A fiók

Bakancslistához adom
The Jacket
amerikai-német thriller, 103 perc, 2005

Értékelés:

247 szavazatból
Szerinted?

1992-ben a veterán Jack Starks (Adrien Brody) amnéziás állapotban tér vissza Irakból és hamarosan rendőrgyilkosság vádjával elmegyógyintézetbe zárják. Egy különös orvos, Dr. Becker (Kris Kristofferson) kísérleti gyógyszerek felhasználásával ijesztő kezelésnek veti alá. Az eljárás 15 évvel későbbre, egy jövőbeli hallucinációs utazásra küldi Jacket, ahol kétkedve kell szembesülnie egy olyan jövővel, amelyben ő már nem játszik szerepet. Jackie (Keira Knightley), akivel a gyilkosság előtt utoljára találkozott, és aki azóta felnőtt, közli vele, hogy Jack Starks pár nappal a kezelés megkezdése után meghalt.
Forgalmazó: SPI

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
rot 2006 máj. 19. - 21:29:48
Szerintem nagyon jó kis film! És Keira Knightley gyönyörû!;)
Redfield 2006 máj. 20. - 09:47:19
Valóban jó film, nehéz kibogózni az események összefüggését, és jelentését, de azért nagyjából sikerülhet a végére. :) Erõsen Pillangó-hatás, és Maradj! feelingje van, ezzel együtt kész a hármas egység. :) Habár a film bizonyos részeknél, eléggé olyan, mintha a 12 majmot másolták volna, Adrien Brody jól játszott, jót tett neki egy ilyen szerep is. Ha belegondolok, hogy a King Kong-ban sem volt rossz, ahhoz képest, hogy a film sikere nem az alakításokon múlott, hanem a látványorgián, meg a rengeteg akción, ami a romantikusan tragikus véghez vezet. De errõl majd oda, bõvebben.
Newcastle United 2006 máj. 20. - 10:15:19
Igen, nekem is a Pillangó hatás ugrott be elsõként egy gyengébb verzióban, de egyszer mindenképpen érdemes megnézni.
lilcso 2006 júl. 07. - 21:29:40
tök jó film az elején tényleg furcsa volt az az idõutazás, de aztán meg lehetett szokni, h mikor hova "megy" :)
egyébként keira knightleynak teljesen más a hangja így amerikai akcentussal... adrien brody meg huuuh.... :))) egyébként a film csak azt erõsítette meg bennem, h minden nézõpont kérdése...
amatõõr 2006 aug. 01. - 14:56:53
Érdekes film, megmondom õszintén, még nem értem teljesen, hogy mi volt valóság, és mi a képzelgés. Akik számára egyszerû, azok kérem fontolják meg azt a tényt, hogy az elején az iraki fiúcska, aki fejbelõtte fõhõsünket, ugyanaz, mint a beteg fiúcska, kit elektrosokkal gyógyítanak.
A színészek és a rendezõ mind zseniálisak.
A pillagóhatás nekem még egy gyenge lepkefingnyit sem ért, talán a kevésbé hiteles színészek miatt, és a maradj c. filmért sem voltam oda, de az már egy fokkal jobb volt.
És Adrien Brody-t inkább a zongoristában és a faluban nyújtott alakításáért emelném ki, mintsem a kinkongban mutatottakért.
Aki ért mindent a filmbõl, legyen oly kedves, és írja le ide a véleményét. A címfordítás meg újra talány, a jacket dzsekit jelent, jelen esetben szerintem a muszájdzsekit.
Még a saját elgondolásomat ideírom.
Szóval szerintem vagy az van, hogy a hullatároló/kényszerzubbony tényleg a jövõbe röpítette a fõhõst, és hogy az arab fiúcska csak véletlenül ugyanaz, mint a kezelt fiú; vagypedig fõhõsünk tényleg zakkant, és nem tudjuk, hogy mi az, amit elképzelt, és hogy mi a valóság.
Szóval aki többet tud nálam, világosítson fel. Köszi.
Redfield 2006 aug. 03. - 16:58:12
Régen láttam, úgyhogy nem tudok nagyon élénk emlékeket idézni, de talán a kisfiúval ugyanazt a 12 Majmos trükköt vonták be a képbe. Talán nyitva akarták hagyni, hogy mégis elmeháborodott. Egyébként tényleg bonyolult film, de azért lehet érteni sztem. A közepétõl már végig. :) A befejezés, vagyis amikor meglátogatja az anyucit, meg a kiccsajt, eléggé hollywood szagú... de evvan, annyira nem rossz. :)
amatõõr 2006 aug. 04. - 11:36:38
naugye, annyira nem egyértelmû...
Pizsama 2007 ápr. 11. - 12:28:06
Nemrég olvastam egy külföldi fórumon, hogy a Daniel Craig alakította õrült Rudy MacKenzie és a rendõrgyilkos sofõr is ugyanaz...
tghooker 2007 máj. 02. - 15:37:57 Előzmény Pizsama
Hello! Hát ennek nem tudom, hogy mi a valóságalapja, ugyanis Craig Rudy MacKenzie-t alakítja, míg Brad Renfro az idegent vagyis a gyiklost.
Babak/iraki fiú kettõs szerep érdekes, szintúgy mint a filmbéli anyja is Jamille/iraki anya szerepében.
Valóban különös egy film, nekem tetszett, igaz kategórikusan nem tudnám megmondani, hogy merre mennyi a történet :o)
Noncsa 2007 máj. 26. - 14:53:15
nekem nagyon tetszett a film, brody sovány testalkata is illett a megfáradt, gyógykezelt emberhez, keira knightley szintén jó volt
talán a gépész, meg a pillangóhatás volt hasonló témájú, amiket láttam de nem baj, jó volt
Noncsa 2007 máj. 26. - 14:58:14 Előzmény Pizsama
*spoiler*
igen én is ezt akartam írni, mert mikor a végén elcsúszik és betörik a feje, az ablakon kinézõ craig ujjaira egy zöld nyaklánc van tekerve, és késõbb mutatják a rendõrgyilkos srácot amint u.azt a láncot pörgeti a kezén egy bárban
hát elég érdekes ez is....
10/10
jeffreydeep 2007 okt. 24. - 22:50:05 10/10
Az egyik legjobb (misztikus) thriller, amit életembn láttam. Egészen a végéig izgalmas, és megjósolhatatlan a sztori. A film 2/3-nál nem hittem volna, hogy sikerül, ha egy kicsit furcsa, de mégis jó véget kihozni ebbõl a filmbõl. Hasonló témájú volt valóban a Gépész és a Pillangó-hatás 1-2 is. Ott is hasonlóan az egyre rosszabbodó helyzetbõl sikerül kihozni egy egész jó, és egyben nem várt, meglepõ véget. Igaz ugyan hogy a Gépésznek annyira nem lett nagy "Happy End"-je :). A fiókra visszatérve, további pozitívum a karakterek jó megformálása. A fõszereplõk igazán élethûen játszák szerepüket. Az alkotás egészében elég jó benyomást tett rám.
Joanne 2007 okt. 28. - 16:38:56
Nem értem hogy lehet Mckenzie azonos a rendõrgyilkos idegennel, mikor kér külön színész játsza. Légyszi ezt írjátok le részletesebben.
Sztem nem hal meg a végén hanem tovább "találkozgat" a csajjal amíg a fókba rakják. Vagy ez az utolsó álma a végén?
Joanne 2007 okt. 28. - 16:50:47
Ha Babak meg azonos az iraki kisfiúval aki lelövi, akkor nem lehet h ez arra utal h az egész sztorit a férfi képzeli el, onnan h lelövik??? ötletek??
denilson 2008 jan. 25. - 00:26:21 Előzmény Joanne
sziasztok!

