos nem túl érdekes.
9/10
Viharsziget 2014 okt. 09. - 01:00:04 9/10
Lehet benne SPOILER!

Na az ilyen nyomasztó, vonatott filmeket szeretem az igazán. :) A gond az volt, hogy messzirõl néztem, és túl sötét is volt, így nem minden részt tudtam pontosan és figyelmesen megfigyelni, ezért nem értettem mindent. A film megnézése után elolvastam a sztorit, és a kettõt egybetéve azt kell mondjam, hogy egy jó kis film! Végig nyugtalanító hangulat, sötét és félelmetes az egész. az ember várja és várja, hogy mi fog történni, és bár a film elsõ felében alig történik valami, de aztán beindul. A vége állatira jó lett! SPOILER VÉGE!
Összes hozzászólás