A hullaégető

Bakancslistához adom
Spaľovač mŕtvol
csehszlovák filmdráma, 100 perc, 1968

Értékelés:

25 szavazatból
Szerinted?

A példásan család- és munkaszerető átlagos cseh kispolgár, Karl Kopfrkingl groteszk rémtörténetében a munkáját meglepő odaadással végző krematóriumi dolgozó a II. világháború alatt a nácizmus tömeggyilkosságainak legfőbb eszmei megtestesítője lesz: fokozatosan megbomló elméjével egyszerre áldozata és kiszolgálója egy hasadt tudatú kornak.
Forgalmazó: Örökmozgó

Stáblista:

Szereplők

Karl Kopfrkingl
Lakmé, a felesége
Zina, a lánya
Mili, a fia
Walter Reineke

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
Owl 2019 dec. 05. - 21:57:34 10/10
Brutál hangulatú film! A főszereplő fantasztikus. A szinkron is nagyon passzol, Gálvölgyi édeskés orgánuma hihetővé teszi a karaktert. A háttérben szóló gyászzene vagy kórus szintén nagyon eltalált.
A történet persze némi túlzással arra épül, hogy SPOILER csak az elmebeteg, pszichopata személyek segíthették a náci hatalom terjedését és a tömeges gyilkosságok gépiesítését. Így aztán van ez a "fogd rá a nyuszira" hatás, de ezt leszámítva egy mestermű a film. Végül is, a főszereplő gyárt egy ideológiát, ami alapján a halál az ideális állapot, mikor az ember megszabadul a szenvedéstől. Erre építi fel az életét, az érdeklődési köre is ebben merül ki. Ez keveredik egy morbid koktélban a zsidókkal, a szexualitással-kurvázással, mintacsaláddal, krematóriummal, náci propagandával, besúgással és hullák fésülgetésével. Plusz egy vascsővel, amit kár lenne kidobni, hisz jó lesz még valamire.....
tika6427 2012 okt. 16. - 18:54:33 Előzmény ocergle
Két napja felrakták !!!
ocergle 2012 máj. 20. - 17:40:25
A youtube-on vannak régi filmek, amik online nézhetõk, mi onnan szoktuk kitenni a tv-re. Most kerestem rá pl. A párizsi Notre Dame-ra, teljesen jó minõséggel nézhetõ. De a Hullaégetõ nincs sajna.
ocergle 2012 máj. 20. - 17:26:03
Segítsetek, le tudom tölteni valahonnan a filmet? Látom itt vkinek sikerült. Elõre is köszi, nekem nem sikerült fellelnem:(
velorexescsavo 2011 febr. 23. - 14:56:10 Előzmény czycza
velorexescsavo 2011 febr. 23. - 14:54:44
"Mert romantikus vagyok és szeretem a szépet."
twillight 2011 febr. 23. - 14:41:26 Előzmény czycza
Próbáld a "DVD-börze" topicban.
czycza 2011 febr. 23. - 13:25:21 Előzmény czycza
Sziasztok!

Köszönöm a sok megkeresést, már megvan a film. :)

Szép napot!

czycza
czycza 2011 febr. 14. - 16:12:38
Sziasztok!
Bár nem sok az esélye, hogy itt fogok rábukkanni (mivel nem sok hozzászólás érkezett még), de próba-szerencse. :)
Keresem ennek a filmnek DVD-s változatát, vagy bármilyen formátumát. Ha valaki ebben tud nekem segíteni, írjon a p_agota@vipmail.hu címre.
Fontos lenne a tanulmányaimhoz ez a film.
Köszönöm
feketevipera 2010 okt. 31. - 20:10:24
A hullaégetõ nagyon kemény film, mûfajilag kicsit talán besorolhatatlan is, bõven akadnak benne horrorisztikus elemek is. A légkör végig nyomasztó, még a legvidámabb jelenetekben is. A borzalom/borzongás, a halál mindig ott lopakodik, legyünk akár a vurstliban, akár Kopfkringlék otthonában. Fõhõsünk nem egyszerûen kötelességtudó, hanem élvezettel végzi a munkáját, és lelkesedéssel is beszél róla. A halált idilli állapotnak, elérendõ célnak tekinti, megideologizálja azt, hogy miért is jó meghalni, miért jó hamvasztani. Ez egyfajta morbid humort jelent a film elején, a késõbbiekben azonban a hangnem tovább komorul. Kopfkringl úrról kiderül, hogy a munkája most már teljesen kitölti az életét, a halál a mindennapok szerves részévé lesz, miközben õ az új rendszer gátlástalan kiszolgálójává válik. Az elõrehaladás érdekében nem riad vissza semmitõl: besúgással kezdi, következik mások eltávolítása, aztán jönnek a gyilkosságok. Egyszerre lesz a hatalom kiszolgálója, részben irányítója, de öntudatlanul áldozata is, kvázi tudathasadásos állapotba kerül. Ezt a szörnyû folyamatot, az állandó iszonyatot jelzi a kameramozgás is, a hirtelen snittek a feszültség fokozását szolgálják. Hrusinsky játéka kiemelendõ, mozdulataiban és mimikájában van valami hátborzongató. Nem könnyen megemészthetõ alkotás, mindenesetre elgondolkodtató.