Valaki leírná itt, mirõl szól a film anélkül, h lelõné a poént? (Érdekel a film, de ide nem írtak elõzetest.) Nagyon köszönöm elõre is.
8/10
zee944 2008 jan. 25. - 08:56:21 8/10
A film kb. a Jákob lajtorjája és a 12 majom keresztezése, ha ez mond valamit. Szerintem egy szórakoztató, izgalmas darab. Van hibája, logikátlanság, de nem akarok poént lelõni.

A moziplussz.hu-ról:

"1992-ben Jack Starks (Adrien Brody), a katonai veterán amnéziás állapotban tér vissza Irakból szülõvárosába, Vermontba. Amikor rendõrgyilkosság vádjával elmegyógyintézetbe zárják, egy különös orvos, Dr. Becker (Kris Kristofferson) kísérleti gyógyszerek felhasználásával ijesztõ kezelésnek veti alá. Egy kényszerzubbonynak tûnõ szerkezetet húz Jackre, majd az alagsori hullakamra egyik holttesttárolójába zárja az egykori katonát.

Az eljárás egy jövõbeli hallucinációs utazásra küldi Jacket, ahol kétkedve kell szembesülnie egy olyan jövõvel, amelyben õ már nem játszik szerepet."
Babácska 2008 jan. 26. - 19:35:56
Nagyon izgalmas film. Figyelmetekbe ajánlanám, h Adrien Brody egy magyar származású színész és ha láttátok a Zongorista ill a Falu c. filmet akkor abban mind a kettõben nagyot alakított. Mind a kettõ szvsz nagyon jó film volt. Nagyon ajánlom mindenkinek.
hardslow 2008 máj. 04. - 21:55:47
hát érdekes volt, de voltak részek amit nem értettem, fõleg a végén " mennyi idõd van még" lehet már csak én képzeltem a végére (lol) de ha nem akkor a csaj honann tudja a már megváltozott jövõben ?
Funika 2008 máj. 31. - 22:41:03
Nekem nagyon bejött, engem is a jákob lajtorjája címû filmre emlékeztetett. Akinek az tetszett annak idején, azoknak kötelezõ!
6/10
mihárman 2008 aug. 11. - 12:43:45 6/10
Adrien Brody nélkül ez a film nem sokat érne. Valahogy az volt az érzésem, a készítõk most is, mint már sok más esetben egy jó színésszel akarnak megmenteni egy rossz filmet. Az egyetlen pozitív dolog az egész filmben a jószándék, hogy Jack változtasson Jeckie életén.
Összes hozzászólás
Lakatos Mónika - Romanimo
2019. november 12., 19:30 Lakatos Mónika - Romanimo

Évszázados roma balladák és ritmusos pergetők a Müpában.

Jegyvásárlás